3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Lach eens met een boek
 
Van subtiele glimlach tot bulderlach. Grove grappen of fijnzinnige humor, voor elk wat wils.
 


Het anti-hondenboek
Hans Dorrestijn
Nijgh & Van Ditmar, 2009, 159 p.

Veel mensen hebben een hond en dat is eigenlijk niet te begrijpen. Honden stinken altijd, laten overal drollen achter, hebben onbeschaamd seks in openbare ruimtes en bijten kleine kinderen dood... Hans Dorrestijn windt zich in dit boek op over honden en hondenbezitters. Maar neem het boek niet te serieus, het is vooral om mee te lachen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is interessant voor twee soorten mensen: voor hondenliefhebbers en voor hondenhaters. Beide groepen zullen genieten van de vele korte stukjes in dit boek. Soms zijn de grapjes flauw, dat klopt, maar Dorrestijns flauwe humor is erg vermakelijk.
Score: 8/10

Het boek van de zelfmoordkonijntjes
Andy Riley
BZZtôH, 2004, 90 p.

Schattige konijntjes die het niet meer zien zitten en op de meest creatieve manieren een eind maken aan hun pluizige leventjes. Wie had ooit gedacht dat daar een boek zou over verschijnen? Een bijzonder grappig boek bovendien.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is waarschijnlijk de eerste strip die tegelijk ziek, grappig, pluizig, verrassend en toch verteerbaar is. Pagina na pagina doen deze lieflijke langoortjes zichzelf de meest gruwelijke dingen aan en je ligt te rollen van het lachen.
Juliet, naakt
Nick Hornby
Atlas, 2009, 320 p.

Annies oordeel is vernietigend: vijftien jaar heeft ze verkwanseld aan haar vriend Duncan. Zijn puberale adoratie van Tucker Crowe, een singer-songwriter uit de jaren ’80, staat een normale relatie in de weg. Wanneer Crowe na twintig jaar stilte weer van zich laat horen met een akoestische versie van zijn legendarische break-upalbum, schrijft Duncan een jubelende recensie op het exclusieve Crowe-forum. Annie vindt helemaal niks aan de plaat. Dat ze die vernietigende mening virtueel deelt met de ‘Crowologen’, is de druppel voor Duncan. Hij zoekt troost bij een andere vrouw. Net dan neemt de echte Tucker Crowe contact op met Annie...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Annies analyse van een hopeloze relatie met een dolgedraaide fan levert hilarische dialogen en spitante one liners op. Nick Hornby schreef met Juliet, naakt een geweldig grappige lad lit-roman maar dan – verrassend – vanuit vrouwelijk perspectief. Zelden zo gelachen met een boek.
Score: 7/10

Met angst en beven
Amélie Nothomb
Manteau, 2000, 130 p.

Een jonge Europese vrouw gaat aan de slag in een Japans bedrijf. De cultuurshock is bijzonder heftig!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een hilarisch boek over een zeer bijzondere werkervaring dat je noodgedwongen in één ruk uitleest.
Mama Tandoori
Ernest van der Kwast
Nijgh & Van Ditmar, 2010, 214 p.

Er vliegt wel eens een deegroller door de lucht, aan tafel bij het gezin van der Kwast. Want de Indiase moeder ligt voortdurend overhoop met alles en iedereen. Elke winkelier wordt van afzetterij verdacht, twee van haar zoons hebben ambities die niet overeenkomen met haar wensen en van haar oer-Hollandse echtgenoot, een gerenommeerd dokter-specialist begrijpt ze eigenlijk niks. Maar haar uitbarstingen zijn voor haar de enige manier om te blijven hopen op de genezing van Ashirwad, haar verstandelijk gehandicapte oudste zoon.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Mama Tandoori is een van de grappigste figuren uit de recentste Nederlandse literatuur. Zo koopt ze de complete voorraad pennywafers én kattenvoer op in de uitverkoop. En overal gooit ze het begeleiderspasje om gratis mee te rijden met haar gehandicapte zoon in de strijd om een korting los te peuteren.
In deze soepel en helder geschreven komedie - een milde terugblik van de auteur op een niet alledaagse jeugd vol kleurrijke familieleden - zit ook een dosis tragiek. Die mix maakt het helemaal onweerstaanbaar.
Miskend talent
Victor Meijer
De Harmonie, 2008, 199 p.

Het gaat kunstenstudent Manolo Gonzalez niet voor de wind. De leraars op de schilderacademie die hem eerst een talent vonden, vinden zijn nieuwe werk maar niets. Zijn moeder blijft hem maar bellen met het verwijt dat hij nooit eens langskomt. Zijn hospita zet hem zijn studentenkamer uit. Zijn vader wil hem liever niet laten intrekken. Hij moet baantjes zoeken om rond te komen. En dan de meisjes! Ach, de meisjes... Gelukkig - of is het jammer genoeg? - twijfelt Manolo zelf geen seconde aan zijn ongelofelijke schildertalent.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het gaat bergaf met Manolo, dat is wel duidelijk. Maar komt hij er weer bovenop? Wordt hij de nieuwe Picasso? Zal hij dat formidabele schilderij ooit maken? Blijft hij zijn artistieke principes trouw? Zullen de galerieën om zijn werk staan springen? Zullen de vrouwen hem aanbidden? Of wordt hij een seksverslaafde winkeldief, want dat kan ook. Grappig!
Steek je familie in je kleren
David Sedaris
Vassallucci, 2004, 224 p.

In Steek je familie in je kleren, een kortverhalenbundel, maak je kennis met de behoorlijke vreemde familie van de auteur. Zijn moeder veracht haar kinderen diep, waarschijnlijk omdat ze hen voortdurend uit de nesten moet halen (maar zeker is dat niet). Vader Sedaris leeft van het ene wilde plan naar de volgende desillusie. Zijn zussen zijn ofwel paranoïde, ofwel marginaal uit overtuiging, of nog om andere redenen komisch.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Chaotische, maar ook extreem grappige kortverhalen. Ze zijn autobiografisch bovendien, al moet je dat waarschijnlijk met een flinke korrel zout nemen. De auteur is namelijk ook standup-comedian in het echte leven.
Submarien
Joe Dunthorne
Contact, 2008, 303 p.

Oliver is bijna 16 en verkent de liefde en de lust. Tussendoor legt hij een collectie moeilijke woorden aan en bestudeert hij zijn ouders. Want hoe staat het met de relatie tussen zijn vader en zijn moeder? Is daar nog wel genoeg intimiteit? Staat de dimmer in hun slaapkamer niet al iets te lang op volle sterkte? En wat kan Oliver aan dat alles doen?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Oliver is niet altijd even subtiel. Dat zorgt voor rake replieken en enkele hilarische situaties. Ook het dagboek dat hij bijhoudt (niet voor zichzelf, maar voor zijn vriendin) is lekker uitdagend.
Wanneer je omringd bent door vlammen
David Sedaris
Lebowski, 2008, 302 p.

Dit is een verzameling verhalen over het bizarre, aandoenlijke maar vooral extreem grappige leven van David Sedaris en de mensen die hij in zijn leven ontmoet. Uit die ontmoetingen blijkt dat íedereen een beetje idioot is, minstens één rare karaktertrek bezit - zeker je eigen familie - en dat íedereen veeleer een mislukkeling dan een winnaar is. Samenleven met al die idioten blijkt moeilijk, maar Sedaris blijft vooral proberen. Ook al loopt het soms aardig mis.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie werk van deze auteur leest, raakt voorgoed verslaafd. Want niemand lacht zichzelf en zijn hersenkronkels zo smakelijk uit als David Sedaris.
Zes beetwonden en een tetanusprik
Richard De Nooy
Nijgh & Van Ditmar, 2008, 255 p.

Zes beetwonden en een tetanusprik is het verhaal van twee Zuid-Afrikaanse broers met een aanleg voor kleinere en grotere ongevallen. Ze groeien op in Zuid-Afrika en komen als jongvolwassenen in Amsterdam terecht. Ergens, ooit, zo blijkt hier en daar, is er iets behoorlijk foutgelopen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is geen rechttoe-rechtaan-verhaal maar veeleer een puzzel. Soms moet je even nadenken wie nu weer tegen je spreekt en pas laat valt één en ander in de definitieve plooi. Maar Richard de Nooy heeft nooit beweerd dat hij het je makkelijk wou maken. Al op pagina 7 geeft de verteller het toe: "U zult worden voorgelogen."


41 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>