3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Informatief
 
Harde feiten zonder fictie, over ongeveer alles.
 


Zink
David van Reybrouck
CPNB, 2016, 63 p.

Heb je ooit al van Neutraal-Moresnet gehoord? Het was een land dat meer dan 100 jaar Duitsland, Nederland en België met elkaar verbond. Tussen 1815 en 1918 had Neutraal-Moresnet een eigen vlag, een eigen volkslied en eigen postzegels. Er werd alcohol gestookt, mensen ontdoken er belastingen en meisjes die ongewenst zwanger waren vluchtten er naartoe. Emil Rixen, het hoofdpersonage, is de zoon van één van deze gevluchte meisjes. Door de woelige geschiedenis van Neutraal-Moresnet verandert hij wel vijf keer van nationaliteit en dat doet wat met een mens...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een land van drieënhalve kilometer groot blijkt groot genoeg te zijn om er een intrigerend essay over te schrijven. Het is een verhaal over de mens die zijn rijk ten onder ziet gaan en over wat dat met hem doet. Een voor velen ongekend stukje geschiedenis komt hier naar de oppervlakte drijven.
Het wiskundehondje en meer verhalen over vormen en getallen
Margriet van der Heijden
Nieuwezijds, 2015, 128 p.

Wat heeft wiskunde met bijgeloof te maken? En met een bijenkorf? Wat is er zo verrassend aan priemgetallen? Wat zijn fractalen en wat is hun verband met boomstammen? Wie is Koch en wat heeft hij met sneeuwvlokken te maken? En die Fibonacci-rij, is dat gewoon een rij getallen? Of vind je ze ook terug in de natuur? (Ja dus.)


Waarom zou ik dit boek lezen?
Verrassend leesbaar boek over het belang van wiskunde (jawel) en de toepassingen ervan in het dagelijks leven. In korte hoofdstukken worden complexe wiskundige kwesties begrijpelijk en aanschouwelijk uitgelegd. Een hebbeding voor alle wiskundefreaks én voor diegenen die dat niet zijn. Nog niet!
Een jaar offline
Bram van Montfoort
Moon, 2013, 173 p.

Een jaar offline werd met veel lawaai aangekondigd in de Nederlandse pers. Als lezer volg je Bram van Montfoorts ervaringen gedurende zijn jaar zonder sociale media of zelfs maar mobiele telefoon. De auteur schrijft erg openlijk over zijn moeilijkheden en positieve ervaringen. Zo kan hij meer en diepgaandere contacten opbouwen en verbeterde zijn geheugen. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn: als student journalistiek raakte hij niet aan een stageplaats waardoor z’n studie vastliep en kreeg z’n videoproductiebedrijfje nauwelijks nog opdrachten. Behalve dit ongewone verhaal lees je ook Van Monfoorts brieven aan tachtig ‘volgers’ (én enkele antwoorden) en krijg je ‘offline’ survivaltips en fragmenten uit berichten van een verslavingsdeskundige die hem begeleidde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Hoewel hij jongeren oproept tot een meer verantwoorde omgang met sociale media, wil van Montfoort absoluut niet preken. Integendeel, zijn verslag leest als een eerlijk en oprecht relaas van een jaar ‘offline’, met alle bijhorende kansen en beperkingen. Geschreven in een gevatte stijl, vol humor en sterke observaties, weet Een jaar offline tot het einde te boeien.
Grondstoffenjagers
Raf Custers
epo, 2013, 264 p.

De technologie evolueert razendsnel. We kopen steeds complexere apparaten die ook steeds goedkoper worden. De grondstoffen voor deze producten zijn steeds moeilijker te vinden. Raf Custers legt in zijn boek de pijnlijke realiteit achter deze grondstoffenjacht bloot. Hij trok naar Afrika en zag met eigen ogen welke ravage de mijnen er aanrichten. Doorheen het boek wordt duidelijk hoe hele landen systematisch leeggeroofd worden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Op een boeiende manier toont Raf Custers, aan de hand van zijn vele reizen en ervaringen, wat nodig is om onze consumptiemaatschappij in stand te houden. Hij probeert je geen schuldgevoel aan te praten, maar Grondstoffenjagers is wel een boek dat je aan het denken zet.
Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel
Jan Paul Schutten, Floor Rieder
Gottmer, 2013, 164 p.

Alle vragen die je maar kan bedenken over het ontstaan van de aarde, het leven, mensen en dieren, worden ook door Jan Paul Schutten gesteld en zo goed als mogelijk van een antwoord voorzien.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Jan Paul Schutten legt ingewikkelde zaken helder uit, met veel voorbeelden. Jos Grootjes uit Driel bijvoorbeeld heeft stinksokken waarin veel bacteriën leven en dat is een wonder. Nouja, álles wat leeft is een wonder. Dat snap je pas goed als je dit boek leest. Met veel grappige en handige tekeningen van Floor Rieder, die het nog begrijpelijker (en vrolijker) maken.
Blijven Proberen Obama! Amerika tussen Droom en Drama
Björn Soenens
Lannoo, 2010, 223 p.

Björn Soenens is Amerikawatcher bij de Vlaamse openbare omroep. In dit boek beschrijft hij de grootste problemen van de VS en van haar president, Barack Obama. De economische crisis, de wapenverslaving van veel Amerikanen, de belabberde gezondheidszorg... Het komt allemaal aan bod. Obama heeft veel beloofd, maar kan hij de toestand echt verbeteren? Björn Soenens is een kritische waarnemer die een grote haat-liefdeverhouding heeft met de VS.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Björn Soenens slaagt erin om in een dun boekje een heel duidelijk beeld te scheppen van wat Amerika vandaag is. Ondanks zijn steun aan Obama blijft hij kritisch over alle problemen die de president niet opgelost krijgt. Die worden helder uiteengezet en geïllustreerd met verschillende voorbeelden. Blijven proberen Obama! is een ideale inleiding voor wie de Amerikaanse politiek en samenleving beter wil begrijpen.
Plastic Panda's
Bas Haring
Nijgh & Van Ditmar, 2011, 237 p.

Toen Bas Haring een jaar of zeven was, kreeg hij een poster van het Wereldnatuurfonds. Daarop stonden alle bedreigde diersoorten afgebeeld. Nu vraagt hij zich af of welke dieren daarvan ondertussen verdwenen zijn. De laatste decennia is er enorm veel aandacht voor het beschermen van de biodiversiteit. Maar Bas Haring durft hierbij een paar kritische vragen te stellen. Volgens hem is een wereld met minder soorten en meer natuur in de vorm van landbouw en parken niet per definitie slechter.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het uitgangspunt van Bas Haring is gewaagd. Hij reikt op zijn eigen speelse manier een hele reeks boeiende inzichten aan. Iedereen die dit boek leest, zal kritischer gaan denken over het belang biodiversiteit. Dat betekent niet dat Bas een pleidooi tegen de natuur houdt, integendeel. Juist dit maakt het boek ongelooflijk interessant. Verplichte lectuur voor iedereen die begaan is met de toekomst van onze planeet!
Wouter Deprez ontdekt de wereld
Wouter Deprez, Jonas Lampens
De Bezige Bij Antwerpen, 2011, 150 p.

Wouter Deprez en fotograaf Jonas Lampens gaan op zoek naar het Vlaamse leven zoals het is. Ze gaan logeren bij een schapenherder, denken na over de betekenis van koterijen en gaan praten met dienstmeiden van vroeger en nu. Kortom: ze staan stil bij de kleine kanten en de grote verhalen van Vlaanderen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De blik van beide heren is open, hun honger naar verhalen groot en hun enthousiasme aanstekelijk. In deze verzameling reportages tonen ze een herkenbaar én exotisch Vlaanderen.
Congo : een geschiedenis
David van Reybrouck
De Bezige Bij, 2014, 680 p.

Congo was in juni 2010 vijftig jaar onafhankelijk. Dat is uitvoerig gevierd. Maar wat weten we eigenlijk over dat gigantische land en zijn geschiedenis? Meestal erg weinig. En eigenlijk is dat vreemd want geen ander Afrikaans land was en is zo verbonden met België.
David van Reybrouck, geïntrigeerd door het land waar zijn vader ooit als koloniaal werkte, schreef een magistraal Congoboek om ons land en geschiedenis te leren kennen. Van voor de tijd van de ontdekkingsexpedities (Stanley!) tot na de kredietcrisis van 2009.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is niet louter droge geschiedenis, dit boek is geen onleesbare opsomming van gebeurtenissen en data. David van Reybrouck heeft veel oog voor de mensen achter de feiten. Hij sprak tijdens het schrijven met Congolese marktkramers, met honderdjarigen, met kindsoldaten, met rebellen. Dit boek zijn de levensverhalen van die Congolezen, van de mensen die erbij waren. Dit boek is daardoor zoveel meer dan alleen maar een geschiedenisboek. Een dikke pil is het, ja, dat klopt, maar naast 600 pagina's informatie is het ook en vooral uitstekende literatuur. Een aanrader voor iedereen met interesse voor geschiedenis of voor Afrika!
50 stoere beroepen
Natalie Righton, Ton Koene
Lemniscaat, 2007, 230 p.

Hoe ziet de werkdag van een F-16-vlieger eruit? Hoe voelt een reddingswerker zich als die op zee op zoek gaat naar verdwenen duikers? Wat vindt een kapper het leukste aan zijn beroep? En hoe krijgt een musicalster een leuke rol?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Duiker, model, schrijver, architect, chauffeur, dierenarts of arts bij het leger... Je kan het zo gek niet bedenken, of het beroep staat in het boek. Ideaal voor wie wil weten wat er mogelijk is na de schooljaren.


12 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>