3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Hypes
 
Boeken over alles wat hot is. Of cultboeken die een hype zijn...
 


Raven's Gate
Anthony Horowitz
Facet, 2007, 256 p.

Matt Freeman is veertien wanneer hij als alternatieve straf ondergebracht wordt bij mevrouw Deverill in Klein Maluwe. Hij wordt door haar mishandeld, maar vluchten kan niet Ė alle wegen leiden uiteindelijk terug naar haar boerderij. Ook in het aangrenzende woud blijven de paden niet op dezelfde plaats liggen. Matt ontdekt er de restanten van een oude kerncentrale waar vreemde lichtflitsen en gezangen vandaan komen. Mevrouw Deverill, haar vrienden en Mat zelf hebben er iets mee te maken. En dan beginnen er doden te vallenÖ


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ravenís Gate is het eerste boek in de Kracht van Vijf-reeks van Anthony Horowitz. Die gaat over vijf jongeren met oeroude magische gaven, die het in hun huidige reÔncarnatie opnieuw moeten opnemen tegen de Ouden: kwaadaardige goden die millennia eerder als eens door de Vijf verslagen werden, maar niet voorgoed... De reeks bevat alle elementen die je van een Horowitz-boek mag verwachten: spanning, humor, een beetje horror, boeiende personages en een plot met weerhaakjes.
Score: 9/10

Cinder
Mariss Meyer, Marissa Meyer
Manteau, 2012, 434 p.

Cinder is de allerbeste monteur in New Beijing. Helaas is ze voor 36,28 procent cyborg en niet welkom in de maatschappij. Ze heeft geen bezittingen, ze mag het geld dat ze verdient niet eens zelf houden en ze mag ook niet naar het koninklijke bal. Dan stapt kroonprins Kaito haar winkel binnen in de hoop dat zij zijn persoonlijke androÔde kan repareren, raakt haar jongste zusje besmet met de pest, en krijgt Cinder informatie in handen die haar hele leven overhoop zal halenÖ


Waarom zou ik dit boek lezen?
Toegegeven, het verhaal is een beetje voorspelbaar. Maar dit boek is ook spannend, grappig, droevig en meeslepend. En dan kom je op het punt dat je het niet meer neer kan leggen. Er zitten leuke verwijzingen naar Assepoester in, maar het is zeker geen bewerking van het sprookje. Je maakt kennis met een bizarre samenleving die geteisterd wordt door ziekte, honger en vreselijke vijanden. Cinder zit er middenin, tegen wil en dank.
Cinder is het eerste deel van de Lunar Chronicles. Scarlet, het tweede deel, is ook al beschikbaar.
Dag Vlaanderen!: hoe Walen ťcht leven en denken
Christophe Deborsu
Borgerhoff & Lamberigts, 2011, 400 p.

BelgiŽ is een ingewikkeld land. Vlamingen in het noorden en Walen in het zuiden. En in het midden, in Brussel, een hoop politici die geen efficiŽnte regering kunnen vormen omdat de verschillen tussen noord en zuid zo groot zouden zijn. Maar klopt dat wel? Hoe verschillend of gelijk zijn Vlamingen en Walen echt? En wat denken ze echt over elkaar? Christophe Deborsu, Waals tv-journalist, zocht het voor ons uit en schreef het op in het Nederlands.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Heel veel weetjes vind je in dit boek. En het antwoord op tientallen vragen, bijvoorbeeld: zijn de Vlamingen racistischer dan de Walen? Waarom presteren Walen beter op het Eurosongfestival? En: komt er ooit een Belgische burgeroorlog?

Voor al wie BelgiŽ, WalloniŽ en Vlaanderen een beetje wil begrijpen.
Zomerhuis met zwembad
Herman Koch
Anthos, 2011, 380 p. p.

Marc Schlosser is huisarts, maar van ethiek ligt hij niet wakker: hij inspireert dikke mensen met lekkere gerechten en schrijft rustig pillen voor aan drugsverslaafden. In Zomerhuis met zwembad blikt hij terug op onaangename gebeurtenissen: hij is beschuldigd van een medische fout met fatale gevolgen voor zijn patiŽnt. Hoe is het zover gekomen? Waarom zijn de dingen gegaan zoals ze gegaan zijn?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Schlosser is een heerlijk romanpersonage: irritant, onsympathiek, hypocriet, maar ook mysterieus. Bovendien weet hij zijn ideeŽn hoogst vermakelijk te formuleren. Dat je hem nooit helemaal kan en mag vertrouwen, maakt het boek alleen maar spannender.
Je blijft
Anna Drijver
Lebowski, 2010, 271 p.

Sommige mensen sterven stil, op hun begrafenissen is er helemaal niemand. Behalve het onafscheidelijke stel Daaf en Dora. In opdracht van de gemeente schrijven ze afscheidsgedichten voor onbekende doden. Hun ietwat lugubere job houden ze in evenwicht door heel gretig te leven, en waanzinnig verliefd te zijn.
Maar dan komt - veel te vroeg - de dag waarop Dora Daafs afscheidrede lezen moet. Ze verliest de grip op alles wat ze met Daaf zo zorgvuldig had opgebouwd.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dora heeft de dood van haar vader nooit goed verwerkt. Alleen bij haar lief Daaf kan ze ermee terecht. En net Daaf raakt ze kwijt. Voorgoed. Dit verhaal is ontroerend mooi, en levensecht. Een boek over iemand verliezen, het noorden kwijt raken en langzaam weer overeind krabbelen.
De outsiders
S.E. Hinton
Thomas Rap, 2010, 222 p.

In Tulsa, in Oklahoma, ergens in de jaren zestig, zijn er twee rivaliserende bendes. De vetkuiven zijn arm, de kakkers zijn rijk. Ze haten elkaar, en zo zal het altijd blijven. Vetkuif Ponyboy is het daar niet mee eens. Volgens hem zie je van overal dezelfde zonsondergang, of je nu van de East Side of de West Side komt. Maar dan worden hij en zijn vriend Johnny aangevallen door een groep kakkers, met dramatische gevolgen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
S.E. Hinton was zeventien toen ze De Outsiders schreef. In Amerika werd haar debuut een absolute klassieker, wereldwijd zijn er veertien miljoen exemplaren van verkocht. Al verscheen het veertig jaar geleden, dit verhaal met een hoog West Side Storygehalte blijft fris en entertainend.
Score: 9/10

De hongerspelen
Suzanne Collins
Van Goor, 2012, 396 p.

Met vierentwintig zijn ze: twaalf jongens en twaalf meisjes. Ze wonen in de districten van Panem en worden door het lot aangewezen en vervolgens in een arena gedropt. Daar moeten ze het opnemen tegen elkaar en tegen de gruwelijke plagen die de Spelmakers van het Capitool bedenken. Eťn zal overleven. Eťn zal de winnaar van de Hongerspelen zijn.
Katniss Everdeen is zestien als het lot haar de arena in stuurt. Om te overleven moet ze hartverscheurende keuzes maken...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is het eerste deel uit de originele en razendspannende Hongerspelen-trilogie. Met de geweldige Katniss Everdeen in de hoofdrol. Wat zou jij kiezen: sterven en een vriend laten leven? Of overleven en hem doden? En hoe zou je het publiek bespelen dat op tv meekijkt? Want zij kunnen je overlevingskansen vergroten... Reality tv voor ijzersterke magen!

Lees ook Vlammen (deel 2) en Spotgaai (deel 3)! In maart 2012 werd The Hunger Games ook als film uitgebracht.
Roem
Daniel Kehlmann
Querido, 2009, 194 p.

Roem is een boek met negen verhalen erin. Verhalen over bekende en onbekende mensen. Over de tol van de roem. Of over de tol van het onbekend zijn. Over hoe een leven helemaal kan veranderen en je plots iemand anders kan zijn. Zo is er bijvoorbeeld de beroemde acteur die van de ene dag op de andere geen enkel telefoontje meer krijgt. Of de schrijfster die compleet van de planeet verdwenen lijkt. Of de nerd die zijn hele leven op internetfora doorgebracht heeft maar nu op een congres tussen echte mensen moet verschijnen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Je zou elk verhaal in dit boek afzonderlijk kunnen lezen. Een mooie bundel kortverhalen heb je dan in handen, en grappig is het ook. Maar de wereld is klein en daardoor duiken in verschillende verhalen plots personages en verhaallijnen opnieuw op. Situaties komen terug, worden aangevuld of anders belicht. Zo draagt elk verhaal bij tot de andere stukken en worden ze samen een heel erg knap geconstrueerde roman.
Wij
Elvis Peeters
Podium, 2009, 171 p.

Vier meisjes. Vier jongens. Ze vervelen zich stierlijk. En dus bereiken en verleggen ze grenzen. Kutjes tonen langs de autostrade - er raken 2 auto's de weg af en hun bestuurders verongelukken, hoera! - en later kutjes verkopen voor geld. Al gaat ook dat geld bijzonder snel vervelen... De grenzen moeten daarom nog verder verlegd. Maar wanneer houden de seksexperimenten op? Als er een dode valt?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een boek dat drijft op verveling en gruwel. Een shockerend, koud en afstandelijk boek, maar daarom ook net zo nieuwsgierigmakend. Niet voor gevoelige magen!
Score: 9/10

Twilight : een levensgevaarlijke liefde
Stephenie Meyer
Stephenie Meyer, 2013, 383 p.

Bella verhuist van het zonnige Phoenix, waar ze bij haar moeder woonde, naar het regenachtige Forks om er een tijdje bij haar vader te gaan wonen. Ze kijkt erg op tegen haar nieuwe leven in een afgelegen, saai stadje. Maar dan ontmoet ze de buitengewoon aantrekkelijke Edward Cullen. Al gauw blijkt dat er iets vreemds met hem en zijn familie aan de hand is en Bella is vastberaden om zijn geheim te ontsluieren. En dan blijkt dat ook Edward een meer dan gewone interesse heeft in haar...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is het eerste boek van de Twilight-reeks: een vreselijk spannend en uiterst verleidelijk liefdesverhaal dat je in zijn ban houdt van de eerste tot de laatste pagina. Superromantisch met een bovennatuurlijk tintje. Ook verfilmd (met Robert Pattinson als Edward)!


15 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>