3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Kortverhaal
 
Even ertussenuit in korte verhalen: op de tram, de wc of even voor het slapengaan.
 


Score: 7/10

Broere
Bart Moeyaert
Querido, 2002, 167 p.

Auteur Bart Moeyaert is de jongste van zeven broers. In Broere vertelt hij vanuit het perspectief van de jongste prachtige verhalen over zijn kindertijd.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Warm, gezellig en even verwarmend als een knetterend haardvuur.
Het anti-hondenboek
Hans Dorrestijn
Nijgh & Van Ditmar, 2009, 159 p.

Veel mensen hebben een hond en dat is eigenlijk niet te begrijpen. Honden stinken altijd, laten overal drollen achter, hebben onbeschaamd seks in openbare ruimtes en bijten kleine kinderen dood... Hans Dorrestijn windt zich in dit boek op over honden en hondenbezitters. Maar neem het boek niet te serieus, het is vooral om mee te lachen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is interessant voor twee soorten mensen: voor hondenliefhebbers en voor hondenhaters. Beide groepen zullen genieten van de vele korte stukjes in dit boek. Soms zijn de grapjes flauw, dat klopt, maar Dorrestijns flauwe humor is erg vermakelijk.
Ik moest dit even kwijt
Katja de Bruin
Thomas Rap, 2008, 349 p.

Achterwerk is een brievenrubriek voor en door jongeren op de achterpagina van de Nederlandse VPRO-gids. Voor het 15-jarig bestaan van die rubriek selecteerde Katja de Bruin de meest mooie, grappige, ontroerende, fascinerende, zielige en shockerende brieven. Over ouderwetse ouders, hopeloos verliefd zijn, seks, school, bedplassen, oorlog, pesten, een geheime relatie met je turnleerkracht, heimwee, anders zijn, autisme, scheiding, dreadlocks, piercings, porno, ongelukkig of net heel gelukkig zijn. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een brief over geschreven!


Waarom zou ik dit boek lezen?
You are not alone! Met welk ei je ook zit, je vindt in dit verzamelboek altijd wel een briefschrijver die met hetzelfde probleem worstelde. Doorblader het boek, lees hier en daar een brief en slaak een zucht van herkenning en opluchting.
Na de aardbeving
Haruki Murakami
Atlas, 2008, 191 p.

Dat de aarde onder je voeten stabiel is, daar sta je al lang niet meer bij stil. Tot hij plots letterlijk en/of figuurlijk begint te beven. De personages in deze verhalenbundel worden wakker geschud door de aardbeving in het Japanse Kobe, ook al maken ze die maar zijdelings mee. De aardbeving is voor elk van hen de aanleiding om een belangrijke knoop in hun leven door te hakken: de haat waardoor je verteerd wordt loslaten, de vrouw van je leven je liefde durven opbiechten...


Waarom zou ik dit boek lezen?
In Amerika verscheen de Engelse vertaling van deze bundel niet lang na 9/11. Hij veroorzaakte toen grote ophef, omdat Murakami's betoverende, mysterieuze en onrustwekkende verhalen een bijna voorspellende waarde hadden. Maar ook zonder die achtergrond is deze bundel de moeite. Het zijn geen hapklare verhalen die 'af' zijn, maar ze prikkelen je fantasie ongetwijfeld.
Steek je familie in je kleren
David Sedaris
Vassallucci, 2004, 224 p.

In Steek je familie in je kleren, een kortverhalenbundel, maak je kennis met de behoorlijke vreemde familie van de auteur. Zijn moeder veracht haar kinderen diep, waarschijnlijk omdat ze hen voortdurend uit de nesten moet halen (maar zeker is dat niet). Vader Sedaris leeft van het ene wilde plan naar de volgende desillusie. Zijn zussen zijn ofwel paranoïde, ofwel marginaal uit overtuiging, of nog om andere redenen komisch.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Chaotische, maar ook extreem grappige kortverhalen. Ze zijn autobiografisch bovendien, al moet je dat waarschijnlijk met een flinke korrel zout nemen. De auteur is namelijk ook standup-comedian in het echte leven.
Groener gras
Annelies Verbeke
De Geus, 2007, 222 p.

Vijftien kortverhalen over winnaars en verliezers. Over doodnormale mensen die ze niet alle vijf op een rijtje hebben. Gek en ongevaarlijk - zoals Lola en haar uitverkoren os en Steven met zijn Huppelclub. Of bizar en wreed - zoals Herman zonder smaakpupillen. Of zoals Stefaan, heer en meester voor één dag, die zijn inspiratie vast en zeker bij Hans Van Themsche vandaan haalde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De verhalen in Groener gras zijn soms hilarisch, vaak ook wrang en grimmig en steeds intrigerend. Met mondjesmaat te verteren, zeker voor lezers met gevoelige magen!
Roem
Daniel Kehlmann
Querido, 2009, 194 p.

Roem is een boek met negen verhalen erin. Verhalen over bekende en onbekende mensen. Over de tol van de roem. Of over de tol van het onbekend zijn. Over hoe een leven helemaal kan veranderen en je plots iemand anders kan zijn. Zo is er bijvoorbeeld de beroemde acteur die van de ene dag op de andere geen enkel telefoontje meer krijgt. Of de schrijfster die compleet van de planeet verdwenen lijkt. Of de nerd die zijn hele leven op internetfora doorgebracht heeft maar nu op een congres tussen echte mensen moet verschijnen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Je zou elk verhaal in dit boek afzonderlijk kunnen lezen. Een mooie bundel kortverhalen heb je dan in handen, en grappig is het ook. Maar de wereld is klein en daardoor duiken in verschillende verhalen plots personages en verhaallijnen opnieuw op. Situaties komen terug, worden aangevuld of anders belicht. Zo draagt elk verhaal bij tot de andere stukken en worden ze samen een heel erg knap geconstrueerde roman.
Dit is mijn dag
Aidan Chambers
Querido, 2011, 176 p.

Het hilarische verhaal van een zomerbaantje als kangoeroe, een ontroerende brief aan het milieu- & bouwtoezicht van een man die uit zijn boshut dreigt gezet te worden, een boeiende conversatie tussen kostschooljongens over god of een schokkende aanvaring met een mensenhandelaar. Je kan het zo gek niet bedenken, of dit boek vertelt je er een verhaal over.


Waarom zou ik dit boek lezen?
'Flash fiction', zo heten de zestien korte verhalen in Dit is mijn dag. In niet meer dan duizend woorden per verhaal schetst Aidan Chambers gebeurtenissen waarmee hij gemakkelijk een heel boek zou kunnen vullen. Laat je door de bekroonde schrijver meevoeren van verhaal naar verhaal en ontdek dat de teksten meer gemeen hebben dan eerst lijkt!
Als ik dat had geweten
Amanda Maxwell
Vrijdag, 2010, 158 p.

Hoe verschillend de personages en situaties in deze verhalenbundel ook zijn, één ding hebben ze met elkaar gemeen: allemaal balanceren ze op de dunne lijn tussen jeugd en volwassenheid. Ze bouwen luchtkastelen, vluchten in romantische dromen, en leren dat niet iedereen altijd is wie hij lijkt te zijn.


Waarom zou ik dit boek lezen?
16 verhalen, 16 ontwapenende personages, 16 ietwat vreemde situaties, stuk voor stuk gegrepen uit het leven van jonge mensen. Dit is een bundel vol ironische, grappige, ontwapenende, absurde én herkenbare verhalen.
Alles verbrand, alles verwoest
Wells Tower
Arbeiderspers, 2009, 216 p.

In deze verhalenbundel krijgen we te maken met drugdealers, vikingen met een burn-out en jagers. Elk verhaal is een gepolijste schets, niet altijd is er een duidelijke plot, maar onder de soms deprimerende gebeurtenissen schuilt een hoop humor.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Er gaat (bijna) niets boven dunne boekjes met kortverhalen: in zo'n bundel heb je minder kans op die ene zin te veel, dat ene hoofdstuk te veel, enzovoort. En als je het ene verhaal niet zo gelukt vindt, dan komt er altijd een ander en beter. Eigenlijk moet je dit boekje alleen al lezen voor het hilarische titelverhaal, waarin een groepje vikings dik tegen hun zin op rooftocht gaat.


21 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>