3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Lach eens met een boek
 
Van subtiele glimlach tot bulderlach. Grove grappen of fijnzinnige humor, voor elk wat wils.
 


Roodkapje was een toffe meid : stoere sprookjes om te rappen
Marjet Huiberts, Benaïssa Linger, Wendy Panders
Gottmer, 2011, 47 p.

Hij dacht: dat is maf, een wolf in een jurk. Ik snij ‘m open, die vieze vuile schurk. Heb je ooit al eens een sprookje op rap gehoord? Van Repelsteeltje, Assepoester en Doornroosje tot Roodkapje: elk sprookje krijgt een totale make-over en klinkt als een rasechte en hippe raptekst. Met een Roodkapje die relaxed door het bos sjeest, en stoere rode doeken draagt.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Sprookjes zijn voor iedereen. Dat horen we vaak, en hier merk je dat helemaal. Het ritme, de muziek, de stemmen: deze rapteksten hebben het allemaal. Misschien doe je wel inspiratie op, en maak jij daarna je eigen sprookjes-rap!
De roes van het heden
Luc De Vos
Atlas Contact, 2015, 222 p.

Toen Luc De Vos op 29 november 2014 overleed ging er een schokgolf door Vlaanderen. De innemende frontman van Gorki wist 25 jaar lang velen te beroeren, vooral met zijn songs, maar ook met zijn columns en boeken. Auteur en goede vriend Christophe Vekeman maakte voor De roes van het heden een selectie uit de stukken die ‘Vos’ schreef voor Humo, De Standaard en vooral voor het Gentse stadsmagazine Zone 09. Hij voegde er ook enkele niet eerder gepubliceerde columns aan toe.


Waarom zou ik dit boek lezen?
‘Wie Luc De Vos leest voelt zich nooit alleen,’ schrijft Christophe Vekeman. En inderdaad, het is alsof hij naast je zit, de monkelende buitenstaander die dit aardse tranendal bekijkt. Weemoed en overmoed, bedeesdheid en durf, een nostalgische kijk op het verleden (of juist niet) wisselen elkaar af in zijn columns. Uiteraard duikt ook her en der de ‘maat’ Roxy op. Tussen de lijnen merk je hoe belezen ‘Vos’ was en hoe groot zijn kennis van de muziekscène was. En er valt heel wat te lachen. Maar het besef dat hij er niet meer is, blijft schrijnen.
Hotel Rozenstok
Chrisophe Vekeman
De Arbeiderspers, 2015, 206 p.

Christophe Vekeman speelt het hoofdpersonage in zijn eigen boek. Hij stopt met het zoeken naar succes en breekt letterlijk zijn schrijfpotlood in twee. Hij besluit zich 17 dagen af te zonderen in een hotel in Nederland om te beslissen hoe het verder moet met zijn leven. Maar aan ‘alles op een rijtje zetten' zal hij niet toekomen. In het hotel heerst een mysterieuze sfeer die hem helemaal in de greep houdt. Het einde van de werkelijkheid wordt het begin van fantasie. Of niet?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wat eerst een autobiografisch roman lijkt, blijkt al gauw veel meer te zijn. Christophe Vekeman stelt zowat alles in vraag, tot hij middenin een gruwelverhaal terecht komt. Wat is verzonnen en wat is echt? Dat bepaal je zelf!
Sjeumig
Pepijn Lanen
Anthos, 2013, 162 p.

Een klein boekje met bijna twintig verhalen. Over twee supersterren-in-spe die door hun nieuwe platenlabel in een tomatenkostuum gehesen worden, met desastreuze gevolgen. Of over hoe Marie-Claire een jongeman ontmoet met wie ze misschien wel naar bed gaat. Of over twee runderen die in de veewagen een gesprek aangaan over muziek. Enzoverder.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Pepijn Lanen - aka Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig - kan behalve rappen ook schrijven. Deze verhalen zijn bizar, soms op het sprookjesachtige af, soms ronduit absurd. Ze zijn grappig maar niet haha-grappig. Het zijn verhalen vol fantasie die je toch herkent. En waar altijd een ondertoon van liefde in zit. Erg lekker lezen, dus.
Wacht! Wacht!
Terry Pratchett
Mynx, 2008, 280 p.

De Oppergrootmeester van de Verhelderde Mannenbroeders van de Ebben Nacht wil opnieuw een koning in Ankh-Meurbork. Die kan hij dan mooi naar zijn hand zetten. Daarom wil hij een draak oproepen, zodat zijn koningskandidaat die kan verslaan om koning van de stad worden. Dat is tenslotte traditie. Maar dat is buiten de twee leden van de nachtwacht en hun kapitein Douwe Flinx gerekend.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Terry Pratchett’s Schijfwereld is een begrip in het fantasy-universum. Maar de reeks telt 41 boeken en tientallen aanvullende verhalen. Dus hoe begin je eraan? Dit boek is het eerste in de subreeks over de stadswacht van Ankh-Meurbork en hun commandeur Douwe Flinx. De Wachtboeken moeten het hebben van hun schitterende, hilarische en diverse personages zoals Commandeur Flinx en Heer Ottopedi, Biet, Dendarm, Bollebos en Angoea, van de vele woordspelingen, het sarcasme, en de absurde maatschappij waarin ze plichtsgetrouw hun vaak nutteloze werk doen.
De vrijgemaakte ortjes
Terry Pratchett
M, 2004, 286 p.

Tiffanie Verweerd is negen en wil graag een heks worden. Dat is maar goed ook, want wanneer haar broertje gekidnapt wordt door elfen heeft ze weinig keus. Ze werpt zich op als de heks van haar land en gaat de strijd aan. Hulp krijgt ze van haar bijzondere wapen (een koekenpan), het toverboek van opoe (Kwalen van het Schaap) en de Tsae Dran Fiegels (piepkleine maar vechtlustige kabonkers, die uit het land van de Elfen gegooid zijn wegens Dronkenschap en Keet Schoppen).


Waarom zou ik dit boek lezen?
Terry Pratchett’s Schijfwereld is een begrip in het fantasy-universum. Maar de reeks telt 41 boeken en tientallen aanvullende verhalen. Dus hoe begin je eraan? Dit boek is het eerste in de subreeks over Tiffanie en de Fiegels, die losjes volgt op de heksenreeks. Misschien wel de beste boeken in de hele Schijfwereldreeks en een ideale instap. Ze zijn grappig, meeslepend, en zitten vol verwijzingen naar andere Schijfwereldreeksen zonder dat je dingen mist. (Dit waren ook de favoriete Schijfwereldboeken van Pratchett zelf.)
Meidezeggenschap
Terry Pratchett
Mynx, 2008, 191 p.

De achtste zoon van een achtste zoon is voorbestemd een groot tovenaar te zijn, zeker als een stervende tovenaar hem zijn krachten doorgeeft. Maar het achtste kind van de achtste zoon dat Stokkel Tromp uitkiest, is helemaal geen zoon… maar een dochter. Wanneer Eskariena toverkracht begint te vertonen, neemt de heks Opoe Wedersmeer haar onder haar hoede. Samen trekken ze naar Ankh-Meurbork om haar in te schrijven aan de Gesloten Universiteit voor tovenaars. Alleen mogen meisjes er helemaal niet binnen…


Waarom zou ik dit boek lezen?
Terry Pratchett’s Schijfwereld is een begrip in het fantasy-universum. Maar de reeks telt 41 boeken en tientallen aanvullende verhalen. Dus hoe begin je eraan? Meidezeggenschap is het eerste boek in de subreeks over de Heksen van Lankhr. Ze gaan over een soort magie die dicht bij de aarde staat, over de vrouwen die die magie beoefenen en de levens die ze leiden. Het zijn boeken vol verwijzingen naar onze wereld en heerlijk sarcasme - ze zullen je doen schateren van het lachen.
Het gat
Oyvind Torseter
De Harmonie, 2015, 64 p.

Een mannetje verhuist. De dozen zijn nog niet uitgepakt, of hij vindt een gat in zijn appartement. Een gat dat beweegt, van de muur naar de vloer en weer terug. Het mannetje besluit het gat naar een laboratorium te brengen. Misschien weten zij er raad mee?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een heerlijk absurd prentenboek-voor-grote-mensen. Het heeft fijne pentekeningen, die tegelijk ruimtelijk en vol geestige details zijn. Het gat is een boek om bij te grinniken, en dat toont dat je niet altijd alles moet kunnen verklaren.
Poppy en Eddie
Herman Brusselmans
Prometheus, 2014, 254 p.

In Poppy en Eddie flankeert hoofdpersonage Herman zijn ex-geliefde Poppy terwijl ze tegen kanker vecht, zoals in de good old times. En tegelijkertijd stelt Herman zijn hart voorzichtig (en minder voorzichtig) open voor nieuwe geliefden. In dit boek bezingt hij zijn oude liefde ontroerend teder en zijn nieuwe liefde voorzichtig uitbundig...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Deze Brusselmans heeft weer alles wat een Brusselmans-liefhebber van Brusselmans verwacht: onnavolgbare oneliners (“Ik ben blij dat ik geen kinderen heb en ik betreur dat ik geen zoon heb om die blijdschap mee te delen”), rake omschrijvingen (“Middas Dekkers, de befaamde bioloog die vanop een kilometer kan zien of een zijderups haar maandstonden heeft of niet”), Vlaamsig vocabulaire (“flamoes”) en absurde taalgrapjes (“Met mij valt niet te spotify”).
Nu in handige meeneemverpakking
Ted van Lieshout
Querido, 2013, 127 p.

Ted van Lieshout dicht, schrijft proza, is vormgever en beeldend kunstenaar. In dit boek combineert hij die talenten. Hij is niet alleen auteur, maar ontwierp ook het omslag en het binnenwerk. (K)luchtige fotomopjes wisselt hij af met een honderdtal ‘blokken’: uitgelijnde tekstblokken, zonder alinea’s, in een vet lettertype. Zo verklapt de vorm niks over de inhoud. Enkel zorgvuldig lezen maakt duidelijk of het om grappige een consumentenklacht, een relatiezoekertje, een proces-verbaal… gaat. Daarin lacht van Lieshout hard of zacht met hoe mensen met elkaar communiceren.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De humor in dit boek gaat alle kanten op. Soms doet van Lieshout je hardop lachen, dan weer gaat hij voor een glimlach. Deze bundel lees je daarom met mondjesmaat. Alleen dan proef je de heerlijke, subtiele verrassingen.


42 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>