Terug naar Start


   1.
 
Score: 9/10

  Boy 7 - 13+
Mirjam Mous
Van Holkema & Warendorf, 2009, 287 p.

Toon/verberg citaat

In een verlaten veld komt een jongen bij bewustzijn. Hij heeft geen idee wie hij is en waar hij vandaan komt. Met enkele aanwijzingen die hij in zijn rugzak vindt probeert hij te reconstrueren wat er is gebeurd. Al heel snel wordt duidelijk dat er gevaar dreigt. Langzaam beginnen de puzzelstukjes van zijn verleden in elkaar te passen. Maar wie kan hij nog vertrouwen?

Waarom zou ik dit boek lezen?
Een bloedstollend toekomstverhaal over een jongen zonder geheugen. Krijg jij, lezer, de puzzel ook compleet?

Meer: Ik hou van grenzen verleggen
Meer: Ik wil spanning --> Avontuur
Meer: Ik wil lezen over fantasiewerelden --> Science fiction

Stem | Reacties (20) | Tell-a-friend  | Mijn boekenlijst
 

 
   2.
 
Score: 9/10

  Anna dressed in blood - 14+
Kendare Blake
Uitgeverij Manteau, 2013, 323 p.

Toon/verberg citaat

Cas Lowood is alles behalve een normale tiener. Net zoals zijn vader reist hij de wereld rond om op spoken te jagen. De geest Anna Dressed in Blood is zijn volgende doelwit, maar bij deze opdracht kan Cas wel wat hulp gebruiken. Anna heeft krachten die Cas nog nooit heeft gezien! Gekleed in haar witte jurk, besmeurd met bloed, vermoordt Anna iedereen die ook maar een stap in haar huis durft zetten. Ze spaart niemand… behalve Cas. Wanneer Cas dan ook nog verliefd wordt op haar, wordt het een ingewikkelde situatie...

Waarom zou ik dit boek lezen?
In dit boek komen veel verschillende thema's aan bod: met bloed doordrenkte moordscènes, jeugdtrauma's, een ingewikkelde verliefdheid, nieuwe vriendschappen en mysterie. Cas is een heel aantrekkelijk hoofdpersonage en de auteur weet hem perfect neer te zetten. De schrijfstijl is bovendien hedendaags en rechttoe rechtaan.

Meer: Ik hou van grenzen verleggen
Meer: Ik wil lezen over liefde --> Verliefd
Meer: Ik wil spanning --> Griezel en horror
Meer: Ik wil lezen over fantasiewerelden --> Fantasy en magie
Meer: Ik ben een boekenfreak --> De dikste boeken

Stem | Reacties (3) | Tell-a-friend  | Mijn boekenlijst
 

 
   3.
 
Score: 9/10

  Kracht - 13+
Cees van Roosmalen
Clavis, 2011, 175 p.

Toon/verberg citaat

Niels is dertien wanneer zijn moeder sterft aan kanker. Zijn nieuwe negentienjarige stiefbroer gunt hem eerst nog geen blik waardig. Maar wanneer Niels toont wat hij als hacker waard is, introduceert Ricardo hem in zijn hooliganwereldje. En Niels ontdekt al snel dat als je erbij wilt horen, je de prijs betaalt...

Waarom zou ik dit boek lezen?
Soms moet je met je hoofd tegen de muur lopen voor je beseft dat je fout bezig bent. Voor Niels is het niet anders. Als lezer sta je machteloos terwijl je hem de ene stommiteit na de andere ziet begaan. Maar terwijl de schrijver de harde realiteit van voetbalgeweld en extreem rechts niet uit de weg gaat, ontdek je hoe het zo snel is kunnen mislopen.
Het boek is één van de twintig kerntitels voor de Jonge Jury 2013.

Meer: Ik ben een jongen
Meer: Ik hou van sport
Meer: Ik wil spanning --> Misdaad en mysterie

Stem | Reacties (5) | Tell-a-friend  | Mijn boekenlijst
 

 
   4.
 
Score: 9/10

  Een weeffout in onze sterren - 15+
John Green
Lemniscaat, 2012, 256 p.

Toon/verberg citaat

Een weeffout in onze sterren is een kankerboek. Kanker verzuipt Hazels longen. Een nieuw wondermiddel houdt haar, inclusief zuurstofkarretje, voor onbepaalde duur op de been. Augustus heeft zijn leven betaald met een been. Ze ontmoeten elkaar in de Praatgroep waar Hazel door haar ouders naartoe gestuurd is om haar van haar depressie (“een bijwerking van doodgaan”) af te helpen. En ze worden verliefd. Al is dat aanvankelijk het laatste wat Hazel wil.

Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit indrukwekkende boek is prachtig en wreed tegelijk. Prachtig omdat Augustus en Hazel waanzinnig verliefd zijn. Wreed omdat liefde de kanker niet wegneemt. Met humor countert John Green de onverbiddelijkheid, de zwaarte en het verdriet. Niet dat dit boek haha-grappig is. Maar des te meer is het oprecht, geestig en hartverwarmend.

Meer: Ik wil lezen over liefde --> Verliefd
Meer: Ik wil lezen over problemen en ellende --> Jouw en mijn problemen

Stem | Reacties (6) | Tell-a-friend  | Mijn boekenlijst
 

 
   5.
 
Score: 9/10

  De zomer waarin mijn vader homo werd - 14+
Endre Lund Eriksen
Van Goor, 2014, 164 p.

Toon/verberg citaat

Soms zit werkelijk a-l-l-e-s tegen. Arvids moeder is er vandoor met haar fitnessleraar. Daarom brengt Arvid noodgedwongen de zomer door in een boerengat – mét een vader die ‘homo dreigt te worden’. Kaper op de kust is de openlijke homoseksuele Roger Berg, vader van Indiane. Om te verhinderen dat hun vaders iets met elkaar beginnen, worden zij en Arvid noodgedwongen partners-in-crime. Dat verloopt moeizaam, want Arvid is alles wat de spontane, stoere, levenslustige Indiane niet is: ernstig, harkerig en pessimistisch.

Ondertussen doet de liefde onversaagd haar ding. Roger wint Arvids bedachtzame vader voor zich, terwijl Indiane langzaam Arvids hart verovert. Helaas verstoort het bezoek van Arvids vriend Frank het herstelde evenwicht…

Waarom zou ik dit boek lezen?
De zomer waarin Arvids vader homo wordt, is de zomer waarin Arvid waanzinnig veel bijleert. Over zichzelf en over de Grote Dingen des Levens. Dat de grenzen tussen vriendschap en liefde dun zijn. Dat de liefde complex in elkaar zit - dat vaders op vaders kunnen vallen bijvoorbeeld, en jongens op jongens én meisjes tegelijkertijd. Dat jaloezie lelijk kan zijn. Dat het leven soms heerlijk, soms wreed is. Maar dat alles altijd in orde komt, als je maar geduldig bent en mild voor jezelf. Dit is een grappig en luchtig verhaal over ernstige thema's.

Meer: Ik hou van lachen
Meer: Ik wil lezen over liefde --> Verliefd

Stem | Reacties | Tell-a-friend  | Mijn boekenlijst
 

 
   6.
 
Score: 9/10

  Het officiële geïllustreerde boek bij de Twilight Saga - 14+
Stephenie Meyer
Van Goor, 2011, 544 p.

Toon/verberg citaat

Stephenie Meyer, auteur van de Twilight Saga, onthult in dit boek al haar geheimen over de serie. Ze antwoordt daarmee op de vragen die ze van haar fans kreeg na het verschijnen van Morgenrood, het laatste deel van de reeks. Het boek begint met een diepte-interview met de auteur. Verder kom je alles te weten over de personages, is er een tijdlijn en een gedetailleerde samenvatting van de boeken. En dat met een heleboel erg mooie illustraties bij!

Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is voor iedereen die niet genoeg kon krijgen van Edward en Bella. Alles wat je ooit wilde weten over Twilight is erin opgenomen. Maar! Je leest best eerst de Twilight-boeken en dan pas dit boek. Anders kom je de ontknoping van het verhaal al te weten...

Meer: Ik wil lezen over fantasiewerelden --> Fantasy en magie
Meer: Ik wil feiten --> Informatie

Stem | Reacties (4) | Tell-a-friend  | Mijn boekenlijst
 

 
   7.
 
Score: 8/10

  De hongerspelen - 13+
Suzanne Collins
Van Goor, 2012, 396 p.

Toon/verberg citaat

In het land Panem worden twaalf jongens en twaalf meisjes door het lot aangewezen. Eén per district. In een gigantische arena en met beperkte middelen moeten ze tegen elkaar vechten, willen of niet. Het is een gruwelijk spel: uiteindelijk kan er maar één winnaar zijn, en zal er slechts één van hen overleven. De zestienjarige Katniss Everdeen neemt de plaats van haar uitgelote zusje in. Om haar tegenstanders te verslaan moet Katniss al haar ervaring en moed aanwenden. En ze moet keuzes maken. Tussen vriendschap en menselijkheid enerzijds... en overleven anderzijds.

Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit uiterst spannende toekomstverhaal wordt verteld vanuit de hoofdpersoon Katniss, en daardoor lijkt het wel alsof je alles zélf meemaakt. Voor wie meer wil (en reken maar van yes): er is ook een deel twee (Vlammen) en een deel drie (Spotgaai).

Meer: Ik hou van films
Meer: Ik wil spanning --> Avontuur
Meer: Ik wil lezen over fantasiewerelden --> Science fiction
Meer: Ik ben een boekenfreak --> De dikste boeken

Stem | Reacties (140) | Tell-a-friend  | Mijn boekenlijst
 

 
   8.
 
Score: 8/10

  De grijze jager: de ruïnes van Gorlan - 12+
John Flanagan
Gottmer, 2007, 286 p.

Toon/verberg citaat

De kleine wees Will wil het liefst net als zijn vader ridder worden. Groot is zijn teleurstelling als hij wordt afgewezen voor de krijgsschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan krijgt Will een opleiding tot Grijze Jager. Zijn geheimzinnige leermeester Halt leert hem om te gaan met pijl en boog. Ook leert hij de onopvallende camouflagecape te gebruiken. Will mag mee op een geheime missie waarin hij een moordaanslag op de koning moet voorkomen. Daarbij heeft hij zijn slimheid en kennis hard nodig!

Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is het eerste deel in de Grijze Jager-serie. Het verhaal is buitengewoon spannend en bewijst dat een hoofdpersoon niet altijd groot en sterk hoeft te zijn.

Meer: Ik ben een dromer/denker
Meer: Ik wil spanning --> Avontuur
Meer: Ik wil lezen over fantasiewerelden --> Fantasy en magie

Stem | Reacties (137) | Tell-a-friend  | Mijn boekenlijst
 

 
   9.
 
Score: 8/10

  Twilight: een levensgevaarlijke liefde - 14+
Stephenie Meyer
Sjaloom, 2009, 374 p.

Toon/verberg citaat

Bella verhuist van het zonnige Phoenix, waar ze bij haar moeder woonde, naar het regenachtige Forks om er een tijdje bij haar vader te gaan wonen.
Ze kijkt erg op tegen haar leven in dit afgelegen, saaie stadje, maar dan ontmoet ze de buitengewoon aantrekkelijke Edward Cullen. Al gauw blijkt dat er iets vreemds met hem en zijn familie aan de hand is. Bella is vastberaden om zijn geheim te ontsluieren. En dan blijkt dat ook Edward een meer dan gewone interesse heeft in haar...

Waarom zou ik dit boek lezen?
Vreselijk spannend en uiterst verleidelijk liefdesverhaal dat je in zijn ban houdt van de eerste tot de laatste pagina. Superromantisch met een bovennatuurlijk tintje.

Meer: Ik hou van films
Meer: Ik wil lezen over liefde --> Verliefd
Meer: Ik wil lezen over fantasiewerelden --> Fantasy en magie
Meer: Ik ben een boekenfreak --> De dikste boeken

Stem | Reacties (167) | Tell-a-friend  | Mijn boekenlijst
 

 
   10.
 
Score: 8/10

  Harry Potter en de steen der wijzen - 12+
Joanne K. Rowling
De Harmonie, 1998, 228 p.

Toon/verberg citaat

Hoe zou jij reageren als een half-reus op een vliegende motorfiets je op een dag kwam vertellen dat je ouders tovenaars waren? Het overkomt Harry Potter, die zijn vrije dagen doorbracht in een bezemkast onder de trap. Maar zijn doorvervelende dagen bij de Duffelingen, zijn enige, nog levende familieleden, zijn geteld. Aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus leert hij omgaan met zijn nieuwe toverstok en bezem en maakt hij vrienden voor het leven.

Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie nog niets las van de serie rond Harry Potter, is waarschijnlijk niet geïnteresseerd. Toch wel zin om eens te proeven? Dan is dit boek natuurlijk een prima start. En voor je het weet heb je de volledige reeks achter de kiezen: meer dan 3000 pagina's meeslepende magie!

Meer: Ik hou van films
Meer: Ik wil spanning --> Avontuur
Meer: Ik wil lezen over fantasiewerelden --> Fantasy en magie

Stem | Reacties (77) | Tell-a-friend  | Mijn boekenlijst