3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Actualiteit
 
Gisteren in het nieuws, vandaag in een boek. Achtergronden en interpretaties over oorlogen, milieu en politiek.
 


Michelle Obama: een biografie
Liza Mundy
De Bezige Bij, 2009, 288 p.

Wie is de vrouw van de Amerikaanse president Barack Obama? Hoe leerden de twee elkaar kennen? Waarom moest Obama zijn vrouw overtuigen om hem te steunen in zijn strijd om het presidentschap?
Michelle Robinson is zwart en ze is slim. Toch was het voor haar niet vanzelfsprekend om in Amerika te mogen studeren aan de Princeton University. Na haar rechtenstudies begon Michelle te werken in een bedrijf. Daar ontmoette ze de jonge Barack.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Naast elke sterke vrouw staat een sterke man, naast elke sterke man een sterke vrouw. Dat geldt zeker voor Barack Obama. Hij en Michelle zijn een team, dat na lang aarzelen besloot om toch te gaan voor het presidentschap. Barack is dan wel president, maar zijn vrouw heeft net als hij een pak idealen en een sterke wil om zaken te veranderen. Dit portret van Michelle Obama leest enorm vlot en geeft je een pak inzicht in de vrouw van 'de machtigste man van de wereld'.
Zeitoun
Dave Eggers
Lebowski, 2010, 365 p.

Het is eind augustus 2005. New Orleans maakt zich klaar voor orkaan Katrina. Veel inwoners vluchten de stad uit, dat is trouwens verplicht, maar Abdulrahman Zeitoun besluit te blijven. Hij is een aannemer en wil zijn werven en zijn huis beschermen.
Als de orkaan voorbij is en de stad onder water staat, peddelt Zeitoun met zijn oude kano door de verwoeste straten. Hij probeert andere achterblijvers te helpen. Soms kan hij via een nog werkende telefoon contact opnemen met zijn familie. Maar na een week houdt dat op. Niemand hoort nog van Zeitoun. Een nachtmerrie begint, zowel voor Zeitoun als voor zijn ongeruste familie. Wat is er in 's hemelsnaam gebeurd?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek neemt je verder mee dan je eerst denkt. Het begint als een familiegeschiedenis, het verhaal van een migrant die in Amerika terechtkomt, van een vrouw die zich bekeert tot de Islam, van een gelukkig huwelijk. Maar als de stad overstroomt, wordt het ook een verhaal van angst, willekeur, staatsterreur en racisme.
Erg verontrustend hierbij is dat niets in dit boek verzonnen is. Het is het resultaat van veel interviews en intensieve research. In een zogenaamd beschaafd land kan heel wat mislopen.
Futur Simple: de kinderen van Congo
Koen Vidal, Stephan Vanfleteren
Meulenhoff/Manteau, 2010, 295 p.

Voor dit boek trokken journalist Koen Vidal en fotograaf Stephan Vanfleteren samen naar Congo. Ze ontmoetten er o.a. Linda, de nationale kampioene taekwondo, en Arnold, de ex-kindsoldaat. Hun verhalen zijn schrijnend, net als die van de talloze verkrachte tienermeisjes. Gelukkig staan er ook hoopgevende verhalen in dit boek. Met als hoogtepunt de breakdancers van Art-Con, die het gaan maken van Kinshasa tot Brussel. Zeker weten!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Op 30 juni 2010 werd Congo al 50 jaar onafhankelijk. In dit boek krijgen Congolese kinderen en jongeren het woord. Je ontdekt hun dromen, hun kracht en hun angsten; hun huizen, hun familie en hun wijk. De indrukwekkende zwartwitfoto’s maken de verhalen nog indringender.
Vrede zij met u, zuster
Chris De Stoop
De Bezige Bij, 2010, 285 p.

Wie kent Muriel Degauque? Een Belgische vrouw was ze, geboren in de buurt van Charleroi. In 2005 reed ze samen met haar man naar Irak, in hun witte Mercedes. Op 9 november 2005 blies ze zichzelf op in een aanslag tegen een Amerikaans konvooi. Zo werd ze de eerste, en enige, Belgische vrouw die ooit een zelfmoordaanslag pleegde in Irak. Chris de Stoop zocht de feiten uit, praatte met getuigen en keek dossiers in. Hij reconstrueerde Muriels verhaal.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Hoe worden gewone mannen en vrouwen zelfmoordterroristen? Blijkbaar zijn daar geen al te grote stappen voor nodig. Het is verbazingwekkend en angstaanjagend om te zien hoe eenvoudig iemand kan radicaliseren, hoe snel een zelfmoordaanslag de volgende logische stap wordt. Dit boek kan je ogen openen voor een andere kant van onze maatschappij.
De held
Jon Krakauer
Prometheus, 2010, 439 p.

Pat Tillman was een held, een 'American hero'. Hij was een opkomend talent in de NFL, de Amerikaanse National Football Leage. De weg naar mooie contracten bij grote ploegen lag open, maar Pat koos ervoor om iets anders te gaan doen. Na de aanslagen op de twin towers op 11 september 2001, liet hij de sport achter zich en meldde hij zich aan bij het leger. De sportheld werd ook een oorlogsheld. Pat zou de Amerikaanse vlag gaan verdedigen in Irak en Afghanistan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De biografie van Pat Tillman had erg glorieus kunnen worden, maar alles draaide anders uit. In 2004, Pat was toen 27, kwam hij in Afghanistan om tijdens een vuurgevecht. Gedood door kogels van zijn eigen kameraden, zo bleek later. Het Amerikaanse leger probeerde de waarheid achter Pats dood lange tijd stil te houden.

Waargebeurd en uitstekend gedocumenteerd, met veel informatie over de oorlog in Afghanistan.
De file voorbij
Kris Peeters
Vrijdag, 2010, 287 p.

Zowat iedereen wil een auto, liefst een snelle met wat vermogen, of een SUV. Een auto hebben is een recht, zo lijkt het. We verplaatsen ons ermee naar de bakker of naar Zuid-Frankrijk, maar meestal staan we gewoon in de file.

Want ja, er zijn nadelen. De files dus bijvoorbeeld. De duizenden verkeersdoden die elk jaar weer vallen. (Zouden we dat accepteren van de treinen? Neen toch.) De 25.000 kilo afval die er gemiddeld zijn bij de productie van één (!) auto. De longziekten bij mensen die langs drukke verkeersaders wonen. We zouden ons eigenlijk af kunnen vragen waarom we in 's hemelsnaam toch zo vasthouden aan de auto als transportmiddel.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Kris Peeters (niet de Vlaamse politicus, maar een naamgenoot) leert ons dat we niet in de file staan, maar dat we de file zijn. Het is één woordje verschil, maar het verandert onze visie op de wereld. En misschien moest die visie maar eens radicaal veranderen als we ons in de toekomst willen blijven verplaatsen. Misschien ligt de tijd van de auto bijna achter ons.

Voor groene jongens én voor auto-adepten.
Score: 0/10

Aller/Retour: de grenzen van fort Europa
Michael de Cock, Stephan Vanfleteren
Meulenhoff|Manteau, 2010, 364 p.

België, Nederland, Engeland. Voor jou zijn het waarschijnlijk landen als alle andere. Misschien zelfs wat saaier dan gemiddeld. En dat het weer er in de herfst vaak tegenzit, weet je ook. Maar voor duizenden mensen zijn landen als België, Nederland en Engeland mythische plekken. Droombestemmingen, want in het midden van de Europese Unie. Ontelbaar veel migranten drommen op dit moment samen aan de buitengrenzen van de Europese Unie om illegaal, in een donkere nacht, de grens over te kunnen steken.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie zijn die gelukszoekers die naar België, Nederland, Engeland willen komen? Waar komen ze vandaan? Wat zijn hun dromen? Wat drijft hen om hun gevaarlijke reis te ondernemen? Schrijver Michael De Cock zocht ze op aan de buitengrenzen van Europa. Hij reisde naar de plaatsen van waar ze vertrekken (zoals de stranden van Senegal) en naar de plaatsen waar ze aankomen (zoals gesloten centra op Malta en politiecellen in Slowakije).

Is De Cock in het begin van het boek neutraal reporter, dan lijkt hij op het einde bijna mensensmokkelaar in de haven van Oostende. Of klinkt die term verkeerd? Een mensenhelper misschien?
Volk
Marjorie Blomme, Tom Naegels
epo, 2010, 183 p.

Eén op zeven Belgen is arm. Maar wat is dat: arm zijn? Haar man ging er met al het geld vandoor. Zijn vrouw bleef hem geld vragen, ‘om naar haar familie te sturen’. Hij zit in een rolstoel en de meeste mensen denken dat naast zijn benen, ook zijn hersenen niet goed werken. Haar dochter woont in een instelling, al is dat niet haar beslissing. Hij had geld nodig en deed een stommiteit om het te krijgen. Allemaal zijn ze arm.


Waarom zou ik dit boek lezen?
In dit boek vertellen 10 arme mensen hun verhaal. Het zijn harde verhalen, pakkende getuigenissen, ongelooflijke voorvallen. Tien korte verhalen, tien echte mensen die eerlijk vertellen wat hen overkwam en waar ze van dromen.
Verhalen en reportages
Stijn Tormans
Meulenhoff/Manteau, 2010, 317 p.

Stijn Tormans kijkt goed om zich heen en schrijft de verhalen op van de mensen op de straten en de pleinen. Dat zijn niet de grootse dramatische verhalen, exclusief en spectaculair, maar wel kleine voetnoten vol kleine vreugde en klein verdriet. Vooral verdriet, eigenlijk.
En soms slaat Tormans zelf aan het experimenteren en wordt het heel grappig, bijvoorbeeld wanneer hij besluit om in zijn eentje te gaan betogen in Brussel.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Interessant voor wie houdt van mensen en hun verhalen en verdriet. En al helemaal interessant voor wie Antwerpen een beetje kent.
Maar er is meer: Tormans vertelt in het boek bijvoorbeeld ook erg amusant hoe hij in zijn eentje een politieke partij oprichtte en meedeed aan de verkiezingen. Allemaal echt gebeurd.
Dag Vlaanderen!: hoe Walen écht leven en denken
Christophe Deborsu
Borgerhoff & Lamberigts, 2011, 400 p.

België is een ingewikkeld land. Vlamingen in het noorden en Walen in het zuiden. En in het midden, in Brussel, een hoop politici die geen efficiënte regering kunnen vormen omdat de verschillen tussen noord en zuid zo groot zouden zijn. Maar klopt dat wel? Hoe verschillend of gelijk zijn Vlamingen en Walen echt? En wat denken ze echt over elkaar? Christophe Deborsu, Waals tv-journalist, zocht het voor ons uit en schreef het op in het Nederlands.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Heel veel weetjes vind je in dit boek. En het antwoord op tientallen vragen, bijvoorbeeld: zijn de Vlamingen racistischer dan de Walen? Waarom presteren Walen beter op het Eurosongfestival? En: komt er ooit een Belgische burgeroorlog?

Voor al wie België, Wallonië en Vlaanderen een beetje wil begrijpen.


21 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>