3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Hypes
 
Boeken over alles wat hot is. Of cultboeken die een hype zijn...
 


Score: 9/10

De Hobbit of daarheen en terug
J.R.R. Tolkien
Het Spectrum, 2001, 252 p.

De gezapige Hobbit Bilbo Baggins valt om van verbazing wanneer hij op een dag onverwacht bezoek krijgt van de tovenaar Gandalf en dertien dwergen. Of hij niet mee de schat wil terughalen die de gemene draak Smaug van de dwergen heeft gestolen. Met tegenzin begint Bilbo aan een avontuur dat later dramatische gevolgen voor Middenaarde zal hebben. Onderweg krijgt hij namelijk een bijzondere ring te pakken...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Als het Tolkien-virus je na de films te pakken heeft, moet je toch De Hobbit eens proberen. Zeker wanneer je van plan bent vroeg of laat aan In de ban van de ring te beginnen. De Hobbit is een heerlijk amusante en avontuurlijke inleiding op de In de ban-trilogie.
Kamermeisjes en soldaten: Arnon Grunberg onder de mensen
Arnon Grunberg
Nijgh & Van Ditmar, 2009, 335 p.

Hoe leeft een Nederlandse soldaat in Afghanistan? Wie kom je tegen in de restauratiewagons van de Zwitserse spoorwegen? En werken in Guantanamo Bay, Bagdad, Beiroet of in een hotel in Duitsland, hoe doe je dat? Arnon Grunberg vroeg het zich af en trok de wereld in op zoek naar antwoorden. In dit boek vind je de verslagen van zijn reizen.
'Literair-journalistieke reportages over de politieke en sociale actualiteit' staat er op de achterflap. Er had nog bij kunnen staan: 'vol humor en mededogen.'


Waarom zou ik dit boek lezen?
Arnon Grunberg is één van de populairste schrijvers van Nederland. Zijn romans verkopen goed en winnen regelmatig literaire prijzen. Maar Grunberg schrijft meer dan alleen maar romans. Hij heeft columns in Humo en Vrij Nederland en schrijft ook voor de Nederlandse krant NRC Handelsblad. De reportages uit dit boek, Kamermeisjes & soldaten, zijn eerst in die krant verschenen.
De outsiders
S.E. Hinton
Thomas Rap, 2010, 222 p.

In Tulsa, in Oklahoma, ergens in de jaren zestig, zijn er twee rivaliserende bendes. De vetkuiven zijn arm, de kakkers zijn rijk. Ze haten elkaar, en zo zal het altijd blijven. Vetkuif Ponyboy is het daar niet mee eens. Volgens hem zie je van overal dezelfde zonsondergang, of je nu van de East Side of de West Side komt. Maar dan worden hij en zijn vriend Johnny aangevallen door een groep kakkers, met dramatische gevolgen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
S.E. Hinton was zeventien toen ze De Outsiders schreef. In Amerika werd haar debuut een absolute klassieker, wereldwijd zijn er veertien miljoen exemplaren van verkocht. Al verscheen het veertig jaar geleden, dit verhaal met een hoog West Side Storygehalte blijft fris en entertainend.
Score: 7/10

Minder dan niks
Bret Easton Ellis
Lemniscaat, 2005, 187 p.

Clay, 18 jaar, gaat tijdens de kerstvakantie terug naar zijn ouderlijk huis in Beverly Hills om te bekomen van de examens. Eén maand lang schuimt hij het ene decadente feestje na het andere af, gaat naar bed met alles wat zich op twee benen voortbeweegt, drinkt zich lazarus en wordt high van industriële hoeveelheden cocaïne. Hij verveelt zich te pletter.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een snel, flitsend en keihard boek van een Amerikaanse cultschrijver. Indrukwekkend koel en haarscherp. Een klassieker voor de toekomst. Lees ook het vervolg: De figuranten
Wij
Elvis Peeters
Podium, 2009, 171 p.

Vier meisjes. Vier jongens. Ze vervelen zich stierlijk. En dus bereiken en verleggen ze grenzen. Kutjes tonen langs de autostrade - er raken 2 auto's de weg af en hun bestuurders verongelukken, hoera! - en later kutjes verkopen voor geld. Al gaat ook dat geld bijzonder snel vervelen... De grenzen moeten daarom nog verder verlegd. Maar wanneer houden de seksexperimenten op? Als er een dode valt?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een boek dat drijft op verveling en gruwel. Een shockerend, koud en afstandelijk boek, maar daarom ook net zo nieuwsgierigmakend. Niet voor gevoelige magen!
Je blijft
Anna Drijver
Lebowski, 2010, 271 p.

Sommige mensen sterven stil, op hun begrafenissen is er helemaal niemand. Behalve het onafscheidelijke stel Daaf en Dora. In opdracht van de gemeente schrijven ze afscheidsgedichten voor onbekende doden. Hun ietwat lugubere job houden ze in evenwicht door heel gretig te leven, en waanzinnig verliefd te zijn.
Maar dan komt - veel te vroeg - de dag waarop Dora Daafs afscheidrede lezen moet. Ze verliest de grip op alles wat ze met Daaf zo zorgvuldig had opgebouwd.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dora heeft de dood van haar vader nooit goed verwerkt. Alleen bij haar lief Daaf kan ze ermee terecht. En net Daaf raakt ze kwijt. Voorgoed. Dit verhaal is ontroerend mooi, en levensecht. Een boek over iemand verliezen, het noorden kwijt raken en langzaam weer overeind krabbelen.
Zomerhuis met zwembad
Herman Koch
Anthos, 2011, 380 p. p.

Marc Schlosser is huisarts, maar van ethiek ligt hij niet wakker: hij inspireert dikke mensen met lekkere gerechten en schrijft rustig pillen voor aan drugsverslaafden. In Zomerhuis met zwembad blikt hij terug op onaangename gebeurtenissen: hij is beschuldigd van een medische fout met fatale gevolgen voor zijn patiënt. Hoe is het zover gekomen? Waarom zijn de dingen gegaan zoals ze gegaan zijn?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Schlosser is een heerlijk romanpersonage: irritant, onsympathiek, hypocriet, maar ook mysterieus. Bovendien weet hij zijn ideeën hoogst vermakelijk te formuleren. Dat je hem nooit helemaal kan en mag vertrouwen, maakt het boek alleen maar spannender.
Lelieblank, scharlaken rood
Michael Faber
Podium, 2009, 954 p.

In dit verhaal zoek je samen met de tippelende meisjes klanten in de nauwe, groezelige steegjes van Londen. Je kijkt over de schouder van vrouwen die perfect lijken maar behoorlijk verknipt zijn. Van mannen met veel geld en weinig verstand. Van een hoer met een stevig overlevingsinstinct en van een meisje dat door niemand geliefd is.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een heerlijke page-turner die je een mooi beeld geeft van het Victoriaanse Londen. Het boek geeft je bovendien een prachtig zicht op de hypocriete aristocratie die zichzelf de das om doet met haar dubbele moraal, waarin vrouwen ofwel hoeren ofwel moeders moeten zijn.
Score: 8/10

Extreem luid & ongelooflijk dichtbij
Jonathan Safran Foer
Anthos, 2011, 346 p.

Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen op de WTC-torens in New York. Nu is hij bezig met een geheime zoektocht door New York, om het slot te vinden dat past bij een mysterieuze sleutel die van zijn vader is geweest. Oskar is uitvinder, sieradenontwerper, romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, acteur, inconsequent veganist, verzamelaar van zeldzame munten en van vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven. Oskar is negen jaar. En hij weet wat hij wil. Denkt hij.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De zoektocht van Oskar is meeslepend. Soms is Oskar vervelend betweterig of irritant ‘geleerd’, maar altijd blijf je in de ban. Dit boek laat ook zien hoe die ene elfde september niet alleen de wereldpolitiek veranderde, maar ook het denken en het voelen van de bewoners van New York.
Score: 7/10

De eenzaamheid van de priemgetallen
Paolo Giordano
Cargo, 2009, 318 p.

Er is een jongen en er is een meisje. Allebei hebben ze hun kleine en ook hun zeer grote problemen - problemen met zichzelf, met hun omgeving, met hun lichaam. We volgen ze in episodes van hun kinderjaren, door de moeilijke puberteit, tot hun dertigste. Dat ze voor elkaar geboren zijn, zien we dadelijk. Maar zien zij het zelf ook? Vinden ze elkaar ooit helemaal? Kunnen ze elkaar helpen in het leven? Of willen ze niet geholpen worden?


Waarom zou ik dit boek lezen?
De eenzaamheid van de priemgetallen is pas Paolo Giordano's eerste boek, maar in Italië heeft hij er alle prijzen mee gewonnen die er te winnen zijn. De personages zijn geen vrolijke Fransen en een rimpelloos leven hebben ze helemaal niet, maar elke lezer herkent wel iets in deze jongeren. Opgroeien is namelijk nog nooit echt makkelijk geweest, voor niemand.


19 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>