2navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Prijsbeesten
 
Bekroonde boeken - terecht of onterecht?
 


De bekoring
Hans Münstermann
Nieuw Amsterdam, 2006, 205 p.

De bekoring volgt Andreas Klein vanaf het moment dat hij hoort dat zijn moeder overleden is tot de dag van haar begrafenis. Door haar stille dood denkt hij weer aan die dag van veertig jaar geleden, toen ze zomaar vertrok en van plan was nooit meer terug te komen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Andreas' moeder is tegen haar wil in een vrouw aan de haard en ze is hopeloos op zoek naar een beetje persoonlijke vrijheid. Is dat reden genoeg om haar gezin in de steek te laten, denk je? Ijzersterke roman over de dunne grens tussen haat en liefde.
De gelukkige klas
Theo Thijssen
Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2007, 277 p.

Staal houdt van zijn klas, elke leerling is uniek. Stiekem houdt hij een dagboek bij over de dingen die hij meemaakt op school: administratieve regels die hem niet zinnen, gebeurtenissen in de klas. Maar vooral schrijft hij over zijn leerlingen. Ze blijken ook buiten de lesuren belangrijk voor hem.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De gelukkige klas geeft je de kans om je klas eens door de ogen van je leraar te bekijken. Oprecht, grappig en heel herkenbaar.
Score: 8/10


De Nederlandse Canon

De hondeneters
Marita de Sterck
Querido, 2009, 193 p.

Eind 1917. Het is oorlog in België. Victor Vervoort is de zoon van de notaris. Zijn broer Nest zit aan het front. Victor niet, want hij heeft epilepsie en mag niet buitenkomen van zijn overbezorgde ouders. Dan verdwijnt Django, de hond van Victor. De jongen gaat hem zoeken en tuimelt de harde werkelijkheid in. De wereld waar hongerige mensen honden eten, de wereld van kinderen die sterven als ze giftige ‘melk’ drinken. De wereld van het verzet, van volkszangers en straatmadelieven.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een uitzonderlijk boek over het leven van gewone mensen in de oorlog. Veel soldaten ontmoet je niet, maar wel mensen die meer miserie meegemaakt hebben dan je op één avond kan vertellen. En dan is er de mooie Anna, het schoonste meisje van de wereld. Tijdens de zoektocht naar Django leert Victor dat niet iedereen het goed met hem voorheeft. Ook dat maakt hem sterker. Lezen, dit boek!

Kijk ook eens hier: www.entoen.nu/canon?extra=boeken-en-films
De witte tijger
Aravind Adiga
De Bezige Bij, 2008, 279 p.

De witte tijger vertelt het verhaal van Balram, een jongen die opgroeit in een arme familie in een klein dorpje in India. Wanneer hij de kans krijgt om taxichauffeur te worden van een rijke zakenman in de hoofdstad, grijpt hij die met beide handen. Voor het eerst in zijn leven komt hij in contact met een wereld van geld, mooie auto’s, vrouwen en drank. Tot de verleiding te groot wordt en hij besluit het recht in eigen handen te nemen. Met vreselijke gevolgen...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek leest als een trein en zit vol humor. En tocht toont Adiga je het échte India, hard en rauw. Met corrupte politie, rijke zakenmannen die hun personeel als slaven behandelen, de gigantische tegenstellingen tussen rijk en arm. Zware kost en toch licht verteerbaar.
Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao
Junot Diaz
Mouria, 2007, 334 p.

Oscar is een dikke nerd die door zijn vreemde gedrag nimmer een vriendinnetje zal vinden. En het helpt al helemaal niet dat hij de hele dag door vlucht in fantasy. Kortom, hij is de tegenpool van de cliché-Dominicaan, die sportief is en meisjes bij de vleet versiert. En toch hoopt Oscar de Dominicaanse Tolkien te worden én eens flink van bil te gaan...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een verhaal over Oscar, het relaas van zijn familie en waarom ze naar de Verenigde Staten immigreerden én meteen ook een schets van de 20ste eeuwse Dominicaanse Republiek. Een intrigerend en energiek boek met lekker veel voetnoten vol leuke weetjes. Grappig en pijnlijk tegelijk!
Knielen op een bed violen
Jan Siebelink
De Bezige Bij, 2005, 446 p.

Hans Sievez groeit op met een strenge en autoritaire vader. Bovendien is die nog eens streng godsdienstig. Toch kan Hans zich losrukken uit dit verstikkende milieu en in Den Haag leert hij hoe hij planten en bloemen moet kweken en verzorgen. Samen met zijn vrouw bouwt hij een plantenkwekerij op. Maar de godsdienst blijft hem achtervolgen. Een handvol lugubere 'predikers' praten voortdurend op hem in. Je ziet hoe de godsdienstwaanzin langzaam binnensijpelt in het gezin, het bedrijf en het hele leven van Hans Sievez. Griezelig.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een dik boek met het aangrijpende relaas over hoe godsdienstfundamentalisme dichter bij is dan we soms denken. Het leest als een lugubere thriller maar is gebaseerd op de waargebeurde ervaringen van de auteur zelf. Met dit boek wilde hij onderzoeken wat de motieven waren van z'n vader. In 2005 won Knielen op een bed violen de AKO literatuurprijs.
Score: 0/10

De bewaker
Peter Terrin
De Arbeiderspers, 2009, 219 p.

Twee bewakers bewaken de kelderverdieping van een luxeappartementencomplex. Hun post verlaten ze niet en misschien komt er een derde bewaker bij. Ze zijn zo goed als afgesloten van de buitenwereld. Dat weten we zeker.
Voor de rest lijkt er weinig te gebeuren, maar er is wel vanalles aan de hand. Iets bedreigt het evenwicht. Duisternis dreigt. Maar wat? Wat is het? Wat zullen de gevolgen zijn? En wat kunnen de bewakers ertegen doen?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen boek voor wie graag alles helemaal uitgelegd ziet. Dit is geen boek voor wie staat op duidelijkheid. Dit is wel een boek voor wie mee wil gaan in het mysterie, voor wie door de onbeweeglijkheid heen de maalstroom wil zien, voor wie zich wil overgeven aan onzekerheid en paranoia.
Score: 8/10

Ons derde lichaam
Edward van de Vendel
Querido, 2006, 300 p.

Tycho, het hoofdpersonage uit het bloedmooie liefdesverhaal De dagen van de bluegrassliefde, studeert nu aan de Schrijversacademie. Hij deelt een huis met de flamboyante zangeres Vonda en Moritz, een danser. Al snel worden de drie onafscheidelijk. Als Vonda meedoet aan de voorrondes van het Songfestival, sleurt ze haar vrienden mee in haar avontuur.
Maar Tycho's intense vriendschap met Vonda wordt op den duur soms ook beklemmend, en de Noorse jongen Oliver blijft in zijn gedachten spoken...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Heerlijk meeslepend verhaal over Tycho, die nog steeds verliefd is op Oliver. Lees zeker ook Chatbox, de gedichten die Tycho schreef.
Visser
Rob Van Essen
Nieuw Amsterdam, 2008, 189 p.

Jacob Visser is een geschiedenisleraar die de grip op zijn leven verliest. Een ongelukkige uitspraak in de klas maakt hem ongewild tot het gezicht van een lokale neonazistische beweging. Jacob lijkt de problemen en de persaandacht onverschillig over zich heen te laten komen. Ook van zijn gezin vervreemdt hij helemaal.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Met Visser werd Rob Van Essen genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Maar het ultieme leesargument blijft: in dit boek wordt een cliniclown vermoord, eindelijk.
Vrouwland
Rachida Lamrabet
Meulenhoff / Manteau, 2007, 236 p.

De Vlaamse ex-moslima Mara lijkt haar zaakjes mooi voor elkaar te hebben: ze haalt een flink aantal stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, ze heeft een blond lief, aan geloven doet ze niet meer, haar oude familie- en groepsbanden heeft ze verbroken. Maar schijn bedriegt: haar politieke partij laat haar in de steek, ze wordt bedreigd door moslimextremisten en de familie van haar vriend accepteert haar niet. Om er even tussenuit te zijn, keert ze met haar ontspoorde broer terug naar Marokko. Ze gaat er familie van haar omgekomen vakantieliefde Younes opzoeken.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Rachida Lamrabet is een Belgische met Marokkaanse roots. Met Vrouwland, de naam die Marokkaanse jongens Europa geven omdat de dienst daar volgens hen wordt uitgemaakt door vrouwen, schreef ze een zuiver en trefzeker boek. Geen getreur over kansloze illegalen, wel over een hoofddoekloze politica die zich niet laat intimideren. Dit boek geeft een verfrissende blik op België, Marokko, jongeren en/in/tussen culturen.


42 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>