3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Ik wil poëzie
 
Voor alle dromers en vrienden van de poëzie!
 


Score: 0/10

Tjongejonge
André Sollie
't Verschil, 2009, 39 p.

Prachtige gedichten met betoverende woorden, over jongens die op jongens vallen. Een jongen droomt zichzelf een meisje, krijgt vleugels van verliefdheid, of wordt net gek van liefdesverdriet.


Waarom zou ik dit boek lezen?
André Sollie is schrijver, dichter en tekenaar. Die talenten combineert hij in Tjongejonge, een dichtbundel vol mooie zinnen en rake beelden. Twee keer tien korte gedichten en bijbehorende prenten - krachtige jongenshoofden in zwart-witprenten - roepen een scala aan gevoelens op. Een bundel over opgroeien, jezelf ontdekken en net iets anders zijn dan de anderen.
Schrap me
Dimitri Antonissen
Wintertuin, 2010, 89 p.

Dimitri Antonissen leest de krant altijd met een zwarte stift in de hand. Door woorden te schrappen uit weerberichten, contactadvertenties, boekenbijlagen en faits divers, houdt hij poëzie over.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Je krant bevat poëzie, als je maar genoeg woorden en zinnen zwartmaakt. De stiftgedichten uit deze bundel zijn bedrieglijk eenvoudig en geniaal simpel. Ze zijn mooi om naar te kijken, soms ontroerend en vaak grappig om te lezen.
Score: 8/10

Verzamel de liefde
Bart Moeyaert
Querido, 2008, 45 p.

‘is het waar / dat liefde / spieren geeft / en op den duur / ook vuur?’ Ontdek het antwoord in deze flinterdunne gedichtenbundel.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Voor gevoelige zielen die van lief, maar niet van klef houden. Van ‘verliefd zijn’ over ‘houden van’ tot ‘nooit meer willen zien’. Gedichten voor onder het donsdeken.
Zoen me tot ik spin: gedichten over de liefde
Hans Andreus, Simon van der Geest, Wolf Erlbruch, e.a.
Querido, 2011, 39 p.

Wil je iemand laten weten dat je hem of haar erg leuk vindt? Schrijf dan een gedicht. Of, nog beter: kies er eentje uit deze bundel. Er staan achttien gedichten in over de liefde, van Nederlandse en Vlaamse schrijvers zoals Edward van de Vendel en Bart Moeyaert. En Tanneke Wigersma. Van haar is het gedicht dat hier geciteerd wordt.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Geen zware of moeilijke poëzie, maar leuke gedichten die gaan over het meest fantastische dat er is: de liefde! De tekeningen van Wolf Erlbruch maken het geheel extra vrolijk.
Blinde gedichten
Delphine Lecompte
De Bezige Bij Antwerpen, 2012, 125 p.

Omdat de werkelijkheid soms saai is, schrijft Delphine Lecompte gedichten als verhaaltjes. Knotsgekke verhaaltjes nog wel: ze worden bevolkt door massa's dieren, al dan niet opgezet, en een hele stoet bonte personages die haar en onze wereld kleur geven. Daarbij neemt de dichteres ook zichzelf en haar kleine kantjes met plezier onder de loep: 'Wanneer iedere regel met een hoofdletter begint / Is dat vooral gemakzucht / Het spijt me'.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Delphine Lecompte verzint erop los en trekt je mee in haar prettig gestoorde universum. Ze toont aan dat poëzie ook grappig kan en mag zijn. Haar blinde gedichten zijn een waar leesfeest dat geen moment verveelt. Je blijft er wondere dingen in ontdekken.
Mijn naam is Legioen
Menno Wigman
Prometheus, 2012, 65 p.

'Geen hoop, geen zin, geen bedvriendin': dat vers zet de sfeer van Mijn naam is Legioen. Menno Wigman beschrijft de wereld en wordt daar niet vrolijker van. Hij ziet verveling, lelijkheid en eenzaamheid. Alles takelt af. Die harde waarheid over de wereld van vandaag formuleert hij in klassieke, maar heel begrijpelijke verzen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wigman maakt de dingen niet mooier dan ze zijn. Hij zegt waar het op staat, en dat komt soms keihard aan. Geen aaibare gedichtjes zijn dit, maar regelrechte mokerslagen. Deze bundel schudt je wakker uit je verveling en doet je beseffen dat er veel is dat beter kan in deze wereld.
Stormen olielekken motetten
Xavier Roelens
Contact, 2012, 73 p.

Het klimaat slaat op hol, we produceren steeds meer afval. Ondanks onze zonnepanelen en recyclageparken blijven we de natuur in sneltempo vervuilen. In deze poëtische woordenvloed geeft Xavier Roelens commentaar op mens en milieu.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen ouderwetse rijmelarij, maar moderne poëzie met ballen. Roelens schrijft niet in klassieke versjes, maar laat de woorden holderdebolder over de pagina's lopen. Hij is verontwaardigd over hoe we de natuur kapotmaken en laat die woede van de pagina's afspatten. Opgelet, mensen van Bachten de Kupe: de bundel bevat zelfs gedichten in het West-Vlaams!
Twee vogels één kogel
Willem Thies
Podium, 2012, 53 p.

Er gebeurt bijna niets in de stad. Maar als je goed kijkt, zie je van alles. Een meeuw die in afval pikt. Auto's op een kruispunt. Mensen op de bus. 'Twee vogels één kogel', zegt een vreemde man. Hij bedoelt: twee vliegen in één klap. Als we goed kijken, is niets wat het lijkt, suggereert Willem Thies in deze bundel.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De gedichten van Willem Thies zijn heel eenvoudig. Je leest ze, ze zijn zo voorbij. Maar ze laten je zien waar je zelf aan voorbijgaat. Ze doen je even stilstaan bij wat je alle dagen rond je ziet. En zo besef je dat niets zomaar gewoon is, en dat je beter kijken moet.
Wijvenheide
Luuk Gruwez
De Arbeiderspers, 2012, 82 p.

De vrouwen, de liefde en de dood: dat zijn de drie Grote Thema's die Luuk Gruwez in deze bundel meesterlijk behandelt. Met spijt om wat voorbijgaat, maar ook met mededogen. Want ook al blijken onze dromen in het echt nooit zo mooi, dromen blijven we eeuwig doen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Zoek je zoete, zachte, klankrijke gedichten die je kunt zingen tegen je geliefde? Dan moet je deze bundel lezen. Maar doe het alleen als je geliefde tegen een stootje kan: al wat mooi is, gaat voorbij. Maar daarom is het niet minder mooi.
De achterkant van flatgebouwen
Reinout Verbeke
De Bezige Bij, 2011, 53 p.

Reinout Verbeke schrijft ontregelende poëzie over thema's als natuurfenomenen, taal en water. Dit zijn gedichten waarin gevoelens en technisch wetenschappelijke beschrijvingen op vreemd natuurlijke wijze in elkaar overvloeien.
Bij De achterkant van flatgebouwen hoort een cd. Daarop zet de dichter (samen met zijn groep Nevenwerking) zijn poëzie om tot eigentijdse, new wave-achtige rocksongs.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen poëzie die je doet snikken van ontroering, maar het is ook geen poëzie waarvan je het gevoel hebt dat je er niks van begrijpt. Het vertrekpunt is meestal heel helder, tot de dichter er iets ontregelends in stopt. Deze gedichten woelen en schuren - terwijl je leest, merk je hoe de dichter zijn woorden zoekt en aftast.


28 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>