3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
One shot
 
Bijzondere boeken om je tanden in te zetten.
 


Cathy's boek
Sean Stewart, Jordan Weisman, e.a.
Pimento, 2008, 176 p.

Als Cathy met haar lief Victor iets gaat drinken, wordt ze de volgende ochtend halfverdoofd wakker. Op haar arm een bloeduitstorting van een injectienaald. Nog voor ze Victor ter verantwoording kan roepen, verdwijnt hij uit Cathy’s leven. Samen met hartsvriendin Emma start Cathy de zoektocht. Maar Victor opsporen blijkt geen lachertje. Al gauw zit het tweetal behoorlijk in nesten.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Cathy’s boek is een hoogst ongewoon, maar vlot boek. Als hoofdpersonage Cathy verdwijnt, laat ze haar dagboek achter - het begin van een spannende zoektocht. Aan de hand van vergeelde krantenknipsels, verscheurde foto’s en handgeschreven brieven die bij het boek zitten kan je het mysterie helpen ontrafelen.
De jacht op het verloren schaap
Haruki Murakami
Pandora, 2005, 339 p.

De jacht op het verloren schaap is een erg bijzonder boek. Aan het woord is een jonge dertiger. Samen met zijn vriendin, een meisje met een paar perfecte, betoverende ogen gaat hij – gedwongen – op zoek naar een schaap met een ster op de rug.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het verhaal is spannend, mysterieus, hilarisch. Af en toe vraag je je echt af wat je in godsnaam aan het lezen bent. En toch laat het boek je niet los. In één woord: betoverend.
De nazi en de kapper
Edgar Hilsenrath
Anthos, 2008, 394 p.

Max Schulz wordt in 1907 geboren in Wieshalle, Duitsland. Twee minuten na de geboorte van Max komt ook in het buurhuis een jongen ter wereld: Itzik Finkelstein, een jood. De twee jongens groeien samen op maar dan komt de Tweede Wereldoorlog. Itzik wordt gedeporteerd naar een vernietigingskamp, Max gaat voor de SS in de kampen werken. Na de verloren oorlog ziet Max maar één weg om aan vervolging voor zijn oorlogsverleden te ontsnappen: het leven van Itzik Finkelstein overnemen. De massamoordenaar neemt de identiteit van zijn slachtoffer aan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Romans over de jodenvervolging zijn meestal zware brokken, maar dit boek lijkt net heel luchtig. Max Schulz vertelt oergeestig met veel zin voor overdrijving zijn verhaal. Maar net omdat het verhaal zo grappig en over the top is, wordt de schok harder wanneer je je weer realiseert dat de kampen echt bestonden. Dat heel veel mensen verschrikkelijke dingen gedaan hebben. Dat heel veel mensen dat opnieuw zouden kunnen doen.
Score: 9/10

Dit is alles: het hoofdkussenboek van Cordelia Kenn
Aidan Chambers
Querido, 2007, 782 p.

Cordelia is negentien jaar en zwanger. Voor het dochtertje dat ze krijgt, schrijft ze op hoe haar leven de afgelopen jaren was. Als het kind zestien jaar wordt, wil Cordelia haar de boeken cadeau doen.
Minutieus beschrijft Cordelia hoe ze verliefd wordt op William Blake, wat er vroeger met haar moeder is gebeurd, haar relatie met haar vader en tante en de bijzondere band die ze heeft met haar lievelingslerares Julie. Als het boek uit is, weet je daadwerkelijk bijna alles van het leven van Cordelia Kenn!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Voor de echte lettervreters: een geweldig dik boek over het leven van Cordelia Kenn. Soms ontroerend, soms spannend, soms tenenkrommend, maar in zijn geheel is het boek overweldigend!
Score: 9/10

Een deken van sneeuw
Craig Thompson
Oog & Blik, 2004, 582 p.

Craig voelt zich van jongs af aan alleen en uitgesloten. Daarom vlucht hij aanvankelijk weg in zijn tekeningen. Maar zijn sterke opvoeding en geloof stellen hem al snel voor de keuze: stripartiest of predikant worden.
Het wordt complexer, en mooier, wanneer hij Raina ontmoet, zijn eerste echt liefde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Craig Thomspon doet in 600 getekende pagina's een pijnlijke jeugd(liefde) uit de doeken: met een zeer gelovige opvoeding, een moeilijke vader en gepest worden op school. Allemaal waargebeurd, adembenemend, ontroerend en herkenbaar. Een strip over keuzes (moeten) maken, de liefde van je leven vinden, afscheid nemen en aan je eigen weg timmeren.
Een meesterwerk!
Heer der vliegen
William Golding
Athenaeum, 2002, 221 p.

Een groep jongens komt terecht op een onbewoond eiland. Die groep wordt al snel een troep wilde, ongecontroleerde beesten.
In het dichte woud van het binnenland gaan ze op jacht naar varkens, maar ook naar het ‘beest’ dat hen onrustig maakt.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen boek over de avontuurlijke huttentijd in het dorpsbos. Dit is een ranzig, gruwelijk, moorddadig, rottend en vooral een geweten-schoppend boek!
Is dit een mens
Primo Levi
Athenaeum, 2009, 203 p.

Primo Levi (1919-1987) was Italiaan, chemicus, jood. De Tweede Wereldoorlog liep al naar zijn einde toen hij vanwege dat jood-zijn in een concentratiekamp nabij Auschwitz terechtkwam. Hij was een van de weinigen die het kamp overleefde en schreef vlak na de oorlog deze getuigenis. Zijn persoonlijke ervaringen zijn het, zonder haat, maar met precisie neergeschreven.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een zeer goed geschreven boek. Dit is een zeer belangrijk boek. Wat in dit boek staat mag nooit vergeten worden. Dit boek opent je ogen. Dit boek schuurt de geschiedenis tegen je huid. Dit boek verandert je kijk op de mens en op jezelf. Dit boek moet nog generaties lang gelezen worden. Dit boek verandert je leven.
Hässelby: het demonteren is begonnen
Johan Harstad
Podium, 2009, 350 p.

Albert Aberg woont al 20 jaar in bij zijn norse vader, in een klein appartementje in Hässelby, een saaie voorstad van Stockholm. Als jonge kerel reisde hij nochtans de halve wereld rond: na een louche Star Wars-deal in Hongkong komt hij in Parijs terecht, waar hij de liefde van zijn leven ontmoet. Maar het mag niet zijn: vader Bertil roept zijn zoon terug. Vanaf dan gebeurt er niets meer in zijn leven. Tot Bertil onverwachts sterft en Albert achterna gezeten wordt door een wel heel vreemd figuur.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Hässelby is een schitterend boek over een doodgewone jongen die buitengewone dingen meemaakt. Het boek is bij momenten heel grappig en dan weer superspannend. En wat bedoelt de schrijver eigenlijk met de ondertitel, Het demonteren is begonnen? Brrr!
Score: 0/10

De bewaker
Peter Terrin
De Arbeiderspers, 2009, 219 p.

Twee bewakers bewaken de kelderverdieping van een luxeappartementencomplex. Hun post verlaten ze niet en misschien komt er een derde bewaker bij. Ze zijn zo goed als afgesloten van de buitenwereld. Dat weten we zeker.
Voor de rest lijkt er weinig te gebeuren, maar er is wel vanalles aan de hand. Iets bedreigt het evenwicht. Duisternis dreigt. Maar wat? Wat is het? Wat zullen de gevolgen zijn? En wat kunnen de bewakers ertegen doen?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen boek voor wie graag alles helemaal uitgelegd ziet. Dit is geen boek voor wie staat op duidelijkheid. Dit is wel een boek voor wie mee wil gaan in het mysterie, voor wie door de onbeweeglijkheid heen de maalstroom wil zien, voor wie zich wil overgeven aan onzekerheid en paranoia.
Snobisme voor beginners
Oscar van den Boogaard
Thomas Rap, 2008, 244 p.

Oscar van den Boogaard is een heel klein beetje koopziek, maar hij komt er graag voor uit. In 150 korte stukjes vertelt hij over wat hij gekocht heeft, of net niet, en waarom. Huidverzorgingszalfjes, dure parfums, een lama(!) of de Penis plus+ bijvoorbeeld. Een boekje over het genot van dingen kopen of net te veel geld uitgeven er spijt van krijgen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een aardig, stevig vierkanten boekje waarin je af en toe een stukje kan lezen. Om weg te dromen over alles wat kopen zou als je er het geld voor had. Voor shopaholics en al wie geld te veel heeft. Of voor wie daar stiekem van droomt.


38 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>