3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Informatief
 
Harde feiten zonder fictie, over ongeveer alles.
 


Memoires van een wielerverzorger
Jef D'Hont
Van Halewyck, 2007, 256 p.

Jef D'Hont was veertig jaar lang één van de topverzorgers van het wielerpeloton. Nu klapt hij uit de biecht, en dat komt hard aan voor wie nog een beetje geloof had in een herboren zuivere wielersport. Een boek waarin de grens tussen ploegleider en dealer en wielrenner en junkie heel dun is, en waarin die grens meer dan eens overschreden wordt. Een boek voor wie wil weten hoe wielrenners van de jaren '50 tot nu slikten en prikten tot ze er bij neervielen, inclusief nationale wielerhelden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Sporthelden die van hun voetstuk vallen, kan het nog mooier?
Wouter Deprez ontdekt de wereld
Wouter Deprez, Jonas Lampens
De Bezige Bij Antwerpen, 2011, 150 p.

Wouter Deprez en fotograaf Jonas Lampens gaan op zoek naar het Vlaamse leven zoals het is. Ze gaan logeren bij een schapenherder, denken na over de betekenis van koterijen en gaan praten met dienstmeiden van vroeger en nu. Kortom: ze staan stil bij de kleine kanten en de grote verhalen van Vlaanderen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De blik van beide heren is open, hun honger naar verhalen groot en hun enthousiasme aanstekelijk. In deze verzameling reportages tonen ze een herkenbaar én exotisch Vlaanderen.
Score: 7/10

Het officiële geïllustreerde boek bij de Twilight Saga
Stephenie Meyer
Van Goor, 2011, 544 p.

Stephenie Meyer, auteur van de Twilight Saga, onthult in dit boek al haar geheimen over de serie. Ze antwoordt daarmee op de vragen die ze van haar fans kreeg na het verschijnen van Morgenrood, het laatste deel van de reeks. Het boek begint met een diepte-interview met de auteur. Verder kom je alles te weten over de personages, is er een tijdlijn en een gedetailleerde samenvatting van de boeken. En dat met een heleboel erg mooie illustraties bij!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is voor iedereen die niet genoeg kon krijgen van Edward en Bella. Alles wat je ooit wilde weten over Twilight is erin opgenomen. Maar! Je leest best eerst de Twilight-boeken en dan pas dit boek. Anders kom je de ontknoping van het verhaal al te weten...
50 stoere beroepen
Natalie Righton, Ton Koene
Lemniscaat, 2007, 230 p.

Hoe ziet de werkdag van een F-16-vlieger eruit? Hoe voelt een reddingswerker zich als die op zee op zoek gaat naar verdwenen duikers? Wat vindt een kapper het leukste aan zijn beroep? En hoe krijgt een musicalster een leuke rol?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Duiker, model, schrijver, architect, chauffeur, dierenarts of arts bij het leger... Je kan het zo gek niet bedenken, of het beroep staat in het boek. Ideaal voor wie wil weten wat er mogelijk is na de schooljaren.
Blijven Proberen Obama! Amerika tussen Droom en Drama
Björn Soenens
Lannoo, 2010, 223 p.

Björn Soenens is Amerikawatcher bij de Vlaamse openbare omroep. In dit boek beschrijft hij de grootste problemen van de VS en van haar president, Barack Obama. De economische crisis, de wapenverslaving van veel Amerikanen, de belabberde gezondheidszorg... Het komt allemaal aan bod. Obama heeft veel beloofd, maar kan hij de toestand echt verbeteren? Björn Soenens is een kritische waarnemer die een grote haat-liefdeverhouding heeft met de VS.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Björn Soenens slaagt erin om in een dun boekje een heel duidelijk beeld te scheppen van wat Amerika vandaag is. Ondanks zijn steun aan Obama blijft hij kritisch over alle problemen die de president niet opgelost krijgt. Die worden helder uiteengezet en geïllustreerd met verschillende voorbeelden. Blijven proberen Obama! is een ideale inleiding voor wie de Amerikaanse politiek en samenleving beter wil begrijpen.
Plastic Panda's
Bas Haring
Nijgh & Van Ditmar, 2011, 237 p.

Toen Bas Haring een jaar of zeven was, kreeg hij een poster van het Wereldnatuurfonds. Daarop stonden alle bedreigde diersoorten afgebeeld. Nu vraagt hij zich af of welke dieren daarvan ondertussen verdwenen zijn. De laatste decennia is er enorm veel aandacht voor het beschermen van de biodiversiteit. Maar Bas Haring durft hierbij een paar kritische vragen te stellen. Volgens hem is een wereld met minder soorten en meer natuur in de vorm van landbouw en parken niet per definitie slechter.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het uitgangspunt van Bas Haring is gewaagd. Hij reikt op zijn eigen speelse manier een hele reeks boeiende inzichten aan. Iedereen die dit boek leest, zal kritischer gaan denken over het belang biodiversiteit. Dat betekent niet dat Bas een pleidooi tegen de natuur houdt, integendeel. Juist dit maakt het boek ongelooflijk interessant. Verplichte lectuur voor iedereen die begaan is met de toekomst van onze planeet!
Grondstoffenjagers
Raf Custers
epo, 2013, 264 p.

De technologie evolueert razendsnel. We kopen steeds complexere apparaten die ook steeds goedkoper worden. De grondstoffen voor deze producten zijn steeds moeilijker te vinden. Raf Custers legt in zijn boek de pijnlijke realiteit achter deze grondstoffenjacht bloot. Hij trok naar Afrika en zag met eigen ogen welke ravage de mijnen er aanrichten. Doorheen het boek wordt duidelijk hoe hele landen systematisch leeggeroofd worden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Op een boeiende manier toont Raf Custers, aan de hand van zijn vele reizen en ervaringen, wat nodig is om onze consumptiemaatschappij in stand te houden. Hij probeert je geen schuldgevoel aan te praten, maar Grondstoffenjagers is wel een boek dat je aan het denken zet.
Een jaar offline
Bram van Montfoort
Moon, 2013, 173 p.

Een jaar offline werd met veel lawaai aangekondigd in de Nederlandse pers. Als lezer volg je Bram van Montfoorts ervaringen gedurende zijn jaar zonder sociale media of zelfs maar mobiele telefoon. De auteur schrijft erg openlijk over zijn moeilijkheden en positieve ervaringen. Zo kan hij meer en diepgaandere contacten opbouwen en verbeterde zijn geheugen. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn: als student journalistiek raakte hij niet aan een stageplaats waardoor z’n studie vastliep en kreeg z’n videoproductiebedrijfje nauwelijks nog opdrachten. Behalve dit ongewone verhaal lees je ook Van Monfoorts brieven aan tachtig ‘volgers’ (én enkele antwoorden) en krijg je ‘offline’ survivaltips en fragmenten uit berichten van een verslavingsdeskundige die hem begeleidde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Hoewel hij jongeren oproept tot een meer verantwoorde omgang met sociale media, wil van Montfoort absoluut niet preken. Integendeel, zijn verslag leest als een eerlijk en oprecht relaas van een jaar ‘offline’, met alle bijhorende kansen en beperkingen. Geschreven in een gevatte stijl, vol humor en sterke observaties, weet Een jaar offline tot het einde te boeien.
Het wiskundehondje en meer verhalen over vormen en getallen
Margriet van der Heijden
Nieuwezijds, 2015, 128 p.

Wat heeft wiskunde met bijgeloof te maken? En met een bijenkorf? Wat is er zo verrassend aan priemgetallen? Wat zijn fractalen en wat is hun verband met boomstammen? Wie is Koch en wat heeft hij met sneeuwvlokken te maken? En die Fibonacci-rij, is dat gewoon een rij getallen? Of vind je ze ook terug in de natuur? (Ja dus.)


Waarom zou ik dit boek lezen?
Verrassend leesbaar boek over het belang van wiskunde (jawel) en de toepassingen ervan in het dagelijks leven. In korte hoofdstukken worden complexe wiskundige kwesties begrijpelijk en aanschouwelijk uitgelegd. Een hebbeding voor alle wiskundefreaks én voor diegenen die dat niet zijn. Nog niet!
Lieven Scheire in zijn element : fysica / Lieven Scheire ; opgetekend door Wouter Woussen
Lieven Scheire, Wouter Woussen, Tijs Van Den Daele
Borgerhoff & Lamberigts, 2012, 191 p.

Wist je dat Lieven Scheire van De Neveneffecten ook een echte fysicafan is? In dit boek bewijst hij dat fysica superfascinerend kan zijn. In een handomdraai legt Lieven Scheire uit hoe het zit met de atoombom, de relativiteitstheorie van Einstein, kwantumdeeltjes, maar ook met iets simpels als de werking van een microgolf of een telefoon. Tot het einde van de wereld toe...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een boek over fysica? Vreselijk! Of toch niet? Lieven Scheire schrijft zo helder en grappig dat zelfs de grootste fysicaleek blijft doorlezen.


13 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>