3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Hypes
 
Boeken over alles wat hot is. Of cultboeken die een hype zijn...
 


De outsiders
S.E. Hinton
Thomas Rap, 2010, 222 p.

In Tulsa, in Oklahoma, ergens in de jaren zestig, zijn er twee rivaliserende bendes. De vetkuiven zijn arm, de kakkers zijn rijk. Ze haten elkaar, en zo zal het altijd blijven. Vetkuif Ponyboy is het daar niet mee eens. Volgens hem zie je van overal dezelfde zonsondergang, of je nu van de East Side of de West Side komt. Maar dan worden hij en zijn vriend Johnny aangevallen door een groep kakkers, met dramatische gevolgen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
S.E. Hinton was zeventien toen ze De Outsiders schreef. In Amerika werd haar debuut een absolute klassieker, wereldwijd zijn er veertien miljoen exemplaren van verkocht. Al verscheen het veertig jaar geleden, dit verhaal met een hoog West Side Storygehalte blijft fris en entertainend.
Score: 7/10

Minder dan niks
Bret Easton Ellis
Lemniscaat, 2005, 187 p.

Clay, 18 jaar, gaat tijdens de kerstvakantie terug naar zijn ouderlijk huis in Beverly Hills om te bekomen van de examens. Eťn maand lang schuimt hij het ene decadente feestje na het andere af, gaat naar bed met alles wat zich op twee benen voortbeweegt, drinkt zich lazarus en wordt high van industriŽle hoeveelheden cocaÔne. Hij verveelt zich te pletter.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een snel, flitsend en keihard boek van een Amerikaanse cultschrijver. Indrukwekkend koel en haarscherp. Een klassieker voor de toekomst. Lees ook het vervolg: De figuranten
Wij
Elvis Peeters
Podium, 2009, 171 p.

Vier meisjes. Vier jongens. Ze vervelen zich stierlijk. En dus bereiken en verleggen ze grenzen. Kutjes tonen langs de autostrade - er raken 2 auto's de weg af en hun bestuurders verongelukken, hoera! - en later kutjes verkopen voor geld. Al gaat ook dat geld bijzonder snel vervelen... De grenzen moeten daarom nog verder verlegd. Maar wanneer houden de seksexperimenten op? Als er een dode valt?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een boek dat drijft op verveling en gruwel. Een shockerend, koud en afstandelijk boek, maar daarom ook net zo nieuwsgierigmakend. Niet voor gevoelige magen!
Je blijft
Anna Drijver
Lebowski, 2010, 271 p.

Sommige mensen sterven stil, op hun begrafenissen is er helemaal niemand. Behalve het onafscheidelijke stel Daaf en Dora. In opdracht van de gemeente schrijven ze afscheidsgedichten voor onbekende doden. Hun ietwat lugubere job houden ze in evenwicht door heel gretig te leven, en waanzinnig verliefd te zijn.
Maar dan komt - veel te vroeg - de dag waarop Dora Daafs afscheidrede lezen moet. Ze verliest de grip op alles wat ze met Daaf zo zorgvuldig had opgebouwd.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dora heeft de dood van haar vader nooit goed verwerkt. Alleen bij haar lief Daaf kan ze ermee terecht. En net Daaf raakt ze kwijt. Voorgoed. Dit verhaal is ontroerend mooi, en levensecht. Een boek over iemand verliezen, het noorden kwijt raken en langzaam weer overeind krabbelen.
Zomerhuis met zwembad
Herman Koch
Anthos, 2011, 380 p. p.

Marc Schlosser is huisarts, maar van ethiek ligt hij niet wakker: hij inspireert dikke mensen met lekkere gerechten en schrijft rustig pillen voor aan drugsverslaafden. In Zomerhuis met zwembad blikt hij terug op onaangename gebeurtenissen: hij is beschuldigd van een medische fout met fatale gevolgen voor zijn patiŽnt. Hoe is het zover gekomen? Waarom zijn de dingen gegaan zoals ze gegaan zijn?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Schlosser is een heerlijk romanpersonage: irritant, onsympathiek, hypocriet, maar ook mysterieus. Bovendien weet hij zijn ideeŽn hoogst vermakelijk te formuleren. Dat je hem nooit helemaal kan en mag vertrouwen, maakt het boek alleen maar spannender.
Score: 8/10

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij
Jonathan Safran Foer
Anthos, 2011, 346 p.

Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen op de WTC-torens in New York. Nu is hij bezig met een geheime zoektocht door New York, om het slot te vinden dat past bij een mysterieuze sleutel die van zijn vader is geweest. Oskar is uitvinder, sieradenontwerper, romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, acteur, inconsequent veganist, verzamelaar van zeldzame munten en van vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven. Oskar is negen jaar. En hij weet wat hij wil. Denkt hij.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De zoektocht van Oskar is meeslepend. Soms is Oskar vervelend betweterig of irritant Ďgeleerdí, maar altijd blijf je in de ban. Dit boek laat ook zien hoe die ene elfde september niet alleen de wereldpolitiek veranderde, maar ook het denken en het voelen van de bewoners van New York.
Score: 7/10

De eenzaamheid van de priemgetallen
Paolo Giordano
Cargo, 2009, 318 p.

Er is een jongen en er is een meisje. Allebei hebben ze hun kleine en ook hun zeer grote problemen - problemen met zichzelf, met hun omgeving, met hun lichaam. We volgen ze in episodes van hun kinderjaren, door de moeilijke puberteit, tot hun dertigste. Dat ze voor elkaar geboren zijn, zien we dadelijk. Maar zien zij het zelf ook? Vinden ze elkaar ooit helemaal? Kunnen ze elkaar helpen in het leven? Of willen ze niet geholpen worden?


Waarom zou ik dit boek lezen?
De eenzaamheid van de priemgetallen is pas Paolo Giordano's eerste boek, maar in ItaliŽ heeft hij er alle prijzen mee gewonnen die er te winnen zijn. De personages zijn geen vrolijke Fransen en een rimpelloos leven hebben ze helemaal niet, maar elke lezer herkent wel iets in deze jongeren. Opgroeien is namelijk nog nooit echt makkelijk geweest, voor niemand.
Roem
Daniel Kehlmann
Querido, 2009, 194 p.

Roem is een boek met negen verhalen erin. Verhalen over bekende en onbekende mensen. Over de tol van de roem. Of over de tol van het onbekend zijn. Over hoe een leven helemaal kan veranderen en je plots iemand anders kan zijn. Zo is er bijvoorbeeld de beroemde acteur die van de ene dag op de andere geen enkel telefoontje meer krijgt. Of de schrijfster die compleet van de planeet verdwenen lijkt. Of de nerd die zijn hele leven op internetfora doorgebracht heeft maar nu op een congres tussen echte mensen moet verschijnen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Je zou elk verhaal in dit boek afzonderlijk kunnen lezen. Een mooie bundel kortverhalen heb je dan in handen, en grappig is het ook. Maar de wereld is klein en daardoor duiken in verschillende verhalen plots personages en verhaallijnen opnieuw op. Situaties komen terug, worden aangevuld of anders belicht. Zo draagt elk verhaal bij tot de andere stukken en worden ze samen een heel erg knap geconstrueerde roman.
Dag Vlaanderen!: hoe Walen ťcht leven en denken
Christophe Deborsu
Borgerhoff & Lamberigts, 2011, 400 p.

BelgiŽ is een ingewikkeld land. Vlamingen in het noorden en Walen in het zuiden. En in het midden, in Brussel, een hoop politici die geen efficiŽnte regering kunnen vormen omdat de verschillen tussen noord en zuid zo groot zouden zijn. Maar klopt dat wel? Hoe verschillend of gelijk zijn Vlamingen en Walen echt? En wat denken ze echt over elkaar? Christophe Deborsu, Waals tv-journalist, zocht het voor ons uit en schreef het op in het Nederlands.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Heel veel weetjes vind je in dit boek. En het antwoord op tientallen vragen, bijvoorbeeld: zijn de Vlamingen racistischer dan de Walen? Waarom presteren Walen beter op het Eurosongfestival? En: komt er ooit een Belgische burgeroorlog?

Voor al wie BelgiŽ, WalloniŽ en Vlaanderen een beetje wil begrijpen.
Score: 9/10

De hongerspelen
Suzanne Collins
Van Goor, 2012, 396 p.

Met vierentwintig zijn ze: twaalf jongens en twaalf meisjes. Ze wonen in de districten van Panem en worden door het lot aangewezen en vervolgens in een arena gedropt. Daar moeten ze het opnemen tegen elkaar en tegen de gruwelijke plagen die de Spelmakers van het Capitool bedenken. Eťn zal overleven. Eťn zal de winnaar van de Hongerspelen zijn.
Katniss Everdeen is zestien als het lot haar de arena in stuurt. Om te overleven moet ze hartverscheurende keuzes maken...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is het eerste deel uit de originele en razendspannende Hongerspelen-trilogie. Met de geweldige Katniss Everdeen in de hoofdrol. Wat zou jij kiezen: sterven en een vriend laten leven? Of overleven en hem doden? En hoe zou je het publiek bespelen dat op tv meekijkt? Want zij kunnen je overlevingskansen vergroten... Reality tv voor ijzersterke magen!

Lees ook Vlammen (deel 2) en Spotgaai (deel 3)! In maart 2012 werd The Hunger Games ook als film uitgebracht.


15 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>