2navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Film gezien, boek is beter!
 
Wat is beter: boek of film? Oordeel zelf!
 


Score: 8/10

Ik ben niet bang
Niccolò Ammaniti
Lebowski, 2011, 206 p.

Zuid-Italië, 1978. Op een snikhete zomerdag trekt de negenjarige Michele erop uit met zijn fiets. In de verlaten velden doet hij een afschuwelijke ontdekking. In een kuil in de grond vindt hij een vastgeketende jongen die even oud is als hij. Nog meer ontdekkingen laten Michele twijfelen aan dingen waar hij zeker van was.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ik ben niet bang is een bijzonder spannend verhaal over een jongen die alle moed van de wereld verzamelt om zich recht te houden in een wereld waar plots niets nog hetzelfde is. Verfilmd als Io non ho paura.
Score: 8/10

Mijn woestijn
Waris Dirie, Cathleen Miller
Meulenhoff, 2010, 231 p.

Waris, een nomadenmeisje uit Somalië, wordt naar aloude traditie besneden. Wanneer haar vader haar wil uithuwelijken, loopt ze weg van huis. Uiteindelijk komt ze in Londen terecht waar ze als model aan de slag kan. Pas na jaren van ongemak en schaamte durft ze over haar besnijdenis te praten.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van een meisje uit de woestijn dat alleen een nieuw leven opbouwt. Als VN-ambassadrice neemt ze het nu op voor de besneden meisjes uit haar thuisland. Een mooi boek over een moedige vrouw dat werd verfilmd als Desert Flower.
Score: 9/10

Ik ben nummer vier
Pittacus Lore
Bruna, 2011, 327 p.

De planeet Loriën is verwoest door de wrede Mogadoren en de laatste overlevenden vluchten naar de Aarde. Het voortbestaan van Loriën is in handen van deze negen jonge Gardes en hun negen oude Hoeders. Ook al beschikken de Gardes over speciale Erfgaven, de machtige Mogadoren zitten hen voortdurend op de hielen. Drie Gardes worden vermoord. Nummer Vier, John Smith, voelt de vijand naderen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ze zien eruit als jij en ik, maar in werkelijkheid zijn het superhelden zoals in films en stripverhalen. Ze houden hun talenten en bijzondere krachten voor iedereen angstvallig verborgen. Geen mens weet dat ze aliens zijn, maar de Mogadoren weten het wel...
Dit is een sublieme science fictionthriller: slecht leesvoer voor nagelbijters, maar een heerlijk boek voor wie aan de Aarde wil ontsnappen. Het boek werd begin 2011 verfilmd als I am number four. De trailer vind je hier: www.findnumberfour.com
Score: 8/10

De belevenissen van een muurbloem
Stephen Chbosky
Prometheus, 2011, 253 p.

Charlie is vijftien en een muurbloem. Hij observeert het leven, maar eraan deelnemen doet hij zelden. Hij is onderkoeld grappig, maar hij huilt ook heel wat af - hij zeult een trauma mee uit het verleden. De oudere Patrick en Sam dienen als tegengif voor de tristesse: ze nemen hem mee op sleeptouw en leren hem de liefde en de vriendschap (en alles wat daar tussen ligt) kennen. Via Bill, zijn leraar Engels, ontdekt hij bovendien hoe boeken kunnen troosten.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Charlie is bijzonder intelligent en erg grappig, maar ook tenenkrullend naïef. Hij slaat zich een weg door dates, seks, drugs, feestjes en familiedrama's. In een hele reeks brieven schrijft hij zijn verwarrende leven bij elkaar. Die brieven richt hij aan jou, de lezer. Hoe meer brieven je leest, hoe meer je van Charlie gaat houden, hoe harder je om hem gaat lachen, hoe meer je hem wil zeggen dat alles in orde komt.

In 2012 komt de film bij het boek uit, The Perks of Being a Wallflower, met Emma Watson in één van de hoofdrollen.
Date met de dood
Charlaine Harris
Luitingh Fantasy, 2011, 319 p.

Voor Sookie Stackhouse bestaat het leven uit weinig meer dan haar vrienden, familie en haar werk als serveerster. Oh, en erg hard haar best doen de gedachten van de mensen om haar heen niet te horen. Sookie is namelijk een telepaat en ze kent de geheimen van iedereen in Bon Temps. Totdat William Compton er komt wonen. In zijn buurt hoort Sookie maar één ding: zalige stilte. William is namelijk een vampier – en hij is nog razend knap ook...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is in de eerste plaats een romance, een stevig mysterie en een detectieveverhaal. Wie daarvan houdt, zal automatisch in de ban raken van de boeken over de pittige Sookie en haar assortiment kleurrijke vrienden. Dat sommigen daarvan vampiers, shifters, weerwolven of feeën zijn, is niet echt het voornaamste. De problemen van Sookie doen vooral denken aan de problemen van allochtonen of holebi's.

Dit zijn de boeken waarop de tv-reeks True Blood gebaseerd is, maar vanaf het tweede boek lopen de verhaallijnen erg uit elkaar. Reden te meer om van allebei te genieten!
Score: 8/10

Het leven van Pi
Yann Martel
Prometheus, 2011, 317 p.

Wie denkt dat Het leven van Pi over wiskunde gaat, heeft het mis. Pi is de afkorting van Piscine Patel, het hoofdpersonage. Hij is naar een zwembad in India genoemd. Na een bootramp komt de zestienjarige Pi in een bootje terecht, met als enige reisgenoot een hongerige tijger. Zo moet hij meer dan tweehonderd dagen zien te overleven...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het eerste deel van dit boek is vooral spannend en tragikomisch. In het laatste hoofdstuk krijgt het hele verhaal dan weer een onverwacht filosofische wending. Pi gaat niet alleen over de overlevingstocht van een jongen op zee, het is ook een boek over de kracht van verhalen en fantasie. Dit boek is verfilmd als Life of Pi en draait nu in de bioscoop!
Little Black Spiders
Ina Vandewijer, Patrice Toye
Davidsfonds/Infodok, 2012, 145 p.

April 1978. Katja is vijf maanden zwanger als ze vanuit het weeshuis naar ‘de zolder’ van het ziekenhuis verhuist. Ze kijkt uit naar de komst van haar kindje - in tegenstelling tot de andere meisjes op de zolder. Tot een stiekem bezoek aan Guy, haar leraar klassieke talen én vader van haar kind, haar roze toekomstbeeld uiteen doet spatten. Als Katja bovendien ontdekt wat soeur Simone (de ijselijk strenge directrice) écht van plan is met haar kindje, neemt ze een drastisch besluit.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is gebaseerd op de gelijknamige film en geïnspireerd op waargebeurde feiten: van mei 1970 tot 1982 verbleven zwangere meisjes tot hun bevalling verborgen op de zolder van een ziekenhuis in Lommel. Zodra de weeën begonnen werden ze, vaak tegen hun wil, met de auto clandestien naar Frankrijk gereden om er anoniem te bevallen. Vlak na de geboorte werden hun kinderen ‘verkocht’ aan een kinderloos echtpaar. Little black spiders is een fictief maar realistisch verhaal over enkele meisjes die dit meemaken. Aangrijpend en onthutsend.
Het spel der tronen
George R.R. Martin
Luitingh Fantasy, 2011, 767 p.

Eddard Stark wordt op vraag van zijn vriend en koning Robert Baratheon diens nieuwe Hand. Dat brengt grote veranderingen mee voor zijn gezin: Sansa en Arya trekken met hun vader mee naar Koningslanding, Robb en Bran blijven met hun moeder achter in Winterfel, en de bastaard Jon Sneeuw gaat dienen bij de Nachtwacht die de Muur verdedigt. Aan de andere kant van de wereld wordt Daenerys Targaryen uitgehuwelijkt om de plannen van haar broer te vergemakkelijken. Deze schijnbaar eenvoudige veranderingen zetten heel wat andere gebeurtenissen in gang…


Waarom zou ik dit boek lezen?
Hou pen en papier bij de hand als je aan dit boek begint, want heel veel personages passeren de revue: de Starks, de Lannisters, de Baratheons en de Grauwvreugden zijn er nog maar enkele van. Al bij al geen boek voor gevoelige zielen, maar wie houdt van een spannende intrige in een prachtige setting heeft met Het lied van ijs en vuur een schitterend boek in handen. Leuk weetje: voor deze boeken liet Martin zich inspireren door de Engelse Rozenoorlog in de 15de eeuw, een beetje gebaseerd op waargebeurde feiten dus!

Verfilmd als Game of Thrones.
Het nachtcircus
Erin Morgenstern
De Bezige Bij, 2011, 425 p.

Tovenaarsleerlingen Celia en Marco nemen deel aan een spel. Als zij zes is en hij dertien worden ze door hun mentoren aan elkaar verbonden tot de dood hen scheidt. Het spel zal alles van hen vergen. Ze weten niet wat de regels zijn, zelfs niet wie hun tegenstander is. Niets is wat het lijkt want Celia en Marco, het circus - hun strijdtoneel - en alle mensen die ermee verbonden zijn worden pionnen in een eeuwenoude vete tussen twee oude magiërs.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het nachtcircus is veel meer dan alleen een meeslepend liefdesverhaal. Verschillende verhaallijnen en zelfs tijdlijnen lopen door elkaar om het verhaal van het circus te vertellen. Elk detail is uitgewerkt in prachtig beeldende taal waardoor je de karamel bijna ruikt, het canvas bijna voelt en de magische tenten levendig voor je ziet. Elk hoofdstuk onthult iets meer van de magie, voert je dieper mee tot je zelf één van de ‘rêveurs’ wordt die in het boek zoveel van het cirque des rêves houden.
Score: 8/10


De Nederlandse Canon
Lezen voor de Lijst | Niveau 3

Sonny Boy
Annejet Van Der Zijl
Querido, 2010, 220 p.

Rond 1920 ontmoet de Hollandse Rika Van der Lans in Den Haag de jonge zwarte Surinaamse student Waldemar Nods. Rika heeft zich net losgerukt uit haar verstikkende huwelijk en wordt halsoverkop verliefd op de voorname Waldemar. De prijs voor hun liefde is hoog: jarenlang moet Rika vechten om het contact met haar kinderen te kunnen herstellen. Maar Rika en Waldemar weten van aanpakken en bouwen samen een nieuw bestaan op. Ze openen een pension aan zee en voeden hun zoon Waldy - bijgenaamd 'Sonny Boy' - op. Tot de Tweede Wereldoorlog hun bestaan voorgoed overhoop gooit.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een fascinerend, spannend en ontroerend verhaal. Waargebeurd bovendien.

Kijk ook eens hier: www.entoen.nu/canon?extra=boeken-en-films


37 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>