3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Gisteren nog in de cinema
 
Wat is beter: boek of film? Oordeel zelf!
 


De Wonderlingen
Brian Selznick
Lannoo, 2016, 645 p.

Londen, 1766. De 12-jarige Billy raakt volledig in de ban van het theater. Wanneer hij zich jaren later over een vondeling ontfermt, wordt hij de stamvader van een hele generatie acteurs.
Londen, 1990. De 13-jarige Joseph ontvlucht zijn kostschool, richting oom Albert. Als overtuigde eenzaat is Albert niet zo gelukkig met jeugdig bezoek, zeker niet wanneer Joseph om de haverklap kritische vragen stelt over zijn afkomst. Aangezien oom Albert niet erg hulpvaardig is, besluit Joseph het mysterie zelf te ontrafelen. Langzaam ontdekt hij dat z’n leven op mysterieuze wijze met dat van Billy verweven is.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De Amerikaanse auteur en illustrator Brian Selznick schreef eerder al De uitvinding van Hugo Cabret door filmlegende Martin Scorsese als Hugo naar het witte doek vertaald. In De Wonderlingen volgt hij dezelfde werkwijze; pagina’s vol illustraties en kortere tekstfragmenten. De prenten, geheel in zwart, grijs en wit, zijn schitterend uitgewerkt en vormen ware blikvangers. Begeleidende tekst wordt in het eerste deel zelfs nergens gemist; krantenartikelen, theaterrecensies en postkaartjes bieden voldoende ondersteuning om het verhaal te volgen. De vele cliffhangers en onverwachte wendingen garanderen een spannende leeservaring, zodat de roman nog aan aantrekkingskracht wint. Een wonderbaarlijk verhaal.
Het Bernini mysterie
Dan Brown
Luitingh-Sijthoff, 2007, 461 p.

Op het lichaam van een wetenschapper wordt een symbool teruggevonden. De dader heeft zijn antimaterie meegenomen. Die bevindt zich nu ergens in het Vaticaan; als de cilinder binnen de 24 uur niet terug opgeladen wordt, ontploft de antimaterie. In Vaticaanstad wemelt het net van de mensen voor de pausverkiezing, de ideale plaats voor een bloedbad dus.
Men neemt met Robert Langdon, specialist in iconologie, contact op. Hij herkent het symbool van de Illuminati, maar die beweging bestaat toch niet meer? Samen met de dochter van de wetenschapper moet hij een ramp voorkomen … .


Waarom zou ik dit boek lezen?
Deze prachtige thriller lees je in één ruk uit: de spanning hangt voortdurend in de lucht. Zelfs het einde had je zelf nooit kunnen bedenken!
In de zoektocht naar de tijdbom maak je kennis met het indrukwekkende Rome en het Vaticaan. Ook verwerf je kennis over de Illuminati en religie.
Het loket
Dennis Lehane
Ambo Anthos, 2014, 167 p.

Het loket is een korte en spannende thriller. Plaats van handeling is een bar in Boston, gerund door de neven Marv en Bob, maar in feite in handen van onderwereldfiguren. De bar is voor hen dé plaats om hun in de buurt verworven misdaadgeld even te verzamelen en weg te sluizen. De vondst van een mishandelde hond, nieuw licht op een 10 jaar oude onopgeloste verdwijning van een stamgast, en een overval op de bar zetten een stroom gebeurtenissen in gang die leiden tot een spetterende, gewelddadige én verrassende finale.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Thrillerauteur Dennis Lehane is een van Amerika’s bekendste misdaadschrijvers. Met Het loket schreef hij een verhaal dat ruwer, gelaagder en gecompliceerder is dan de film The Drop (met James Gandolfini en Matthias Schoenaerts) waarvan hij de scenarist was. De ontluikende liefde tussen de timide barkeeper Bob en Nadia is fraai ingebed in een hard verhaal vol duistere figuren, waarin haast niemand echt onschuldig in het leven staat. In amper 167 pagina’s roept Lehane een zinderende spanning op en pakt hij op het einde uit met een verrassing van formaat.

Kijk ook eens hier: romans; thrillers; verfilmde boeken
Villa des roses / Willem Elsschot ; bezorgd en toegelicht door Peter de Bruijn
Willem Elsschot
Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2013, 176 p.

In Villa des Roses geeft Willem Elsschot naar eigen zeggen een natuurgetrouwe beschrijving van het Parijse pension waar hij in 1906 en 1907 woonde. Dat pension is op zijn minst gezegd een beetje verlopen, en de figuren die er logeren zijn net zo eigenaardig als tragisch. Zo heeft mevrouw Brulot wel heel eigen criteria om te bepalen wie wat betaalt voor zijn logies. En lijkt de liefde tussen de Duitser Grünewald en het dienstmeisje Louise van bij het begin gedoemd...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Willem Elsschot is een instituut in de Nederlandstalige literatuur. Villa des Roses is zijn debuut. Het verscheen voor het eerst in 1913. Vandaag is het een lekker ouderwets boek over een lekker ouderwets pension. Maar het is vooral een geestig boek, waarin Elsschot de draak steekt met de mens en zijn/haar kleine kantjes.

Villa des Roses is ook verfilmd.

Lezen voor de Lijst | Niveau 4

Tirza
Arnon Grunberg
Nijgh & Van Ditmar, 2015, 430 p.

Tirza is de jongste dochter van Jörgen Hofmeester en zijn oogappel. Hofmeester is niet bepaald een vrolijke Frans. Voor zijn eigen leven heeft hij gaandeweg alle hoop laten varen. Die hoop richt hij nu op Tirza. Als zij mislukt, dan mislukt hij ook. Wanneer ze met een vriendje naar huis komt dat als twee druppels water lijkt op Mohammed Atta, de terrorist die achter 9/11 zou zitten, is Hofmeester 'not amused'. En dat is mild uitgedrukt...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Deze roman is één van de hoogtepunten uit het oeuvre van Grunberg: een broeierig verhaal met een onthutsende ontknoping, spitse dialogen en een bijzonder ontregelende inhoud.

"Wie van Grunbergs romans houdt, is fundamenteel ongelukkig; wie er niet van houdt, fundamenteel gelukkig", schreef een journalist ooit. Ook Tirza is erg zwartgallig, maar wie zegt dat je altijd vrolijk worden moet van een boek?
Het nachtcircus
Erin Morgenstern
De Bezige Bij, 2011, 425 p.

Tovenaarsleerlingen Celia en Marco nemen deel aan een spel. Als zij zes is en hij dertien worden ze door hun mentoren aan elkaar verbonden tot de dood hen scheidt. Het spel zal alles van hen vergen. Ze weten niet wat de regels zijn, zelfs niet wie hun tegenstander is. Niets is wat het lijkt want Celia en Marco, het circus - hun strijdtoneel - en alle mensen die ermee verbonden zijn worden pionnen in een eeuwenoude vete tussen twee oude magiërs.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het nachtcircus is veel meer dan alleen een meeslepend liefdesverhaal. Verschillende verhaallijnen en zelfs tijdlijnen lopen door elkaar om het verhaal van het circus te vertellen. Elk detail is uitgewerkt in prachtig beeldende taal waardoor je de karamel bijna ruikt, het canvas bijna voelt en de magische tenten levendig voor je ziet. Elk hoofdstuk onthult iets meer van de magie, voert je dieper mee tot je zelf één van de ‘rêveurs’ wordt die in het boek zoveel van het cirque des rêves houden.
Little Black Spiders
Ina Vandewijer, Patrice Toye
Davidsfonds/Infodok, 2012, 145 p.

April 1978. Katja is vijf maanden zwanger als ze vanuit het weeshuis naar ‘de zolder’ van het ziekenhuis verhuist. Ze kijkt uit naar de komst van haar kindje - in tegenstelling tot de andere meisjes op de zolder. Tot een stiekem bezoek aan Guy, haar leraar klassieke talen én vader van haar kind, haar roze toekomstbeeld uiteen doet spatten. Als Katja bovendien ontdekt wat soeur Simone (de ijselijk strenge directrice) écht van plan is met haar kindje, neemt ze een drastisch besluit.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is gebaseerd op de gelijknamige film en geïnspireerd op waargebeurde feiten: van mei 1970 tot 1982 verbleven zwangere meisjes tot hun bevalling verborgen op de zolder van een ziekenhuis in Lommel. Zodra de weeën begonnen werden ze, vaak tegen hun wil, met de auto clandestien naar Frankrijk gereden om er anoniem te bevallen. Vlak na de geboorte werden hun kinderen ‘verkocht’ aan een kinderloos echtpaar. Little black spiders is een fictief maar realistisch verhaal over enkele meisjes die dit meemaken. Aangrijpend en onthutsend.
Date met de dood
Charlaine Harris
Luitingh Fantasy, 2011, 319 p.

Voor Sookie Stackhouse bestaat het leven uit weinig meer dan haar vrienden, familie en haar werk als serveerster. Oh, en erg hard haar best doen de gedachten van de mensen om haar heen niet te horen. Sookie is namelijk een telepaat en ze kent de geheimen van iedereen in Bon Temps. Totdat William Compton er komt wonen. In zijn buurt hoort Sookie maar één ding: zalige stilte. William is namelijk een vampier – en hij is nog razend knap ook...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is in de eerste plaats een romance, een stevig mysterie en een detectieveverhaal. Wie daarvan houdt, zal automatisch in de ban raken van de boeken over de pittige Sookie en haar assortiment kleurrijke vrienden. Dat sommigen daarvan vampiers, shifters, weerwolven of feeën zijn, is niet echt het voornaamste. De problemen van Sookie doen vooral denken aan de problemen van allochtonen of holebi's.

Dit zijn de boeken waarop de tv-reeks True Blood gebaseerd is, maar vanaf het tweede boek lopen de verhaallijnen erg uit elkaar. Reden te meer om van allebei te genieten!
Score: 6/10

Norwegian wood
Haruki Murakami
Atlas Contact, 2015, 317 p.

Watanabe en Naoko hebben veel gemeen: ze hebben een eerder teruggetrokken karakter en houden niet van de drukke buitenwereld. Bovendien verloren ze hun beste vriend en geliefde Kizuki. Ze gaan op een verschillende manier met hun verdriet om: Naoko trekt zich terug uit de wereld en Watanabe zoekt, hoe moeilijk hij het ook heeft, het drukke leven van de universiteit op. Als Watanabe de zelfzekere Midori ontmoet, wordt hij heen en weer geslingerd tussen twee werelden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek gaat recht naar je hart. De melancholie waarmee Watanabe en Naoko in het leven staan is bij momenten hartverscheurend, maar soms ook heel vertederend. Norwegian Wood is het ideale boek om de belangrijkste Japanse auteur van vandaag mee te leren kennen. Van het boek werd onlangs ook een mooie, poëtische film gemaakt.
Alice in wonderland
Lewis Carroll, Ed Franck, Rébecca Dautremer
Davidsfonds, 2013, 137 p.

Vanaf het moment dat Alice het witte konijn voorbij ziet hollen en hem besluit te volgen, verandert alles. Ze komt terecht in een wereld waarin ze groter en kleiner (en weer groter) wordt, huilt en zwemt in een tranenmeer, ontmoet een slome rups, een moorddadige koningin, een deftige dodo… Enzoverder enzovoort. Tussendoor voert ze absurde, überlogische gesprekken met de bewoners van Wonderland.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Alice in Wonderland ken je vast: sinds het bijna 150 jaar geleden verscheen, is Alice wereldberoemd geworden. Het boek is vertaald, bestudeerd, verfilmd en nog eens vertaald. En nu is er deze versie: aangepast aan 21ste eeuwse lezers en met prachtige, enorme, kleurrijke illustraties.


38 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>