2navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Lach eens met een boek
 
Van subtiele glimlach tot bulderlach. Grove grappen of fijnzinnige humor, voor elk wat wils.
 


Door de liefde toegetakeld
Aat Ceelen
Nieuw Amsterdam, 2007, 128 p.

Een man ziet in een voorbijrijdende tram de vrouw van zijn leven. Het is maar in een flits, maar hij is er zeker van: dit is dé vrouw. Haar haar is rood, haar huid is bleek, haar naam is ongetwijfeld Sonja. Vanaf dat moment gaat hij onophoudelijk naar haar op zoek. Als een idioot. Overdag en ook in zijn geile dromen en op moeilijke momenten met een biertje in de hand. Of twee biertjes. Of zes, waarom niet? Vinden en spreken zal hij haar, en haar uit de vette klauwen van die andere man rukken. Al de rest doet er niet meer toe.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen stichtelijk en serieus boek, nee. Dit is een smerig, dronken, geestig en geil boek over een man met maar één obsessie: trambestuurster Sonja.
Aat Ceelen is theatermaker en dat merk je aan de vaart die hij aan zijn monoloog geeft. Je wil meegaan met de verteller, met zijn veronderstellingen en zijn dronkemansroes, ook al gaat hij helemaal over the top. Verwacht je aan absurde toestanden en vergeet nooit meer hoe destructief de liefde kan zijn.
Het anti-hondenboek
Hans Dorrestijn
Nijgh & Van Ditmar, 2009, 159 p.

Veel mensen hebben een hond en dat is eigenlijk niet te begrijpen. Honden stinken altijd, laten overal drollen achter, hebben onbeschaamd seks in openbare ruimtes en bijten kleine kinderen dood... Hans Dorrestijn windt zich in dit boek op over honden en hondenbezitters. Maar neem het boek niet te serieus, het is vooral om mee te lachen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is interessant voor twee soorten mensen: voor hondenliefhebbers en voor hondenhaters. Beide groepen zullen genieten van de vele korte stukjes in dit boek. Soms zijn de grapjes flauw, dat klopt, maar Dorrestijns flauwe humor is erg vermakelijk.
Het leven is vurrukkuluk!
Remco Campert
Bezige Bij, 2007, 153 p.

Dit boek vertelt het verhaal van Boelie en Mees, twee goede vrienden die samenwonen. Boelie is dichter, Mees jazzpianist. Op een zondagochtend komen ze in het park een meisje tegen. Mees ziet haar meteen zitten en wil met haar naar bed. Plots merken ze dat ze gevolgd worden door een oudere man, Kees. Ze besluiten hem te overvallen en zijn geld te stelen...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Campert verbindt de verschillende thema's zoals liefde, seks en twijfel op een originele en grappige manier. Het verhaal blijft je tot de laatste pagina boeien, want dan pas valt de puzzel in mekaar.
Juliet, naakt
Nick Hornby
Atlas, 2009, 320 p.

Annies oordeel is vernietigend: vijftien jaar heeft ze verkwanseld aan haar vriend Duncan. Zijn puberale adoratie van Tucker Crowe, een singer-songwriter uit de jaren ’80, staat een normale relatie in de weg. Wanneer Crowe na twintig jaar stilte weer van zich laat horen met een akoestische versie van zijn legendarische break-upalbum, schrijft Duncan een jubelende recensie op het exclusieve Crowe-forum. Annie vindt helemaal niks aan de plaat. Dat ze die vernietigende mening virtueel deelt met de ‘Crowologen’, is de druppel voor Duncan. Hij zoekt troost bij een andere vrouw. Net dan neemt de echte Tucker Crowe contact op met Annie...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Annies analyse van een hopeloze relatie met een dolgedraaide fan levert hilarische dialogen en spitante one liners op. Nick Hornby schreef met Juliet, naakt een geweldig grappige lad lit-roman maar dan – verrassend – vanuit vrouwelijk perspectief. Zelden zo gelachen met een boek.
Mama Tandoori
Ernest van der Kwast
Nijgh & Van Ditmar, 2010, 214 p.

Er vliegt wel eens een deegroller door de lucht, aan tafel bij het gezin van der Kwast. Want de Indiase moeder ligt voortdurend overhoop met alles en iedereen. Elke winkelier wordt van afzetterij verdacht, twee van haar zoons hebben ambities die niet overeenkomen met haar wensen en van haar oer-Hollandse echtgenoot, een gerenommeerd dokter-specialist begrijpt ze eigenlijk niks. Maar haar uitbarstingen zijn voor haar de enige manier om te blijven hopen op de genezing van Ashirwad, haar verstandelijk gehandicapte oudste zoon.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Mama Tandoori is een van de grappigste figuren uit de recentste Nederlandse literatuur. Zo koopt ze de complete voorraad pennywafers én kattenvoer op in de uitverkoop. En overal gooit ze het begeleiderspasje om gratis mee te rijden met haar gehandicapte zoon in de strijd om een korting los te peuteren.
In deze soepel en helder geschreven komedie - een milde terugblik van de auteur op een niet alledaagse jeugd vol kleurrijke familieleden - zit ook een dosis tragiek. Die mix maakt het helemaal onweerstaanbaar.
Miskend talent
Victor Meijer
De Harmonie, 2008, 199 p.

Het gaat kunstenstudent Manolo Gonzalez niet voor de wind. De leraars op de schilderacademie die hem eerst een talent vonden, vinden zijn nieuwe werk maar niets. Zijn moeder blijft hem maar bellen met het verwijt dat hij nooit eens langskomt. Zijn hospita zet hem zijn studentenkamer uit. Zijn vader wil hem liever niet laten intrekken. Hij moet baantjes zoeken om rond te komen. En dan de meisjes! Ach, de meisjes... Gelukkig - of is het jammer genoeg? - twijfelt Manolo zelf geen seconde aan zijn ongelofelijke schildertalent.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het gaat bergaf met Manolo, dat is wel duidelijk. Maar komt hij er weer bovenop? Wordt hij de nieuwe Picasso? Zal hij dat formidabele schilderij ooit maken? Blijft hij zijn artistieke principes trouw? Zullen de galerieën om zijn werk staan springen? Zullen de vrouwen hem aanbidden? Of wordt hij een seksverslaafde winkeldief, want dat kan ook. Grappig!
Sneeuwwitje 20 jaar later
Henri van Daele, Nanne Meulendijks
Davidsfonds/Literair, 2009, 216 p.

'... en ze leefden nog lang en gelukkig.’
Zo eindigen de meeste sprookjes. Maar wat gebeurt er daarna? Henri Van Daele vertelt hoe het 20 jaar later met Sneeuwwitje is. Niet zo schitterend, blijkbaar. Ze is helemaal niet zo gelukkig met haar prins. Gelukkig krijgt ze steun van haar vriendinnen Doornroosje, Assepoester en prinses Erwtje. Op aanraden van hen trekt Sneeuwwitje naar haar vaderland, op zoek naar de spiegel van haar stiefmoeder. Ze ontmoet de zeven dwergen, die al even ongelukkig door het leven gaan. Sneeuwwitje beslist dat het zo niet langer kan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek lijkt een sprookje, maar is eigenlijk een satire op onze maatschappij. Compleet met erotische prenten en een lijvig lexicon vol verwijzingen naar feiten uit de wereld en het leven van Sneeuwwitje.
Steek je familie in je kleren
David Sedaris
Vassallucci, 2004, 224 p.

In Steek je familie in je kleren, een kortverhalenbundel, maak je kennis met de behoorlijke vreemde familie van de auteur. Zijn moeder veracht haar kinderen diep, waarschijnlijk omdat ze hen voortdurend uit de nesten moet halen (maar zeker is dat niet). Vader Sedaris leeft van het ene wilde plan naar de volgende desillusie. Zijn zussen zijn ofwel paranoïde, ofwel marginaal uit overtuiging, of nog om andere redenen komisch.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Chaotische, maar ook extreem grappige kortverhalen. Ze zijn autobiografisch bovendien, al moet je dat waarschijnlijk met een flinke korrel zout nemen. De auteur is namelijk ook standup-comedian in het echte leven.
Submarien
Joe Dunthorne
Contact, 2008, 303 p.

Oliver is bijna 16 en verkent de liefde en de lust. Tussendoor legt hij een collectie moeilijke woorden aan en bestudeert hij zijn ouders. Want hoe staat het met de relatie tussen zijn vader en zijn moeder? Is daar nog wel genoeg intimiteit? Staat de dimmer in hun slaapkamer niet al iets te lang op volle sterkte? En wat kan Oliver aan dat alles doen?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Oliver is niet altijd even subtiel. Dat zorgt voor rake replieken en enkele hilarische situaties. Ook het dagboek dat hij bijhoudt (niet voor zichzelf, maar voor zijn vriendin) is lekker uitdagend.
Wanneer je omringd bent door vlammen
David Sedaris
Lebowski, 2008, 302 p.

Dit is een verzameling verhalen over het bizarre, aandoenlijke maar vooral extreem grappige leven van David Sedaris en de mensen die hij in zijn leven ontmoet. Uit die ontmoetingen blijkt dat íedereen een beetje idioot is, minstens één rare karaktertrek bezit - zeker je eigen familie - en dat íedereen veeleer een mislukkeling dan een winnaar is. Samenleven met al die idioten blijkt moeilijk, maar Sedaris blijft vooral proberen. Ook al loopt het soms aardig mis.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie werk van deze auteur leest, raakt voorgoed verslaafd. Want niemand lacht zichzelf en zijn hersenkronkels zo smakelijk uit als David Sedaris.


58 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>