2navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Film gezien, boek is beter!
 
Wat is beter: boek of film? Oordeel zelf!
 


Films uit de jaren ’60, ’70, ’80, ’90
Jürgen Müller (red.)
Taschen, 2001-2004,  p.

Deze filmgidsen geven per decennium een een selectie van de beste films. Je krijgt per titel een korte inhoud, een kritische analyse, een overzichtelijke infofiche, een massa knappe foto's en leuke weetjes.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ken je dat gevoel dat je in de videotheek staat en je weet dat je een pak goede films niet hebt gezien, maar je weet niet waar te beginnen? Deze boeken zijn je droomgidsen! Zo kom je te weten dat de makers van Jaws hun zware nephaaien Bruce noemden, naar Spielbergs advocaat. Het fijne is dat je zowel als filmfreak en als doorsnee liefhebber aan je trekken komt.
Score: 8/10

Ik ben niet bang
Niccolò Ammaniti
Lebowski, 2011, 206 p.

Zuid-Italië, 1978. Op een snikhete zomerdag trekt de negenjarige Michele erop uit met zijn fiets. In de verlaten velden doet hij een afschuwelijke ontdekking. In een kuil in de grond vindt hij een vastgeketende jongen die even oud is als hij. Nog meer ontdekkingen laten Michele twijfelen aan dingen waar hij zeker van was.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ik ben niet bang is een bijzonder spannend verhaal over een jongen die alle moed van de wereld verzamelt om zich recht te houden in een wereld waar plots niets nog hetzelfde is. Verfilmd als Io non ho paura.
Stad van God
Paulo Lins
Ambo/Anthos, 2005, 380 p.

Brazilië, Rio de Janeiro. In ‘Cidade de Deus’ (Stad van God), leven daklozen en zeer arme mensen samen. Piepjonge gangsters zaaien terreur. Hel, Raketje, Jo Kleintje en vele anderen zijn jong, en vooral meedogenloos, wreed en sterk. Ze dealen, schieten, vrijen en verraden hun vrienden en liefjes wanneer het hen uitkomt. Ruwe bolsters met een blanke pit... of toch niet? Aan jou om het uit te zoeken!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Cidade de Deus was een kaskraker in de cinema’s, en is nu haast een moderne klassieker. Het boek verdient ook die status. De auteur neemt je mee de sloppenwijken in en is even hard voor zijn lezers als de jeugdige gangsters voor passanten. Leesvoer dat je beslist rillingen bezorgt!
Score: 8/10

Un long dimanche de Fiançailles
Jean-Pierre Jeunet, Phil Casoar
Lannoo, 2005, 91 p.

Dit is het waargebeurde verhaal over de liefde tussen Mathilde en Manech. Manech wordt naar het front in de Eerste Wereldoorlog gestuurd.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Un long dimanche de Fiançailles is het boek bij de film van Jean-Pierre Jeunet. En om het nog ingewikkelder te maken, is die film eigenlijk op een heel oud boek gebaseerd dat ook zo heet. Dit prachtige boek leest als een vijfsterren-extra bij de dvd van de film.
Hart der duisternis
Joseph Conrad
Pandora, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 116 p.

Marlow reist door de jungle van Belgisch Congo op zoek naar een zekere Kurtz, die voor een handelsmaatschappij werkt. Hoe meer Marlow Kurtz nadert, hoe meer hij het echte gezicht van de kolonisatie ziet.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek verkent de duistere kanten van de kolonisatie, maar meer nog de duistere kantjes van de mensheid zelf. Het verscheen voor het eerst in 1902, maar is in al die jaren amper verouderd. Indrukwekkend! Coppola baseerde zich op dit verhaal voor zijn oorlogsfilm der oorlogsfilms Apocalypse now.
Score: 8/10

Het strand
Alex Garland
Eldorado, 2006, 367 p.

Op zijn reis door Thailand hoort Richard over een geheim strand. Een nirwana voor de jonge rugzaktoerist op zoek naar avontuur. Een paradijselijk eiland, onvindbaar voor buitenstaanders. Als Richard bij toeval een kaart met routebeschrijving in handen krijgt, begint hij aan de tocht. Hij vindt een selecte gemeenschap die vreedzaam leeft op een eiland met witte stranden, kleurrijke koraalriffen en akkers met drugs. Maar ook in het paradijs is niet alles perfect…


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit spannende boek neemt je mee op een waanzinnig avontuur in het exotische Thailand. Verraad, wantrouwen, spionage en machtswellust bedreigen het paradijs van binnenuit. Bloeddorstige haaien en bewakers van illegale wietplantages maken het er niet gemakkelijker op. De personages worden tot het uiterste gedreven en het paradijs ontaardt in een ware nachtmerrie.

Het boek is verfilmd als The beach, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol.
Score: 8/10

Boetekleed
Ian McEwan
Muntinga, 2008, 507 p.

Op een veel te warme zomerdag in 1935 meent de dertienjarige Briony Tallis toe te treden tot de volwassen wereld. Ze ziet haar zus Cecilia en Robbie Turner achtereenvolgens bij de fontein en in de huisbibliotheek, en geeft deze scènes prompt een betekenis. Die strookt wel met haar eigen verbeeldingswereld, maar daarom nog niet met de werkelijkheid van Cecilia en Robbie zelf – met alle dramatische gevolgen vandien. Meer dan 50 jaar en een oorlog later probeert Briony boete te doen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ian McEwan kan als geen ander gedachtengangen beschrijven zonder dat het gaat vervelen. Op die manier toont hij hoe verschillende mensen dezelfde gebeurtenissen op hun eigen manier waarnemen. Een boek voor wie van stevige verhalen houdt, die ook tussen de regels gelezen kunnen worden.

Het boek is prachtig verfilmd als Atonement, met Kiera Knightley in één van de hoofdrollen.
Supertex
Leon De Winter
De Bezige Bij, 2008, 252 p.

Sinds Max' vader overleed, heeft hij zijn leven niet meer onder controle. Hij wordt plots directeur van het familiebedrijf, zijn vader bleek een minnares te hebben en op de koop toe rijdt hij een Joodse familie overhoop met zijn Porsche. De maat is vol, Max maakt een afspraak bij de psychiater.


Waarom zou ik dit boek lezen?
De ellende van Max werkt regelmatig op je lachspieren. Een vlot en levendig boek dat een neerslag is van het gesprek tussen Max en zijn psychiater.

Het boek is verfilmd, met Jan Decleir in de rol van Max' vader.
Score: 8/10

Chocola
Joanne Harris
De Kern, 2009, 368 p.

Een vrijgevochten vrouw met een dochtertje opent een chocolaterie in een klein Frans katholiek dorpje, midden in de vastenperiode. Zo haalt ze zich de woede van de katholieke dorpelingen op de hals, de dorpspriester op kop.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Intriges verweven met geur en smaak van chocolade... Dit is een heerlijk zoet en ontspannend verhaal! Al even smakelijk is de verfilming Chocolat.

Kijk ook eens hier: www.joanne-harris.co.uk
Score: 8/10

De as van mijn moeder
Frank Mc Court
Prometheus, 2009, 399 p.

De Ierse familie McCourt is verschrikkelijk arm. Vader McCourt drinkt en brengt de meeste dagen werkloos door. Moeder McCourt probeert zo goed en kwaad als het kan voor de vele kinderen te zorgen. De oudste zoon, Frank, vertelt het verhaal.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Armoede troef in dit boek, maar Frank McCourt verpakt de ellende bijzonder grappig. Straf, als je bedenkt dat dit verhaal voor het grootste deel waar gebeurd is. Van het boek bestaat een film: Angela's Ashes.


51 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>