3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Gisteren nog in de cinema
 
Wat is beter: boek of film? Oordeel zelf!
 


Films uit de jaren ’60, ’70, ’80, ’90
Jürgen Müller (red.)
Taschen, 2001-2004,  p.

Deze filmgidsen geven per decennium een een selectie van de beste films. Je krijgt per titel een korte inhoud, een kritische analyse, een overzichtelijke infofiche, een massa knappe foto's en leuke weetjes.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ken je dat gevoel dat je in de videotheek staat en je weet dat je een pak goede films niet hebt gezien, maar je weet niet waar te beginnen? Deze boeken zijn je droomgidsen! Zo kom je te weten dat de makers van Jaws hun zware nephaaien Bruce noemden, naar Spielbergs advocaat. Het fijne is dat je zowel als filmfreak en als doorsnee liefhebber aan je trekken komt.
Score: 8/10

Het dagboek van Bridget Jones
Helen Fielding
Prometheus, 2001, 268 p.

Bridget Jones is dertig, single en een kluns eerste klas. Met dit dagboek kan je over haar schouders meelezen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Single? Bezorg je zelf een vrolijke avond met dit hilarische dagboek. De film kijken kan ook!
Score: 8/10

Ik ben niet bang
Niccolò Ammaniti
Lebowski, 2011, 206 p.

Zuid-Italië, 1978. Op een snikhete zomerdag trekt de negenjarige Michele erop uit met zijn fiets. In de verlaten velden doet hij een afschuwelijke ontdekking. In een kuil in de grond vindt hij een vastgeketende jongen die even oud is als hij. Nog meer ontdekkingen laten Michele twijfelen aan dingen waar hij zeker van was.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ik ben niet bang is een bijzonder spannend verhaal over een jongen die alle moed van de wereld verzamelt om zich recht te houden in een wereld waar plots niets nog hetzelfde is. Verfilmd als Io non ho paura.
Score: 8/10

Un long dimanche de Fiançailles
Jean-Pierre Jeunet, Phil Casoar
Lannoo, 2005, 91 p.

Dit is het waargebeurde verhaal over de liefde tussen Mathilde en Manech. Manech wordt naar het front in de Eerste Wereldoorlog gestuurd.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Un long dimanche de Fiançailles is het boek bij de film van Jean-Pierre Jeunet. En om het nog ingewikkelder te maken, is die film eigenlijk op een heel oud boek gebaseerd dat ook zo heet. Dit prachtige boek leest als een vijfsterren-extra bij de dvd van de film.
Slumdog millionaire: de ongelooflijke lotgevallen van een arme geluksvogel
Vikas Swarup
Mouria, 2009, 318 p.

Ram Mohammed Thomas doet wenkbrauwen fronsen wanneer hij onverwacht winnaar wordt van de TV-quiz 'Wie wordt miljardair?' Hoe weet een arme, ongeschoolde Indische kwajongen de antwoorden op twaalf (of dertien) onwaarschijnlijke vragen. Het is op zijn minst verdacht. Tijdens het gesprek met zijn advocaat ontdek je hoe dat zo komt. Twaalf hoofdstukken lang leer je het boeiende leven van Ram (of Mohammed? Of Thomas?) kennen. Alle stukjes van de puzzel vallen op hun plaats...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is echt een feel-goodboek. Je wordt meegesleept in een avontuur vol grappige, ontroerende en grootse gebeurtenissen. Met kleurrijke personages en prachtige geuren-en-kleurenbeschrijvingen van India. Het boek werd verfilmd als Slumdog Millionaire.
Score: 8/10

Het parfum
Patrick Süskind
Prometheus, 2010, 255 p.

De kleine Jean-Baptiste wordt geboren op een Parijse vismarkt en door zijn liefdeloze moeder bij het visafval achtergelaten. Hij ontdekt dat hij een buitengewoon reukorgaan heeft, dat hem de hele wereld in geuren doet 'zien'. Op een avond ruikt hij iets onweerstaanbaars. Van die geur wil hij een parfum maken. Maar zijn obsessie voor het perfecte parfum heeft dodelijke gevolgen...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit ongelooflijk spannende verhaal speelt zich af in het Frankrijk van de achttiende eeuw. De offers voor het perfecte parfum zijn gruwelijk. Maar hoe verschrikkelijk akelig hoofdpersonage Jean-Baptiste ook is, gaandeweg ga je ook sympathie voor hem koesteren. Een meesterlijke en originele klassieker, recent verfilmd.
Score: 8/10

Het strand
Alex Garland
Eldorado, 2006, 367 p.

Op zijn reis door Thailand hoort Richard over een geheim strand. Een nirwana voor de jonge rugzaktoerist op zoek naar avontuur. Een paradijselijk eiland, onvindbaar voor buitenstaanders. Als Richard bij toeval een kaart met routebeschrijving in handen krijgt, begint hij aan de tocht. Hij vindt een selecte gemeenschap die vreedzaam leeft op een eiland met witte stranden, kleurrijke koraalriffen en akkers met drugs. Maar ook in het paradijs is niet alles perfect…


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit spannende boek neemt je mee op een waanzinnig avontuur in het exotische Thailand. Verraad, wantrouwen, spionage en machtswellust bedreigen het paradijs van binnenuit. Bloeddorstige haaien en bewakers van illegale wietplantages maken het er niet gemakkelijker op. De personages worden tot het uiterste gedreven en het paradijs ontaardt in een ware nachtmerrie.

Het boek is verfilmd als The beach, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol.
Score: 8/10

Chocola
Joanne Harris
De Kern, 2009, 368 p.

Een vrijgevochten vrouw met een dochtertje opent een chocolaterie in een klein Frans katholiek dorpje, midden in de vastenperiode. Zo haalt ze zich de woede van de katholieke dorpelingen op de hals, de dorpspriester op kop.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Intriges verweven met geur en smaak van chocolade... Dit is een heerlijk zoet en ontspannend verhaal! Al even smakelijk is de verfilming Chocolat.

Kijk ook eens hier: www.joanne-harris.co.uk
Score: 8/10

De as van mijn moeder
Frank Mc Court
Prometheus, 2009, 399 p.

De Ierse familie McCourt is verschrikkelijk arm. Vader McCourt drinkt en brengt de meeste dagen werkloos door. Moeder McCourt probeert zo goed en kwaad als het kan voor de vele kinderen te zorgen. De oudste zoon, Frank, vertelt het verhaal.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Armoede troef in dit boek, maar Frank McCourt verpakt de ellende bijzonder grappig. Straf, als je bedenkt dat dit verhaal voor het grootste deel waar gebeurd is. Van het boek bestaat een film: Angela's Ashes.
Grote verwachtingen
Charles Dickens
LJ Veen, 2006, 559 p.

Pip is een weeskind en woont bij zijn harde zuster en haar goedhartige echtgenoot. Wanneer hij de oude juffrouw Havisham en haar beeldschone nichtje Estella ontmoet, besluit Pip een gentleman te worden. Een plan dat als bij wonder lijkt te lukken wanneer hij op een dag zomaar een fortuin in de schoot geworpen krijgt. Pip trekt naar de stad en gooit zijn verleden als een oud vel van zich af.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Als een soap avant la lettre is deze vuistdikke klassieker nu eens grappig en dan weer diep tragisch. Want zou hoogmoed voor de val komen? En wordt het nog wat tussen Pip en Estella?

Er zijn verschillende films gemaakt van dit verhaal, onder meer Great expectations met Gwyneth Paltrow en Ethan Hawke in de hoofdrollen.


49 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>