3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
One shot
 
Bijzondere boeken om je tanden in te zetten.
 


Cathy's boek
Sean Stewart, Jordan Weisman, e.a.
Pimento, 2008, 176 p.

Als Cathy met haar lief Victor iets gaat drinken, wordt ze de volgende ochtend halfverdoofd wakker. Op haar arm een bloeduitstorting van een injectienaald. Nog voor ze Victor ter verantwoording kan roepen, verdwijnt hij uit Cathy’s leven. Samen met hartsvriendin Emma start Cathy de zoektocht. Maar Victor opsporen blijkt geen lachertje. Al gauw zit het tweetal behoorlijk in nesten.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Cathy’s boek is een hoogst ongewoon, maar vlot boek. Als hoofdpersonage Cathy verdwijnt, laat ze haar dagboek achter - het begin van een spannende zoektocht. Aan de hand van vergeelde krantenknipsels, verscheurde foto’s en handgeschreven brieven die bij het boek zitten kan je het mysterie helpen ontrafelen.
Score: 9/10

Dit is alles: het hoofdkussenboek van Cordelia Kenn
Aidan Chambers
Querido, 2007, 782 p.

Cordelia is negentien jaar en zwanger. Voor het dochtertje dat ze krijgt, schrijft ze op hoe haar leven de afgelopen jaren was. Als het kind zestien jaar wordt, wil Cordelia haar de boeken cadeau doen.
Minutieus beschrijft Cordelia hoe ze verliefd wordt op William Blake, wat er vroeger met haar moeder is gebeurd, haar relatie met haar vader en tante en de bijzondere band die ze heeft met haar lievelingslerares Julie. Als het boek uit is, weet je daadwerkelijk bijna alles van het leven van Cordelia Kenn!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Voor de echte lettervreters: een geweldig dik boek over het leven van Cordelia Kenn. Soms ontroerend, soms spannend, soms tenenkrommend, maar in zijn geheel is het boek overweldigend!
Score: 9/10

Een deken van sneeuw
Craig Thompson
Oog & Blik, 2004, 582 p.

Craig voelt zich van jongs af aan alleen en uitgesloten. Daarom vlucht hij aanvankelijk weg in zijn tekeningen. Maar zijn sterke opvoeding en geloof stellen hem al snel voor de keuze: stripartiest of predikant worden.
Het wordt complexer, en mooier, wanneer hij Raina ontmoet, zijn eerste echt liefde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Craig Thomspon doet in 600 getekende pagina's een pijnlijke jeugd(liefde) uit de doeken: met een zeer gelovige opvoeding, een moeilijke vader en gepest worden op school. Allemaal waargebeurd, adembenemend, ontroerend en herkenbaar. Een strip over keuzes (moeten) maken, de liefde van je leven vinden, afscheid nemen en aan je eigen weg timmeren.
Een meesterwerk!
Score: 0/10

De bewaker
Peter Terrin
De Arbeiderspers, 2009, 219 p.

Twee bewakers bewaken de kelderverdieping van een luxeappartementencomplex. Hun post verlaten ze niet en misschien komt er een derde bewaker bij. Ze zijn zo goed als afgesloten van de buitenwereld. Dat weten we zeker.
Voor de rest lijkt er weinig te gebeuren, maar er is wel vanalles aan de hand. Iets bedreigt het evenwicht. Duisternis dreigt. Maar wat? Wat is het? Wat zullen de gevolgen zijn? En wat kunnen de bewakers ertegen doen?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen boek voor wie graag alles helemaal uitgelegd ziet. Dit is geen boek voor wie staat op duidelijkheid. Dit is wel een boek voor wie mee wil gaan in het mysterie, voor wie door de onbeweeglijkheid heen de maalstroom wil zien, voor wie zich wil overgeven aan onzekerheid en paranoia.
Score: 7/10

Uitverkoren
Chaim Potok
BzZTôH, 2008, 272 p.

In New York groeien twee joodse jongens, Danny en Reuven, in een verschillend milieu op. Door een stom toeval leren ze elkaar kennen. Reuven leeft in een open joodse gemeenschap. Danny, die in een strenge orthodoxe gemeenschap opgroeit leert Reuvens wereld kennen en wordt er meer en meer door aangetrokken.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek heeft alles in zich. Het beschrijft op de eerste plaats een prachtige vriendschap tussen twee jongeren. Het vertelt bijzonder veel - zonder belerend te zijn - over de joden en de joodse gemeenschappen in New York. Het filosofeert over toekomstdromen, traditie en botsende culturen. In het licht van de huidige actualiteit is dit boek een ‘blijver’.
Zes beetwonden en een tetanusprik
Richard De Nooy
Nijgh & Van Ditmar, 2008, 255 p.

Zes beetwonden en een tetanusprik is het verhaal van twee Zuid-Afrikaanse broers met een aanleg voor kleinere en grotere ongevallen. Ze groeien op in Zuid-Afrika en komen als jongvolwassenen in Amsterdam terecht. Ergens, ooit, zo blijkt hier en daar, is er iets behoorlijk foutgelopen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is geen rechttoe-rechtaan-verhaal maar veeleer een puzzel. Soms moet je even nadenken wie nu weer tegen je spreekt en pas laat valt één en ander in de definitieve plooi. Maar Richard de Nooy heeft nooit beweerd dat hij het je makkelijk wou maken. Al op pagina 7 geeft de verteller het toe: "U zult worden voorgelogen."
Zomerslaap
Martijn Simons
De Bezige Bij, 2010, 142 p.

Het is een bloedhete zomer. Het broertje van het hoofdpersonage gaat iedere dag naar het zwembad, zijn moeder ligt urenlang te zonnebaden in de tuin. De grootmoeder brengt haar laatste dagen in het ziekenhuis door. Het hoofdpersonage zelf doet niks. Hij ligt in de zetel, zit op een bank en denkt na. Over straks, als hij naar de universiteit gaat, en over Lisa met wie hij tot voor kort tenniste en Mastermind speelde...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Helemaal niks lijkt er te gebeuren in dit boek... tot die knappe wending die het verhaal een onverwachte betekenis en samenhang geeft.
Tips en wenken voor wie zijn afdelingschef om opslag wil vragen
Georges Perec
De Arbeiderspers, 2011, 95 p.

Je werkt op een kantoor. Je wil opslag. Hoe ga je te werk om dat voor elkaar te krijgen?
Verwacht van dit boek geen hoe-vraag-ik-opslag-voor-dummies, maar wel een subtiel hilarische trip op speed. Geen leestekens of hoofdletters in dit boek (en een reële kans op opslag ook niet, om eerlijk te zijn). Maar wel één enkele razende zin van bladzijde 7 tot bladzijde 78.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Perec speelt graag taalspelletjes als hij een verhaal vertelt. Voor dit boek vertrok hij van een stroomschema, afgedrukt op de eerste pagina, een schema met ja/nee-vragen en pijltjes. Het verhaal zelf is een uitgeschreven versie van dat schema. Door de structuur met terugkerende pijltjes zit het vol herhalingen, maar echt 100% hetzelfde is het nooit. Het zijn die kleine variaties in de tekst en een aantal uit de hand lopende details die het boek erg geestig maken.
Score: 8/10

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij
Jonathan Safran Foer
Anthos, 2011, 346 p.

Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen op de WTC-torens in New York. Nu is hij bezig met een geheime zoektocht door New York, om het slot te vinden dat past bij een mysterieuze sleutel die van zijn vader is geweest. Oskar is uitvinder, sieradenontwerper, romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, acteur, inconsequent veganist, verzamelaar van zeldzame munten en van vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven. Oskar is negen jaar. En hij weet wat hij wil. Denkt hij.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De zoektocht van Oskar is meeslepend. Soms is Oskar vervelend betweterig of irritant ‘geleerd’, maar altijd blijf je in de ban. Dit boek laat ook zien hoe die ene elfde september niet alleen de wereldpolitiek veranderde, maar ook het denken en het voelen van de bewoners van New York.
Valstrik
Sonya Hartnett
Facet, 2007, 143 p.

De Willows vormen een zonderlinge, gesloten familie. Ze baten een vervallen caravanpark uit in een ruige uithoek van Australië. Vader is een norse kerel, drinkt te veel en heeft erg losse handen. Zijn dromerige, bleke zoon Jordan is daar meestal het slachtoffer van.
Als een kunstenaar in hun caravanpark arriveert, verklapt de jongste zoon per ongeluk een familiegeheim. Het is het begin van een vreselijk einde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een verzengende hitte. Honden die voortdurend vliegen van zich afslaan. Een vervallen boerderij. Rode, gebarsten aarde. Australië komt helemaal tot leven in dit boek. Net zoals de norse, zwijgzame familie, waarvan de zonen en dochters zich weinig met elkaar lijken te bemoeien. Tot een vreemdeling hen in het nauw drijft en de Willows de rangen sluiten.
Ook na het lezen van dit boek blijf je zitten met een mengeling van vervreemding, fascinatie en sympathie voor dit bizarre gezin.

In 2008 won Sonya Hartnett de Astrid Lindgren Memorial Award (de grootste prijs voor jeugdliteratuur ter wereld).


37 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>