3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Kortverhaal
 
Even ertussenuit in korte verhalen: op de tram, de wc of even voor het slapengaan.
 


Score: 8/10

Broere
Bart Moeyaert
Querido, 2002, 167 p.

Auteur Bart Moeyaert is de jongste van zeven broers. In Broere vertelt hij vanuit het perspectief van de jongste prachtige verhalen over zijn kindertijd.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Warm, gezellig en even verwarmend als een knetterend haardvuur.
Het anti-hondenboek
Hans Dorrestijn
Nijgh & Van Ditmar, 2009, 159 p.

Veel mensen hebben een hond en dat is eigenlijk niet te begrijpen. Honden stinken altijd, laten overal drollen achter, hebben onbeschaamd seks in openbare ruimtes en bijten kleine kinderen dood... Hans Dorrestijn windt zich in dit boek op over honden en hondenbezitters. Maar neem het boek niet te serieus, het is vooral om mee te lachen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is interessant voor twee soorten mensen: voor hondenliefhebbers en voor hondenhaters. Beide groepen zullen genieten van de vele korte stukjes in dit boek. Soms zijn de grapjes flauw, dat klopt, maar Dorrestijns flauwe humor is erg vermakelijk.
Het boek van andere mensen
Zadie Smith, David Mitchell, e.a.
De Bezige Bij, 2008, 287 p.

‘Verzin iemand’, was de opdracht die Zadie Smith meegaf aan de auteurs van deze verhalenbundel. Het levert in totaal 23 kortverhalen op, van goed tot ronduit schitterend. De verhalen draaien telkens rond één centraal personage, het ene al vreemder dan het andere. Zo is er het schrijnende verhaal van Frank, die alle controle over zichzelf verliest. Of het uiterst grappige Roy Spivey over een vrouw die per toeval naast een Hollywoodster terechtkomt op het vliegtuig. Maar het allermerkwaardigste stuk is een stripverhaal over de jeugdjaren van een zekere Jordan Wellington Lint.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het boek van andere mensen is een aanrader, en wel hierom. 1) In één boek krijg je een overzicht van de belangrijkste hedendaagse Engelstalige schrijvers als Zadie Smith, Dave Eggers en Jonathan Safran Foer, maar evenveel ontdekkingen zoals A.L. Kennedy of George Saunders. 2) De verhalen zijn niet te lang en zijn zeer verscheiden: grappig, triest en bizar. 3) Je steunt er een goed doel mee! De opbrengsten van het boek gaan naar een vereniging die kansarme jongeren leert lezen en schrijven.
Alles is breekbaar
Neil Gaiman
Luitingh, 2007, 366 p.

Alles is breekbaar is een verhalenbundel met dertig kortverhalen en gedichten. De verhalen zijn duister, grappig of ontroerend, zitten vol onverwachte wendingen en eindigen vaak verrassend.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie leest met open geest, beleeft veel pret aan deze bundel. Als fijne extra bevat dit boek een verklaring van elk verhaal en gedicht door de auteur.
Ik moest dit even kwijt
Katja de Bruin
Thomas Rap, 2008, 349 p.

Achterwerk is een brievenrubriek voor en door jongeren op de achterpagina van de Nederlandse VPRO-gids. Voor het 15-jarig bestaan van die rubriek selecteerde Katja de Bruin de meest mooie, grappige, ontroerende, fascinerende, zielige en shockerende brieven. Over ouderwetse ouders, hopeloos verliefd zijn, seks, school, bedplassen, oorlog, pesten, een geheime relatie met je turnleerkracht, heimwee, anders zijn, autisme, scheiding, dreadlocks, piercings, porno, ongelukkig of net heel gelukkig zijn. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een brief over geschreven!


Waarom zou ik dit boek lezen?
You are not alone! Met welk ei je ook zit, je vindt in dit verzamelboek altijd wel een briefschrijver die met hetzelfde probleem worstelde. Doorblader het boek, lees hier en daar een brief en slaak een zucht van herkenning en opluchting.
Na de aardbeving
Haruki Murakami
Atlas, 2008, 191 p.

Dat de aarde onder je voeten stabiel is, daar sta je al lang niet meer bij stil. Tot hij plots letterlijk en/of figuurlijk begint te beven. De personages in deze verhalenbundel worden wakker geschud door de aardbeving in het Japanse Kobe, ook al maken ze die maar zijdelings mee. De aardbeving is voor elk van hen de aanleiding om een belangrijke knoop in hun leven door te hakken: de haat waardoor je verteerd wordt loslaten, de vrouw van je leven je liefde durven opbiechten...


Waarom zou ik dit boek lezen?
In Amerika verscheen de Engelse vertaling van deze bundel niet lang na 9/11. Hij veroorzaakte toen grote ophef, omdat Murakami's betoverende, mysterieuze en onrustwekkende verhalen een bijna voorspellende waarde hadden. Maar ook zonder die achtergrond is deze bundel de moeite. Het zijn geen hapklare verhalen die 'af' zijn, maar ze prikkelen je fantasie ongetwijfeld.
Snobisme voor beginners
Oscar van den Boogaard
Thomas Rap, 2008, 244 p.

Oscar van den Boogaard is een heel klein beetje koopziek, maar hij komt er graag voor uit. In 150 korte stukjes vertelt hij over wat hij gekocht heeft, of net niet, en waarom. Huidverzorgingszalfjes, dure parfums, een lama(!) of de Penis plus+ bijvoorbeeld. Een boekje over het genot van dingen kopen of net te veel geld uitgeven er spijt van krijgen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een aardig, stevig vierkanten boekje waarin je af en toe een stukje kan lezen. Om weg te dromen over alles wat kopen zou als je er het geld voor had. Voor shopaholics en al wie geld te veel heeft. Of voor wie daar stiekem van droomt.
Steek je familie in je kleren
David Sedaris
Vassallucci, 2004, 224 p.

In Steek je familie in je kleren, een kortverhalenbundel, maak je kennis met de behoorlijke vreemde familie van de auteur. Zijn moeder veracht haar kinderen diep, waarschijnlijk omdat ze hen voortdurend uit de nesten moet halen (maar zeker is dat niet). Vader Sedaris leeft van het ene wilde plan naar de volgende desillusie. Zijn zussen zijn ofwel paranoïde, ofwel marginaal uit overtuiging, of nog om andere redenen komisch.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Chaotische, maar ook extreem grappige kortverhalen. Ze zijn autobiografisch bovendien, al moet je dat waarschijnlijk met een flinke korrel zout nemen. De auteur is namelijk ook standup-comedian in het echte leven.
Eksternacht
Mieke VersypPieter GaudesaboosSabien Clement (ill.)
Lannoo, 2010, 127 p.

Drie kortverhalen, drie noodlottige verhalen over de liefde. Mieke Versyp kijkt rond in haar eigen familie en beschrijft hoe de liefde soms niet genoeg is om lang en gelukkig samen te leven - omdat de liefde ontoereikend is, omdat mensen ten onder gaan aan alcohol, omdat het geluk nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd is. En dan bemoeit de duivel zelf zich er ook nog mee.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Twee Vlaamse topillustratoren en een bevlogen vertelster maakten samen dit knappe boek. Er is de sobere tekt, maar er zijn ook de broze, verstilde illustraties, portretten uit de oude doos, een stamboom, een menu van een huwelijk, retro-achtige kleurenfoto's... die het boek een ouderwetse en zelfs macabere sfeer geven. Een pareltje!
Groener gras
Annelies Verbeke
De Geus, 2007, 222 p.

Vijftien kortverhalen over winnaars en verliezers. Over doodnormale mensen die ze niet alle vijf op een rijtje hebben. Gek en ongevaarlijk - zoals Lola en haar uitverkoren os en Steven met zijn Huppelclub. Of bizar en wreed - zoals Herman zonder smaakpupillen. Of zoals Stefaan, heer en meester voor één dag, die zijn inspiratie vast en zeker bij Hans Van Themsche vandaan haalde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De verhalen in Groener gras zijn soms hilarisch, vaak ook wrang en grimmig en steeds intrigerend. Met mondjesmaat te verteren, zeker voor lezers met gevoelige magen!


25 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>