3navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Actualiteit
 
Gisteren in het nieuws, vandaag in een boek. Achtergronden en interpretaties over oorlogen, milieu en politiek.
 


Futur Simple: de kinderen van Congo
Koen Vidal, Stephan Vanfleteren
Meulenhoff/Manteau, 2010, 295 p.

Voor dit boek trokken journalist Koen Vidal en fotograaf Stephan Vanfleteren samen naar Congo. Ze ontmoetten er o.a. Linda, de nationale kampioene taekwondo, en Arnold, de ex-kindsoldaat. Hun verhalen zijn schrijnend, net als die van de talloze verkrachte tienermeisjes. Gelukkig staan er ook hoopgevende verhalen in dit boek. Met als hoogtepunt de breakdancers van Art-Con, die het gaan maken van Kinshasa tot Brussel. Zeker weten!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Op 30 juni 2010 werd Congo al 50 jaar onafhankelijk. In dit boek krijgen Congolese kinderen en jongeren het woord. Je ontdekt hun dromen, hun kracht en hun angsten; hun huizen, hun familie en hun wijk. De indrukwekkende zwartwitfotoís maken de verhalen nog indringender.
De held
Jon Krakauer
Prometheus, 2010, 439 p.

Pat Tillman was een held, een 'American hero'. Hij was een opkomend talent in de NFL, de Amerikaanse National Football Leage. De weg naar mooie contracten bij grote ploegen lag open, maar Pat koos ervoor om iets anders te gaan doen. Na de aanslagen op de twin towers op 11 september 2001, liet hij de sport achter zich en meldde hij zich aan bij het leger. De sportheld werd ook een oorlogsheld. Pat zou de Amerikaanse vlag gaan verdedigen in Irak en Afghanistan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De biografie van Pat Tillman had erg glorieus kunnen worden, maar alles draaide anders uit. In 2004, Pat was toen 27, kwam hij in Afghanistan om tijdens een vuurgevecht. Gedood door kogels van zijn eigen kameraden, zo bleek later. Het Amerikaanse leger probeerde de waarheid achter Pats dood lange tijd stil te houden.

Waargebeurd en uitstekend gedocumenteerd, met veel informatie over de oorlog in Afghanistan.
Michelle Obama: een biografie
Liza Mundy
De Bezige Bij, 2009, 288 p.

Wie is de vrouw van de Amerikaanse president Barack Obama? Hoe leerden de twee elkaar kennen? Waarom moest Obama zijn vrouw overtuigen om hem te steunen in zijn strijd om het presidentschap?
Michelle Robinson is zwart en ze is slim. Toch was het voor haar niet vanzelfsprekend om in Amerika te mogen studeren aan de Princeton University. Na haar rechtenstudies begon Michelle te werken in een bedrijf. Daar ontmoette ze de jonge Barack.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Naast elke sterke vrouw staat een sterke man, naast elke sterke man een sterke vrouw. Dat geldt zeker voor Barack Obama. Hij en Michelle zijn een team, dat na lang aarzelen besloot om toch te gaan voor het presidentschap. Barack is dan wel president, maar zijn vrouw heeft net als hij een pak idealen en een sterke wil om zaken te veranderen. Dit portret van Michelle Obama leest enorm vlot en geeft je een pak inzicht in de vrouw van 'de machtigste man van de wereld'.
Score: 0/10

Aller/Retour: de grenzen van fort Europa
Michael de Cock, Stephan Vanfleteren
Meulenhoff|Manteau, 2010, 364 p.

BelgiŽ, Nederland, Engeland. Voor jou zijn het waarschijnlijk landen als alle andere. Misschien zelfs wat saaier dan gemiddeld. En dat het weer er in de herfst vaak tegenzit, weet je ook. Maar voor duizenden mensen zijn landen als BelgiŽ, Nederland en Engeland mythische plekken. Droombestemmingen, want in het midden van de Europese Unie. Ontelbaar veel migranten drommen op dit moment samen aan de buitengrenzen van de Europese Unie om illegaal, in een donkere nacht, de grens over te kunnen steken.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie zijn die gelukszoekers die naar BelgiŽ, Nederland, Engeland willen komen? Waar komen ze vandaan? Wat zijn hun dromen? Wat drijft hen om hun gevaarlijke reis te ondernemen? Schrijver Michael De Cock zocht ze op aan de buitengrenzen van Europa. Hij reisde naar de plaatsen van waar ze vertrekken (zoals de stranden van Senegal) en naar de plaatsen waar ze aankomen (zoals gesloten centra op Malta en politiecellen in Slowakije).

Is De Cock in het begin van het boek neutraal reporter, dan lijkt hij op het einde bijna mensensmokkelaar in de haven van Oostende. Of klinkt die term verkeerd? Een mensenhelper misschien?
Vrede zij met u, zuster
Chris De Stoop
De Bezige Bij, 2010, 285 p.

Wie kent Muriel Degauque? Een Belgische vrouw was ze, geboren in de buurt van Charleroi. In 2005 reed ze samen met haar man naar Irak, in hun witte Mercedes. Op 9 november 2005 blies ze zichzelf op in een aanslag tegen een Amerikaans konvooi. Zo werd ze de eerste, en enige, Belgische vrouw die ooit een zelfmoordaanslag pleegde in Irak. Chris de Stoop zocht de feiten uit, praatte met getuigen en keek dossiers in. Hij reconstrueerde Muriels verhaal.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Hoe worden gewone mannen en vrouwen zelfmoordterroristen? Blijkbaar zijn daar geen al te grote stappen voor nodig. Het is verbazingwekkend en angstaanjagend om te zien hoe eenvoudig iemand kan radicaliseren, hoe snel een zelfmoordaanslag de volgende logische stap wordt. Dit boek kan je ogen openen voor een andere kant van onze maatschappij.
Verhalen en reportages
Stijn Tormans
Meulenhoff/Manteau, 2010, 317 p.

Stijn Tormans kijkt goed om zich heen en schrijft de verhalen op van de mensen op de straten en de pleinen. Dat zijn niet de grootse dramatische verhalen, exclusief en spectaculair, maar wel kleine voetnoten vol kleine vreugde en klein verdriet. Vooral verdriet, eigenlijk.
En soms slaat Tormans zelf aan het experimenteren en wordt het heel grappig, bijvoorbeeld wanneer hij besluit om in zijn eentje te gaan betogen in Brussel.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Interessant voor wie houdt van mensen en hun verhalen en verdriet. En al helemaal interessant voor wie Antwerpen een beetje kent.
Maar er is meer: Tormans vertelt in het boek bijvoorbeeld ook erg amusant hoe hij in zijn eentje een politieke partij oprichtte en meedeed aan de verkiezingen. Allemaal echt gebeurd.
Dag Vlaanderen!: hoe Walen ťcht leven en denken
Christophe Deborsu
Borgerhoff & Lamberigts, 2011, 400 p.

BelgiŽ is een ingewikkeld land. Vlamingen in het noorden en Walen in het zuiden. En in het midden, in Brussel, een hoop politici die geen efficiŽnte regering kunnen vormen omdat de verschillen tussen noord en zuid zo groot zouden zijn. Maar klopt dat wel? Hoe verschillend of gelijk zijn Vlamingen en Walen echt? En wat denken ze echt over elkaar? Christophe Deborsu, Waals tv-journalist, zocht het voor ons uit en schreef het op in het Nederlands.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Heel veel weetjes vind je in dit boek. En het antwoord op tientallen vragen, bijvoorbeeld: zijn de Vlamingen racistischer dan de Walen? Waarom presteren Walen beter op het Eurosongfestival? En: komt er ooit een Belgische burgeroorlog?

Voor al wie BelgiŽ, WalloniŽ en Vlaanderen een beetje wil begrijpen.
IsraŽl in 60 dagen
Sarah Glidden
Oog & Blik - De bezige bij, 2010, 208 p.

Sarah Glidden is van joodse afkomst. Volgens de traditie heeft ze daarom recht op een volledig betaalde reis naar het thuisland IsraŽl. Maar Sarah staat kritisch tegenover het conflict tussen IsraŽl en Palestina en heeft helemaal geen zin in joodse propaganda. Eenmaal op reis, krijgt ze het moeilijk. De IsraŽli blijken goede argumenten te hebben om een deel van de huidige Palestijnse gebieden op te eisen. Maar bijna alle Palestijnen die Sarah ontmoet, hebben het erg moeilijk. Wat moet ze daarvan denken?


Waarom zou ik dit boek lezen?
De auteur tekent haar reis: de lange ritten in de bus, de ontmoetingen met IsraŽli en Palestijnen, de overweldigende muur, de verhalen over geweld en doden, de IsraŽli die willen praten met de Arabieren, de Arabieren die blijven praten met IsraŽli...
Deze reis maakte een stevige indruk op de Sarah Glidden en dat merk je in deze strip. En als je op het einde zelf niet meer weet wat goed of slecht, wat zwart of wit is, voel je wat Sarah voelde. Waarna je echt je eigen mening kan vormen.
Arabische lente: een reis tussen revolutie & fatwa
Jorn de Cock
De Bezige Bij, 2011, 333 p.

2011 was het jaar van de revoluties in TunesiŽ, Egypte, LibiŽ en SyriŽ. Journalist Jorn De Cock woont in de regio, en vertelt in dit boek hoe hij het jaar beleeft. Hij reist veel rond, loopt tussen de betogers op het Tahrirplein en rijdt mee met de rebellen in SyriŽ. Hij krijgt via Skype en Facebook berichten over de revoluties, en ziet te veel lijken in LibiŽ. Tussendoor probeert hij te vatten wat er nu echt gebeurt in het Midden-Oosten, en wat de impact op langere termijn zal zijn.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Of je nu interesse hebt in een live-verslag over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten, zin hebt om zelf journalist te worden, of de omwentelingen in het Midden-Oosten beter wil begrijpen: bij dit boek zit je safe. Dit is een journalistiek verslag van een bijzondere jaar, dat wil duiden en dat eerlijk genoeg is om veel vragen open te laten. De auteur ergert zich geregeld aan de berichten die in Nederland en BelgiŽ in de media komen. Want de revoluties in het Midden-Oosten zijn niet zomaar te vatten in termen van religie. Dit is een erg vlot te lezen boek, waar je veel uit leert.
Blijven Proberen Obama! Amerika tussen Droom en Drama
BjŲrn Soenens
Lannoo, 2010, 223 p.

BjŲrn Soenens is Amerikawatcher bij de Vlaamse openbare omroep. In dit boek beschrijft hij de grootste problemen van de VS en van haar president, Barack Obama. De economische crisis, de wapenverslaving van veel Amerikanen, de belabberde gezondheidszorg... Het komt allemaal aan bod. Obama heeft veel beloofd, maar kan hij de toestand echt verbeteren? BjŲrn Soenens is een kritische waarnemer die een grote haat-liefdeverhouding heeft met de VS.


Waarom zou ik dit boek lezen?
BjŲrn Soenens slaagt erin om in een dun boekje een heel duidelijk beeld te scheppen van wat Amerika vandaag is. Ondanks zijn steun aan Obama blijft hij kritisch over alle problemen die de president niet opgelost krijgt. Die worden helder uiteengezet en geÔllustreerd met verschillende voorbeelden. Blijven proberen Obama! is een ideale inleiding voor wie de Amerikaanse politiek en samenleving beter wil begrijpen.


21 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>