3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
One shot
 
Bijzondere boeken om je tanden in te zetten.
 


Score: 9/10

Een deken van sneeuw
Craig Thompson
Oog & Blik, 2004, 582 p.

Craig voelt zich van jongs af aan alleen en uitgesloten. Daarom vlucht hij aanvankelijk weg in zijn tekeningen. Maar zijn sterke opvoeding en geloof stellen hem al snel voor de keuze: stripartiest of predikant worden.
Het wordt complexer, en mooier, wanneer hij Raina ontmoet, zijn eerste echt liefde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Craig Thomspon doet in 600 getekende pagina's een pijnlijke jeugd(liefde) uit de doeken: met een zeer gelovige opvoeding, een moeilijke vader en gepest worden op school. Allemaal waargebeurd, adembenemend, ontroerend en herkenbaar. Een strip over keuzes (moeten) maken, de liefde van je leven vinden, afscheid nemen en aan je eigen weg timmeren.
Een meesterwerk!
Score: 0/10

De bewaker
Peter Terrin
De Arbeiderspers, 2009, 219 p.

Twee bewakers bewaken de kelderverdieping van een luxeappartementencomplex. Hun post verlaten ze niet en misschien komt er een derde bewaker bij. Ze zijn zo goed als afgesloten van de buitenwereld. Dat weten we zeker.
Voor de rest lijkt er weinig te gebeuren, maar er is wel vanalles aan de hand. Iets bedreigt het evenwicht. Duisternis dreigt. Maar wat? Wat is het? Wat zullen de gevolgen zijn? En wat kunnen de bewakers ertegen doen?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen boek voor wie graag alles helemaal uitgelegd ziet. Dit is geen boek voor wie staat op duidelijkheid. Dit is wel een boek voor wie mee wil gaan in het mysterie, voor wie door de onbeweeglijkheid heen de maalstroom wil zien, voor wie zich wil overgeven aan onzekerheid en paranoia.
Score: 7/10

Uitverkoren
Chaim Potok
BzZTôH, 2008, 272 p.

In New York groeien twee joodse jongens, Danny en Reuven, in een verschillend milieu op. Door een stom toeval leren ze elkaar kennen. Reuven leeft in een open joodse gemeenschap. Danny, die in een strenge orthodoxe gemeenschap opgroeit leert Reuvens wereld kennen en wordt er meer en meer door aangetrokken.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek heeft alles in zich. Het beschrijft op de eerste plaats een prachtige vriendschap tussen twee jongeren. Het vertelt bijzonder veel - zonder belerend te zijn - over de joden en de joodse gemeenschappen in New York. Het filosofeert over toekomstdromen, traditie en botsende culturen. In het licht van de huidige actualiteit is dit boek een ‘blijver’.
Zes beetwonden en een tetanusprik
Richard De Nooy
Nijgh & Van Ditmar, 2008, 255 p.

Zes beetwonden en een tetanusprik is het verhaal van twee Zuid-Afrikaanse broers met een aanleg voor kleinere en grotere ongevallen. Ze groeien op in Zuid-Afrika en komen als jongvolwassenen in Amsterdam terecht. Ergens, ooit, zo blijkt hier en daar, is er iets behoorlijk foutgelopen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is geen rechttoe-rechtaan-verhaal maar veeleer een puzzel. Soms moet je even nadenken wie nu weer tegen je spreekt en pas laat valt één en ander in de definitieve plooi. Maar Richard de Nooy heeft nooit beweerd dat hij het je makkelijk wou maken. Al op pagina 7 geeft de verteller het toe: "U zult worden voorgelogen."
Zomerslaap
Martijn Simons
De Bezige Bij, 2010, 142 p.

Het is een bloedhete zomer. Het broertje van het hoofdpersonage gaat iedere dag naar het zwembad, zijn moeder ligt urenlang te zonnebaden in de tuin. De grootmoeder brengt haar laatste dagen in het ziekenhuis door. Het hoofdpersonage zelf doet niks. Hij ligt in de zetel, zit op een bank en denkt na. Over straks, als hij naar de universiteit gaat, en over Lisa met wie hij tot voor kort tenniste en Mastermind speelde...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Helemaal niks lijkt er te gebeuren in dit boek... tot die knappe wending die het verhaal een onverwachte betekenis en samenhang geeft.
Tips en wenken voor wie zijn afdelingschef om opslag wil vragen
Georges Perec
De Arbeiderspers, 2011, 95 p.

Je werkt op een kantoor. Je wil opslag. Hoe ga je te werk om dat voor elkaar te krijgen?
Verwacht van dit boek geen hoe-vraag-ik-opslag-voor-dummies, maar wel een subtiel hilarische trip op speed. Geen leestekens of hoofdletters in dit boek (en een reële kans op opslag ook niet, om eerlijk te zijn). Maar wel één enkele razende zin van bladzijde 7 tot bladzijde 78.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Perec speelt graag taalspelletjes als hij een verhaal vertelt. Voor dit boek vertrok hij van een stroomschema, afgedrukt op de eerste pagina, een schema met ja/nee-vragen en pijltjes. Het verhaal zelf is een uitgeschreven versie van dat schema. Door de structuur met terugkerende pijltjes zit het vol herhalingen, maar echt 100% hetzelfde is het nooit. Het zijn die kleine variaties in de tekst en een aantal uit de hand lopende details die het boek erg geestig maken.
Score: 8/10

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij
Jonathan Safran Foer
Anthos, 2011, 346 p.

Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen op de WTC-torens in New York. Nu is hij bezig met een geheime zoektocht door New York, om het slot te vinden dat past bij een mysterieuze sleutel die van zijn vader is geweest. Oskar is uitvinder, sieradenontwerper, romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, acteur, inconsequent veganist, verzamelaar van zeldzame munten en van vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven. Oskar is negen jaar. En hij weet wat hij wil. Denkt hij.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De zoektocht van Oskar is meeslepend. Soms is Oskar vervelend betweterig of irritant ‘geleerd’, maar altijd blijf je in de ban. Dit boek laat ook zien hoe die ene elfde september niet alleen de wereldpolitiek veranderde, maar ook het denken en het voelen van de bewoners van New York.
Gestameld liedboek: moedergetijden
Erwin Mortier
De Bezige Bij, 2011, 190 p.

De moeder van Erwin Mortier krijgt al op jonge leeftijd alzheimer. Langzaamaan neemt de ziekte haar leven over. Mortier beschrijft poëtisch hoe hijzelf en zijn familie omgaan met hun steeds hulpelozer wordende moeder.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek balanceert op de grenzen van verhaal en gedicht. Mortier schrijft in korte stukken, met veel witregels en zelden een overvloed aan woorden. Er blijft ruimte genoeg over om zelf na te denken, over onze eigen moeders, over eenzaamheid, over hulpeloosheid.
Reynaert de vos
René Broens, Marc Legendre
Atlas, 2010, 128 p.

Reynaert de vos wil je liever niet als buurman hebben. Alle dieren hebben wel wat over hem te klagen. Hij is een gewelddadige psychopaat. Hij steelt hun voedsel of hun geld. Hij verkracht hun vrouwen. Hij maakt hun kinderen blind of erger nog: hij eet ze op. Geen wonder dat iedereen hem door de koning wil laten berechten. Maar de sluwe Reynaert zijn verdiende straf bezorgen, is niet zo eenvoudig.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het verhaal van Reynaert de vos is een klassieker. Het verhaal is bijna 800 jaar oud, en was vroeger verplichte kost op school. Met deze nieuwe strip-uitgave staat Reynaert er weer helemaal.

De bewerking is een voltreffer. De taal doet misschien ouderwets aan, maar dat past perfect bij de klassieke status van het boek. Het ritme van de zinnen maakt dat je ze luidop wil lezen. Maar nog opvallender dan de tekst zijn de intense illustraties. Ruige dieren zie je, op donkere prenten. Het vele zwart en rood past perfect bij de gruwel van het verhaal en bij het vele bloed dat vloeit.
In het begin was er... BOB
Meg Rosoff
Moon, 2011, 255 p.

Bob is een 19-jarige jongen uit het melkwegstelsel zo’n vierhonderd miljoen lichtjaren hiervandaan. Eeuwen geleden is hij op aarde terechtgekomen, toen hem onverwacht de baan van allesomvattend opperwezen werd aangeboden. Hij is God, schiep hemel en aarde en alles wat op aarde leeft. Bob bakt er overigens niet veel van: zijn schepping was geniaal, maar nu maakt hij er een rommeltje van. Dat komt omdat hij verliefd is. En als Bob verliefd is, gebeuren er rampen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Bob is een herkenbare jongen. Hij gedraagt zich als een dwarse puber, is arrogant, erg met zichzelf bezig en niet geïnteresseerd in wat anderen doen of denken. Van een god mag je echter iets anders verwachten. Maar kijk eens naar de andere goden uit dit verhaal. Zijn die nu echt zo goddelijk bezig? Dit verhaal is tegelijk humoristisch en ontroerend. Wie zou er nu met Bob willen ruilen?


35 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>