3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Actualiteit
 
Gisteren in het nieuws, vandaag in een boek. Achtergronden en interpretaties over oorlogen, milieu en politiek.
 


Kleine helden : over gewone mensen die in oorlog en ellende een groot verschil maken
Rudi Vranckx, Vincent Merckx, Sophie de Pestele
Borgerhoff & Lamberigts, 2016, 223 p.

Misschien ken je Rudi Vranckx wel? Deze journalist trekt de wereld rond. Overal ontmoet hij mensen die ongelooflijk knappe zaken realiseren. In Amerika ontmoet hij Pat Russo, die een boksclub oprichtte. Hij leert er straatjongeren dat ze alles kunnen bereiken, als ze maar hard genoeg proberen. In Roemenië bezoekt hij Mariana. Deze vrouw helpt meisjes die in de seksindustrie moesten werken. We reizen naar Kenia en naar Amerika, naar Israël en naar Mexico. En overal weer leert Rudi Vranck gewone, sterke mensen kennen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Journalist Rudi Vranck neemt zijn lezers mee naar gebieden waar het gevaarlijk is, en waar hij verhalen van kleine helden vindt. Mariane uit Roemenië en Pat uit Amerika krijgen wellicht nooit de Nobelprijs. Maar ze maken de wereld wel een beetje mooier. Alle verhalen in dit boek maken je hart een beetje warmer. Wie weet krijg je zelf zin om een project te starten!
Safa, de kleine woestijnbloem : de waargebeurde redding van een jong Afrikaans meisje
Waris Dirie
Boekerij, 2015, 288 p.

Het fotomodel Waris Dirie is bekend in de hele wereld. Ze vecht ook tegen besnijdenis van meisjes en vrouwen. Over haar eigen leven maakte ze de film ‘Desert Flower’. Het meisje Safa speelde toen de kleine Waris. De ouders van Safa tekenden een contract, waarin ze beloofden om Safa niet te besnijden. Maar nu overwegen de ouders om hun dochter toch te besnijden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Kan dat wel, je dochter niet besnijden als je in een klein dorp in Djibouti leeft? Waris Dirie wil zeker zijn dat kleine Safa het goed stelt en zoekt het kleine meisje weer op. Ze gaat ook het gevecht aan met Safa’s vader. Die man meent het goed. Maar kunnen Waris Dirie en Safa’s vader de kloof tussen het westerse denken en de gewoontes in een arm dorp in Afrika overbruggen? Die zoektocht maakt deel uit van het warme en erg mooie verhaal in dit boek.
Er zijn geen paarden in Brussel
Rodaan Al Galidi, Rachida Lamrabet, Roman Klochkov, Bart Demyttenaere, e.a.
Epo, 2015, 75 p.

In dit dunne maar allesbehalve luchtige boekje vertellen zes schrijvers het verhaal van zes jonge vluchtelingen. Svetlana, Teliwel, Nozizwe, Zaki, Abdulkarim en Mohamed ontvluchtten hun land en proberen in België een nieuw bestaan op te bouwen. Ze hebben elk hun eigen redenen om naar België te komen. Maar in elk relaas lees je over onzekerheid en doorzettingsvermogen. Niemand kiest er vrijwillig voor zijn thuis achter te laten. En eenmaal hier zit er niks anders op dat er het beste van te maken. "Je hebt gekozen voor een leven vol heimwee. Heimwee die nooit zal overgaan," zegt Mohamed bijvoorbeeld.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Als je aan de duizenden vluchtelingen denkt die recent ons land hebben bereikt, verdwijnen de verschillen tussen die mensen. Tenzij je persoonlijk vluchtelingen kent, is het niet eenvoudig om hen te zien als individuen, met elk hun eigen, unieke verhaal. Niet alleen Syriërs ontvluchten hun thuisland. Ook mensen uit Zimbabwe, Somalië en Rusland zoeken een veiligere plek om te wonen. Dit boek geeft al die asielzoekers een stem en een gezicht. En zo blijken ze veel meer gemeen te hebben met jou dan je misschien oorspronkelijk dacht.
Dit is mijn hof
Chris De Stoop
De Bezige Bij, 2015, 285 p.

Chris De Stoop, afkomstig uit de polders, keert terug naar de ouderlijke boerderij na het overlijden van zijn broer. Hij wordt er geconfronteerd met de uitbreiding van de Antwerpse haven. Daar gaan natuurcompensaties mee gepaard, maar die gaan ten koste van de bewoners van het gebied, de landbouwbedrijven en de vruchtbare poldergrond. Chris De Stoop is journalist in hart en nieren, hij gaat op zoek naar antwoorden en luistert naar verschillende standpunten over de problematiek.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het verhaal van Chris De Stoop is er één van nostalgie en weemoed. Hij beschrijft met hoeveel liefde en passie iemand zijn vak kan uitoefenen, de drive waarmee iemand kan strijden tegen onrecht van overheid en bureaucratie. Eenmaal deze strijd verloren, toont hij meesterlijk hoe verschillend mensen met dit verlies omgaan. Maar de uiteindelijke moraal van het verhaal? Die is dat de natuur zich niet laat dicteren.
De geur van vrijheid
Giuseppe Catoozella
De Geus, 2014, 286 p.

Samia groeit op in Somalië. Ze deelt een slaapkamer met haar zes broers en zussen. ‘s Avonds staat er vaak hetzelfde op tafel, want geld om eten te kopen is schaars. Samia heeft een passie: hardlopen (in boerka)! Ze wint alle wedstrijden waar ze aan deelneemt. In 2008 mag ze naar de Olympische Spelen in Peking. De dunne, ondervoede Samia eindigt laatste. Maar haar droom stopt niet. Samia wil écht goed worden. Ze trekt naar Ethiopië, maar om echt te kunnen trainen moet ze in Europa zijn.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Samia bestaat echt. De jonge Samia verliest haar vader, haar zus en haar vriend in een land vol oorlog. Je voelt haar verdriet, en haar doorzettingsvermogen. Ze wil heel erg snel kunnen lopen, om alle vrouwen in haar land en de hele wereld te tonen dat er ook voor een Somalisch meisje veel mogelijk is. Samia moet en zal naar Europa gaan. Kan dat goed aflopen? Een actueel verhaal dat je lang bijblijft.
De naam van mijn broer
Larry Tremblay
Nieuw Amsterdam, 2015, 143 p.

Aziz en Amed zijn tweelingbroers en altijd samen, in de boomgaard van hun ouders. Dat kleine paradijs verbleekt, als hun vader de opdracht krijgt om één zoon te kiezen. Die zoon zal een bommengordel dragen, zichzelf opblazen en een martelaar worden. Zal de vader kiezen? Wie zal hij kiezen? En kan de andere broer dan verder leven?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit dunne boek hakt op je in. Het verhaal van Aziz en Amed is erg actueel, en tegelijkertijd zo mooi. Hoe schrijnend ook, toch gaat dit ook over hoop. Over misleiding en verraad, over liefde. En over verscheurende keuzes die je een heel leven meedraagt.
Moeders van de stilte: Drie vrouwen in een ander land
Birsen Taspinar
De Bezige Bij Antwerpen, 2013, 255 p.

Een krachtige roman over drie sterke vrouwen.
Pelin verliest haar echtgenoot en twee kinderen in een brand. Een aangestoken brand, in Gent. Toch moet ze verder, al is het maar voor haar dochter die de brand ook overleefde. Maar hoe doe je dat?
Elif verhuist naar België als ze trouwt. Deze onafhankelijke vrouw komt terecht in een huwelijk vol problemen en moet opnieuw keuzes maken.
Hülya woont al tien jaar in België en wordt ernstig ziek. Hoe moet ze verder en hoe zullen haar kinderen het redden? Elke vrouw stelt zich dezelfde vraag: wie ben ik eigenlijk echt?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Iedereen heeft er wel een mening over. Maar wat weten we echt over migratie en over de identiteit van vrouwen die migreren? Dit boek brengt met de verhalen van Pelin, Elif en Hülya alvast drie echte vrouwen in beeld. Hun twijfels en hun verlangens, hun dromen en hun angsten. Birsen Taspinar schreef de verhalen op. Zij is psychologe en wil onderzoeken wat migratie doet met vrouwen en met hele generaties. Als je zin hebt in verhalen die een diepe indruk nalaten, zit je met dit boek helemaal juist!
Vogel zonder vleugels
Kerry Drewery
Callenbach, 2013, 256 p.

Yoora groeit op in Noord-Korea, elke dag plichtsgetrouw zwoegend om al het werk gedaan te krijgen, ervan overtuigd dat de Grote Leider het beste met haar voorheeft. Tot er barstjes ontstaan in haar geïndoctrineerde beeld van de wereld. Wanneer haar familie wordt aangegeven voor ongehoorzaamheid en in een werkkamp terecht komt, bestaat haar leven enkel nog uit overleven. En wordt de waarheid over haar land pijnlijk duidelijk.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een rauw boek dat je keihard met de neus op de gruwelijke Noord-Koreaanse realiteit drukt. Het slaagt er knap in te tonen hoe indoctrinatie werkt, tot wat mensen in staat zijn maar ook hoe liefde de meest onmenselijke omstandigheden draaglijk maakt.
Blijven Proberen Obama! Amerika tussen Droom en Drama
Björn Soenens
Lannoo, 2010, 223 p.

Björn Soenens is Amerikawatcher bij de Vlaamse openbare omroep. In dit boek beschrijft hij de grootste problemen van de VS en van haar president, Barack Obama. De economische crisis, de wapenverslaving van veel Amerikanen, de belabberde gezondheidszorg... Het komt allemaal aan bod. Obama heeft veel beloofd, maar kan hij de toestand echt verbeteren? Björn Soenens is een kritische waarnemer die een grote haat-liefdeverhouding heeft met de VS.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Björn Soenens slaagt erin om in een dun boekje een heel duidelijk beeld te scheppen van wat Amerika vandaag is. Ondanks zijn steun aan Obama blijft hij kritisch over alle problemen die de president niet opgelost krijgt. Die worden helder uiteengezet en geïllustreerd met verschillende voorbeelden. Blijven proberen Obama! is een ideale inleiding voor wie de Amerikaanse politiek en samenleving beter wil begrijpen.
Arabische lente: een reis tussen revolutie & fatwa
Jorn de Cock
De Bezige Bij, 2011, 333 p.

2011 was het jaar van de revoluties in Tunesië, Egypte, Libië en Syrië. Journalist Jorn De Cock woont in de regio, en vertelt in dit boek hoe hij het jaar beleeft. Hij reist veel rond, loopt tussen de betogers op het Tahrirplein en rijdt mee met de rebellen in Syrië. Hij krijgt via Skype en Facebook berichten over de revoluties, en ziet te veel lijken in Libië. Tussendoor probeert hij te vatten wat er nu echt gebeurt in het Midden-Oosten, en wat de impact op langere termijn zal zijn.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Of je nu interesse hebt in een live-verslag over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten, zin hebt om zelf journalist te worden, of de omwentelingen in het Midden-Oosten beter wil begrijpen: bij dit boek zit je safe. Dit is een journalistiek verslag van een bijzondere jaar, dat wil duiden en dat eerlijk genoeg is om veel vragen open te laten. De auteur ergert zich geregeld aan de berichten die in Nederland en België in de media komen. Want de revoluties in het Midden-Oosten zijn niet zomaar te vatten in termen van religie. Dit is een erg vlot te lezen boek, waar je veel uit leert.


21 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>