3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Voltooid verleden tijd
 
Ga terug in de tijd: van het begin van onze jaartelling tot de twintigste eeuw.
 


Het leven van Anne Frank: de grafische biografie
Sid Jacobson, Ernie Colůn
Uitgeverij L, 2010, 160 p.

Twee Amerikaanse stripmakers maakten een strip over het leven van Anne Frank, het meisje van het wereldberoemde dagboek. Ze vertellen over de ouders van Anne Frank - Otto en Edith - en de eerste jaren van de zusjes Anne en Margot in Frankfurt. De biografie eindigt met de terugkeer van Otto Frank, die als enige van de acht onderduikers in het Achterhuis de Holocaust overleefde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit stripboek over Anne Frank verscheen in 2010 ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van het Anne Frank Huis. Als je wel eens in haar dagboek hebt gelezen, weet je wat de Joodse Anne meemaakte toen ze zat ondergedoken in Amsterdam. In dit stripverhaal leer je haar geschiedenis kennen. Achter in het boek staat een chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen, met onder meer foto's van Anne en haar familie.
Spijt
Tine Bergen
Clavis, 2010, 126 p.

Spijt komt altijd na de zonde. Dat wordt pijnlijk duidelijk voor de 13de-eeuwse Aleid wanneer ze zich laat inmetselen in een kluis bij de kerk. Dag in, dag uit opgesloten met haar eigen gedachten heeft ze zeeŽn van tijd om na te denken over wat haar overkwam. Een verboden liefde waarvoor ze nu de prijs betaalt.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek neemt je mee naar de middeleeuwen, naar het leven van Aleid. Ze zit dan wel vast tussen vier muren, maar dat belet haar niet om haarscherp te observeren wat er in haar stad gebeurt. Je krijgt een intrigerend beeld van het standenverschil dat haar relatie met Jacob onmogelijk maakt, van gewelddadige echtgenoten, van het gevecht tegen de katharen...
De laatste getuigen
Luckas Vander Taelen, Dirk Verhofstadt
Houtekiet, 2011, 182 p.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren miljoenen mensen het leven in Duitse concentratiekampen. Er waren wel overlevenden, maar die sterven langzaamaan uit. Binnenkort zullen er geen mensen meer zijn die uit de eerste hand kunnen getuigen over de verschrikkingen van de kampen. Hun herinneringen - hoe gruwelijk ook - mogen nooit verdwijnen. In dit boek worden de getuigenissen van een vijftiental slachtoffers bewaard.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek bezorgt je geen zonnige en zorgeloze namiddag. De Belgische overlevenden van de concentratiekampen vertellen over dagelijkse leven in de kampen, waar de dood altijd aanwezig was. Dat levert harde, pakkende verhalen op.

Dit boek is een bewerking van een straffe tv-documentaire van 20 jaar geleden. Een dvd met die documentaire zit er achteraan bij.
Over het kanaal
Annelies Beck
De Geus, 2011, 349 p.

Zoals veel Belgische gezinnen, trekt Marie net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog met haar ouders naar Schotland. In het begin lijkt het verblijf over het kanaal op een vakantie. De dingen zijn goed en leuk. Marie leert de taal, maakt nieuwe vrienden en schrijft brieven naar haar broer Charles, die als soldaat in de loopgraven vecht. Maar hoe langer de oorlog duurt, hoe grimmiger de sfeer wordt. De grote solidariteit tussen Schotten en Belgen is steeds verder te zoeken. En dan ontdekt Marie dat Charles niet de hele waarheid heeft verteld in zijn brieven.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Marie is een opgroeiende tiener die verliefd, naÔef en onbezorgd is. In 1914 ging dat net zoals in 2014. Tot die oorlog kwam en Marie noodgedwongen volwassen en strijdvaardig wordt. Haar verhaal neemt je mee in de tijd, naar een stukje geschiedenis dat (te) weinig gekend is.
Kelderkind
Kristien Dieltiens
De Eenhoorn, 2012, 485 p.

Duitsland, 19de eeuw. Kaspar Hauser zit jarenlang gevangen in een kelder. Op een dag wordt hij achtergelaten op een plein. Hij kan alleen zijn naam schrijven, hij kan amper praten en lopen. De mensen staan voor een raadsel. Wie is die figuur? Waar komt hij vandaan? Ondertussen is er ook Manfred. Hij is geboren met een hazenlip en leert dat de wereld hard is voor iemand met een misvormd uiterlijk. Manfred zoekt vriendschap, warmte en erkenning. Als zijn pad dat van Kaspar kruist, zal niets ooit nog hetzelfde zijn.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Kelderkind is gebaseerd op waargebeurde feiten: Kaspar Hauser heeft echt bestaan. In dit boek lees je wie hij geweest zou kunnen zijn. De prachtige cover voorspelt - terecht - een verhaal vol sfeer. Maar het is ook een spannend, intrigerend ťn verslavend verhaal.
21 juli
Anne Voorhoeve
Callenbach, 2012, 368 p.

21 juli 1944: dat is de dag dat het leven van Philippa - Fritzi - volledig verandert. Die dag plegen een aantal familieleden van haar een aanslag op Hitler. De FŁhrer overleeft het. De familie wordt opgepakt. Ooms, tantes, neven en nichten, iedereen wordt op transport gezet, zonder dat het duidelijk is wat er met hen zal gebeuren. Na de bevrijding zien sommige mensen hen als verzetshelden, maar voor anderen zijn ze verraders.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de familie Stauffenberg. Het toont je wat er in de laatste oorlogsmaanden gebeurde. Fritzi raakt haar geloof in de FŁhrer langzaam kwijt en beseft geleidelijk aan hoe moedig haar familie is geweest.
Mendelssohn op het dak
Jiri Weil
Cossee, 2012, 253 p.

Reinhard Heydrich, Hitlers rechterhand in Praag, bezoekt op een avond het concertgebouw. Hij ziet dat op het dak een standbeeld van de componist Mendelssohn staat. Mendelssohn, dat is een jood. Een standbeeld van een jood, boven op een concertgebouw in een door de nazi's bezette stad, dat kan natuurlijk niet. Heydrich geeft het bevel dat standbeeld onmiddellijk neer te halen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek begint behoorlijk grappig want het neerhalen van het beeld gaat allerminst van een leien dakje. Maar al snel sluipt er grimmigheid in het verhaal en waaiert het boek open naar de gruwel van de Tweede Wereldoorlog in Oost-Europa. De nazi's heersen met harde hand. De mensen in de stad, en zeker de joden, krijgen het steeds moeilijker. De transporten naar de vernietigingskampen draaien op volle toeren. Niets of niemand lijkt aan de dood te kunnen ontkomen...
De oorlog van Alan
Emmanuel Guibert
Sylvester, 2010, 188 p.

In dit stripverhaal lees je het levensverhaal van de Amerikaanse oorlogsveteraan Alan Cope. Alan Cope vertelde zijn verhaal aan Emmanuel Guibert, die er een strip van maakte. Cope was 18 was jaar toen hij opgeroepen werd voor het leger. Hij kreeg zijn militaire training op het Amerikaanse Fort Knox, waar jonge mannen werden klaargemaakt voor deelname aan de Tweede Wereldoorlog in Europa.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Guibert nam zijn gesprekken met Cope - inmiddels 69 jaar - op band op en maakte tegelijkertijd schetsen van wat hij hoorde. Zijn zwart-witillustraties zijn realistisch en goed getroffen. Ze geven het verhaal van Cope weer zoals hij het vertelde. Dat maakt van dit boek een uniek verslag over de bevrijding van Europa.
Sector 20
Paul Dowswell
Callenbach, 2011, 255 p.

Alex woont in Oost-Berlijn tijdens de Koude Oorlog, in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De Stasi (de inlichtingendienst) bepaalt wat je mag en niet mag, en Alex heeft het daar moeilijk mee. Maar dat blijft niet onopgemerkt. Voor Alex en zijn familie wordt het leven steeds moeilijker. Hij mag niet naar de school waar hij graag naartoe wil, krijgt geen werk en wordt voortdurend in de gaten gehouden. Het gezin overweegt te vluchten.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De Berlijnse Muur verdeelde na de Tweede Wereldoorlog de stad in twee: Oost- en West-Berlijn. Het leven was in die gebieden heel verschillend. Alex verlangt naar vrijheid van het Westen, maar weet niet hoe hij zou kunnen vluchten. Doordat de auteur ware gebeurtenissen in het verhaal verweeft, is Alex' verhaal een voorbeeld van hoe het geweest kan zijn onder het regime van de Communistische Partij in Oost-Duitsland.
De poppenspeler
Joanne Owen
Van Goor, 2010, 205 p.

Een Poppenspeler wil als de grote Meester aan de touwtjes trekken: eerst in de stad Praag en daarna in heel TsjechiŽ. Hij is vastbesloten een onrecht uit het verleden recht te zetten. Milena hoort toevallig bij het geslacht van de machthebbers. Haar voorouders hadden (net als Milena) genezende en magische krachten. Ze hebben lang over Praag geheerst en de stad grootgemaakt. Tussen de Poppenspeler en Milena ontstaat een harde machtsstrijd.


Waarom zou ik dit boek lezen?
In de strijd tussen Milena en de Poppenspeler zijn oude verhalen over Praag en TsjechiŽ verwerkt. Een ideaal boek dus voor wie houdt van geschiedenis en oude sagen.


59 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>