3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Waargebeurd
 
De realiteit is soms interessanter dan verzonnen verhalen.
 


De 10 geboden van de wereldreiziger
Tyron Van Hee
Lannoo, 2007, 141 p.

De auteur, zelf een doorwinterd reiziger, brengt tien reisgeboden samen waartegen de ware wereldreiziger niet zondigt. Die tien geboden heeft hij - al reizende - tot zijn scha en schande ontdekt. Een avontuurlijke tocht door Iran en Azebeidzjan, een decadente businesstrip naar Djibouti, een verblijf in Havana in een (mislukte) poging een ex-lief te vergeten, een kanotocht met vrienden in Canada en nog meer reislekkers.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Tien tips voor verre reizen, die je los van elkaar kan lezen. Bij elke tip horen amusante, soms genante reisanekdotes van de auteur. Wie van verre reizen houdt, zal er veel in herkennen. Huismussen kunnen zich heerlijk verkneukelen over alle problemen waar je als thuisblijver mooi aan ontsnapt.
De laatste Godfathers
John Follain
Karakter, 2008, 352 p.

In dit boek beschrijft John Follain de opkomst van de machtigste en meest meedogenloze clan in de geschiedenis van de Siciliaanse maffia: de clan van de Corleonesi. Het is een geschiedenis van extreem geweld, slinkse manipulaties en wijd verspreide corruptie in een wereld waarin iedereen weet dat je beter kan zwijgen dan spreken.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie dit boek leest laat alle romantische ideeën over de maffia en andere georganiseerde criminaliteit al snel varen. Je leert dat sommige mensen tegen alle logica in kiezen voor orde en rechtvaardigheid, zelfs al kost het hen het leven. Het biedt ook een inzicht in de complexe Siciliaanse samenleving, waar iedereen op de één of andere manier al wel te maken heeft gehad met de maffia.
Score: 9/10

Een deken van sneeuw
Craig Thompson
Oog & Blik, 2004, 582 p.

Craig voelt zich van jongs af aan alleen en uitgesloten. Daarom vlucht hij aanvankelijk weg in zijn tekeningen. Maar zijn sterke opvoeding en geloof stellen hem al snel voor de keuze: stripartiest of predikant worden.
Het wordt complexer, en mooier, wanneer hij Raina ontmoet, zijn eerste echt liefde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Craig Thomspon doet in 600 getekende pagina's een pijnlijke jeugd(liefde) uit de doeken: met een zeer gelovige opvoeding, een moeilijke vader en gepest worden op school. Allemaal waargebeurd, adembenemend, ontroerend en herkenbaar. Een strip over keuzes (moeten) maken, de liefde van je leven vinden, afscheid nemen en aan je eigen weg timmeren.
Een meesterwerk!
Futur Simple: de kinderen van Congo
Koen Vidal, Stephan Vanfleteren
Meulenhoff/Manteau, 2010, 295 p.

Voor dit boek trokken journalist Koen Vidal en fotograaf Stephan Vanfleteren samen naar Congo. Ze ontmoetten er o.a. Linda, de nationale kampioene taekwondo, en Arnold, de ex-kindsoldaat. Hun verhalen zijn schrijnend, net als die van de talloze verkrachte tienermeisjes. Gelukkig staan er ook hoopgevende verhalen in dit boek. Met als hoogtepunt de breakdancers van Art-Con, die het gaan maken van Kinshasa tot Brussel. Zeker weten!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Op 30 juni 2010 werd Congo al 50 jaar onafhankelijk. In dit boek krijgen Congolese kinderen en jongeren het woord. Je ontdekt hun dromen, hun kracht en hun angsten; hun huizen, hun familie en hun wijk. De indrukwekkende zwartwitfoto’s maken de verhalen nog indringender.
Het kielzog van de oorlog
Ellen N. La Motte
De Bezige Bij, 2009, 158 p.

1915 - de Amerikaanse Ellen N. La Motte werkt in een Frans veldhospitaal in de Westhoek. In Het kielzog van de oorlog noteert ze wat ze ziet: zwaargewonde soldaten die worden opgelapt om alsnog een ellendige dood te sterven. Haar notities zijn variaties op hetzelfde thema. Als de tafels van vermenigvuldiging worden ze opgedreund en zo in het geheugen gedrild.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Nog schokkender dan de oneindige parade aan zwaargewonde, stervende soldaten is de toon waarop Ellen N. La Motte schrijft. Bij haar geen heroïsche helden, maar ijlende, kapotgeschoten jongens die beter verdienen. In droge, bijna cynische en schijnbaar afstandelijke verhalen schreeuwt ze haar verontwaardiging uit. Geen wonder dat de machtshebbers hier niet mee gediend waren. Het boek verscheen voor het eerst in 1916 en werd vrijwel meteen verboden in Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Het zou de moraal van de achterblijvers thuis ondermijnen. Erwin Mortier ontdekte het toen hij aan Godenslaap werkte, was onder de indruk en vertaalde het naar het Nederlands. En dat was geen dag te vroeg. Dit is een oorlogsverslag om nooit te vergeten.
Ik ben God niet
Frank Vandenbroucke
Borgerhoff & Lamberigts, 2008, 324 p.

Als wielrenner Frank Vandenbroucke de laatste jaren in het nieuws komt, dan belooft dat meestal niet veel goeds. Het terug op poten zetten van zijn in het slop geraakte wielercarrière lijkt de meeste wielerfans ondertussen een niet te overwinnen hindernis. In dit boek doet hij uit de doeken hoe het zover kon komen, en hoe hij opnieuw en opnieuw terug uit het dal probeert te kruipen. Een verhaal van veel vallen en opstaan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een topsporter heeft ook een toppersoonlijkheid en een ijzeren karakter nodig. Frank Vandenbroucke was te dol op winnen en kon de tegenslagen niet verwerken. Alles kwam te vroeg, en hij was te gretig. Dit is het pijnlijke verhaal van iemand die keer op keer dezelfde fouten blijft maken. Geen opbeurende literatuur, maar wel een redelijk eerlijk boek van iemand die honderd keer intenser geleefd heeft dan de meeste mensen. En ook al is hij geen voorbeeld van hoe het moet, het biedt wel boeiende literatuur. Jammer van de talrijke spelfouten.
Ik moest dit even kwijt
Katja de Bruin
Thomas Rap, 2008, 349 p.

Achterwerk is een brievenrubriek voor en door jongeren op de achterpagina van de Nederlandse VPRO-gids. Voor het 15-jarig bestaan van die rubriek selecteerde Katja de Bruin de meest mooie, grappige, ontroerende, fascinerende, zielige en shockerende brieven. Over ouderwetse ouders, hopeloos verliefd zijn, seks, school, bedplassen, oorlog, pesten, een geheime relatie met je turnleerkracht, heimwee, anders zijn, autisme, scheiding, dreadlocks, piercings, porno, ongelukkig of net heel gelukkig zijn. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een brief over geschreven!


Waarom zou ik dit boek lezen?
You are not alone! Met welk ei je ook zit, je vindt in dit verzamelboek altijd wel een briefschrijver die met hetzelfde probleem worstelde. Doorblader het boek, lees hier en daar een brief en slaak een zucht van herkenning en opluchting.
Is dit een mens
Primo Levi
Athenaeum, 2009, 203 p.

Primo Levi (1919-1987) was Italiaan, chemicus, jood. De Tweede Wereldoorlog liep al naar zijn einde toen hij vanwege dat jood-zijn in een concentratiekamp nabij Auschwitz terechtkwam. Hij was een van de weinigen die het kamp overleefde en schreef vlak na de oorlog deze getuigenis. Zijn persoonlijke ervaringen zijn het, zonder haat, maar met precisie neergeschreven.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een zeer goed geschreven boek. Dit is een zeer belangrijk boek. Wat in dit boek staat mag nooit vergeten worden. Dit boek opent je ogen. Dit boek schuurt de geschiedenis tegen je huid. Dit boek verandert je kijk op de mens en op jezelf. Dit boek moet nog generaties lang gelezen worden. Dit boek verandert je leven.
Keizers van het ijs
Richard Farr
De Fontein, 2008, 192 p.

In 1910 trok de Engelse kapitein Scott naar Antarctica. Hij en zijn team wilden de eerste mensen zijn die voet zetten op de geografische zuidpool. Cherry, met zijn 23 jaar de jongste man uit Scotts groep, vertelt ons het verhaal van de expeditie. Een noodlottige expeditie, zo zal blijken, over duizenden en duizenden kilometers ijskoud water en onbetrouwbaar ijs.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De reizen naar de polen waren de laatste grote ontdekkingsreizen. Het waren avonturen voor dappere mannen, in een tijd dat er nog geen sprake was van vliegtuigen naar de pool, gore-tex of rode lichtgewicht tenten. Dit waargebeurde verhaal houdt je gegarandeerd in zijn greep. De zwart-witfoto's die de 'fotokunstenaar' van de expeditie in 1910 maakte, brengen je in de juiste sfeer.
De held
Jon Krakauer
Prometheus, 2010, 439 p.

Pat Tillman was een held, een 'American hero'. Hij was een opkomend talent in de NFL, de Amerikaanse National Football Leage. De weg naar mooie contracten bij grote ploegen lag open, maar Pat koos ervoor om iets anders te gaan doen. Na de aanslagen op de twin towers op 11 september 2001, liet hij de sport achter zich en meldde hij zich aan bij het leger. De sportheld werd ook een oorlogsheld. Pat zou de Amerikaanse vlag gaan verdedigen in Irak en Afghanistan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De biografie van Pat Tillman had erg glorieus kunnen worden, maar alles draaide anders uit. In 2004, Pat was toen 27, kwam hij in Afghanistan om tijdens een vuurgevecht. Gedood door kogels van zijn eigen kameraden, zo bleek later. Het Amerikaanse leger probeerde de waarheid achter Pats dood lange tijd stil te houden.

Waargebeurd en uitstekend gedocumenteerd, met veel informatie over de oorlog in Afghanistan.


60 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>