3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Waargebeurd
 
De realiteit is soms interessanter dan verzonnen verhalen.
 


De zee zien
Koos Meinderts
De Fontein, 2015, 158 p.

Kees is 15 jaar wanneer hij zijn vriend Jan van de schoorsteenpijp ziet vallen. Jan is op slag dood. Kees zou ook omhoog klimmen, maar krabbelde op het allerlaatste moment terug. Hij vertelt aan niemand dat hij Jan heeft zien vallen. Wanneer Kees bijna 70 jaar is, blikt hij terug op zijn vriendschap met Jan en wat er toen gebeurd is. Hij denkt ook terug aan zijn verliefdheid voor Marijke, de tweelingzus van Jan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Kees Meinderts schrijft in mooie taal over thema's als rouw, schuld en onschuld en vriendschap. Er is ook ruimte en aandacht voor de liefde. Een poëtisch, ontroerend boek waar je helemaal in kan verdwijnen.
Kleine helden : over gewone mensen die in oorlog en ellende een groot verschil maken
Rudi Vranckx, Vincent Merckx, Sophie de Pestele
Borgerhoff & Lamberigts, 2016, 223 p.

Misschien ken je Rudi Vranckx wel? Deze journalist trekt de wereld rond. Overal ontmoet hij mensen die ongelooflijk knappe zaken realiseren. In Amerika ontmoet hij Pat Russo, die een boksclub oprichtte. Hij leert er straatjongeren dat ze alles kunnen bereiken, als ze maar hard genoeg proberen. In Roemenië bezoekt hij Mariana. Deze vrouw helpt meisjes die in de seksindustrie moesten werken. We reizen naar Kenia en naar Amerika, naar Israël en naar Mexico. En overal weer leert Rudi Vranck gewone, sterke mensen kennen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Journalist Rudi Vranck neemt zijn lezers mee naar gebieden waar het gevaarlijk is, en waar hij verhalen van kleine helden vindt. Mariane uit Roemenië en Pat uit Amerika krijgen wellicht nooit de Nobelprijs. Maar ze maken de wereld wel een beetje mooier. Alle verhalen in dit boek maken je hart een beetje warmer. Wie weet krijg je zelf zin om een project te starten!
Safa, de kleine woestijnbloem : de waargebeurde redding van een jong Afrikaans meisje
Waris Dirie
Boekerij, 2015, 288 p.

Het fotomodel Waris Dirie is bekend in de hele wereld. Ze vecht ook tegen besnijdenis van meisjes en vrouwen. Over haar eigen leven maakte ze de film ‘Desert Flower’. Het meisje Safa speelde toen de kleine Waris. De ouders van Safa tekenden een contract, waarin ze beloofden om Safa niet te besnijden. Maar nu overwegen de ouders om hun dochter toch te besnijden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Kan dat wel, je dochter niet besnijden als je in een klein dorp in Djibouti leeft? Waris Dirie wil zeker zijn dat kleine Safa het goed stelt en zoekt het kleine meisje weer op. Ze gaat ook het gevecht aan met Safa’s vader. Die man meent het goed. Maar kunnen Waris Dirie en Safa’s vader de kloof tussen het westerse denken en de gewoontes in een arm dorp in Afrika overbruggen? Die zoektocht maakt deel uit van het warme en erg mooie verhaal in dit boek.
Overspoeld
Gideon Samson, Julius 't Hart
Querido, 2014, 173 p.

Je bent 18 en je wil de wereld zien. Dat is exact wat Pieter doet: hij reist naar Sri Lanka en geeft er een paar maanden Engelse les aan dove en blinde kinderen. Hij ontmoet er de Zweedse Elin en wordt verliefd op haar. Maar nauwelijks enkele uren na hun eerste nacht samen, overspoelt een tsunami hele dorpen en duizenden mensen. Ook Isabelle, een vriendin van Elin, raakt vermist.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Hoe reageer je als je hotel overstroomt, als je lijken ziet liggen op straat, als je een man ontmoet die zijn hele gezin en zijn huis verloren is? Pieter heeft een eenvoudige oplossing voor die rauwe paniek: terug in Europa stopt hij de gebeurtenissen in een doosje in zijn hoofd. Hij praat er nooit over. Tot hij vijf jaar later via Facebook een vriendschapsverzoek krijgt van Elin.
Gideon Samson schreef dit boek met Julius 't Hart, die zelf in Sri Lanka een tsunami meemaakte.
De geur van vrijheid
Giuseppe Catoozella
De Geus, 2014, 286 p.

Samia groeit op in Somalië. Ze deelt een slaapkamer met haar zes broers en zussen. ‘s Avonds staat er vaak hetzelfde op tafel, want geld om eten te kopen is schaars. Samia heeft een passie: hardlopen (in boerka)! Ze wint alle wedstrijden waar ze aan deelneemt. In 2008 mag ze naar de Olympische Spelen in Peking. De dunne, ondervoede Samia eindigt laatste. Maar haar droom stopt niet. Samia wil écht goed worden. Ze trekt naar Ethiopië, maar om echt te kunnen trainen moet ze in Europa zijn.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Samia bestaat echt. De jonge Samia verliest haar vader, haar zus en haar vriend in een land vol oorlog. Je voelt haar verdriet, en haar doorzettingsvermogen. Ze wil heel erg snel kunnen lopen, om alle vrouwen in haar land en de hele wereld te tonen dat er ook voor een Somalisch meisje veel mogelijk is. Samia moet en zal naar Europa gaan. Kan dat goed aflopen? Een actueel verhaal dat je lang bijblijft.
Onze borst: dagboek van kanker
Lander Deweer
Manteau, 2015, 187 p.

Plots klopt niets meer in het leven van Lander en zijn vriendin. Want plots heeft die vriendin borstkanker. Hoe kan dat nu, ze zijn jonge twintigers? Veel emoties razen voorbij. De twee beginnen aan een tocht langs dokters, ziekenhuizen, chemo, operaties. Een tocht vol moeilijke keuzes wordt het, maar ook eentje vol levenslust en naar geluk.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Lander is journalist en is het dus gewend om woorden te zoeken voor moeilijke gebeurtenissen. Dat merk je in dit boek. Wat begon als een soort dagboek voor zichzelf, groeide vele maanden later uit tot een idee voor een boek. Een droef boek is dit niet geworden. Lander houdt van het leven, van muziek, van film, van zijn lief. Dat voel je in elke zin. Heel erg mooi!
Rose onder vuur
Elizabeth Wein
Van Goor, 2014, 327 p.

De achttienjarige Rose Justice levert tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen af aan het front. De Amerikaanse pilote wordt echter gevangengenomen door de Duiters en komt terecht in Ravensbrück, een berucht vrouwenconcentratiekamp. Dit boek vertelt over de hel die ze samen met 150.000 andere vrouwen doormaakte. Maar ook over de hoop die sommigen bleven koesteren, opdat hun verhaal ooit aan de wereld verteld zou kunnen worden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Aan het begin van de oorlog leidt Rose een zorgeloos leventje, ver weg van het Europese oorlogsgeweld, dromend van een toekomst met haar vriendje. Net als voor ons lijken de omstandigheden in het concentratiekamp in het begin dan ook te gek voor woorden. Maar al snel dringt de werkelijkheid door. En al weet je als lezer al lang dat zulke plaatsen bestaan hebben, toch wordt het verhaal daardoor niet minder hard. Vooral de beschrijvingen van de experimenten op de 'proefkonijnen' uit het kamp laten je niet los.
Paddenkoppenland
Luc De Vos
Atlas Contact, 2014, 174 p.

Deze roman vertelt het levensverhaal van de aandoenlijke Ronny De Keyzer die zich, net als Luc De Vos zelf, uit de Vlaamse klei lostrekt, op zoek naar iets goeds, iets groters. Ronny groeit op in een bedompt, rokerig arbeidersdorp aan de rand van Gent; het territorium van de ‘paddenkoppen’ en de ‘middeleeuwers’. Hij voelt zich voorbestemd om hen te overstijgen. Ondanks alle tegenslagen, teleurstellingen en een groeiend gevoel van moedeloosheid vindt Ronny uiteindelijk toch waar hij naar op zoek is.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Paddenkoppenland is een erg meeslepende roman die op een sappige, beeldende wijze kritiek uit op luiheid en pessimisme, en tegelijk een autobiografie die zich afspeelt tegen de achtergrond van het deprimerende Vlaanderen in het pre-VTM-tijdperk. Luc De Vos beschouwde Paddenkoppenland terecht als zijn belangrijkste literaire werk. Een erg sterke roman.
Vertel me wie wij waren
Rindert Kromhout
Leopold, 2014, 166 p.

Het verhaal speelt in 1978. Quintin Bell bezoekt voor de laatste keer het huis waarin hij opgroeide, samen met zijn broer, die in de oorlog overleed, zijn zusje, zijn moeder, de schilderes Vanessa Bell, en haar vrienden. Een van hen, Duncan Grant, woont na vijftig jaar nog steeds in de beroemde villa. Quentin beseft dat er verder niemand meer is met wie hij over het verleden kan praten. Hij besluit zijn herinneringen op te schrijven.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Na Soldaten huilen niet en April is de wreedste maand is dit het derde deel over de familie Bell en de Bloomsbury Groep. Het zijn stuk voor stuk boeiende verhalen over een groep bijzondere mensen, die in de eerste helft van de vorige eeuw leefden. Het huis waar Quentin opgroeide, Charleston Farmhouse, is sinds kort voor het publiek geopend.
In Brazilië: De droomfinale van mijn leven
Stijn Umans, Bart Cop
Manteau, 2014, 223 p.

Stijn Umans is bekend sinds de Rode Duivels naar Brazilië trokken voor het Wereldkampioenschap. Stijn heeft kanker en zit in een rolstoel. Genezen zal hij niet meer doen. Bovenal is hij een hevige fan van de Rode Duivels. Hij reist met een groep vrienden naar Brazilië en ziet daar elke match van de Rode Duivels. Hij praat met hen, kan met hen op de foto. Stijn maakt zijn droom waar.


Waarom zou ik dit boek lezen?
‘Nooit opgeven, altijd voor je droom blijven gaan!’ Stijn herhaalt zijn levensmotto enkele keren in het boek. Hij heeft zijn droom waargemaakt. Naar Brazilië gaan, de Duivels zien spelen. In dit heel vlotte en humoristische boek doet hij zijn verhaal. Over zijn passie voor de Rode Duivels, over feesten op het strand van Copacabana en altijd weer over zijn levensvreugde. Een heel erg knap boek over voetbal en zoveel meer.


51 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>