3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Informatief
 
Harde feiten zonder fictie, over ongeveer alles.
 


Andy Warhol in essentie
Hans Den Hartog Jager
Athenaeum - Polak & Van Gennep, 2007, 96 p.

Andy Warhol is de bekendste popartkunstenaar ter wereld. Pop-art maakt kunst met voorwerpen uit ons dagdagelijkse leven. Andy Warhol maakte kunst met dollarbiljetten en blikken soep, met posters van Mao en met de afbeelding van Jezus en zijn volgelingen aan het laatste avondmaal. Kunst uit drie keer niks opgetrokken...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Is het leegte of is het kunst? Iedereen kent wel één van de kunstwerken van Andy Warhol. Na hem waren de wereld en de kunsten nooit meer hetzelfde. Dit boek gidst je in minder dan 100 pagina's – en veel illustraties! – door zijn leven en werk. Geen strandlectuur, maar wel vlot om te boeien als je meer wil weten over Warhol of popart.
Blikwisselingen
Robbert Dijkgraaf
Bert Bakker, 2009, 308 p.

Robbert Dijkgraaf slaat bruggen: tussen natuurwetenschap en kunst, maar ook tussen specialistische wetenschappers die in ivoren torens zitten en de gewone man met een gezonde interesse in wetenschap. Hij koppelt moleculen aan de idee van een nationale identiteit om aan te tonen dat die idee op zijn minst een beetje eigenaardig is. Of hij bekijkt hoe muziek de ontwikkeling van het menselijk brein beïnvloed kan hebben - en vice versa.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Met veel gevoel voor humor en de juiste metafoor op de juiste plek koppelt Dijkbraaf op het eerste zicht zware wetenschappelijke theorieën aan het leven van alledag. Verfrissend en verrijkend - ook (of vooral) voor wie minder wetenschappelijk onderlegd is.
De eendenman
Kees Moeliker
Nieuw Amsterdam, 2009, 205 p.

Op 5 juni 1995 vloog een vogel zich dood tegen de glazen gevel van het natuurhistorisch museum in Rotterdam. Het was een wilde eend, een mannetje. Even later kwam er een tweede wilde eend in beeld, ook een mannetje, die zijn dode soortgenoot begon te verkrachten. Voorwaar een geval van vreemd diergedrag, dacht Kees Moeliker, de museumconservator en schrijver van dit boek. Dat is homoseksuele necrofilie.
Kees Moeliker liet de dode eend opzetten voor in zijn museum en schreef een prijswinnend wetenschappelijk artikel over de zaak. Sindsdien is hij verzamelaar van opmerkelijk gedrag bij dieren. Een deel van zijn verzameling is te vinden in dit boek.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie kent er nog de mus die enkele jaren geleden de voorbereidingen van een domino-recordpoging in de war stuurde door alvast enkele duizenden steentjes omver te fladderen? Kees Moeliker vertelt je wat er met die mus gebeurde. Woody Allen, Jerry Seinfeld en John McEnroe hebben appartementen rond Central Park in New York. Kees Moeliker vertelt je welke opmerkelijke stadsbewoners wel eens paren op hun balkons.
Diergedrag is sowieso interessant, maar dit boek biedt meer. Door de gortdroge humor van Moeliker wordt het ook een beleefd literair feestje.
Antarctica: het verhaal van de Belgen op de pool
Johan Lambrechts
Standaard, 2007, 318 p.

De eerste mensen die ooit op de zuidpool overwinterden waren Belgen! Adrien de Gerlache was in 1897 vanuit Antwerpen vertrokken met de Belgica, een omgebouwd robbenschip met drie masten, een stoomketel en een twintigtal bemanningsleden. De expeditie werd een wetenschappelijk succes, maar de Belgica zou wel bijna een volledig jaar vastgevroren zitten in het pakijs rond de pool.
Het is met de tocht van de Belgica dat dit boek over de Belgen op de zuidpool begint. Daarna komt het verhaal van de Belgische expedities vanaf de jaren '50, en een verslag van enkele hedendaagse avontuurlijke poolreizen zoals die van Dixie Dansercoer.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek staat vol foto's. Ze tonen de adembenemende landschappen waarin één van de avontuurlijkste hoofdstukken uit de Belgische geschiedenis zich afspeelde. Er zijn ook veel oude foto's die de verhalen echt tot leven brengen. Zwart-witfoto's van de ingesneeuwde Belgica bijvoorbeeld, die als een spookschip verlicht wordt door de maan tijdens de lange poolnacht.
De vis in ons
Neil Shubin
Nieuw Amsterdam, 2008, 255 p.

Wij zijn mensen, maar we zijn eigenlijk ook vissen. En kwallen, dat zijn we ook. Wetenschapper Neil Shubin kent het menselijk lichaam op zijn duimpje. Hij laat ons zien hoe onze lichamelijke bijzonderheden, ons menselijk skelet bijvoorbeeld, evolueerden uit universele principes die voor alle levende wezens gelden. Ook voor de wezens die we ondertussen enkel nog als fossielen kennen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is Darwins evolutietheorie, maar dan een stap verder, aangevuld met bewijzen uit de genetica en de paleontologie en uitgelegd aan de hand van enkele concrete voorbeelden. Wist je dat onze hik hoogstwaarschijnlijk een overblijfsel is van onze verwantschap met kikkervisjes? Wist je dat een menselijk embryo, net als dat van een haai, kieuwen heeft? En heeft iemand je al eens uitgelegd hoe je in je eigen keuken DNA uit een biefstuk kan extraheren?
Score: 9/10

Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef
Marc De Coster
Standaard Uitgeverij, 2007, 443 p.

Marc De Coster schreef dit woordenboek voor iedereen die graag een woordje meescheldt. Het Groot Scheldwoordenboek bewijst dat mensen ontzettend creatief zijn wanneer het op schelden, schimpen en spotten aankomt, van het bekendere 'kakmadam' tot het minder bekende 'schriep'. Je leert over de betekenis en de oorsprong van een scheldwoord, en je leert ze gebruiken in voorbeeldzinnen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het Groot Scheldwoordenboek is een heerlijk boek om in te grasduinen en een handig middel om in een scheldpartij creatief en origineel uit de hoek te komen. De auteur kreeg hulp van jongeren bij het schrijven.
Lieven Scheire in zijn element: fysica!
Lieven Scheire, Wouter Woussen, Tijs Van Den Daele (ill.)
Borgerhoff & Lamberigts, 2007, 177 p.

Wist je dat Lieven Scheire van De Neveneffecten ook een echte fysicafan is? In dit boek bewijst hij dat fysica superfascinerend kan zijn. In een handomdraai legt Lieven Scheire uit hoe het zit met de atoombom, de relativiteitstheorie van Einstein, kwantumdeeltjes, maar ook met iets simpels als de werking van een microgolf of een telefoon. Tot het einde van de wereld toe...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een boek over fysica? Vreselijk! Of toch niet? Lieven Scheire schrijft zo helder en grappig dat zelfs de grootste fysicaleek blijft doorlezen.
Memoires van een wielerverzorger
Jef D'Hont
Van Halewyck, 2007, 256 p.

Jef D'Hont was veertig jaar lang één van de topverzorgers van het wielerpeloton. Nu klapt hij uit de biecht, en dat komt hard aan voor wie nog een beetje geloof had in een herboren zuivere wielersport. Een boek waarin de grens tussen ploegleider en dealer en wielrenner en junkie heel dun is, en waarin die grens meer dan eens overschreden wordt. Een boek voor wie wil weten hoe wielrenners van de jaren '50 tot nu slikten en prikten tot ze er bij neervielen, inclusief nationale wielerhelden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Sporthelden die van hun voetstuk vallen, kan het nog mooier?
Oorlogsdieren
Bibi Dumon Tak
Athenaeum - Polak & Van Gennep, 2009, 190 p.

Oorlog is in de eerste plaats ellende, stank, bloed en dood. De mens gebruikt wapens, tanks en spitstechnologie om zich erdoor te slepen. Maar in elke oorlog zijn er ook dieren, want mens en dier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dierenfanaat Bibi Dumon Tak verzamelt in dit boek de verhalen van enkele opmerkelijke dieren in oorlogstijd. Ze vertelt de ontroerende geschiedenissen van honden, katten, paarden en duiven die helden geworden zijn. Van dieren die troosten en de ellende verzachten, van dieren die levens redden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Bibi Dumon Tak schrijft over de oorlogen die we al kennen, maar de verhalen die ze vertelt zijn verrassend. Heb je er ooit bij stil gestaan hoe belangrijk de postduiven konden zijn die de geallieerden achter de Duitse linies dropten? Hoorde je al van de vleermuizen die Tokio moesten aanvallen? Wist je dat er 4000 Amerikaanse verkenningshonden gewerkt hebben in Vietnam? Of dat er ooit schapen ingezet zijn om mijnen op te sporen, maar dat honden de klus veel efficiënter klaren?
Congo: een geschiedenis
David Van Reybrouck
De Bezige Bij, 2010, 680 p.

Congo was in juni 2010 vijftig jaar onafhankelijk. Dat is uitvoerig gevierd. Maar wat weten we eigenlijk over dat gigantische land en zijn geschiedenis? Meestal erg weinig. En eigenlijk is dat vreemd want geen ander Afrikaans land was en is zo verbonden met België.
David van Reybrouck, geïntrigeerd door het land waar zijn vader ooit als koloniaal werkte, schreef een magistraal Congoboek om ons land en geschiedenis te leren kennen. Van voor de tijd van de ontdekkingsexpedities (Stanley!) tot na de kredietcrisis van 2009.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is niet louter droge geschiedenis, dit boek is geen onleesbare opsomming van gebeurtenissen en data. David van Reybrouck heeft veel oog voor de mensen achter de feiten. Hij sprak tijdens het schrijven met Congolese marktkramers, met honderdjarigen, met kindsoldaten, met rebellen. Dit boek zijn de levensverhalen van die Congolezen, van de mensen die erbij waren. Dit boek is daardoor zoveel meer dan alleen maar een geschiedenisboek. Een dikke pil is het, ja, dat klopt, maar naast 600 pagina's informatie is het ook en vooral uitstekende literatuur. Een aanrader voor iedereen met interesse voor geschiedenis of voor Afrika!


23 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>