3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Gisteren nog in de cinema
 
Wat is beter: boek of film? Oordeel zelf!
 


Score: 8/10

Het dagboek van Bridget Jones
Helen Fielding
Prometheus, 2001, 268 p.

Bridget Jones is dertig, single en een kluns eerste klas. Met dit dagboek kan je over haar schouders meelezen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Single? Bezorg je zelf een vrolijke avond met dit hilarische dagboek. De film kijken kan ook!
Score: 8/10

Ik ben niet bang
Niccolò Ammaniti
Lebowski, 2011, 206 p.

Zuid-Italië, 1978. Op een snikhete zomerdag trekt de negenjarige Michele erop uit met zijn fiets. In de verlaten velden doet hij een afschuwelijke ontdekking. In een kuil in de grond vindt hij een vastgeketende jongen die even oud is als hij. Nog meer ontdekkingen laten Michele twijfelen aan dingen waar hij zeker van was.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ik ben niet bang is een bijzonder spannend verhaal over een jongen die alle moed van de wereld verzamelt om zich recht te houden in een wereld waar plots niets nog hetzelfde is. Verfilmd als Io non ho paura.
Score: 8/10

Mijn woestijn
Waris Dirie, Cathleen Miller
Meulenhoff, 2010, 231 p.

Waris, een nomadenmeisje uit Somalië, wordt naar aloude traditie besneden. Wanneer haar vader haar wil uithuwelijken, loopt ze weg van huis. Uiteindelijk komt ze in Londen terecht waar ze als model aan de slag kan. Pas na jaren van ongemak en schaamte durft ze over haar besnijdenis te praten.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van een meisje uit de woestijn dat alleen een nieuw leven opbouwt. Als VN-ambassadrice neemt ze het nu op voor de besneden meisjes uit haar thuisland. Een mooi boek over een moedige vrouw dat werd verfilmd als Desert Flower.
Score: 6/10

De grot
Tim Krabbé
Prometheus, 2009, 181 p.

Wat hebben de gescheiden aardrijkskundeleraar Egon en stenenverzamelaarster Marcie met elkaar gemeen? Egon kent Alex de Graaff sinds ze als puber samen op kamp gingen. Marcie zat ook op dat kamp. Dertig jaar later is Alex de Graaff een internationaal gekende misdadiger. Egon en Marcie zijn elkaar al lang vergeten, maar ze hebben allebei geld nodig. En Alex kan hen daarbij helpen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen boek voor doetjes. Je wordt meegesleept in een echte thriller, al duurt het even voor je dat doorhebt. Mensen zijn rare wezens, en zelfs zielige leraren zijn tot ongelooflijke dingen in staat. Niet dat het hen vooruithelpt. Ook verfilmd!
Batman. De terugkeer van de Dark Knight
Frank Miller
De Vliegende Hollander, 2011, 224 p.

Bruce Wayne (alias Batman) is in deze strip een oude man die het superheldendom achter zich gelaten heeft. Batman is op pensioen! Als rijke, eenzame man krijgt Bruce het echter op zijn heupen in zijn veel te grote huis. Zijn cape roept terwijl Gotham City kreunt en schreeuwt om hulp. Het is maar een kwestie van tijd vooraleer het bat-teken weer verschijnen zal…


Waarom zou ik dit boek lezen?
In 1939 stond de eerste Batman op papier. In 1986 verscheen dit verhaal en werd de vleermuisman opnieuw uitgevonden. Frank Miller schreef een hard en donker verhaal. Deze Batman is niet voor kindjes: het geweld is ruw, de emoties barok en de sfeer dreigend. De strip inspireerde de films die nu nog in bioscoop verschijnen. En terecht, want het is een ultieme klassieker.
Score: 9/10

Ik ben nummer vier
Pittacus Lore
Bruna, 2011, 327 p.

De planeet Loriën is verwoest door de wrede Mogadoren en de laatste overlevenden vluchten naar de Aarde. Het voortbestaan van Loriën is in handen van deze negen jonge Gardes en hun negen oude Hoeders. Ook al beschikken de Gardes over speciale Erfgaven, de machtige Mogadoren zitten hen voortdurend op de hielen. Drie Gardes worden vermoord. Nummer Vier, John Smith, voelt de vijand naderen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ze zien eruit als jij en ik, maar in werkelijkheid zijn het superhelden zoals in films en stripverhalen. Ze houden hun talenten en bijzondere krachten voor iedereen angstvallig verborgen. Geen mens weet dat ze aliens zijn, maar de Mogadoren weten het wel...
Dit is een sublieme science fictionthriller: slecht leesvoer voor nagelbijters, maar een heerlijk boek voor wie aan de Aarde wil ontsnappen. Het boek werd begin 2011 verfilmd als I am number four. De trailer vind je hier: www.findnumberfour.com
Score: 8/10

De belevenissen van een muurbloem
Stephen Chbosky
Prometheus, 2011, 253 p.

Charlie is vijftien en een muurbloem. Hij observeert het leven, maar eraan deelnemen doet hij zelden. Hij is onderkoeld grappig, maar hij huilt ook heel wat af - hij zeult een trauma mee uit het verleden. De oudere Patrick en Sam dienen als tegengif voor de tristesse: ze nemen hem mee op sleeptouw en leren hem de liefde en de vriendschap (en alles wat daar tussen ligt) kennen. Via Bill, zijn leraar Engels, ontdekt hij bovendien hoe boeken kunnen troosten.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Charlie is bijzonder intelligent en erg grappig, maar ook tenenkrullend naïef. Hij slaat zich een weg door dates, seks, drugs, feestjes en familiedrama's. In een hele reeks brieven schrijft hij zijn verwarrende leven bij elkaar. Die brieven richt hij aan jou, de lezer. Hoe meer brieven je leest, hoe meer je van Charlie gaat houden, hoe harder je om hem gaat lachen, hoe meer je hem wil zeggen dat alles in orde komt.

In 2012 komt de film bij het boek uit, The Perks of Being a Wallflower, met Emma Watson in één van de hoofdrollen.
Date met de dood
Charlaine Harris
Luitingh Fantasy, 2011, 319 p.

Voor Sookie Stackhouse bestaat het leven uit weinig meer dan haar vrienden, familie en haar werk als serveerster. Oh, en erg hard haar best doen de gedachten van de mensen om haar heen niet te horen. Sookie is namelijk een telepaat en ze kent de geheimen van iedereen in Bon Temps. Totdat William Compton er komt wonen. In zijn buurt hoort Sookie maar één ding: zalige stilte. William is namelijk een vampier – en hij is nog razend knap ook...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is in de eerste plaats een romance, een stevig mysterie en een detectieveverhaal. Wie daarvan houdt, zal automatisch in de ban raken van de boeken over de pittige Sookie en haar assortiment kleurrijke vrienden. Dat sommigen daarvan vampiers, shifters, weerwolven of feeën zijn, is niet echt het voornaamste. De problemen van Sookie doen vooral denken aan de problemen van allochtonen of holebi's.

Dit zijn de boeken waarop de tv-reeks True Blood gebaseerd is, maar vanaf het tweede boek lopen de verhaallijnen erg uit elkaar. Reden te meer om van allebei te genieten!
Score: 8/10

Het leven van Pi
Yann Martel
Prometheus, 2011, 317 p.

Wie denkt dat Het leven van Pi over wiskunde gaat, heeft het mis. Pi is de afkorting van Piscine Patel, het hoofdpersonage. Hij is naar een zwembad in India genoemd. Na een bootramp komt de zestienjarige Pi in een bootje terecht, met als enige reisgenoot een hongerige tijger. Zo moet hij meer dan tweehonderd dagen zien te overleven...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het eerste deel van dit boek is vooral spannend en tragikomisch. In het laatste hoofdstuk krijgt het hele verhaal dan weer een onverwacht filosofische wending. Pi gaat niet alleen over de overlevingstocht van een jongen op zee, het is ook een boek over de kracht van verhalen en fantasie. Dit boek is verfilmd als Life of Pi en draait nu in de bioscoop!
Little Black Spiders
Ina Vandewijer, Patrice Toye
Davidsfonds/Infodok, 2012, 145 p.

April 1978. Katja is vijf maanden zwanger als ze vanuit het weeshuis naar ‘de zolder’ van het ziekenhuis verhuist. Ze kijkt uit naar de komst van haar kindje - in tegenstelling tot de andere meisjes op de zolder. Tot een stiekem bezoek aan Guy, haar leraar klassieke talen én vader van haar kind, haar roze toekomstbeeld uiteen doet spatten. Als Katja bovendien ontdekt wat soeur Simone (de ijselijk strenge directrice) écht van plan is met haar kindje, neemt ze een drastisch besluit.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is gebaseerd op de gelijknamige film en geïnspireerd op waargebeurde feiten: van mei 1970 tot 1982 verbleven zwangere meisjes tot hun bevalling verborgen op de zolder van een ziekenhuis in Lommel. Zodra de weeën begonnen werden ze, vaak tegen hun wil, met de auto clandestien naar Frankrijk gereden om er anoniem te bevallen. Vlak na de geboorte werden hun kinderen ‘verkocht’ aan een kinderloos echtpaar. Little black spiders is een fictief maar realistisch verhaal over enkele meisjes die dit meemaken. Aangrijpend en onthutsend.


38 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>