2navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Lach eens met een boek
 
Van subtiele glimlach tot bulderlach. Grove grappen of fijnzinnige humor, voor elk wat wils.
 


De eendenman
Kees Moeliker
Nieuw Amsterdam, 2009, 205 p.

Op 5 juni 1995 vloog een vogel zich dood tegen de glazen gevel van het natuurhistorisch museum in Rotterdam. Het was een wilde eend, een mannetje. Even later kwam er een tweede wilde eend in beeld, ook een mannetje, die zijn dode soortgenoot begon te verkrachten. Voorwaar een geval van vreemd diergedrag, dacht Kees Moeliker, de museumconservator en schrijver van dit boek. Dat is homoseksuele necrofilie.
Kees Moeliker liet de dode eend opzetten voor in zijn museum en schreef een prijswinnend wetenschappelijk artikel over de zaak. Sindsdien is hij verzamelaar van opmerkelijk gedrag bij dieren. Een deel van zijn verzameling is te vinden in dit boek.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie kent er nog de mus die enkele jaren geleden de voorbereidingen van een domino-recordpoging in de war stuurde door alvast enkele duizenden steentjes omver te fladderen? Kees Moeliker vertelt je wat er met die mus gebeurde. Woody Allen, Jerry Seinfeld en John McEnroe hebben appartementen rond Central Park in New York. Kees Moeliker vertelt je welke opmerkelijke stadsbewoners wel eens paren op hun balkons.
Diergedrag is sowieso interessant, maar dit boek biedt meer. Door de gortdroge humor van Moeliker wordt het ook een beleefd literair feestje.
Door de liefde toegetakeld
Aat Ceelen
Nieuw Amsterdam, 2007, 128 p.

Een man ziet in een voorbijrijdende tram de vrouw van zijn leven. Het is maar in een flits, maar hij is er zeker van: dit is dé vrouw. Haar haar is rood, haar huid is bleek, haar naam is ongetwijfeld Sonja. Vanaf dat moment gaat hij onophoudelijk naar haar op zoek. Als een idioot. Overdag en ook in zijn geile dromen en op moeilijke momenten met een biertje in de hand. Of twee biertjes. Of zes, waarom niet? Vinden en spreken zal hij haar, en haar uit de vette klauwen van die andere man rukken. Al de rest doet er niet meer toe.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen stichtelijk en serieus boek, nee. Dit is een smerig, dronken, geestig en geil boek over een man met maar één obsessie: trambestuurster Sonja.
Aat Ceelen is theatermaker en dat merk je aan de vaart die hij aan zijn monoloog geeft. Je wil meegaan met de verteller, met zijn veronderstellingen en zijn dronkemansroes, ook al gaat hij helemaal over the top. Verwacht je aan absurde toestanden en vergeet nooit meer hoe destructief de liefde kan zijn.
Dorrestijns vogelgids
Hans Dorrestijn
Nijgh & Van Ditmar, 2007, 272 p.

Hans Dorrestijn vertelt de lezer over zijn talloze gelukte en mislukte avonturen met vogels. De beginneling leert waarom het niet goed is al te zuinig te zijn, dat vogels soms herauten uit de hemel zijn, en dat vogelaar Dorrestijn en de appelvink een lange, maar moeilijke relatie hebben. En dat vogels de schrijver altijd trouw zijn gebleven, wat van vrouwen niet gezegd kan worden. En dat koekoeksnesten niet bestaan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Over de natuur en natuurbeleving worden sowieso al weinig boeken geschreven, en zeker weinig geestige. Met dit boek leer je niet alleen vanalles bij over vogels en de natuur, soms moet je er ook heel hard mee lachen. Slechts weinig mensen kunnen zichzelf zo hilarisch de grond inschrijven als Hans Dorrestijn in dit boek. Even grappig als de beste Brusselmansen.
Antsy does time: hij werkt zich steeds weer in de nesten
Neal Shusterman
Lemniscaat, 2010, 216 p.

Antsy is ontzet als zijn vriend Gunnar vertelt dat hij nog maar een maand te leven heeft. Uit medelijden schenkt Antsy hem op papier een maand van zijn leven. Tot zijn verbazing ontketent hij hiermee een rage. Iedereen op school wil hetzelfde doen. Gelukkig is ook Kjersten, de bloedmooie en onbereikbare zus van Gunnar, hem dankbaar. Maar hoe meer tijd Antsy bij zijn vriend thuis doorbrengt, hoe vreemder hij het daar begint te vinden...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Antsy does time is een aanstekelijke mix van humor en tragiek. Lees zeker ook het eerste boek over Antsy, The Schwa was here, dat met evenveel vaart is geschreven!
En je ziet nog eens wat
Renske de Greef
Meulenhof, 2009, 262 p.

Guusje en haar toekomstige schoonbroer raken verwikkeld in een discussie over het nut van vrijwilligerswerk. De cynische schoonbroer beweert dat we beter niet zouden helpen. Om hem het tegendeel te bewijzen, trekt Guusje zelf als vrijwilliger naar Afrika. Ze wil levens redden, innerlijke wijsheid vinden, een lief opdoen... Kortom: de wereld verbeteren én tegelijkertijd een leuke tijd hebben. Ter plaatse dringt het tot haar door dat ze haar verwachtingen flink moet bijstellen. Zou haar schoonbroer toch gelijk hebben?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek brengt op verfrissende wijze een verhaal dat we dachten al te kennen: de armoede in Afrika en onze bemoeienissen ermee. De onomwonden manier waarop Renske De Greef over het vrijwilligersleven in Afrika vertelt, kan op het eerste zicht een beetje hard lijken. Maar door een flinke dosis scherpe humor houdt ze haar boek kritisch én luchtig tegelijk.
Score: 9/10

Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef
Marc De Coster
Standaard Uitgeverij, 2007, 443 p.

Marc De Coster schreef dit woordenboek voor iedereen die graag een woordje meescheldt. Het Groot Scheldwoordenboek bewijst dat mensen ontzettend creatief zijn wanneer het op schelden, schimpen en spotten aankomt, van het bekendere 'kakmadam' tot het minder bekende 'schriep'. Je leert over de betekenis en de oorsprong van een scheldwoord, en je leert ze gebruiken in voorbeeldzinnen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het Groot Scheldwoordenboek is een heerlijk boek om in te grasduinen en een handig middel om in een scheldpartij creatief en origineel uit de hoek te komen. De auteur kreeg hulp van jongeren bij het schrijven.
Het anti-hondenboek
Hans Dorrestijn
Nijgh & Van Ditmar, 2009, 159 p.

Veel mensen hebben een hond en dat is eigenlijk niet te begrijpen. Honden stinken altijd, laten overal drollen achter, hebben onbeschaamd seks in openbare ruimtes en bijten kleine kinderen dood... Hans Dorrestijn windt zich in dit boek op over honden en hondenbezitters. Maar neem het boek niet te serieus, het is vooral om mee te lachen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is interessant voor twee soorten mensen: voor hondenliefhebbers en voor hondenhaters. Beide groepen zullen genieten van de vele korte stukjes in dit boek. Soms zijn de grapjes flauw, dat klopt, maar Dorrestijns flauwe humor is erg vermakelijk.
Het leven is vurrukkuluk!
Remco Campert
Bezige Bij, 2007, 153 p.

Dit boek vertelt het verhaal van Boelie en Mees, twee goede vrienden die samenwonen. Boelie is dichter, Mees jazzpianist. Op een zondagochtend komen ze in het park een meisje tegen. Mees ziet haar meteen zitten en wil met haar naar bed. Plots merken ze dat ze gevolgd worden door een oudere man, Kees. Ze besluiten hem te overvallen en zijn geld te stelen...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Campert verbindt de verschillende thema's zoals liefde, seks en twijfel op een originele en grappige manier. Het verhaal blijft je tot de laatste pagina boeien, want dan pas valt de puzzel in mekaar.
Juliet, naakt
Nick Hornby
Atlas, 2009, 320 p.

Annies oordeel is vernietigend: vijftien jaar heeft ze verkwanseld aan haar vriend Duncan. Zijn puberale adoratie van Tucker Crowe, een singer-songwriter uit de jaren ’80, staat een normale relatie in de weg. Wanneer Crowe na twintig jaar stilte weer van zich laat horen met een akoestische versie van zijn legendarische break-upalbum, schrijft Duncan een jubelende recensie op het exclusieve Crowe-forum. Annie vindt helemaal niks aan de plaat. Dat ze die vernietigende mening virtueel deelt met de ‘Crowologen’, is de druppel voor Duncan. Hij zoekt troost bij een andere vrouw. Net dan neemt de echte Tucker Crowe contact op met Annie...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Annies analyse van een hopeloze relatie met een dolgedraaide fan levert hilarische dialogen en spitante one liners op. Nick Hornby schreef met Juliet, naakt een geweldig grappige lad lit-roman maar dan – verrassend – vanuit vrouwelijk perspectief. Zelden zo gelachen met een boek.
Mama Tandoori
Ernest van der Kwast
Nijgh & Van Ditmar, 2010, 214 p.

Er vliegt wel eens een deegroller door de lucht, aan tafel bij het gezin van der Kwast. Want de Indiase moeder ligt voortdurend overhoop met alles en iedereen. Elke winkelier wordt van afzetterij verdacht, twee van haar zoons hebben ambities die niet overeenkomen met haar wensen en van haar oer-Hollandse echtgenoot, een gerenommeerd dokter-specialist begrijpt ze eigenlijk niks. Maar haar uitbarstingen zijn voor haar de enige manier om te blijven hopen op de genezing van Ashirwad, haar verstandelijk gehandicapte oudste zoon.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Mama Tandoori is een van de grappigste figuren uit de recentste Nederlandse literatuur. Zo koopt ze de complete voorraad pennywafers én kattenvoer op in de uitverkoop. En overal gooit ze het begeleiderspasje om gratis mee te rijden met haar gehandicapte zoon in de strijd om een korting los te peuteren.
In deze soepel en helder geschreven komedie - een milde terugblik van de auteur op een niet alledaagse jeugd vol kleurrijke familieleden - zit ook een dosis tragiek. Die mix maakt het helemaal onweerstaanbaar.


68 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>