2navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Prijsbeesten
 
Bekroonde boeken - terecht of onterecht?
 


Onder de ketchupwolken
Annabel Pitcher
Moon, 2014, 304 p.

Vanaf de allereerste bladzijde kondigt protagoniste ZoŽ Collins een afschuwelijke daad aan, waarmee ze zonder consequenties is weggekomen. Verteerd door schuldgevoelens schrijft ze haar geheim van zich af in brieven aan de ter dood veroordeelde misdadiger Stuart Harris. Oftewel iemand die de gevolgen van zijn daden wťl onder ogen durft zien. Gaandeweg wordt duidelijk dat ZoŽ het afgelopen jaar twee vriendjes had, en dat bleken twee broers te zijn Ö Net zoals in een klassieke tragedie kan zoveel verboden hartstocht slechts fataal aflopen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Annabel Pitcher weet vanaf het begin een onderhuidse spanning op te roepen. Wat is ZoŽís Ďmisdaadí precies en wie werd er het slachtoffer van? Waarom wilde ZoŽ per se twee partners? En hoe reageert haar omgeving op haar daden? ZoŽ blijkt een moedig personage, dat al haar problemen met veel humor te lijf gaan. Precies die Ė vaak ongewild Ė grappige situaties en bedenkingen maken de tragische ondertoon draaglijk. Pitcher schrijft vol mededogen over haar personages, wat in een oprecht verhaal resulteert: kortom, zoals een young adult roman zou moeten zijn.
Oorlog en terpentijn
Stefan Hertmans
De Bezige Bij, 2015, 336 p.

Vlak voor de dood van zijn grootvader krijgt Stefan Hertmans van hem zijn memoires overhandigd. In Oorlog en Terpentijn lees je zowel de herinneringen van de auteur aan zijn grootvader, maar ook de herinneringen die grootvader Urbain zelf ooit neerpende over de Grote Oorlog. De man zal later nooit meer loskomen van de ellende en harde realiteit van die traumatiserende periode.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Oorlog en Terpentijn is in de eerste plaats een boek over oorlog, maar ook een familiekroniek en een sociologisch portret van Gent rond 1900. Daarnaast is het ook een aangrijpend verhaal over de betekenis van kunst. Met een enorme nauwkeurigheid beschrijft Hertmans het leven van zijn grootvader. De herinneringselementen van zichzelf en vooral uit de dagboeken van zijn grootvader zijn de bronnen van dit meesterlijk geschreven boek. Een absolute aanrader!
Gebr.
Ted van Lieshout
Gottmer, 2011, 158 p.

Luuk is 16 en zijn jongere broer Marius is een half jaar geleden gestorven. Hun moeder wil symbolisch afscheid nemen en alles van Marius verbranden. Om Marius' dagboek te redden, begint Luuk er zelf in te schrijven. En te lezen... Wat hij leest, is erg confronterend. Want Marius wist blijkbaar al lang dat Luuk niet op meisjes valt. En laat dat nu net iets zijn wat Luuk zelf liever verborgen wil houden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ben je nog een broer als je broer dood is? Dat vraagt Luuk zich lang af. Hoe het ook zij: Gebr. gaat over de relatie van twee broers, dwars door de dood heen. Dat Ted van Lieshout zelf zijn broer verloor toen hij jong was, geeft alles een extra scherp randje. Gebr. is een sober, aangrijpend (en soms zelfs grappig) boek, dat sinds het in 1996 verscheen grote prijzen gewonnen heeft.
Skippy tussen de sterren
Paul Murray
Signatuur, 2011, 663 p.

Skippy tussen de sterren gaat over Skippy, een ietwat schriel jongetje dat al op de eerste paginaís sterft tijdens een wedstrijd donuts eten. Hij heeft nog net de naam van zijn geliefde Lori op de grond kunnen schrijven. De volgende 700 paginaís (!) zoeken een antwoord op de vraag wie Skippy is, wie Lori is, waarom Skippy dood gaat. Je leert een heleboel personages kennen, die allemaal op en rond Seabrook wonen: een chique Ierse kostschool waar de laatste paters het nog net (of net niet meer) voor het zeggen hebben.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is een uitdaging: het is dik, het vertelt verschillende verhalen tegelijk en het is niet bepaald een toonbeeld van vrolijkheid. Maar je krijgt er ook een hele wereld voor in de plaats. En de personages stellen je rechtstreeks en onrechtstreeks vragen over volwassen worden, zodat het boek ook je eigen leven in kruipt.

Dit boek won in 2012 de Diorapthe Jongerenliteratuur Prijs.
Score: 0/10

De bewaker
Peter Terrin
De Arbeiderspers, 2009, 219 p.

Twee bewakers bewaken de kelderverdieping van een luxeappartementencomplex. Hun post verlaten ze niet en misschien komt er een derde bewaker bij. Ze zijn zo goed als afgesloten van de buitenwereld. Dat weten we zeker.
Voor de rest lijkt er weinig te gebeuren, maar er is wel vanalles aan de hand. Iets bedreigt het evenwicht. Duisternis dreigt. Maar wat? Wat is het? Wat zullen de gevolgen zijn? En wat kunnen de bewakers ertegen doen?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen boek voor wie graag alles helemaal uitgelegd ziet. Dit is geen boek voor wie staat op duidelijkheid. Dit is wel een boek voor wie mee wil gaan in het mysterie, voor wie door de onbeweeglijkheid heen de maalstroom wil zien, voor wie zich wil overgeven aan onzekerheid en paranoia.

Lezen voor de Lijst | Niveau 3

Alleen maar nette mensen
Robert Vuijsje
Nijgh & Van Ditmar, 2008, 286 p.

David Samuels, jood, is 21 en zit erg in de knoop met zichzelf. Zijn familie, vrienden en liefje behoren allemaal tot de 'nette mensen': goedgemanierd, gestudeerd, altijd beleefd en wit. Toevallig heeft David zwarte krullen, waardoor hij eruitziet als een Marokkaan. Vervelend! David komt voor een hartverscheurende keuze te staan: gaat hij verder met zijn nette jeugdvriendinnetje Naomi of kiest hij voor de verboden charmes van Rowanda, een 'echte negerin'?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Alleen maar nette mensen is een ongelooflijk grappig boek over de clash tussen twee culturen. Aan de ene kant de 'nette' mensen, aan de andere kant foute r&b, blingbling, cola, kentucky fried chicken en seks. Het boek leest als een trein, met hoofdstukjes van maximum 3 pagina's en korte zinnen die klinken als vettige rock & roll. Een amusant boek!
Visser
Rob Van Essen
Nieuw Amsterdam, 2008, 189 p.

Jacob Visser is een geschiedenisleraar die de grip op zijn leven verliest. Een ongelukkige uitspraak in de klas maakt hem ongewild tot het gezicht van een lokale neonazistische beweging. Jacob lijkt de problemen en de persaandacht onverschillig over zich heen te laten komen. Ook van zijn gezin vervreemdt hij helemaal.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Met Visser werd Rob Van Essen genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Maar het ultieme leesargument blijft: in dit boek wordt een cliniclown vermoord, eindelijk.
Score: 7/10

De eenzaamheid van de priemgetallen
Paolo Giordano
Cargo, 2009, 318 p.

Er is een jongen en er is een meisje. Allebei hebben ze hun kleine en ook hun zeer grote problemen - problemen met zichzelf, met hun omgeving, met hun lichaam. We volgen ze in episodes van hun kinderjaren, door de moeilijke puberteit, tot hun dertigste. Dat ze voor elkaar geboren zijn, zien we dadelijk. Maar zien zij het zelf ook? Vinden ze elkaar ooit helemaal? Kunnen ze elkaar helpen in het leven? Of willen ze niet geholpen worden?


Waarom zou ik dit boek lezen?
De eenzaamheid van de priemgetallen is pas Paolo Giordano's eerste boek, maar in ItaliŽ heeft hij er alle prijzen mee gewonnen die er te winnen zijn. De personages zijn geen vrolijke Fransen en een rimpelloos leven hebben ze helemaal niet, maar elke lezer herkent wel iets in deze jongeren. Opgroeien is namelijk nog nooit echt makkelijk geweest, voor niemand.
Wolfsroedel
Floortje Zwigtman
Luitingh-Sijthoff, 2015, 512 p.

De drie vrienden Vulpe, Alexandru en Ion hebben geen zin meer in hun saaie leven en vluchten hun dorp uit.
Ze sluiten zich aan bij de bende van Lupu, Vulpeís broer. Deze bende houdt zich schuil in Snagov, een verlaten klooster op een eilandje. Hier ligt prins Vlad Tepes begraven. Lupu wil zijn schatten hebben en breekt het graf van de prins open. Niet lang daarna komt er een vreemde schaapsherder die de jongens de prachtigste verhalen over vroeger vertelt. En dan is er ook nog die bijzondere kluizenaar.
De jongens worden meegesleurd in een stroom van haat en geweld, met bijzonder akelige gevolgen...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een boeiend verhaal over wat macht met mensen kan doen. De verhalen en brieven van vroeger geven het spel om de macht nog een extra dimensie. Een groots en duister boek dat veel vragen oproept...
Score: 9/10


De Nederlandse Canon
Lezen voor de Lijst | Niveau 3

Allemaal willen we de hemel
Els Beerten
Querido, 2014, 498 p.

Een klein dorp in Vlaanderen tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de oorlog verdelen scherpe tegenstellingen het dorp: goed en fout. Vier vertellers doen hun verhaal: Ward, die tegen de communisten gaat vechten. Jef, Wards beste vriend. Jefs kleine broer Remi en hun grote zus Renťe, die verliefd is op Ward.
Muziek en de fanfare smeden banden tussen mensen, maar de geschiedenis scheurt die banden aan flarden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een complex boek, met vier vertellers en sprongen vooruit en terug in de tijd. En een complex thema: wat goed of fout was, is zestig jaar na WOII nog steeds een grijze zone. Waren de gewone burgers van toen, de toeschouwers, fout omdat ze niets goeds deden of waren ze goed omdat ze niets fouts deden? Allemaal willen we de hemel maakt duidelijk dat het moeilijk 'goede' keuzes maken was in WOII.

Kijk ook eens hier: www.entoen.nu/canon?extra=boeken-en-films


24 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>