2navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Ik wil poŽzie
 
Voor alle dromers en vrienden van de poŽzie!
 


Score: 8/10

De gedichten
Herman De Coninck
De Arbeiderspers, 2002, 676 p.

De meest leesbare dichter van Vlaanderen, zo kan je hem noemen. Prachtige verzen die het hebben over de liefde natuurlijk maar ook over de poŽzie zelf. Ze gaan over vriendschap en het leven en zijn verrukkelijk mooi geschreven.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Herman De Coninck is in 1997 overleden. Zijn dood wordt jaarlijks herdacht. Zijn poŽzie zindert nog na. Heldere omschrijvingen, trefzekere woorden, rake verzen...
Gedichten voor gelukkige mensen
Bart Moeyaert
Querido, 2008, 51 p.

Met zijn eerste bundel Verzamel de liefde werd auteur Bart Moeyaert in ťťn klap dichter. Maar hij is veel meer in deze bundel. Hij ademt (of niet) en zingt, hij bewondert de vlucht van zwanen, en hij heeft lief.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Hoe doet hij het toch? Je laten voelen wat er overblijft van liefde, je onderdompelen in verwarring en rouw. In eenvoudige woorden roept Moeyaert hele werelden op en maakt hij je deelgenoot van gevoelens waarvan je niet wist dat je ze had.
Het beste en de rest
Ingmar Heytze
Podium, 2006, 71 p.

Ingmar Heytze dicht als geen ander. Hij is een ambachtsman, voortdurend met poŽzie in de weer: op zijn weblog, op vele podia en in boekvorm.
Het beste en de rest is een heus 'greatest hits'-album. Het resultaat van twintig jaar poŽtische drang en ongebreideld enthousiasme verpakt in een fraai vormgegeven boek.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Heytze ontkracht met zwier vele poŽzieclichťs. Verwacht geen donkere, hermetische poŽzie van een wereldvreemde man, alleen met zijn doorwrochte gedachten en geschriften op een duister zolderkamertje.
Nee, de poŽzie van Heytze staat midden in deze wereld. De dichter legt in voor- en nawoord graag uit waarvoor hij staat. Want let wel, hoe lichtvoetig en vlot soms, hoe alledaags het onderwerp, de poŽzie van Heytze raakt, ontroert en beklijft.
Fijn detail: de voorleessessies op de bijbehorende cd.
De 21ste eeuw in 300 gedichten
Gerrit Komrij
De Bezige Bij, 2010, 223 p.

Bloemlezingen zijn vaak een ideale kennismaking met poŽzie. Meesterbloemlezer Gerrit Komrij zoekt in deze bundel gedichten samen van dichters die in de 21ste eeuw - vandaag dus - schrijven. Ze mochten niet ouder dan 34 zijn, de bijna 50 Nederlandse en Vlaamse dichters die hier de revue passeren.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een ideale inleiding tot de hedendaagse poŽzie en een aanmoediging om dichters te ontdekken en te blijven lezen. Deze bundel lees je niet van a tot z, maar sla je lukraak open. Of je zoekt gericht naar deze of gene om nader kennis te maken. Hoe dan ook: met deze verzameling gedichten haal je gegarandeerd het grootste dichterstalent van nu in huis.
Mijn tweede stem
Guido Lauwaert
Roularta, 2006, 133 p.

Guido Lauwaert bloemleest een vijftigtal gedichten van Vlaamse en Nederlandse auteurs, van alle tijden. Hij schreef bovendien een commentaar bij elk van de gedichten.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Verwacht van Guido Lauwaert geen dorre commentaar of slaapverwekkende analyse en zeker geen PoŽzie voor dummies. Neen, deze bundel wil je besmetten met de liefde voor poŽzie. Na deze gedichten en Lauwaerts prachtige commentaren kan je nauwelijks nog een dag zonder poŽzie.
Nieuwe sterrenbeelden
Peter Verhelst
Prometheus, 2008, 125 p.

Met nieuwe sterrenbeelden schreef Peter Verhelst een uitbundige, persoonlijke en lijvige dichtbundel. PoŽzie over lichamelijkheid, het samenvallen of samen vallen met de ander, in een verwarrende tijd. En met hoop ťn verlangen, verlangen naar schoonheid ťn naar liefde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Bedwelmend, bezwerend, verslavend, duizelingwekkend: de poŽzie van Verhelst eist de moed van een valschermspringer. Open de bundel, zet je schrap, adem diep in, alle zintuigen open en duik erin, lees eens daar en dan weer elders, soms luidop soms in stilte. Als je dit durft, ervaar je de sensatie als die van een vrije val, weg van alles, enkel 'in' de poŽzie.
Tumult
Maarten Inghels
Van Gennep, 2008, 39 p.

Maarten Inghels is jong en - zoals de titel van deze bundel doet vermoeden - onrustig. Tumult is verschenen onder het alziend en goedkeurend oog van poŽziegod Gerrit Komrij, een indrukwekkende prestatie voor een debutant. Inghels gaat het tumult in en rond zich te lijf. Hij wikt en weegt woorden en beelden en zoekt ondertussen naar rust.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De bedrieglijk eenvoudige gedichten van Maarten Inghels gaan over de dingen des levens: eenzaamheid, melancholie, verwarring en - uiteraard - de liefde. Niets menselijks is deze gedichten vreemd.
Twee meisjes: liedteksten 1972-2008
Raymond van het Groenewoud
Nijgh & Van Ditmar, 2008, 241 p.

'Twee meisjes op het strand / ze lezen modebladen...'
Zo begint het lied Twee meisjes van Raymond van het Groenewoud. Raymond is ťťn van de beste zangers uit BelgiŽ. Hij gaat al 40 jaar mee, en weet nog steeds mensen te ontroeren. Raymond is een zanger met passie en engagement. Iemand die leeft voor en in de muziek. Dit boek bundelt al zijn liedjesteksten. Heerlijk om in te bladeren Ė en om mee te zingen!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Lees de teksten van Raymond luidkeels, zing ze, schreeuw ze, fluister ze, lach ze, huil ze. Doe ermee wat je wil, want dat is wat Raymond wil. En wil je een tekst nalezen? Wil je nieuwe liederen van Raymond van het Groenewoud ontdekken? Of nog eens genieten van de grappen, de mooie vondsten en de humor? Dan is dit boek iets voor jou. Het is bovendien een echt vakantieboek: laat het slingeren, pak het af en toe eens vast, neem het mee als er een kampvuur in de buurt is.
Veranderlijk
Jozef Deleu, e.a.
Van Halewyck, 2007, 416 p.

Lezer en dichter Jozef Deleu nodigde 85 Nederlandstalige dichters uit om de vijfde verjaardag van zijn poŽzietijdschrift Het Liegend Konijn te vieren. De opdracht: schrijf een gedicht over veranderlijkheid. Dichters uit zuid en noord gingen aan de slag. Zij zochten woorden voor veranderlijke gedachten, gevoelens, ervaringen, wijsheden en dromen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek geeft je meteen een fijn overzicht van het hedendaagse Nederlandstalige poŽzielandschap. Een boek dat mooi is, hard, moeilijk, eenvoudig, delicaat, onverstaanbaar, speels, scherp, helder, intiem, militant, teder, verwarrend. Goed voor je hart, je verstand en je hele wezen!
Vlees mij!
Stijn Vranken
Meulenhoff/Manteau, 2008, 54 p.

'Leven is dodelijk / Het werkt verslavend en veroorzaakt hartkloppingen / Begin er niet mee! (raadpleeg uw arts of apotheker)', zo luidt het advies van deze dichter. Maar tegen beter weten in waagt hij er zich aan: aan het leven en de liefde. Dat valt soms mee, en soms heel erg tegen. Met veel humor beschrijft hij de ups en downs van zijn (liefdes)leven.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Voor al wie houdt van gedichten die een tikje geheimzinnig zijn en toch niet ontoegankelijk, en van dubbelzinnige gedichten met een knipoog. Een dunne dichtbundel met vlotte poŽzie die zichzelf niet te serieus neemt en daardoor licht verteerbaar blijft.


49 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>