2navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Prijsbeesten
 
Bekroonde boeken - terecht of onterecht?
 


De bekoring
Hans MŁnstermann
Nieuw Amsterdam, 2006, 205 p.

De bekoring volgt Andreas Klein vanaf het moment dat hij hoort dat zijn moeder overleden is tot de dag van haar begrafenis. Door haar stille dood denkt hij weer aan die dag van veertig jaar geleden, toen ze zomaar vertrok en van plan was nooit meer terug te komen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Andreas' moeder is tegen haar wil in een vrouw aan de haard en ze is hopeloos op zoek naar een beetje persoonlijke vrijheid. Is dat reden genoeg om haar gezin in de steek te laten, denk je? Ijzersterke roman over de dunne grens tussen haat en liefde.
De gelukkige klas
Theo Thijssen
Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2007, 277 p.

Staal houdt van zijn klas, elke leerling is uniek. Stiekem houdt hij een dagboek bij over de dingen die hij meemaakt op school: administratieve regels die hem niet zinnen, gebeurtenissen in de klas. Maar vooral schrijft hij over zijn leerlingen. Ze blijken ook buiten de lesuren belangrijk voor hem.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De gelukkige klas geeft je de kans om je klas eens door de ogen van je leraar te bekijken. Oprecht, grappig en heel herkenbaar.
Score: 0/10

De bewaker
Peter Terrin
De Arbeiderspers, 2009, 219 p.

Twee bewakers bewaken de kelderverdieping van een luxeappartementencomplex. Hun post verlaten ze niet en misschien komt er een derde bewaker bij. Ze zijn zo goed als afgesloten van de buitenwereld. Dat weten we zeker.
Voor de rest lijkt er weinig te gebeuren, maar er is wel vanalles aan de hand. Iets bedreigt het evenwicht. Duisternis dreigt. Maar wat? Wat is het? Wat zullen de gevolgen zijn? En wat kunnen de bewakers ertegen doen?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen boek voor wie graag alles helemaal uitgelegd ziet. Dit is geen boek voor wie staat op duidelijkheid. Dit is wel een boek voor wie mee wil gaan in het mysterie, voor wie door de onbeweeglijkheid heen de maalstroom wil zien, voor wie zich wil overgeven aan onzekerheid en paranoia.
Score: 8/10

Ons derde lichaam
Edward van de Vendel
Querido, 2006, 300 p.

Tycho, het hoofdpersonage uit het bloedmooie liefdesverhaal De dagen van de bluegrassliefde, studeert nu aan de Schrijversacademie. Hij deelt een huis met de flamboyante zangeres Vonda en Moritz, een danser. Al snel worden de drie onafscheidelijk. Als Vonda meedoet aan de voorrondes van het Songfestival, sleurt ze haar vrienden mee in haar avontuur.
Maar Tycho's intense vriendschap met Vonda wordt op den duur soms ook beklemmend, en de Noorse jongen Oliver blijft in zijn gedachten spoken...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Heerlijk meeslepend verhaal over Tycho, die nog steeds verliefd is op Oliver. Lees zeker ook Chatbox, de gedichten die Tycho schreef.
Visser
Rob Van Essen
Nieuw Amsterdam, 2008, 189 p.

Jacob Visser is een geschiedenisleraar die de grip op zijn leven verliest. Een ongelukkige uitspraak in de klas maakt hem ongewild tot het gezicht van een lokale neonazistische beweging. Jacob lijkt de problemen en de persaandacht onverschillig over zich heen te laten komen. Ook van zijn gezin vervreemdt hij helemaal.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Met Visser werd Rob Van Essen genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Maar het ultieme leesargument blijft: in dit boek wordt een cliniclown vermoord, eindelijk.
Waar was je nou?
K. Schippers
Querido, 2008, 240 p.

In het huis van zijn overleden moeder vindt fotoís van een vergeten strandvakantie. Hij denkt er vol melancholie aan terug en laat zich opslokken door de beelden. Letterlijk! Hij is op magische wijze teruggekeerd naar het verleden, en staat in het decor van de foto's. Hij ziet, hoort, ruikt, proeft, voelt alles in het echt: een pikante, ouderwetse kroket, de oude trams, de vliegers aan het strand, de kleurrijke broche van zín moeder, de kriebels die hij voelde voor Chris...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wat doe je als je in je eigen geÔdealiseerde verleden terecht komt? Keer je terug naar het heden of blijf je even hangen? Dit boek voort je mee door gedachtenstromen, heldere observaties en flarden van ideeŽn. Dat maakt het boek ideaal voor iedereen die dromerig terugdenkt aan dingen die voorbij zijn. Waar was je nou? kreeg in 2006 de Libris Literatuurprijs.
Score: 8/10

Lopen voor je leven
Els Beerten
Querido, 2010, 183 p.

Noor is achttien en wil kost wat kost een marathon uitlopen. Zeer ongewoon voor vrouwen in de jaren zeventig van de twintigste eeuw, maar Noor is een natuurtalent. Tijdens het lopen denkt ze aan wat voorbij is en wat steeds terugkomt, waarom ze moet lopen voor haar leven!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een bloedmooi verhaal. De adrenalinestoot die je krijgt als je door dit boek raast is misschien wel te evenaren met het lopen van de marathon zelf. Een boek waarbij je wanhopig het slinkend aantal bladzijden telt die je nog hebt...
Score: 7/10

De eenzaamheid van de priemgetallen
Paolo Giordano
Cargo, 2009, 318 p.

Er is een jongen en er is een meisje. Allebei hebben ze hun kleine en ook hun zeer grote problemen - problemen met zichzelf, met hun omgeving, met hun lichaam. We volgen ze in episodes van hun kinderjaren, door de moeilijke puberteit, tot hun dertigste. Dat ze voor elkaar geboren zijn, zien we dadelijk. Maar zien zij het zelf ook? Vinden ze elkaar ooit helemaal? Kunnen ze elkaar helpen in het leven? Of willen ze niet geholpen worden?


Waarom zou ik dit boek lezen?
De eenzaamheid van de priemgetallen is pas Paolo Giordano's eerste boek, maar in ItaliŽ heeft hij er alle prijzen mee gewonnen die er te winnen zijn. De personages zijn geen vrolijke Fransen en een rimpelloos leven hebben ze helemaal niet, maar elke lezer herkent wel iets in deze jongeren. Opgroeien is namelijk nog nooit echt makkelijk geweest, voor niemand.
Score: 9/10

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
Mark Haddon
De Fontein, 2012, 208 p.

Wanneer Christopher de hond van de buurvrouw dood op het gazon ziet liggen, is hij ervan overtuigd dat iemand de hond heeft vermoord. Op zijn geheel eigen manier Ė Christopher heeft het syndroom van Asperger Ė gaat hij op onderzoek uit. Dat wordt hem niet in dank afgenomen, en zeker niet door zijn vader. Over hem komt Christopher heel wat dingen te weten die zijn strikt geordende leventje overhoop halen. En structuur is net datgene wat hem het liefst is...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een hilarische en bijzondere detectiveroman met een uniek personage in de hoofdrol: hij is ontwapenend naÔef, consequent eerlijk en duizelingwekkend geniaal. Ook al observeert en interpreteert Christopher de mensen om hem heen fundamenteel anders, het is moeilijk om niet van hem te gaan houden...
Skippy tussen de sterren
Paul Murray
Signatuur, 2011, 663 p.

Skippy tussen de sterren gaat over Skippy, een ietwat schriel jongetje dat al op de eerste paginaís sterft tijdens een wedstrijd donuts eten. Hij heeft nog net de naam van zijn geliefde Lori op de grond kunnen schrijven. De volgende 700 paginaís (!) zoeken een antwoord op de vraag wie Skippy is, wie Lori is, waarom Skippy dood gaat. Je leert een heleboel personages kennen, die allemaal op en rond Seabrook wonen: een chique Ierse kostschool waar de laatste paters het nog net (of net niet meer) voor het zeggen hebben.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is een uitdaging: het is dik, het vertelt verschillende verhalen tegelijk en het is niet bepaald een toonbeeld van vrolijkheid. Maar je krijgt er ook een hele wereld voor in de plaats. En de personages stellen je rechtstreeks en onrechtstreeks vragen over volwassen worden, zodat het boek ook je eigen leven in kruipt.

Dit boek won in 2012 de Diorapthe Jongerenliteratuur Prijs.


24 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>