2navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Lach eens met een boek
 
Van subtiele glimlach tot bulderlach. Grove grappen of fijnzinnige humor, voor elk wat wils.
 


Supertex
Leon De Winter
De Bezige Bij, 2008, 252 p.

Sinds Max' vader overleed, heeft hij zijn leven niet meer onder controle. Hij wordt plots directeur van het familiebedrijf, zijn vader bleek een minnares te hebben en op de koop toe rijdt hij een Joodse familie overhoop met zijn Porsche. De maat is vol, Max maakt een afspraak bij de psychiater.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De ellende van Max werkt regelmatig op je lachspieren. Een vlot en levendig boek dat een neerslag is van het gesprek tussen Max en zijn psychiater.

Het boek is verfilmd, met Jan Decleir in de rol van Max' vader.
Beleg
Tom Naegels
Meulenhoff / Manteau, 2009, 228 p.

Arno is op reis met Leon, zijn ietwat gekke vader. Tijdens een avond met veel drank bedriegt hij zijn lief Judith met een Afrikaans hoertje. Niets voor Arno, maar gebeurd is gebeurd. Judith vertelt hoe ze Arno probeert te vergeven. Maar het gaat ook over haar eigen belevenissen als asielzoekster. Of over Driss, een illegale Senegalees en Leon, die overloopt van de goede bedoelingen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Eenentwintig korte, luchtige hoofdstukjes vertellen grappige, vaak ontroerende anekdotes. De spanning tussen de goedmenende autochtonen en allochtonen die meestal niet op die betutteling zitten te wachten zorgt voor hilariteit met een wrang bijsmaakje.
Zomerhuis met zwembad
Herman Koch
Anthos, 2011, 380 p. p.

Marc Schlosser is huisarts, maar van ethiek ligt hij niet wakker: hij inspireert dikke mensen met lekkere gerechten en schrijft rustig pillen voor aan drugsverslaafden. In Zomerhuis met zwembad blikt hij terug op onaangename gebeurtenissen: hij is beschuldigd van een medische fout met fatale gevolgen voor zijn patiënt. Hoe is het zover gekomen? Waarom zijn de dingen gegaan zoals ze gegaan zijn?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Schlosser is een heerlijk romanpersonage: irritant, onsympathiek, hypocriet, maar ook mysterieus. Bovendien weet hij zijn ideeën hoogst vermakelijk te formuleren. Dat je hem nooit helemaal kan en mag vertrouwen, maakt het boek alleen maar spannender.
Sneeuwwitje 20 jaar later
Henri Van Daele , Nanne Meulendijks (ill.)
Davidsfonds/Literair, 2009, 216 p.

'... en ze leefden nog lang en gelukkig.’
Zo eindigen de meeste sprookjes. Maar wat gebeurt er daarna? Henri Van Daele vertelt hoe het 20 jaar later met Sneeuwwitje is. Niet zo schitterend, blijkbaar. Ze is helemaal niet zo gelukkig met haar prins. Gelukkig krijgt ze steun van haar vriendinnen Doornroosje, Assepoester en prinses Erwtje. Op aanraden van hen trekt Sneeuwwitje naar haar vaderland, op zoek naar de spiegel van haar stiefmoeder. Ze ontmoet de zeven dwergen, die al even ongelukkig door het leven gaan. Sneeuwwitje beslist dat het zo niet langer kan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek lijkt een sprookje, maar is eigenlijk een satire op onze maatschappij. Compleet met erotische prenten en een lijvig lexicon vol verwijzingen naar feiten uit de wereld en het leven van Sneeuwwitje.
Miskend talent
Victor Meijer
De Harmonie, 2008, 199 p.

Het gaat kunstenstudent Manolo Gonzalez niet voor de wind. De leraars op de schilderacademie die hem eerst een talent vonden, vinden zijn nieuwe werk maar niets. Zijn moeder blijft hem maar bellen met het verwijt dat hij nooit eens langskomt. Zijn hospita zet hem zijn studentenkamer uit. Zijn vader wil hem liever niet laten intrekken. Hij moet baantjes zoeken om rond te komen. En dan de meisjes! Ach, de meisjes... Gelukkig - of is het jammer genoeg? - twijfelt Manolo zelf geen seconde aan zijn ongelofelijke schildertalent.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het gaat bergaf met Manolo, dat is wel duidelijk. Maar komt hij er weer bovenop? Wordt hij de nieuwe Picasso? Zal hij dat formidabele schilderij ooit maken? Blijft hij zijn artistieke principes trouw? Zullen de galerieën om zijn werk staan springen? Zullen de vrouwen hem aanbidden? Of wordt hij een seksverslaafde winkeldief, want dat kan ook. Grappig!
Heinz van H tot Z
René Windig, Eddie de Jong
Oog en Blik/De Bezige Bij, 2009, 240 p.

Heinz is een kat, zoals Donald Duck een eend is. Half dier, half mens. Sinds de jaren 80 van vorige eeuw kan je zijn grappen lezen in verschillende Nederlandse en Belgische kranten. Korte stripjes, zoals Hägar en Garfield. In dit boek worden alle grappen verzameld die tussen 1987 en 1989 verschenen. Je ziet Heinz in de stad, Heinz in het sprookjesbos, Heinz op een onbewoond eiland. Alles kan, alles mag, zo lang er maar gelachen wordt.


Waarom zou ik dit boek lezen?
En met Heinz kan je lachen! Er staan veel grappen in deze dikke strip. Sommige zijn minder geslaagd, maar de meeste zijn bijzonder leuk. Heinz heeft een absurd en droog gevoel voor humor waar je moeilijk onbewogen bij kan blijven. Ook als je hem al kent uit de krant, is dit boek de moeite. Niet alleen is het een unieke kans om oude grappen opnieuw te lezen. Er staan ook wat extra’s in die je uitleggen waar de kat vandaan komt en hoe gek zijn tekenaars echt zijn.
Juliet, naakt
Nick Hornby
Atlas, 2009, 320 p.

Annies oordeel is vernietigend: vijftien jaar heeft ze verkwanseld aan haar vriend Duncan. Zijn puberale adoratie van Tucker Crowe, een singer-songwriter uit de jaren ’80, staat een normale relatie in de weg. Wanneer Crowe na twintig jaar stilte weer van zich laat horen met een akoestische versie van zijn legendarische break-upalbum, schrijft Duncan een jubelende recensie op het exclusieve Crowe-forum. Annie vindt helemaal niks aan de plaat. Dat ze die vernietigende mening virtueel deelt met de ‘Crowologen’, is de druppel voor Duncan. Hij zoekt troost bij een andere vrouw. Net dan neemt de echte Tucker Crowe contact op met Annie...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Annies analyse van een hopeloze relatie met een dolgedraaide fan levert hilarische dialogen en spitante one liners op. Nick Hornby schreef met Juliet, naakt een geweldig grappige lad lit-roman maar dan – verrassend – vanuit vrouwelijk perspectief. Zelden zo gelachen met een boek.
Het leven is vurrukkuluk!
Remco Campert
Bezige Bij, 2007, 153 p.

Dit boek vertelt het verhaal van Boelie en Mees, twee goede vrienden die samenwonen. Boelie is dichter, Mees jazzpianist. Op een zondagochtend komen ze in het park een meisje tegen. Mees ziet haar meteen zitten en wil met haar naar bed. Plots merken ze dat ze gevolgd worden door een oudere man, Kees. Ze besluiten hem te overvallen en zijn geld te stelen...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Campert verbindt de verschillende thema's zoals liefde, seks en twijfel op een originele en grappige manier. Het verhaal blijft je tot de laatste pagina boeien, want dan pas valt de puzzel in mekaar.
Het anti-hondenboek
Hans Dorrestijn
Nijgh & Van Ditmar, 2009, 159 p.

Veel mensen hebben een hond en dat is eigenlijk niet te begrijpen. Honden stinken altijd, laten overal drollen achter, hebben onbeschaamd seks in openbare ruimtes en bijten kleine kinderen dood... Hans Dorrestijn windt zich in dit boek op over honden en hondenbezitters. Maar neem het boek niet te serieus, het is vooral om mee te lachen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is interessant voor twee soorten mensen: voor hondenliefhebbers en voor hondenhaters. Beide groepen zullen genieten van de vele korte stukjes in dit boek. Soms zijn de grapjes flauw, dat klopt, maar Dorrestijns flauwe humor is erg vermakelijk.
Score: 9/10

Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef
Marc De Coster
Standaard Uitgeverij, 2007, 443 p.

Marc De Coster schreef dit woordenboek voor iedereen die graag een woordje meescheldt. Het Groot Scheldwoordenboek bewijst dat mensen ontzettend creatief zijn wanneer het op schelden, schimpen en spotten aankomt, van het bekendere 'kakmadam' tot het minder bekende 'schriep'. Je leert over de betekenis en de oorsprong van een scheldwoord, en je leert ze gebruiken in voorbeeldzinnen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het Groot Scheldwoordenboek is een heerlijk boek om in te grasduinen en een handig middel om in een scheldpartij creatief en origineel uit de hoek te komen. De auteur kreeg hulp van jongeren bij het schrijven.


65 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>