3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Lach eens met een boek
 
Van subtiele glimlach tot bulderlach. Grove grappen of fijnzinnige humor, voor elk wat wils.
 


De eendenman
Kees Moeliker
Nieuw Amsterdam, 2009, 205 p.

Op 5 juni 1995 vloog een vogel zich dood tegen de glazen gevel van het natuurhistorisch museum in Rotterdam. Het was een wilde eend, een mannetje. Even later kwam er een tweede wilde eend in beeld, ook een mannetje, die zijn dode soortgenoot begon te verkrachten. Voorwaar een geval van vreemd diergedrag, dacht Kees Moeliker, de museumconservator en schrijver van dit boek. Dat is homoseksuele necrofilie.
Kees Moeliker liet de dode eend opzetten voor in zijn museum en schreef een prijswinnend wetenschappelijk artikel over de zaak. Sindsdien is hij verzamelaar van opmerkelijk gedrag bij dieren. Een deel van zijn verzameling is te vinden in dit boek.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie kent er nog de mus die enkele jaren geleden de voorbereidingen van een domino-recordpoging in de war stuurde door alvast enkele duizenden steentjes omver te fladderen? Kees Moeliker vertelt je wat er met die mus gebeurde. Woody Allen, Jerry Seinfeld en John McEnroe hebben appartementen rond Central Park in New York. Kees Moeliker vertelt je welke opmerkelijke stadsbewoners wel eens paren op hun balkons.
Diergedrag is sowieso interessant, maar dit boek biedt meer. Door de gortdroge humor van Moeliker wordt het ook een beleefd literair feestje.
Dorrestijns vogelgids
Hans Dorrestijn
Nijgh & Van Ditmar, 2007, 272 p.

Hans Dorrestijn vertelt de lezer over zijn talloze gelukte en mislukte avonturen met vogels. De beginneling leert waarom het niet goed is al te zuinig te zijn, dat vogels soms herauten uit de hemel zijn, en dat vogelaar Dorrestijn en de appelvink een lange, maar moeilijke relatie hebben. En dat vogels de schrijver altijd trouw zijn gebleven, wat van vrouwen niet gezegd kan worden. En dat koekoeksnesten niet bestaan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Over de natuur en natuurbeleving worden sowieso al weinig boeken geschreven, en zeker weinig geestige. Met dit boek leer je niet alleen vanalles bij over vogels en de natuur, soms moet je er ook heel hard mee lachen. Slechts weinig mensen kunnen zichzelf zo hilarisch de grond inschrijven als Hans Dorrestijn in dit boek. Even grappig als de beste Brusselmansen.
Het anti-hondenboek
Hans Dorrestijn
Nijgh & Van Ditmar, 2009, 159 p.

Veel mensen hebben een hond en dat is eigenlijk niet te begrijpen. Honden stinken altijd, laten overal drollen achter, hebben onbeschaamd seks in openbare ruimtes en bijten kleine kinderen dood... Hans Dorrestijn windt zich in dit boek op over honden en hondenbezitters. Maar neem het boek niet te serieus, het is vooral om mee te lachen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is interessant voor twee soorten mensen: voor hondenliefhebbers en voor hondenhaters. Beide groepen zullen genieten van de vele korte stukjes in dit boek. Soms zijn de grapjes flauw, dat klopt, maar Dorrestijns flauwe humor is erg vermakelijk.
Score: 8/10

Het boek van de zelfmoordkonijntjes
Andy Riley
BZZtôH, 2004, 90 p.

Schattige konijntjes die het niet meer zien zitten en op de meest creatieve manieren een eind maken aan hun pluizige leventjes. Wie had ooit gedacht dat daar een boek zou over verschijnen? Een bijzonder grappig boek bovendien.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is waarschijnlijk de eerste strip die tegelijk ziek, grappig, pluizig, verrassend en toch verteerbaar is. Pagina na pagina doen deze lieflijke langoortjes zichzelf de meest gruwelijke dingen aan en je ligt te rollen van het lachen.
Juliet, naakt
Nick Hornby
Atlas, 2009, 320 p.

Annies oordeel is vernietigend: vijftien jaar heeft ze verkwanseld aan haar vriend Duncan. Zijn puberale adoratie van Tucker Crowe, een singer-songwriter uit de jaren ’80, staat een normale relatie in de weg. Wanneer Crowe na twintig jaar stilte weer van zich laat horen met een akoestische versie van zijn legendarische break-upalbum, schrijft Duncan een jubelende recensie op het exclusieve Crowe-forum. Annie vindt helemaal niks aan de plaat. Dat ze die vernietigende mening virtueel deelt met de ‘Crowologen’, is de druppel voor Duncan. Hij zoekt troost bij een andere vrouw. Net dan neemt de echte Tucker Crowe contact op met Annie...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Annies analyse van een hopeloze relatie met een dolgedraaide fan levert hilarische dialogen en spitante one liners op. Nick Hornby schreef met Juliet, naakt een geweldig grappige lad lit-roman maar dan – verrassend – vanuit vrouwelijk perspectief. Zelden zo gelachen met een boek.
Score: 7/10

Met angst en beven
Amélie Nothomb
Manteau, 2000, 130 p.

Een jonge Europese vrouw gaat aan de slag in een Japans bedrijf. De cultuurshock is bijzonder heftig!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een hilarisch boek over een zeer bijzondere werkervaring dat je noodgedwongen in één ruk uitleest.
Mama Tandoori
Ernest van der Kwast
Nijgh & Van Ditmar, 2010, 214 p.

Er vliegt wel eens een deegroller door de lucht, aan tafel bij het gezin van der Kwast. Want de Indiase moeder ligt voortdurend overhoop met alles en iedereen. Elke winkelier wordt van afzetterij verdacht, twee van haar zoons hebben ambities die niet overeenkomen met haar wensen en van haar oer-Hollandse echtgenoot, een gerenommeerd dokter-specialist begrijpt ze eigenlijk niks. Maar haar uitbarstingen zijn voor haar de enige manier om te blijven hopen op de genezing van Ashirwad, haar verstandelijk gehandicapte oudste zoon.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Mama Tandoori is een van de grappigste figuren uit de recentste Nederlandse literatuur. Zo koopt ze de complete voorraad pennywafers én kattenvoer op in de uitverkoop. En overal gooit ze het begeleiderspasje om gratis mee te rijden met haar gehandicapte zoon in de strijd om een korting los te peuteren.
In deze soepel en helder geschreven komedie - een milde terugblik van de auteur op een niet alledaagse jeugd vol kleurrijke familieleden - zit ook een dosis tragiek. Die mix maakt het helemaal onweerstaanbaar.
Miskend talent
Victor Meijer
De Harmonie, 2008, 199 p.

Het gaat kunstenstudent Manolo Gonzalez niet voor de wind. De leraars op de schilderacademie die hem eerst een talent vonden, vinden zijn nieuwe werk maar niets. Zijn moeder blijft hem maar bellen met het verwijt dat hij nooit eens langskomt. Zijn hospita zet hem zijn studentenkamer uit. Zijn vader wil hem liever niet laten intrekken. Hij moet baantjes zoeken om rond te komen. En dan de meisjes! Ach, de meisjes... Gelukkig - of is het jammer genoeg? - twijfelt Manolo zelf geen seconde aan zijn ongelofelijke schildertalent.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het gaat bergaf met Manolo, dat is wel duidelijk. Maar komt hij er weer bovenop? Wordt hij de nieuwe Picasso? Zal hij dat formidabele schilderij ooit maken? Blijft hij zijn artistieke principes trouw? Zullen de galerieën om zijn werk staan springen? Zullen de vrouwen hem aanbidden? Of wordt hij een seksverslaafde winkeldief, want dat kan ook. Grappig!
Steek je familie in je kleren
David Sedaris
Vassallucci, 2004, 224 p.

In Steek je familie in je kleren, een kortverhalenbundel, maak je kennis met de behoorlijke vreemde familie van de auteur. Zijn moeder veracht haar kinderen diep, waarschijnlijk omdat ze hen voortdurend uit de nesten moet halen (maar zeker is dat niet). Vader Sedaris leeft van het ene wilde plan naar de volgende desillusie. Zijn zussen zijn ofwel paranoïde, ofwel marginaal uit overtuiging, of nog om andere redenen komisch.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Chaotische, maar ook extreem grappige kortverhalen. Ze zijn autobiografisch bovendien, al moet je dat waarschijnlijk met een flinke korrel zout nemen. De auteur is namelijk ook standup-comedian in het echte leven.
Submarien
Joe Dunthorne
Contact, 2008, 303 p.

Oliver is bijna 16 en verkent de liefde en de lust. Tussendoor legt hij een collectie moeilijke woorden aan en bestudeert hij zijn ouders. Want hoe staat het met de relatie tussen zijn vader en zijn moeder? Is daar nog wel genoeg intimiteit? Staat de dimmer in hun slaapkamer niet al iets te lang op volle sterkte? En wat kan Oliver aan dat alles doen?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Oliver is niet altijd even subtiel. Dat zorgt voor rake replieken en enkele hilarische situaties. Ook het dagboek dat hij bijhoudt (niet voor zichzelf, maar voor zijn vriendin) is lekker uitdagend.


43 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>