3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Informatief
 
Harde feiten zonder fictie, over ongeveer alles.
 


Score: 7/10

Het officiële geïllustreerde boek bij de Twilight Saga
Stephenie Meyer
Van Goor, 2011, 544 p.

Stephenie Meyer, auteur van de Twilight Saga, onthult in dit boek al haar geheimen over de serie. Ze antwoordt daarmee op de vragen die ze van haar fans kreeg na het verschijnen van Morgenrood, het laatste deel van de reeks. Het boek begint met een diepte-interview met de auteur. Verder kom je alles te weten over de personages, is er een tijdlijn en een gedetailleerde samenvatting van de boeken. En dat met een heleboel erg mooie illustraties bij!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is voor iedereen die niet genoeg kon krijgen van Edward en Bella. Alles wat je ooit wilde weten over Twilight is erin opgenomen. Maar! Je leest best eerst de Twilight-boeken en dan pas dit boek. Anders kom je de ontknoping van het verhaal al te weten...
Wouter Deprez ontdekt de wereld
Wouter Deprez, Jonas Lampens (ill.)
De Bezige Bij Antwerpen, 2011, 150 p.

Wouter Deprez en fotograaf Jonas Lampens gaan op zoek naar het Vlaamse leven zoals het is. Ze gaan logeren bij een schapenherder, denken na over de betekenis van koterijen en gaan praten met dienstmeiden van vroeger en nu. Kortom: ze staan stil bij de kleine kanten en de grote verhalen van Vlaanderen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De blik van beide heren is open, hun honger naar verhalen groot en hun enthousiasme aanstekelijk. In deze verzameling reportages tonen ze een herkenbaar én exotisch Vlaanderen.
Congo: een geschiedenis
David Van Reybrouck
De Bezige Bij, 2010, 680 p.

Congo was in juni 2010 vijftig jaar onafhankelijk. Dat is uitvoerig gevierd. Maar wat weten we eigenlijk over dat gigantische land en zijn geschiedenis? Meestal erg weinig. En eigenlijk is dat vreemd want geen ander Afrikaans land was en is zo verbonden met België.
David van Reybrouck, geïntrigeerd door het land waar zijn vader ooit als koloniaal werkte, schreef een magistraal Congoboek om ons land en geschiedenis te leren kennen. Van voor de tijd van de ontdekkingsexpedities (Stanley!) tot na de kredietcrisis van 2009.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is niet louter droge geschiedenis, dit boek is geen onleesbare opsomming van gebeurtenissen en data. David van Reybrouck heeft veel oog voor de mensen achter de feiten. Hij sprak tijdens het schrijven met Congolese marktkramers, met honderdjarigen, met kindsoldaten, met rebellen. Dit boek zijn de levensverhalen van die Congolezen, van de mensen die erbij waren. Dit boek is daardoor zoveel meer dan alleen maar een geschiedenisboek. Een dikke pil is het, ja, dat klopt, maar naast 600 pagina's informatie is het ook en vooral uitstekende literatuur. Een aanrader voor iedereen met interesse voor geschiedenis of voor Afrika!
Lieven Scheire in zijn element: fysica!
Lieven Scheire, Wouter Woussen, Tijs Van Den Daele (ill.)
Borgerhoff & Lamberigts, 2007, 177 p.

Wist je dat Lieven Scheire van De Neveneffecten ook een echte fysicafan is? In dit boek bewijst hij dat fysica superfascinerend kan zijn. In een handomdraai legt Lieven Scheire uit hoe het zit met de atoombom, de relativiteitstheorie van Einstein, kwantumdeeltjes, maar ook met iets simpels als de werking van een microgolf of een telefoon. Tot het einde van de wereld toe...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een boek over fysica? Vreselijk! Of toch niet? Lieven Scheire schrijft zo helder en grappig dat zelfs de grootste fysicaleek blijft doorlezen.
De vis in ons
Neil Shubin
Nieuw Amsterdam, 2008, 255 p.

Wij zijn mensen, maar we zijn eigenlijk ook vissen. En kwallen, dat zijn we ook. Wetenschapper Neil Shubin kent het menselijk lichaam op zijn duimpje. Hij laat ons zien hoe onze lichamelijke bijzonderheden, ons menselijk skelet bijvoorbeeld, evolueerden uit universele principes die voor alle levende wezens gelden. Ook voor de wezens die we ondertussen enkel nog als fossielen kennen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is Darwins evolutietheorie, maar dan een stap verder, aangevuld met bewijzen uit de genetica en de paleontologie en uitgelegd aan de hand van enkele concrete voorbeelden. Wist je dat onze hik hoogstwaarschijnlijk een overblijfsel is van onze verwantschap met kikkervisjes? Wist je dat een menselijk embryo, net als dat van een haai, kieuwen heeft? En heeft iemand je al eens uitgelegd hoe je in je eigen keuken DNA uit een biefstuk kan extraheren?
Antarctica: het verhaal van de Belgen op de pool
Johan Lambrechts
Standaard, 2007, 318 p.

De eerste mensen die ooit op de zuidpool overwinterden waren Belgen! Adrien de Gerlache was in 1897 vanuit Antwerpen vertrokken met de Belgica, een omgebouwd robbenschip met drie masten, een stoomketel en een twintigtal bemanningsleden. De expeditie werd een wetenschappelijk succes, maar de Belgica zou wel bijna een volledig jaar vastgevroren zitten in het pakijs rond de pool.
Het is met de tocht van de Belgica dat dit boek over de Belgen op de zuidpool begint. Daarna komt het verhaal van de Belgische expedities vanaf de jaren '50, en een verslag van enkele hedendaagse avontuurlijke poolreizen zoals die van Dixie Dansercoer.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek staat vol foto's. Ze tonen de adembenemende landschappen waarin één van de avontuurlijkste hoofdstukken uit de Belgische geschiedenis zich afspeelde. Er zijn ook veel oude foto's die de verhalen echt tot leven brengen. Zwart-witfoto's van de ingesneeuwde Belgica bijvoorbeeld, die als een spookschip verlicht wordt door de maan tijdens de lange poolnacht.
De eendenman
Kees Moeliker
Nieuw Amsterdam, 2009, 205 p.

Op 5 juni 1995 vloog een vogel zich dood tegen de glazen gevel van het natuurhistorisch museum in Rotterdam. Het was een wilde eend, een mannetje. Even later kwam er een tweede wilde eend in beeld, ook een mannetje, die zijn dode soortgenoot begon te verkrachten. Voorwaar een geval van vreemd diergedrag, dacht Kees Moeliker, de museumconservator en schrijver van dit boek. Dat is homoseksuele necrofilie.
Kees Moeliker liet de dode eend opzetten voor in zijn museum en schreef een prijswinnend wetenschappelijk artikel over de zaak. Sindsdien is hij verzamelaar van opmerkelijk gedrag bij dieren. Een deel van zijn verzameling is te vinden in dit boek.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie kent er nog de mus die enkele jaren geleden de voorbereidingen van een domino-recordpoging in de war stuurde door alvast enkele duizenden steentjes omver te fladderen? Kees Moeliker vertelt je wat er met die mus gebeurde. Woody Allen, Jerry Seinfeld en John McEnroe hebben appartementen rond Central Park in New York. Kees Moeliker vertelt je welke opmerkelijke stadsbewoners wel eens paren op hun balkons.
Diergedrag is sowieso interessant, maar dit boek biedt meer. Door de gortdroge humor van Moeliker wordt het ook een beleefd literair feestje.
Blikwisselingen
Robbert Dijkgraaf
Bert Bakker, 2009, 308 p.

Robbert Dijkgraaf slaat bruggen: tussen natuurwetenschap en kunst, maar ook tussen specialistische wetenschappers die in ivoren torens zitten en de gewone man met een gezonde interesse in wetenschap. Hij koppelt moleculen aan de idee van een nationale identiteit om aan te tonen dat die idee op zijn minst een beetje eigenaardig is. Of hij bekijkt hoe muziek de ontwikkeling van het menselijk brein beïnvloed kan hebben - en vice versa.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Met veel gevoel voor humor en de juiste metafoor op de juiste plek koppelt Dijkbraaf op het eerste zicht zware wetenschappelijke theorieën aan het leven van alledag. Verfrissend en verrijkend - ook (of vooral) voor wie minder wetenschappelijk onderlegd is.
Andy Warhol in essentie
Hans Den Hartog Jager
Athenaeum - Polak & Van Gennep, 2007, 96 p.

Andy Warhol is de bekendste popartkunstenaar ter wereld. Pop-art maakt kunst met voorwerpen uit ons dagdagelijkse leven. Andy Warhol maakte kunst met dollarbiljetten en blikken soep, met posters van Mao en met de afbeelding van Jezus en zijn volgelingen aan het laatste avondmaal. Kunst uit drie keer niks opgetrokken...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Is het leegte of is het kunst? Iedereen kent wel één van de kunstwerken van Andy Warhol. Na hem waren de wereld en de kunsten nooit meer hetzelfde. Dit boek gidst je in minder dan 100 pagina's – en veel illustraties! – door zijn leven en werk. Geen strandlectuur, maar wel vlot om te boeien als je meer wil weten over Warhol of popart.
50 stoere beroepen
Natalie Righton, Ton Koene
Lemniscaat, 2007, 230 p.

Hoe ziet de werkdag van een F-16-vlieger eruit? Hoe voelt een reddingswerker zich als die op zee op zoek gaat naar verdwenen duikers? Wat vindt een kapper het leukste aan zijn beroep? En hoe krijgt een musicalster een leuke rol?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Duiker, model, schrijver, architect, chauffeur, dierenarts of arts bij het leger... Je kan het zo gek niet bedenken, of het beroep staat in het boek. Ideaal voor wie wil weten wat er mogelijk is na de schooljaren.


23 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>