3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Hypes
 
Boeken over alles wat hot is. Of cultboeken die een hype zijn...
 


Score: 7/10

Minder dan niks
Bret Easton Ellis
Lemniscaat, 2005, 187 p.

Clay, 18 jaar, gaat tijdens de kerstvakantie terug naar zijn ouderlijk huis in Beverly Hills om te bekomen van de examens. Eťn maand lang schuimt hij het ene decadente feestje na het andere af, gaat naar bed met alles wat zich op twee benen voortbeweegt, drinkt zich lazarus en wordt high van industriŽle hoeveelheden cocaÔne. Hij verveelt zich te pletter.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een snel, flitsend en keihard boek van een Amerikaanse cultschrijver. Indrukwekkend koel en haarscherp. Een klassieker voor de toekomst. Lees ook het vervolg: De figuranten
Score: 9/10

De Hobbit of daarheen en terug
J.R.R. Tolkien
Het Spectrum, 2001, 252 p.

De gezapige Hobbit Bilbo Baggins valt om van verbazing wanneer hij op een dag onverwacht bezoek krijgt van de tovenaar Gandalf en dertien dwergen. Of hij niet mee de schat wil terughalen die de gemene draak Smaug van de dwergen heeft gestolen. Met tegenzin begint Bilbo aan een avontuur dat later dramatische gevolgen voor Middenaarde zal hebben. Onderweg krijgt hij namelijk een bijzondere ring te pakken...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Als het Tolkien-virus je na de films te pakken heeft, moet je toch De Hobbit eens proberen. Zeker wanneer je van plan bent vroeg of laat aan In de ban van de ring te beginnen. De Hobbit is een heerlijk amusante en avontuurlijke inleiding op de In de ban-trilogie.
Score: 7/10

Het officiŽle geÔllustreerde boek bij de Twilight Saga
Stephenie Meyer
Van Goor, 2011, 544 p.

Stephenie Meyer, auteur van de Twilight Saga, onthult in dit boek al haar geheimen over de serie. Ze antwoordt daarmee op de vragen die ze van haar fans kreeg na het verschijnen van Morgenrood, het laatste deel van de reeks. Het boek begint met een diepte-interview met de auteur. Verder kom je alles te weten over de personages, is er een tijdlijn en een gedetailleerde samenvatting van de boeken. En dat met een heleboel erg mooie illustraties bij!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is voor iedereen die niet genoeg kon krijgen van Edward en Bella. Alles wat je ooit wilde weten over Twilight is erin opgenomen. Maar! Je leest best eerst de Twilight-boeken en dan pas dit boek. Anders kom je de ontknoping van het verhaal al te weten...
Dag Vlaanderen!: hoe Walen ťcht leven en denken
Christophe Deborsu
Borgerhoff & Lamberigts, 2011, 400 p.

BelgiŽ is een ingewikkeld land. Vlamingen in het noorden en Walen in het zuiden. En in het midden, in Brussel, een hoop politici die geen efficiŽnte regering kunnen vormen omdat de verschillen tussen noord en zuid zo groot zouden zijn. Maar klopt dat wel? Hoe verschillend of gelijk zijn Vlamingen en Walen echt? En wat denken ze echt over elkaar? Christophe Deborsu, Waals tv-journalist, zocht het voor ons uit en schreef het op in het Nederlands.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Heel veel weetjes vind je in dit boek. En het antwoord op tientallen vragen, bijvoorbeeld: zijn de Vlamingen racistischer dan de Walen? Waarom presteren Walen beter op het Eurosongfestival? En: komt er ooit een Belgische burgeroorlog?

Voor al wie BelgiŽ, WalloniŽ en Vlaanderen een beetje wil begrijpen.
Cinder
Marissa Meyer
Manteau, 2012, 434 p.

Cinder is de allerbeste monteur in New Beijing. Helaas is ze voor 36,28 procent cyborg en niet welkom in de maatschappij. Ze heeft geen bezittingen, ze mag het geld dat ze verdient niet eens zelf houden en ze mag ook niet naar het koninklijke bal. Dan stapt kroonprins Kaito haar winkel binnen in de hoop dat zij zijn persoonlijke androÔde kan repareren, raakt haar jongste zusje besmet met de pest, en krijgt Cinder informatie in handen die haar hele leven overhoop zal halenÖ


Waarom zou ik dit boek lezen?
Toegegeven, het verhaal is een beetje voorspelbaar. Maar dit boek is ook spannend, grappig, droevig en meeslepend. En dan kom je op het punt dat je het niet meer neer kan leggen. Er zitten leuke verwijzingen naar Assepoester in, maar het is zeker geen bewerking van het sprookje. Je maakt kennis met een bizarre samenleving die geteisterd wordt door ziekte, honger en vreselijke vijanden. Cinder zit er middenin, tegen wil en dank.
Cinder is het eerste deel van de Lunar Chronicles. Scarlet, het tweede deel, is ook al beschikbaar.
Score: 8/10

Twilight: een levensgevaarlijke liefde
Stephenie Meyer
Sjaloom, 2009, 374 p.

Bella verhuist van het zonnige Phoenix, waar ze bij haar moeder woonde, naar het regenachtige Forks om er een tijdje bij haar vader te gaan wonen. Ze kijkt erg op tegen haar nieuwe leven in een afgelegen, saai stadje. Maar dan ontmoet ze de buitengewoon aantrekkelijke Edward Cullen. Al gauw blijkt dat er iets vreemds met hem en zijn familie aan de hand is en Bella is vastberaden om zijn geheim te ontsluieren. En dan blijkt dat ook Edward een meer dan gewone interesse heeft in haar...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is het eerste boek van de Twilight-reeks: een vreselijk spannend en uiterst verleidelijk liefdesverhaal dat je in zijn ban houdt van de eerste tot de laatste pagina. Superromantisch met een bovennatuurlijk tintje. Ook verfilmd (met Robert Pattinson als Edward)!
Roem
Daniel Kehlmann
Querido, 2009, 194 p.

Roem is een boek met negen verhalen erin. Verhalen over bekende en onbekende mensen. Over de tol van de roem. Of over de tol van het onbekend zijn. Over hoe een leven helemaal kan veranderen en je plots iemand anders kan zijn. Zo is er bijvoorbeeld de beroemde acteur die van de ene dag op de andere geen enkel telefoontje meer krijgt. Of de schrijfster die compleet van de planeet verdwenen lijkt. Of de nerd die zijn hele leven op internetfora doorgebracht heeft maar nu op een congres tussen echte mensen moet verschijnen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Je zou elk verhaal in dit boek afzonderlijk kunnen lezen. Een mooie bundel kortverhalen heb je dan in handen, en grappig is het ook. Maar de wereld is klein en daardoor duiken in verschillende verhalen plots personages en verhaallijnen opnieuw op. Situaties komen terug, worden aangevuld of anders belicht. Zo draagt elk verhaal bij tot de andere stukken en worden ze samen een heel erg knap geconstrueerde roman.
Raven's Gate
Anthony Horowitz
Facet, 2007, 256 p.

Matt Freeman is veertien wanneer hij als alternatieve straf ondergebracht wordt bij mevrouw Deverill in Klein Maluwe. Hij wordt door haar mishandeld, maar vluchten kan niet Ė alle wegen leiden uiteindelijk terug naar haar boerderij. Ook in het aangrenzende woud blijven de paden niet op dezelfde plaats liggen. Matt ontdekt er de restanten van een oude kerncentrale waar vreemde lichtflitsen en gezangen vandaan komen. Mevrouw Deverill, haar vrienden en Mat zelf hebben er iets mee te maken. En dan beginnen er doden te vallenÖ


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ravenís Gate is het eerste boek in de Kracht van Vijf-reeks van Anthony Horowitz. Die gaat over vijf jongeren met oeroude magische gaven, die het in hun huidige reÔncarnatie opnieuw moeten opnemen tegen de Ouden: kwaadaardige goden die millennia eerder als eens door de Vijf verslagen werden, maar niet voorgoed... De reeks bevat alle elementen die je van een Horowitz-boek mag verwachten: spanning, humor, een beetje horror, boeiende personages en een plot met weerhaakjes.
Score: 9/10

De hongerspelen
Suzanne Collins
Van Goor, 2012, 396 p.

Met vierentwintig zijn ze: twaalf jongens en twaalf meisjes. Ze wonen in de districten van Panem en worden door het lot aangewezen en vervolgens in een arena gedropt. Daar moeten ze het opnemen tegen elkaar en tegen de gruwelijke plagen die de Spelmakers van het Capitool bedenken. Eťn zal overleven. Eťn zal de winnaar van de Hongerspelen zijn.
Katniss Everdeen is zestien als het lot haar de arena in stuurt. Om te overleven moet ze hartverscheurende keuzes maken...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is het eerste deel uit de originele en razendspannende Hongerspelen-trilogie. Met de geweldige Katniss Everdeen in de hoofdrol. Wat zou jij kiezen: sterven en een vriend laten leven? Of overleven en hem doden? En hoe zou je het publiek bespelen dat op tv meekijkt? Want zij kunnen je overlevingskansen vergroten... Reality tv voor ijzersterke magen!

Lees ook Vlammen (deel 2) en Spotgaai (deel 3)! In maart 2012 werd The Hunger Games ook als film uitgebracht.
Zomerhuis met zwembad
Herman Koch
Anthos, 2011, 380 p. p.

Marc Schlosser is huisarts, maar van ethiek ligt hij niet wakker: hij inspireert dikke mensen met lekkere gerechten en schrijft rustig pillen voor aan drugsverslaafden. In Zomerhuis met zwembad blikt hij terug op onaangename gebeurtenissen: hij is beschuldigd van een medische fout met fatale gevolgen voor zijn patiŽnt. Hoe is het zover gekomen? Waarom zijn de dingen gegaan zoals ze gegaan zijn?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Schlosser is een heerlijk romanpersonage: irritant, onsympathiek, hypocriet, maar ook mysterieus. Bovendien weet hij zijn ideeŽn hoogst vermakelijk te formuleren. Dat je hem nooit helemaal kan en mag vertrouwen, maakt het boek alleen maar spannender.


19 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>