3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Waargebeurd
 
De realiteit is soms interessanter dan verzonnen verhalen.
 


De 10 geboden van de wereldreiziger
Tyron Van Hee
Lannoo, 2007, 141 p.

De auteur, zelf een doorwinterd reiziger, brengt tien reisgeboden samen waartegen de ware wereldreiziger niet zondigt. Die tien geboden heeft hij - al reizende - tot zijn scha en schande ontdekt. Een avontuurlijke tocht door Iran en Azebeidzjan, een decadente businesstrip naar Djibouti, een verblijf in Havana in een (mislukte) poging een ex-lief te vergeten, een kanotocht met vrienden in Canada en nog meer reislekkers.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Tien tips voor verre reizen, die je los van elkaar kan lezen. Bij elke tip horen amusante, soms genante reisanekdotes van de auteur. Wie van verre reizen houdt, zal er veel in herkennen. Huismussen kunnen zich heerlijk verkneukelen over alle problemen waar je als thuisblijver mooi aan ontsnapt.




Score: 9/10

Een deken van sneeuw
Craig Thompson
Oog & Blik, 2004, 582 p.

Craig voelt zich van jongs af aan alleen en uitgesloten. Daarom vlucht hij aanvankelijk weg in zijn tekeningen. Maar zijn sterke opvoeding en geloof stellen hem al snel voor de keuze: stripartiest of predikant worden.
Het wordt complexer, en mooier, wanneer hij Raina ontmoet, zijn eerste echt liefde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Craig Thomspon doet in 600 getekende pagina's een pijnlijke jeugd(liefde) uit de doeken: met een zeer gelovige opvoeding, een moeilijke vader en gepest worden op school. Allemaal waargebeurd, adembenemend, ontroerend en herkenbaar. Een strip over keuzes (moeten) maken, de liefde van je leven vinden, afscheid nemen en aan je eigen weg timmeren.
Een meesterwerk!




Futur Simple: de kinderen van Congo
Koen Vidal, Stephan Vanfleteren
Meulenhoff/Manteau, 2010, 295 p.

Voor dit boek trokken journalist Koen Vidal en fotograaf Stephan Vanfleteren samen naar Congo. Ze ontmoetten er o.a. Linda, de nationale kampioene taekwondo, en Arnold, de ex-kindsoldaat. Hun verhalen zijn schrijnend, net als die van de talloze verkrachte tienermeisjes. Gelukkig staan er ook hoopgevende verhalen in dit boek. Met als hoogtepunt de breakdancers van Art-Con, die het gaan maken van Kinshasa tot Brussel. Zeker weten!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Op 30 juni 2010 werd Congo al 50 jaar onafhankelijk. In dit boek krijgen Congolese kinderen en jongeren het woord. Je ontdekt hun dromen, hun kracht en hun angsten; hun huizen, hun familie en hun wijk. De indrukwekkende zwartwitfoto’s maken de verhalen nog indringender.




Ik ben God niet
Frank Vandenbroucke
Borgerhoff & Lamberigts, 2008, 324 p.

Als wielrenner Frank Vandenbroucke de laatste jaren in het nieuws komt, dan belooft dat meestal niet veel goeds. Het terug op poten zetten van zijn in het slop geraakte wielercarrière lijkt de meeste wielerfans ondertussen een niet te overwinnen hindernis. In dit boek doet hij uit de doeken hoe het zover kon komen, en hoe hij opnieuw en opnieuw terug uit het dal probeert te kruipen. Een verhaal van veel vallen en opstaan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een topsporter heeft ook een toppersoonlijkheid en een ijzeren karakter nodig. Frank Vandenbroucke was te dol op winnen en kon de tegenslagen niet verwerken. Alles kwam te vroeg, en hij was te gretig. Dit is het pijnlijke verhaal van iemand die keer op keer dezelfde fouten blijft maken. Geen opbeurende literatuur, maar wel een redelijk eerlijk boek van iemand die honderd keer intenser geleefd heeft dan de meeste mensen. En ook al is hij geen voorbeeld van hoe het moet, het biedt wel boeiende literatuur. Jammer van de talrijke spelfouten.




Ik moest dit even kwijt
Katja de Bruin
Thomas Rap, 2008, 349 p.

Achterwerk is een brievenrubriek voor en door jongeren op de achterpagina van de Nederlandse VPRO-gids. Voor het 15-jarig bestaan van die rubriek selecteerde Katja de Bruin de meest mooie, grappige, ontroerende, fascinerende, zielige en shockerende brieven. Over ouderwetse ouders, hopeloos verliefd zijn, seks, school, bedplassen, oorlog, pesten, een geheime relatie met je turnleerkracht, heimwee, anders zijn, autisme, scheiding, dreadlocks, piercings, porno, ongelukkig of net heel gelukkig zijn. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een brief over geschreven!


Waarom zou ik dit boek lezen?
You are not alone! Met welk ei je ook zit, je vindt in dit verzamelboek altijd wel een briefschrijver die met hetzelfde probleem worstelde. Doorblader het boek, lees hier en daar een brief en slaak een zucht van herkenning en opluchting.




De held
Jon Krakauer
Prometheus, 2010, 439 p.

Pat Tillman was een held, een 'American hero'. Hij was een opkomend talent in de NFL, de Amerikaanse National Football Leage. De weg naar mooie contracten bij grote ploegen lag open, maar Pat koos ervoor om iets anders te gaan doen. Na de aanslagen op de twin towers op 11 september 2001, liet hij de sport achter zich en meldde hij zich aan bij het leger. De sportheld werd ook een oorlogsheld. Pat zou de Amerikaanse vlag gaan verdedigen in Irak en Afghanistan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De biografie van Pat Tillman had erg glorieus kunnen worden, maar alles draaide anders uit. In 2004, Pat was toen 27, kwam hij in Afghanistan om tijdens een vuurgevecht. Gedood door kogels van zijn eigen kameraden, zo bleek later. Het Amerikaanse leger probeerde de waarheid achter Pats dood lange tijd stil te houden.

Waargebeurd en uitstekend gedocumenteerd, met veel informatie over de oorlog in Afghanistan.




In de zee zijn krokodillen: het waargebeurde verhaal van Enayatollah Akbari
Fabio Geda
De Arbeiderspers, 2010, 179 p.

Enayatollah is amper tien als zijn moeder hem meeneemt naar Pakistan. Volgens haar is haar zoon niet veilig in hun dorp in Afghanistan. Maar op een nacht verdwijnt zijn moeder en Enayatollah beseft dat hij nu alleen op reis moet. Zijn odyssee brengt hem eerst als illegale arbeider naar de bouwwerven van Iran. Drie jaar later trekt hij de bergen over naar Turkije. Dan lonkt Europa… Maar is er een plekje waar Enayatollah mag blijven? Misschien wordt Italië zijn nieuwe land?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Kranten en nieuwsberichten staan vol berichten over vluchtelingen en asielzoekers. Maar daar blijven ze beperkt tot cijfers: zoveel honderden leven op straat, zoveel duizenden mogen dit jaar niet in ons land blijven. Maar wat zijn hun verhalen? Die hoor je veel minder. De Italiaanse journalist Fabio Geda kwam Enayatollah op het spoor. Geda geeft in dit boek één vluchteling een stem en een gezicht. Naast dat van van Enayatollah bestaan er natuurlijk veel andere verhalen. Maar dit is alvast één hard verhaal, meeslepend verteld.




Vrede zij met u, zuster
Chris De Stoop
De Bezige Bij, 2010, 285 p.

Wie kent Muriel Degauque? Een Belgische vrouw was ze, geboren in de buurt van Charleroi. In 2005 reed ze samen met haar man naar Irak, in hun witte Mercedes. Op 9 november 2005 blies ze zichzelf op in een aanslag tegen een Amerikaans konvooi. Zo werd ze de eerste, en enige, Belgische vrouw die ooit een zelfmoordaanslag pleegde in Irak. Chris de Stoop zocht de feiten uit, praatte met getuigen en keek dossiers in. Hij reconstrueerde Muriels verhaal.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Hoe worden gewone mannen en vrouwen zelfmoordterroristen? Blijkbaar zijn daar geen al te grote stappen voor nodig. Het is verbazingwekkend en angstaanjagend om te zien hoe eenvoudig iemand kan radicaliseren, hoe snel een zelfmoordaanslag de volgende logische stap wordt. Dit boek kan je ogen openen voor een andere kant van onze maatschappij.




Peppino Impastato: een nar tegen de maffia
Marco Rizzo, Lelio Bonaccorso
Silvesterstrips, 2010, 112 p.

Peppino Impastato woonde in Sicilië. En in het echt, want dit verhaal is waar gebeurd. In het Sicilië van de jaren '60 en '70, toen de maffiabazen met dodelijke effeciëntie over het eiland regeerden. Peppino durfde als enige tegen hen in te gaan. Hij vocht niet met wapens maar met woorden. Geschreven woorden of gesproken door een radio. Het lijkt onschuldig maar uiteindelijk werd dit zijn dood.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een schokkend verhaal. Niet zozeer door wat je ziet: het is hem hier echt niet om het bloed te doen, maar in de gedachten die achter het verhaal schuilen. Je kijkt binnen in een wereld waar je niet mag zeggen wat je wil. Waarin een fout woord dodelijk kan zijn. Peppino’s verhaal grijpt je naar de keel en doet je nadenken.




Onze verborgen tranen
Waris Dirie
Boekerij, 2011, 223 p.

Toen topmodel en VN-ambassadrice Waris Dirie ontdekte dat vrouwen besnijden niet alleen in Afrika maar ook in Europa voorkwam, besloot ze daarover te schrijven. Haar boek is een persoonlijk verslag van haar ontmoetingen met slachtoffers en daders, van haar onderzoek naar de situatie in de verschillende Europese landen, van de religieuze en culturele beweegredenen die aan de basis van deze verminking liggen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie zijn de slachtoffers, wie zijn de daders? Waar staat de wetgeving en wat kunnen we ertegen doen? Die vragen tracht Waris Dirie in het boek te beantwoorden. Een ontroerend pleidooi tegen vrouwenbesnijdenis in Europa. Bijzonder doorleefd geschreven.


51 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>