3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Ik wil poëzie
 
Voor alle dromers en vrienden van de poëzie!
 


Ik zoek een woord. 167 gedichten over taal om van A tot Z te verslinden.
Hans HagenMonique Hagen , Deborah Van der Schaaf (ill.)
Querido, 2013, 203 p.

Gedichten en nog veel meer gedichten die over taal gaan. Hans en Monique Hagen selecteerden meer dan 150 gedichten die heel verschillend zijn. Het valt op, op hoe veel manier je kan dichten. Met en zonder rijm, heel kort maar ook veel langer en met bestaande en niet bestaande woorden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een prettige bloemlezing – met blije gedichten en droevige, grappige en lieve, luide en geheime. Voor iedereen van 9 tot 99 jaar!
Buiten westen
David Troch
Poëziecentrum, 2012, 47 p.

David Troch schrijft niet over een groots leven. Nee, de dichter vertrekt resoluut vanuit het alledaagse, vanuit het pijnlijke alledaagse soms. De personages zitten gekluisterd aan de televisie, komen het dorp niet uit of bezoeken hun demente grootmoeder. Midden in de bundel staat de dichter zelf centraal: in een reeks gedichten stelt hij zich voor hoe hij als ouder met zijn zoon door de bossen loopt.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Aangename bundel met heldere gedichten van een jonge auteur. Opvallend is het gevat en goed weergeven van het alledaagse. De gedichten zijn optimistisch van toon en de dichter toont met verve dat ook over het hunkeren naar alledaags geluk mooi te dichten valt.
Boven water
Miguel Declercq
De Arbeiderspers, 2012, 60 p.

Ken je het gevoel dat je leven lijkt stil te staan, terwijl je zo hard vooruit wilt? De dichter Miguel Declercq kent het ook. Negen jaar lang heeft hij geen gedichten geschreven. Wat hij dan wel gedaan heeft? Aangemodderd. Vanalles meegemaakt. Maar op een bepaald moment gaat hij toch weer voor de spiegel staan. Wat hij in die spiegel ziet, lees je in deze straffe, zeer persoonlijke bundel.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Soms gaat het eens wat minder goed. Dat is niet prettig. Je wacht dan tot het overgaat. Maar dat wachten kan lang duren, zeker als je alleen bent. 'Na 9 jaar aanmodderen/ is de grap eraf', schrijft Miguel Declercq. Erg vrolijk is hij niet. Maar hij weet zijn negatieve gevoelens om te zetten in sterke gedichten, waarin je je zeker zalherkennen als je niet je beste dag hebt. Als je - bijvoorbeeld - alleen verder moet, omdat je iemand bent verloren, iemand die je liefhad. Misschien is dat de belangrijkste les van Miguel Declercq: het is de liefde die vaak pijn doet.
De tijd vliegt, maar de dagen gaan te traag
Jean Pierre Rawie
Bert Bakker, 2012, 65 p.

Waarover gaat poëzie? Als je het aan een willekeurige voorbijganger vraagt, zegt die wellicht: over de liefde. En over de vergankelijkheid. Want: alles gaat voorbij, en daar kan je in gedichten fraai om treuren. Dat is precies wat de Nederlandse dichter Jean Pierre Rawie al heel zijn carrière doet. Waarom zou hij het in deze bundel anders doen?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Echte gedichten rijmen. Jean Pierre Rawie schrijft echte gedichten. Vormvaste, rijmende gedichten. Sonnetten zelfs, zoals Shakespeare ze schreef. Rawie is romantiek ten voeten uit: een onvervalste melancholicus, die de pijn verzacht door ze mooi te verwoorden. Bovendien krijg je er in deze bundel gedichten uit het Frans, Latijn en Italiaans bovenop. Vakkundig vertaald door Rawie, die zo aantoont dat gedichten overal en al eeuwenlang altijd over hetzelfde gaan.
Misschien zijn we een ziekte
Sylvie Marie, Carmen Van Vlierden
Jeugd en Poëzie vzw, 2012, 40 p.

Misschien doe je zelf wel eens mee aan poëziewedstrijden voor jongeren. Een van de bekendste van die wedstrijden, de Soetendaelle Poëzieprijs, blies in 2012 30 kaarsjes uit. Bij die gelegenheid maakten de organisatoren, samen met de fijne vereniging Jeugd en Poëzie, een klein boekje met daarin het werk van vijf jonge dichteressen: Famke Dhondt, Laura Tack, Ingeborg Klarenberg, Bo Vanluchene, Rini Vyncke en Charlene Winne. Ze staan elk met vijf gedichten in deze kleine bloemlezing.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Omdat je er stiekem van kunt dromen zelf eens in zo'n bundeltje terecht te komen met je gedichten. En omdat je erin kunt lezen hoe je leeftijdgenoten schrijven. En waarover zij schrijven. Over de liefde, natuurlijk - en over verlies. Over hoe het is om jong te zijn, of oud, over vroeger en nu. Maar toch, uiteraard, natuurlijk vooral over de liefde. Want geef toe, waar zou jij zelf over schrijven?
Finse meisjes
Kira Wuck
Podium, 2012, 51 p.

Kira Wuck is Nederlandse. Maar eigenlijk is ze half Fins en half Indonesisch. Een beetje gespleten dus, een beetje anders. Ze ziet de dingen dan ook net iets anders dan wij ze doorgaans zien. Ze dicht over familie, over de mensen die ze ontmoet, over de dingen die ze meemaakt. Dezelfde dingen die we allemaal meemaken. Maar ze kijkt een beetje anders. Met haar tonnen verbeelding geeft ze alles wel iets wonderlijks.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Hoe ruikt eenzaamheid? Een beetje zuur misschien, of bitter? Maar ruikt eenzaamheid eigenlijk wel? Heeft het een geur? Wat voor een vraag is dat eigenlijk? Nou, eentje die Kira Wuck zich stelt dus. Zulke vragen stelt ze nu eenmaal. En ze geeft nog een antwoord ook: 'Eenzaamheid ruikt naar kalfslever in een ovenschaal'. En zo, ineens, heeft eenzaamheid een geur. Zo snel kunnen gedichten werken.
Dichter
Remco Campert
De Bezige Bij, 2011, 779 p.

Remco Campert is al meer dan 50 jaar één van de populairste dichters in Nederland. En dat is geen toeval, want de poëzie van Campert heeft veel troeven. Lichtvoetig is hij. Liefdevol en begrijpbaar. Nooit zwaar op de hand, wel glimlachend, monkelend onder een stralende zon. Het gaat over bier, sigaretten, tramkaarten, verlegen jongens en ongrijpbare meisjes. En op de achtergrond, op tv, horen we jazz en een ouderwetse voetbalmatch België-Holland.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Al de gedichten die Campert publiceerde tussen 1951 en 2007 vind je in deze verzamelbundel. Meer dan 700 bladzijden dik is hij en enkele van de allerbeste Nederlandstalige gedichten ooit staan erin. Velen noemen Campert onze grootste levende dichter. Geef hem een plaats op je nachtkastje en oordeel zelf.
De achterkant van flatgebouwen
Reinout Verbeke
De Bezige Bij, 2011, 53 p.

Reinout Verbeke schrijft ontregelende poëzie over thema's als natuurfenomenen, taal en water. Dit zijn gedichten waarin gevoelens en technisch wetenschappelijke beschrijvingen op vreemd natuurlijke wijze in elkaar overvloeien.
Bij De achterkant van flatgebouwen hoort een cd. Daarop zet de dichter (samen met zijn groep Nevenwerking) zijn poëzie om tot eigentijdse, new wave-achtige rocksongs.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen poëzie die je doet snikken van ontroering, maar het is ook geen poëzie waarvan je het gevoel hebt dat je er niks van begrijpt. Het vertrekpunt is meestal heel helder, tot de dichter er iets ontregelends in stopt. Deze gedichten woelen en schuren - terwijl je leest, merk je hoe de dichter zijn woorden zoekt en aftast.
Wijvenheide
Luuk Gruwez
De Arbeiderspers, 2012, 82 p.

De vrouwen, de liefde en de dood: dat zijn de drie Grote Thema's die Luuk Gruwez in deze bundel meesterlijk behandelt. Met spijt om wat voorbijgaat, maar ook met mededogen. Want ook al blijken onze dromen in het echt nooit zo mooi, dromen blijven we eeuwig doen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Zoek je zoete, zachte, klankrijke gedichten die je kunt zingen tegen je geliefde? Dan moet je deze bundel lezen. Maar doe het alleen als je geliefde tegen een stootje kan: al wat mooi is, gaat voorbij. Maar daarom is het niet minder mooi.
Twee vogels één kogel
Willem Thies
Podium, 2012, 53 p.

Er gebeurt bijna niets in de stad. Maar als je goed kijkt, zie je van alles. Een meeuw die in afval pikt. Auto's op een kruispunt. Mensen op de bus. 'Twee vogels één kogel', zegt een vreemde man. Hij bedoelt: twee vliegen in één klap. Als we goed kijken, is niets wat het lijkt, suggereert Willem Thies in deze bundel.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De gedichten van Willem Thies zijn heel eenvoudig. Je leest ze, ze zijn zo voorbij. Maar ze laten je zien waar je zelf aan voorbijgaat. Ze doen je even stilstaan bij wat je alle dagen rond je ziet. En zo besef je dat niets zomaar gewoon is, en dat je beter kijken moet.


26 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>