3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Voltooid verleden tijd
 
Ga terug in de tijd: van het begin van onze jaartelling tot de twintigste eeuw.
 


Imperium
Robert Harris, Janneke Zwart, Miebeth van Horn
Cargo, 2016, 367 p.

We kennen Cicero nu als een succesvol redenaar, maar heeft zijn carrière altijd op rolletjes gelopen? Het antwoord hierop lees je in deze biografie, geschreven door zijn privésecretaris Tiro. Het boek staat bol van de politieke intriges en laat je ten volle kennismaken met de Romeinse samenleving.
Maak kennis met Cicero en volg hem doorheen zijn politieke carrière. Zal hij erin slagen zijn grootste ambitie waar te kunnen maken?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ben je geïnteresseerd in het leven van Cicero? En geboeid door het Romeinse Rijk en haar politiek? Dan is dit boek echt iets voor jou! Op een zeer aangename manier en vanuit een apart standpunt krijg je een mooi beeld van Cicero’s leven en tijdsgenoten.
De Wonderlingen
Brian Selznick
Lannoo, 2016, 645 p.

Londen, 1766. De 12-jarige Billy raakt volledig in de ban van het theater. Wanneer hij zich jaren later over een vondeling ontfermt, wordt hij de stamvader van een hele generatie acteurs.
Londen, 1990. De 13-jarige Joseph ontvlucht zijn kostschool, richting oom Albert. Als overtuigde eenzaat is Albert niet zo gelukkig met jeugdig bezoek, zeker niet wanneer Joseph om de haverklap kritische vragen stelt over zijn afkomst. Aangezien oom Albert niet erg hulpvaardig is, besluit Joseph het mysterie zelf te ontrafelen. Langzaam ontdekt hij dat z’n leven op mysterieuze wijze met dat van Billy verweven is.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De Amerikaanse auteur en illustrator Brian Selznick schreef eerder al De uitvinding van Hugo Cabret door filmlegende Martin Scorsese als Hugo naar het witte doek vertaald. In De Wonderlingen volgt hij dezelfde werkwijze; pagina’s vol illustraties en kortere tekstfragmenten. De prenten, geheel in zwart, grijs en wit, zijn schitterend uitgewerkt en vormen ware blikvangers. Begeleidende tekst wordt in het eerste deel zelfs nergens gemist; krantenartikelen, theaterrecensies en postkaartjes bieden voldoende ondersteuning om het verhaal te volgen. De vele cliffhangers en onverwachte wendingen garanderen een spannende leeservaring, zodat de roman nog aan aantrekkingskracht wint. Een wonderbaarlijk verhaal.
De adelaar : de laatste dagen van Caesar
Valerio Massimo Manfredi, Jan van Geldrop
Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2013, 272 p.

7 maart 44 v.C.: acht dagen voor de dood van Caesar. Hoewel hij dit zelf nog niet weet, worden er in het Romeinse Rijk allerlei voorbereidingen getroffen. De weinige vertrouwelingen die Caesar nog heeft, proberen hem gedurende deze week te waarschuwen. Anderen zijn ondertussen druk bezig een samenzwering te plannen.
Kruip in de huid van personages uit verschillende kampen, en beleef deze gebeurtenissen van lang geleden op een unieke manier!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Hoewel iedereen nu weet dat Caesar op de Iden van maart gestorven is, blijft het verhaal enorm spannend. Alle gekende feiten over deze periode zijn in dit boek verwerkt. De aanvulling van fictieve gebeurtenissen en personages vermijdt een loutere opsomming van feiten. Dit boek bevat een schat aan informatie, maar is vooral enorm spannend en meeslepend!
(Nog) niet veel kennis van de Romeinen? Geen probleem: achteraan vind je de nodige informatie om het verhaal goed te kunnen volgen.
De ijzeren engel
Cassandra Clare, Lia Belt
Moon, 2015, 464 p.

Wanneer de 16-jarige Tessa Gray met de boot van New York in Engeland aankomt, wordt ze meegenomen door de Donkere Zusters. Ze wordt er gevangengehouden en moet allerlei zware oefeningen doen. Al snel blijkt dat Tessa over magische krachten beschikt – ze kan de vorm overnemen van iemand anders. Tessa wil vluchten en kan uiteindelijk ontsnappen met de hulp van schaduwjagers Will en Jem. Zij bestrijden de demonen die de straten van het Victoriaanse Londen onveilig maken en kunnen Tessa’s hulp goed gebruiken…


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een spannend en mysterieus boek met verrassende plotwendingen en een dosis romantiek.
Zink
David van Reybrouck
CPNB, 2016, 63 p.

Heb je ooit al van Neutraal-Moresnet gehoord? Het was een land dat meer dan 100 jaar Duitsland, Nederland en België met elkaar verbond. Tussen 1815 en 1918 had Neutraal-Moresnet een eigen vlag, een eigen volkslied en eigen postzegels. Er werd alcohol gestookt, mensen ontdoken er belastingen en meisjes die ongewenst zwanger waren vluchtten er naartoe. Emil Rixen, het hoofdpersonage, is de zoon van één van deze gevluchte meisjes. Door de woelige geschiedenis van Neutraal-Moresnet verandert hij wel vijf keer van nationaliteit en dat doet wat met een mens...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een land van drieënhalve kilometer groot blijkt groot genoeg te zijn om er een intrigerend essay over te schrijven. Het is een verhaal over de mens die zijn rijk ten onder ziet gaan en over wat dat met hem doet. Een voor velen ongekend stukje geschiedenis komt hier naar de oppervlakte drijven.
De zwarte brug
Erik Vlaminck
Vrijdag, 2016, 287 p.

Leo Lenaerts is een eenzaat. Als jongste in een groot gezin voelde hij zich altijd alleen, op school en op het werk wordt het niet veel beter. Leo is ook bang. Was zijn zus eigenlijk zijn moeder? En wie was dan zijn vader? Toch wil Leo iets betekenen in deze maatschappij. En dus bedenkt hij een plan. De burgemeester van zijn stad, die wil hij treffen! En hoe!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Erik Vlaminck schrijft heerlijk Vlaamse boeken. In elke zin, in elk woord voel je dat de auteur houdt van taal, van ons land, van mensen.
Hoe is Leo geworden wie hij is? Waarom kreeg hij nooit erkenning, vond hij nooit een fijne vrouw, heeft hij nooit vrienden gehad? Leo is een outsider, en zijn levensverhaal wordt met veel mededogen ontrafeld in De zwarte brug. Lezen!
Zigeunergebroed
Pat van Beirs
Moon, 2015, 223 p.

Gent 1815, de 17-jarige Romanie van Pottenberghe, een meisje uit de gegoede burgerij, leeft een rustig leventje. Maar dat druist in tegen haar natuur; als dochter van een zigeunerin die stierf onder de guillotine bezit ze een vurig karakter, waardoor ze zich niet altijd gedraagt zoals het een dame betaamt. Door zijn goede banden met de Nederlandse koning Willem I is Romanies vader een succesvol ondernemer. Wanneer België in opstand komt tegen de koning, verdwijnt ook haar vader en raakt Romanie betrokken bij samenzweringen. Haar grote liefde Gaëtan staat haar bij maar zullen ze kunnen ontsnappen uit het kluwen van complotten en verraad?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek speelt zich niet alleen af in de 19de eeuw, het wekt ook een beetje de illusie lang geleden geschreven te zijn. Zo dompelt de ik-vertelster je als lezer onder in een lang vervlogen tijd door te goochelen met woorden die niet langer gebruikt worden. Het is dan ook het relaas van Romanie wiens “hoofd soms bijna ontploft van de vele gedachten en indrukken. Excuseer mij dat ik je overrompel met mijn gedachtengolven van rimpels en ruis.”. Dat maakt het niet altijd eenvoudig om je in te leven in haar verhaal. Gelukkig heeft het meisje moderne opvattingen over bijvoorbeeld de rol van meisjes in de maatschappij en zorgen de spannende scènes ervoor dat je het boek in een wip uit hebt. Op de laatste bladzijde lijkt Romanies verhaal nog lang niet af; komt er misschien een vervolg?
Een groene bloem: trilogie
Floortje Zwigtman
Luitingh-Sijthoff, 2015, 1616 p.

Dit boek vertelt het indrukwekkende levensverhaal van Adrian Mayfield. Die ontpopt zich van een onschuldige puberjongen in het Victoriaanse Londen, op zoek naar het Grote Geld en de Grote Liefde, tot een kleurrijk figuur in de entourage van Oscar Wilde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Deze dikke turf bundelt de eerder verschenen boeken Schijnbewegingen, Tegenspel en Spiegeljongen (mét een extra verhaal). Wie die nog niet las, kan zijn hartje ophalen aan deze hartverscheurende historische trilogie!
Leven na leven
Kate Atkinson
Atlas Contact, 2013, 525 p.

Leven na leven begint in 1910, met Ursula Todds geboorte tijdens een heftige, winterse nacht. Die geboorte eindigt niet goed: Ursula stikt. Of toch niet. Een pagina later leeft ze gewoon, ze wordt een meisje en nog later een vrouw. En ondertussen barst de 20ste eeuw uit zijn voegen, met wereldoorlogen en al.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek zit bijzonder in elkaar. Telkens opnieuw stopt het leven van Ursula: gestikt bij haar geboorte, verdronken in zee, geveld door de griep, bedolven door een bombardement... En telkens weer begint het opnieuw, omdat de omstandigheden nu nét even anders zijn. Klinkt overdreven? Dat is het niet. Geen doorsnee of gemakkelijk boek, maar wel een prachtig verhaal over hoe de dingen gaan en zouden kunnen gaan. En aan wie en wat dat ligt. Een verhaal dat je meesleept én je doet nadenken.
Meester mitraillette
Jan Vantoortelboom
Atlas Contact, 2014, 270 p.

De openingsscène van dit boek grijpt je meteen bij de keel: David Verbocht zal zo dadelijk gefusilleerd worden. Hoe en waarom, lees je pas helemaal aan het einde. Het verhaal neemt je mee in de tijd, naar hoe David opgroeit in het Gentse, hoe hij onderwijzer in Elverdinge wordt, en hoe hij niet kan ontsnappen aan de Eerste Wereldoorlog. Met alle gevolgen vandien.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Als je geboeid bent door de manier van leven van je voorouders, het Vlaanderen van 100 jaar geleden en hoe het was om te leven in een strenge katholieke dorpsgemeenschap, en als je wil voelen hoe het was toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, dan moet je dit boek lezen. De schrijver sleurt je mee naar de vorige eeuw, alsof je er zelf deel vanuit maakt.


59 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>