3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Game, set, match!
 
Sport! Omdat het gezond is en leuk, maar vaak ook keihard. En soms levensgevaarlijk.
 


De kunst van het veldspel
Chad Harbach
De Bezige Bij, 2012, 525 p.

Een boek over honkbal. Een boek over Henry Skrimshander, beter gezegd, 17 jaar oud en talentvol honkbalspeler in het team van zijn universiteit. Tot hij middenin een wedstrijd plots blokkeert, geveld door faalangst. Met alle gevolgen vandien, niet alleen voor Henry maar ook voor Mike Schwartz (coach van het team), Owen Dunne (kamergenoot en homoseksuele blower), Guert Affenlight (rector en rokkenjager) en Pella (student, keukenhulp en dochter van Guert).


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een heerlijk dik boek over ambitie, vriendschap, liefde en volwassen worden, dat je meesleept door de levens van Henry, Owen, Guert en Pella. Het is zo'n verslavend boek vol satire, kleurrijke personages en verhalen die elkaar langzaamaan beginnen kruisen. Entertainment van de bovenste plank, ook voor wie verder niets van honkbal moet weten.
In Brazilië: De droomfinale van mijn leven
Stijn Umans, Bart Cop
Manteau, 2014, 223 p.

Stijn Umans is bekend sinds de Rode Duivels naar Brazilië trokken voor het Wereldkampioenschap. Stijn heeft kanker en zit in een rolstoel. Genezen zal hij niet meer doen. Bovenal is hij een hevige fan van de Rode Duivels. Hij reist met een groep vrienden naar Brazilië en ziet daar elke match van de Rode Duivels. Hij praat met hen, kan met hen op de foto. Stijn maakt zijn droom waar.


Waarom zou ik dit boek lezen?
‘Nooit opgeven, altijd voor je droom blijven gaan!’ Stijn herhaalt zijn levensmotto enkele keren in het boek. Hij heeft zijn droom waargemaakt. Naar Brazilië gaan, de Duivels zien spelen. In dit heel vlotte en humoristische boek doet hij zijn verhaal. Over zijn passie voor de Rode Duivels, over feesten op het strand van Copacabana en altijd weer over zijn levensvreugde. Een heel erg knap boek over voetbal en zoveel meer.
Solo
Wilfried de Jong
Podium, 2014, 187 p.

Wilfried de Jong schrijft al jaren wielercolumns voor de krant. Solo verzamelt de allermooiste grote en kleine verhalen over het wielrennen. In minder dan 500 woorden per column vat Wilfried de Jong de kern van de koers: de heroïek én de tragiek, de tactische slimmigheden én de doping-dommigheden. Hij heeft het over de profs en de liefhebbers, het verleden en het heden, de mannen- én de vrouwenwielrennerij, en nog veel meer.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Over wielrennen lezen is bijna - bijna! - net zo leuk als onderuitgezakt naar de koers op tv kijken. Als Wilfried de Jong de mooie Parijs-Roubaix-zege van Niki Terpstra in 2014 beschrijft, zie je die geweldige solo-aankomst zó weer voor je. Maar net zo goed leer je wielergekkigheden bij. Wist je dat Pedro Horillo naast wielrenner ook filosoof was? En dat Gino Bartali de doodskist van zijn eeuwige rivaal Fausto Coppi de kerk uitdroeg?

Dit is een geweldig boek voor wielerliefhebbers!
Waarover ik praat als ik over hardlopen praat
Haruki Murakami
Atlas, 2012, 208 p.

Haruki Murakami ken je misschien van zijn bevreemdende romans als Norwegian woord of Kafka op het strand. Maar hoe bizar zijn verhalen ook zijn, in Murakami's eigen leven staan soberheid en regelmaat centraal. Zes dagen per week een uur lopen hoort bij die routine. Heel eerlijk en simpel beschrijft Murakami in dit non-fictieboek de ups en downs uit zijn lopende en schrijvende leven. Hij heeft het over de verbondenheid met andere lopers en het heerlijke gevoel van zelfvertrouwen na een marathonfinish. Al geeft hij graag toe dat vermageren een extra stimulans is om het lopen vol te houden...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een heerlijk down-to-earth-boek over lopen en schrijven, schrijven en lopen. Voor lopende lezers in het algemeen en lopende Murakami-fans in het bijzonder.
Helden van de Tour
Jan Cleijne, Jan Cleijne
Oog & Blik | De Bezige Bij, 2013, 143 p.

1903. De eerste etappe van de eerste Tour de France ooit: 467 kilometer lang, op loodzware fietsen zonder versnellingen of remmen, zonder hulp van technici of verzorgers. Winnaar Maurice Garin wordt de eerste held van de meest tot de verbeelding sprekende wielerwedstrijd die nog veel meer helden zal baren. Van Gino De Vrome over Fausto Coppi en ‘onze’ Kannibaal Eddy Merckx tot dopingzondaar Lance Armstrong. Die helden vormen de rode draad doorheen deze geweldige sportstrip.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Deze strip verbeeldt de heroïsche geschiedenis van de Tour van 1903 (in sepia) tot nu (in een fris kleurenpalet). De auteur is mild streng voor de dieptepunten, passioneel enthousiast over de hoogtepunten. Het tekenplezier en de liefde voor de koers spat van de pagina’s. Voor iedere wielerfan die fijne, niet al te gedetailleerde weetjes over de koers wil oppikken.
Jacky Ickx
Pierre Van Vliet
Kannibaal, 2012, 231 p.

Jacky Ickx is één van de grootste autocoureurs ooit en samen met Eddy Merckx één van de beroemdste sportmannen van België. Jacky Ickx reed in de Formule 1, en had veel succes in uithoudingsraces zoals de 24 uren van Le Mans (die hij 6 keer won) of rallyraids zoals de roemruchte Paris Dakar. Journalist Pierre Van Vliet zoomt in op 24 cruciale momenten uit Ickx' carrière en koos er passende foto's bij.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een schitterend vormgegeven boek over een groot sportman. De talrijke fraaie foto's geven een mooi beeld van de evolutie van de autosport. Getuige daarvan zijn de prachtige opnames van de fragiel ogende Matra, de bloedmooie Ferrari 312B3 en de bekende zwarte Lotus 72. De met zorg geselecteerde portretten van de immer koel en geconcentreerd ogende Ickx verhogen de pret alleen maar.
Rafa: mijn verhaal
Rafael Nadal, John Carlin
Vip, 2011, 281 p.

Rafael Nadal behoort tot de grootste tennissers van zijn generatie. Dit is zijn biografie. Terwijl je de finale van Wimbledon 2008 en van de US Open 2010 opnieuw beleeft, vertelt hij over zijn jeugd en zijn carrière.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Rafael Nadal wordt gezien als een gevoelig en bescheiden sportman. Met dit boek krijg je inzicht in zijn leven. Je leest over de meedogenloze training die hij van zijn oom kreeg, die hem fysiek en mentaal ijzersterk maakte. Maar ook over hoe hij rust vond (en vindt) bij zijn familie.
Marco Pantani. Het einde van de piraat
Marco Rizzo, Lelio Bonaccorso
Silvester Strips, 2011, 106 p.

Ooit, in 1998, won Marco Pantani de Tour de France. Niet veel later, in 2004, werd hij dood teruggevonden in een hotelkamer. In de zes jaar daartussen kreeg hij het aan de stok met de anti-dopingfederatie, ging hij aan de cocaïne en had hij last van depressies. Waarom stierf deze renner? Waren het de drugs, de roem, de gokmaffia? Journalist Philippe Brunel zocht een antwoord en ontdekte hoe verraderlijk het wielrennerswereldje kan zijn.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is wat je noemt een journalistieke strip. En meer. Marco Rizzo en Lelio Bonaccorso vertaalden een boek van de journalist Brunel in prachtige beelden. Het resultaat is zowel razend interessant als ontzettend beklijvend. Niet alleen leer je meer over het duisere achter-de-schermen van de wielrennerij. Je leest ook hoe sympathiek een rijke renner kan zijn.
Geen gezeik
Johan Boskamp
Borgerhoff & Lamberigts, 2008, 272 p.

Het levensverhaal van voetbaltrainer Johan Boskamp gaat maar over één ding: voetbal. De man is compleet bezeten door het spel. In dit boek volgen we eerst zijn carrière als speler, daarna zijn triomfen en mislukkingen als trainer (in talloze clubs, van Dender tot Tbilisi). Af en toe vertelt hij ook over zijn armoedige jeugd in Rotterdam.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het aangename aan dit boek is dat de man zijn hart op de tong ligt. Hij schuwt de onbezonnen uitspraken niet en is niet altijd politiek correct. Toch komt hij sympathiek en interessant over. Af en toe valt er met dit vlot geschreven boek te lachen, wat altijd meegenomen is. Terloops maak je ook kennis met de vaderlandse voetbalgeschiedenis.
Homeless World Cup: ze kunnen alleen maar winnen
Geert Degrande
Van Halewyck, 2009, 156 p.

In 2008 en 2009 namen een aantal daklozen uit Antwerpen deel aan het WK Daklozenvoetbal. De eerste keer was in 2008 in Australië. In dit boek bij de gelijknamige tv-reeks leer je de hele ploeg kennen. Serge, die dolblij is als zijn zoontje bij hem komt wonen. Steve, die heel gevoelig is en tranen met tuiten huilt als hij niet naar Australië mag afreizen. En Danny en Claudia, die veel problemen kenden in het leven, maar heel erg veel van elkaar houden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ook daklozen en verslaafden hebben elk hun eigen dromen en hun eigen angsten. Ook zij hebben fouten gemaakt en willen hun leven vanaf nu beter aanpakken. In dit boek worden de spelers van de ploeg je vrienden. Ze vertellen heel eerlijk over hun leven en hun problemen. Of je nu fan bent van voetbal of niet, na dit boek besef je eens te meer hoe belangrijk sport is.


19 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>