2navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Ik wil poŽzie
 
Voor alle dromers en vrienden van de poŽzie!
 


Score: 8/10

De gedichten
Herman De Coninck
De Arbeiderspers, 2002, 676 p.

De meest leesbare dichter van Vlaanderen, zo kan je hem noemen. Prachtige verzen die het hebben over de liefde natuurlijk maar ook over de poŽzie zelf. Ze gaan over vriendschap en het leven en zijn verrukkelijk mooi geschreven.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Herman De Coninck is in 1997 overleden. Zijn dood wordt jaarlijks herdacht. Zijn poŽzie zindert nog na. Heldere omschrijvingen, trefzekere woorden, rake verzen...
160 gedichten om uit het hoofd te kennen: van Heer Halewijn tot Hugo Claus
Koen Stassijns, Ivo van Strijten (red.)
Lannoo, 2007, 227 p.

160 gedichten om uit het hoofd te kennen verzamelt - verrassing! - 160 gedichten vanaf de elfde eeuw tot het begin van de eenentwintigste eeuw. De dichtbundel begint met het oudste ĎHebban olla vogala nestas hagunnaní. Daarna volgen gedichten van anonieme dichters, van Hadewijch en Anna Bijns, van Jacob Cats, Pieter Corneliszoon Hooft, Guido Gezelle, Karel van de Woestijne, Paul van Ostaijen, Herman Gorter, Bertus Aafjes, Herman de Coninck, Neeltje Maria Min, Rutger Kopland, Judith Herzberg enzovoort.


Waarom zou ik dit boek lezen?
160 gedichten om uit het hoofd te kennen is een goede start om in de poŽzie van verschillende dichters door de tijd heen te duiken.
Gedichten voor gelukkige mensen
Bart Moeyaert
Querido, 2008, 51 p.

Met zijn eerste bundel Verzamel de liefde werd auteur Bart Moeyaert in ťťn klap dichter. Maar hij is veel meer in deze bundel. Hij ademt (of niet) en zingt, hij bewondert de vlucht van zwanen, en hij heeft lief.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Hoe doet hij het toch? Je laten voelen wat er overblijft van liefde, je onderdompelen in verwarring en rouw. In eenvoudige woorden roept Moeyaert hele werelden op en maakt hij je deelgenoot van gevoelens waarvan je niet wist dat je ze had.
Het beste en de rest
Ingmar Heytze
Podium, 2006, 71 p.

Ingmar Heytze dicht als geen ander. Hij is een ambachtsman, voortdurend met poŽzie in de weer: op zijn weblog, op vele podia en in boekvorm.
Het beste en de rest is een heus 'greatest hits'-album. Het resultaat van twintig jaar poŽtische drang en ongebreideld enthousiasme verpakt in een fraai vormgegeven boek.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Heytze ontkracht met zwier vele poŽzieclichťs. Verwacht geen donkere, hermetische poŽzie van een wereldvreemde man, alleen met zijn doorwrochte gedachten en geschriften op een duister zolderkamertje.
Nee, de poŽzie van Heytze staat midden in deze wereld. De dichter legt in voor- en nawoord graag uit waarvoor hij staat. Want let wel, hoe lichtvoetig en vlot soms, hoe alledaags het onderwerp, de poŽzie van Heytze raakt, ontroert en beklijft.
Fijn detail: de voorleessessies op de bijbehorende cd.
Alles is breekbaar
Neil Gaiman
Luitingh, 2007, 366 p.

Alles is breekbaar is een verhalenbundel met dertig kortverhalen en gedichten. De verhalen zijn duister, grappig of ontroerend, zitten vol onverwachte wendingen en eindigen vaak verrassend.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie leest met open geest, beleeft veel pret aan deze bundel. Als fijne extra bevat dit boek een verklaring van elk verhaal en gedicht door de auteur.
De 21ste eeuw in 300 gedichten
Gerrit Komrij
De Bezige Bij, 2010, 223 p.

Bloemlezingen zijn vaak een ideale kennismaking met poŽzie. Meesterbloemlezer Gerrit Komrij zoekt in deze bundel gedichten samen van dichters die in de 21ste eeuw - vandaag dus - schrijven. Ze mochten niet ouder dan 34 zijn, de bijna 50 Nederlandse en Vlaamse dichters die hier de revue passeren.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een ideale inleiding tot de hedendaagse poŽzie en een aanmoediging om dichters te ontdekken en te blijven lezen. Deze bundel lees je niet van a tot z, maar sla je lukraak open. Of je zoekt gericht naar deze of gene om nader kennis te maken. Hoe dan ook: met deze verzameling gedichten haal je gegarandeerd het grootste dichterstalent van nu in huis.
Mijn tweede stem
Guido Lauwaert
Roularta, 2006, 133 p.

Guido Lauwaert bloemleest een vijftigtal gedichten van Vlaamse en Nederlandse auteurs, van alle tijden. Hij schreef bovendien een commentaar bij elk van de gedichten.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Verwacht van Guido Lauwaert geen dorre commentaar of slaapverwekkende analyse en zeker geen PoŽzie voor dummies. Neen, deze bundel wil je besmetten met de liefde voor poŽzie. Na deze gedichten en Lauwaerts prachtige commentaren kan je nauwelijks nog een dag zonder poŽzie.
Nieuwe sterrenbeelden
Peter Verhelst
Prometheus, 2008, 125 p.

Met nieuwe sterrenbeelden schreef Peter Verhelst een uitbundige, persoonlijke en lijvige dichtbundel. PoŽzie over lichamelijkheid, het samenvallen of samen vallen met de ander, in een verwarrende tijd. En met hoop ťn verlangen, verlangen naar schoonheid ťn naar liefde.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Bedwelmend, bezwerend, verslavend, duizelingwekkend: de poŽzie van Verhelst eist de moed van een valschermspringer. Open de bundel, zet je schrap, adem diep in, alle zintuigen open en duik erin, lees eens daar en dan weer elders, soms luidop soms in stilte. Als je dit durft, ervaar je de sensatie als die van een vrije val, weg van alles, enkel 'in' de poŽzie.
Slaapkoppen
Randall C.
Oogachtend, 2008, 112 p.

Potvissen en wolken. Russen op een eiland en russen in een duikboot. Diezelfde duikboot bij de potvissen. Ondertussen een jongen en een meisje aan het einde van de wereld. Een hond in een dinosaurus en iets mysterieus in een klein doosje.
Slaapkoppen sleept je mee van het ene naar het andere. Zonder voor de hand liggende verbanden. Als een eeuwig durende gedachte. Als een droom.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Verwacht geen normaal verhaal. Of beter, verwacht helemaal niets. Laat je gewoon meevoeren en ontdek een geheel nieuwe wereld. Een wereld van dromen die je gevangen houdt. Maar waarin je, als je goed kijkt, wel eens iets echts kan zien.
Deze strip is helemaal anders als de doorsnee strip. Niets is wat het lijkt en alles kan.
Misschien is dit poŽzie in stripvorm. Misschien niet. Wat zeker is, is dat Slaapkoppen bijzonder fascinerend is.
Tumult
Maarten Inghels
Van Gennep, 2008, 39 p.

Maarten Inghels is jong en - zoals de titel van deze bundel doet vermoeden - onrustig. Tumult is verschenen onder het alziend en goedkeurend oog van poŽziegod Gerrit Komrij, een indrukwekkende prestatie voor een debutant. Inghels gaat het tumult in en rond zich te lijf. Hij wikt en weegt woorden en beelden en zoekt ondertussen naar rust.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De bedrieglijk eenvoudige gedichten van Maarten Inghels gaan over de dingen des levens: eenzaamheid, melancholie, verwarring en - uiteraard - de liefde. Niets menselijks is deze gedichten vreemd.


55 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>