3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Voltooid verleden tijd
 
Ga terug in de tijd: van het begin van onze jaartelling tot de twintigste eeuw.
 


Is dit een mens
Primo Levi
Athenaeum, 2009, 203 p.

Primo Levi (1919-1987) was Italiaan, chemicus, jood. De Tweede Wereldoorlog liep al naar zijn einde toen hij vanwege dat jood-zijn in een concentratiekamp nabij Auschwitz terechtkwam. Hij was een van de weinigen die het kamp overleefde en schreef vlak na de oorlog deze getuigenis. Zijn persoonlijke ervaringen zijn het, zonder haat, maar met precisie neergeschreven.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een zeer goed geschreven boek. Dit is een zeer belangrijk boek. Wat in dit boek staat mag nooit vergeten worden. Dit boek opent je ogen. Dit boek schuurt de geschiedenis tegen je huid. Dit boek verandert je kijk op de mens en op jezelf. Dit boek moet nog generaties lang gelezen worden. Dit boek verandert je leven.
Score: 8/10

Ik denk dat het liefde was
Kathleen Vereecken
Lannoo, 2009, 243 p.

In Parijs werden tot halverwege de 18e eeuw jaarlijks duizenden baby's ten vondeling gelegd. Dieudonné ("godsgeschenk") is er daar één van.
Hij wordt, amper twee dagen oud, gedropt bij Annette (een liefdeloze voedster) en haar gezin. Méline, de dochter des huizes, wordt zijn beschermengel.
Zij geeft hem de naam Leon, leeuw. Als Méline doodgaat, besluit de 10-jarige Leon om nooit iemand meer lief te hebben.
Hij loopt weg, gaat naar Parijs en probeert daar te overleven. Hij komt daar zijn onbekende ouders op het spoor.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een boek over overleven in een harde wereld. Dat is iets wat je nu ook kan overkomen, misschien op een andere manier. Het lukt Leon, lukt het jou ook?
Het moerasmeisje
Siobhan Dowd
Van Goor, 2010, 234 p.

Fergus en zijn oom zijn bezig met het illegaal afsteken van turf, als ze op het lichaam van een meisje stuiten. Zij moet eeuwen geleden al overleden zijn. Misschien is ze wel vermoord. Het onderzoek naar het veenlijk komt op gang en zo ontmoet Fergus Cora, de dochter van een archeologe. Moeder en dochter logeren bij de familie van Fergus. Die heeft het zwaar: het is 1980 en in Noord-Ierland zijn voortdurend onlusten tussen katholieken en protestanten. Fergus' oudere broer Joe zit gevangen en doet mee aan een hongerstaking, maar het is nog maar de vraag of dat hem verder helpt.


Waarom zou ik dit boek lezen?
In zijn dromen hoort Fergus de stem van het moerasmeisje, die hem vertelt wat er met haar gebeurd is. Het verhaal leest als een film: je ziet voor je hoe het meisje leefde, wat Fergus meemaakt en je ruikt bijna het moeras. Fergus wil niets te maken hebben met al het geweld om hem heen. Het liefst wil hij zo snel mogelijk weggaan. Maar dan zou hij zijn ouders alleen moeten laten met hun ellende...
Score: 9/10

Meisje met de parel
Tracy Chevalier
Muntinga, 2008, 246 p.

De schrijfster van dit boek bezit al jaren een poster van het schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Op een dag ging ze aan het fantaseren over het meisje op het schilderij: Griet, 16 jaar oud, een meid in het gezin van de schilder Vermeer, een beetje verliefd op haar meester...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Griet heeft dan misschien eeuwen geleden geleefd, je kan haar zó voor je zien. Je hebt medelijden omdat ze zo jong moet gaan werken, je voelt haar heimwee naar haar familie, je bewondert haar talent, je leeft mee met haar verliefdheid en haar twijfel. Tegelijk kom je ook nog heel wat te weten over het leven van driehonderd jaar geleden.

Het boek is verfilmd als Girl with a pearl earring, met Scarlett Johansson en Colin Firth.
Score: 8/10


De Nederlandse Canon

De jongen in de gestreepte pyjama
John Boyne
De Boekerij, 2011, 208 p.

1943. Bruno en zijn familie verhuizen naar Oudwis, naar een klein huis aan de rand van een kamp. Vanuit zijn slaapkamer ziet Bruno mensen achter een hek in gestreepte pyjama’s rondlopen. Hij snapt er niets van. Hij gaat op onderzoek en maakt kennis met Shmuel, een jongen in zo'n pyjama.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Als lezer weet je dat de dingen niet zijn zoals Bruno denkt dat ze zijn. Dat maakt dit verhaal over de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog heel bijzonder en zelfs schokkend. In al zijn eenvoud grijpt het meteen naar je keel.

Er is ook een film van het boek: The Boy in the Striped Pyjamas.

Kijk ook eens hier: www.entoen.nu/canon?extra=boeken-en-films
Score: 9/10

Tegenspel
Floortje Zwigtman
De Fontein, 2007, 492 p.

Dit is het tweede deel van Floortje Zwigtmans Groene Bloem-trilogie. Het verhaal speelt zich, net als Schijnbewegingen af in het London van de late 19de eeuw waarin homoseksualiteit nog strafbaar is. Tegenspel gaat verder waar Schijnbewegingen ophield. Adrian wil verder met zijn grote liefde, de 10 jaar oudere kunstschilder Vincent. Maar zijn verleden blijft hem achtervolgen en de geheimen die Adrian met zich meedraagt, wegen loodzwaar…


Waarom zou ik dit boek lezen?
Duik onder in het verleden. In het groezelige en het schitterende Londen van 1894. Met zwier beschrijft Floortje Zwigtman de stad, het artiestenmilieu, de bars en cafés. Een zeer gewaagde én geslaagde, niet vrijblijvende mengeling van fictie en realiteit, feiten en verzinsels. Tegenspel is een roman met 5 sterretjes.
Score: 8/10

Jonkvrouw
Jean-Claude van RijckeghemPat van Beirs
Manteau, 2009, 284 p.

Midden veertiende eeuw. Marguerite van Male is veertien en erfgename van Vlaanderen. Ze droomt van een witte ridder die haar naar een kasteel in de wolken voert. Maar alle jonge ridders of schildknapen die ze ontmoet, zijn sullen. Ze hebben veel minder pit dan Marguerite zelf. En dan beslist haar vader dat ze moet trouwen...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Jonkvrouwen zijn doetjes in strakzittende jurken? Dat geldt niet voor Marguerite! Ze kan beter schermen dan welke schildknaap ook. Ze zoent met Willem. En ze haat haar vader. Ze is ook een onzekere puber: heeft zij echt de pest naar Vlaanderen gebracht?
Misschien vond je geschiedenis ooit saai. In Jonkvrouw komt de geschiedenis tot leven, en dat allemaal dankzij Marguerite!
Score: 8/10


De Nederlandse Canon

Wij, twee jongens
Aline Sax
Clavis, 2007, 314 p.

Adriaan en Alexander zijn tweelingbroers. Met hun vader, moeder en kleine zusje Charlotte vertrekken ze begin 1910 van het platteland in België naar het nieuwe land Amerika. Maar alleen Adriaan zal New York bereiken.
Met moeite houdt hij zich staande in de grote stad. Gelukkig sluit hij vriendschap met JoAnne en Jack. Langzaam begint hij zich thuis te voelen in Amerika. En dan wordt hij tot zijn eigen verbazing verliefd... op Jack.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het is niet moeilijk om mee te leven met Adriaans verwarring en eenzaamheid. Daarnaast geeft het boek ook een mooi tijdsbeeld van de stad New York op het einde van de negentiende eeuw, en van mensen aan de rand van de toenmalige maatschappij.

Lees ook het tweede boek over Adriaan: Schaduwleven.

Kijk ook eens hier: www.entoen.nu/canon?extra=boeken-en-films
De zoon van Rembrandt
Robin
Blloan, 2011, 302 p.

Wellicht heb je ooit al van Rembrandt gehoord. Die schilder uit de 17de eeuw en de terechte trots van Nederland. Maar wist je ook dat hij een zoon had, Titus? Deze strip vertelt diens verhaal. Over hoe Titus vier jaar was en nachtmerries had. Hoe de vrouwen van zijn vader hem troostten als het slecht ging. Maar ook over spelen in een schildersatelier, schaatsen in Amsterdam en groot worden als er thuis geen geld meer is.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wat een mooie strip! Lekker los getekend, met zwart, wit en losse lijnen, en verteld vanuit de wereld van een opgroeiende jongen. Het is licht, luchtig, wit als de ruimte tussen de prentjes en met een echte ziel. Je leeft mee, je lacht en je huilt als het moeilijk gaat. Een betoverend verhaal dat in een prachtig oud Amsterdam speelt.
Het leven van Anne Frank: de grafische biografie
Sid Jacobson, Ernie Colón (ill.)
Uitgeverij L, 2010, 160 p.

Twee Amerikaanse stripmakers maakten een strip over het leven van Anne Frank, het meisje van het wereldberoemde dagboek. Ze vertellen over de ouders van Anne Frank - Otto en Edith - en de eerste jaren van de zusjes Anne en Margot in Frankfurt. De biografie eindigt met de terugkeer van Otto Frank, die als enige van de acht onderduikers in het Achterhuis de Holocaust overleefde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit stripboek over Anne Frank verscheen in 2010 ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van het Anne Frank Huis. Als je wel eens in haar dagboek hebt gelezen, weet je wat de Joodse Anne meemaakte toen ze zat ondergedoken in Amsterdam. In dit stripverhaal leer je haar geschiedenis kennen. Achter in het boek staat een chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen, met onder meer foto's van Anne en haar familie.


55 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>