2navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Film gezien, boek is beter!
 
Wat is beter: boek of film? Oordeel zelf!
 


Het Bernini mysterie
Dan Brown
Luitingh-Sijthoff, 2007, 461 p.

Op het lichaam van een wetenschapper wordt een symbool teruggevonden. De dader heeft zijn antimaterie meegenomen. Die bevindt zich nu ergens in het Vaticaan; als de cilinder binnen de 24 uur niet terug opgeladen wordt, ontploft de antimaterie. In Vaticaanstad wemelt het net van de mensen voor de pausverkiezing, de ideale plaats voor een bloedbad dus.
Men neemt met Robert Langdon, specialist in iconologie, contact op. Hij herkent het symbool van de Illuminati, maar die beweging bestaat toch niet meer? Samen met de dochter van de wetenschapper moet hij een ramp voorkomen … .


Waarom zou ik dit boek lezen?
Deze prachtige thriller lees je in één ruk uit: de spanning hangt voortdurend in de lucht. Zelfs het einde had je zelf nooit kunnen bedenken!
In de zoektocht naar de tijdbom maak je kennis met het indrukwekkende Rome en het Vaticaan. Ook verwerf je kennis over de Illuminati en religie.
Het loket
Dennis Lehane
Ambo Anthos, 2014, 167 p.

Het loket is een korte en spannende thriller. Plaats van handeling is een bar in Boston, gerund door de neven Marv en Bob, maar in feite in handen van onderwereldfiguren. De bar is voor hen dé plaats om hun in de buurt verworven misdaadgeld even te verzamelen en weg te sluizen. De vondst van een mishandelde hond, nieuw licht op een 10 jaar oude onopgeloste verdwijning van een stamgast, en een overval op de bar zetten een stroom gebeurtenissen in gang die leiden tot een spetterende, gewelddadige én verrassende finale.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Thrillerauteur Dennis Lehane is een van Amerika’s bekendste misdaadschrijvers. Met Het loket schreef hij een verhaal dat ruwer, gelaagder en gecompliceerder is dan de film The Drop (met James Gandolfini en Matthias Schoenaerts) waarvan hij de scenarist was. De ontluikende liefde tussen de timide barkeeper Bob en Nadia is fraai ingebed in een hard verhaal vol duistere figuren, waarin haast niemand echt onschuldig in het leven staat. In amper 167 pagina’s roept Lehane een zinderende spanning op en pakt hij op het einde uit met een verrassing van formaat.

Kijk ook eens hier: romans; thrillers; verfilmde boeken
Ben X
Nick Balthazar, Nic Balthazar, Senne De Beul
Lannoo, 2015, 108 p.

Ben is anders dan anderen en wordt op school gepest. In zijn vrije tijd speelt hij graag op de computer. Dan is hij de held, die bijgestaan wordt door de beeldschone Miss Scarlite. Maar als het pesten steeds erger wordt, raakt hij dieper in de put. Hij neemt wraak op zijn pestkoppen, maar ten koste van wat?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Na Niets, was alles wat hij zei, het boek van Nic Balthazar dat in 2008 verfilmd is als Ben X, is ook deze graphic novel een aanrader! Het laat zien hoe Ben vlucht in een andere wereld. De karikaturale tekeningen passen goed bij het verhaal: ze tonen letterlijk hoe pesters in de ogen van Ben veranderen in monsters. En dat de game-wereld kleuriger is dan de schoolwereld, spreekt ook boekdelen.
Wolkenatlas
David Mitchell
Querido, 2013, 544 p.

Wolkenatlas bevat zes verhalen over zes mensen die dezelfde ziel en dezelfde geboortevlek op hun schouder hebben. Het vertelt over een zoektocht naar wat een mens een mens maakt, naar wat ons telkens opnieuw verbindt en wat de zin en onzin van het bestaan is. Het verhaal begint in 1850 en loopt door tot ver in de toekomst, en in elk leven maakt het hoofdpersonage iets mee dat impact heeft op het volgende leven, tot en met de laatste keer.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is geen vanzelfsprekend boek. Het is lijvig en komt traag op gang, maar het heeft een prachtig concept, een unieke manier van vertellen en een origineel onderwerp. Eens je erdoor wordt meegesleept, laat het niet meer los. Het boek hoeft niet veel verdere uitleg: laat je verrassen!

Ondertussen ook verfilmd.
Villa des roses / Willem Elsschot ; bezorgd en toegelicht door Peter de Bruijn
Willem Elsschot
Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2013, 176 p.

In Villa des Roses geeft Willem Elsschot naar eigen zeggen een natuurgetrouwe beschrijving van het Parijse pension waar hij in 1906 en 1907 woonde. Dat pension is op zijn minst gezegd een beetje verlopen, en de figuren die er logeren zijn net zo eigenaardig als tragisch. Zo heeft mevrouw Brulot wel heel eigen criteria om te bepalen wie wat betaalt voor zijn logies. En lijkt de liefde tussen de Duitser Grünewald en het dienstmeisje Louise van bij het begin gedoemd...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Willem Elsschot is een instituut in de Nederlandstalige literatuur. Villa des Roses is zijn debuut. Het verscheen voor het eerst in 1913. Vandaag is het een lekker ouderwets boek over een lekker ouderwets pension. Maar het is vooral een geestig boek, waarin Elsschot de draak steekt met de mens en zijn/haar kleine kantjes.

Villa des Roses is ook verfilmd.

Lezen voor de Lijst | Niveau 4

Tirza
Arnon Grunberg
Nijgh & Van Ditmar, 2015, 430 p.

Tirza is de jongste dochter van Jörgen Hofmeester en zijn oogappel. Hofmeester is niet bepaald een vrolijke Frans. Voor zijn eigen leven heeft hij gaandeweg alle hoop laten varen. Die hoop richt hij nu op Tirza. Als zij mislukt, dan mislukt hij ook. Wanneer ze met een vriendje naar huis komt dat als twee druppels water lijkt op Mohammed Atta, de terrorist die achter 9/11 zou zitten, is Hofmeester 'not amused'. En dat is mild uitgedrukt...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Deze roman is één van de hoogtepunten uit het oeuvre van Grunberg: een broeierig verhaal met een onthutsende ontknoping, spitse dialogen en een bijzonder ontregelende inhoud.

"Wie van Grunbergs romans houdt, is fundamenteel ongelukkig; wie er niet van houdt, fundamenteel gelukkig", schreef een journalist ooit. Ook Tirza is erg zwartgallig, maar wie zegt dat je altijd vrolijk worden moet van een boek?
Het nachtcircus
Erin Morgenstern
De Bezige Bij, 2011, 425 p.

Tovenaarsleerlingen Celia en Marco nemen deel aan een spel. Als zij zes is en hij dertien worden ze door hun mentoren aan elkaar verbonden tot de dood hen scheidt. Het spel zal alles van hen vergen. Ze weten niet wat de regels zijn, zelfs niet wie hun tegenstander is. Niets is wat het lijkt want Celia en Marco, het circus - hun strijdtoneel - en alle mensen die ermee verbonden zijn worden pionnen in een eeuwenoude vete tussen twee oude magiërs.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het nachtcircus is veel meer dan alleen een meeslepend liefdesverhaal. Verschillende verhaallijnen en zelfs tijdlijnen lopen door elkaar om het verhaal van het circus te vertellen. Elk detail is uitgewerkt in prachtig beeldende taal waardoor je de karamel bijna ruikt, het canvas bijna voelt en de magische tenten levendig voor je ziet. Elk hoofdstuk onthult iets meer van de magie, voert je dieper mee tot je zelf één van de ‘rêveurs’ wordt die in het boek zoveel van het cirque des rêves houden.
Het spel der tronen
George R.R. Martin
Luitingh Fantasy, 2011, 767 p.

Eddard Stark wordt op vraag van zijn vriend en koning Robert Baratheon diens nieuwe Hand. Dat brengt grote veranderingen mee voor zijn gezin: Sansa en Arya trekken met hun vader mee naar Koningslanding, Robb en Bran blijven met hun moeder achter in Winterfel, en de bastaard Jon Sneeuw gaat dienen bij de Nachtwacht die de Muur verdedigt. Aan de andere kant van de wereld wordt Daenerys Targaryen uitgehuwelijkt om de plannen van haar broer te vergemakkelijken. Deze schijnbaar eenvoudige veranderingen zetten heel wat andere gebeurtenissen in gang…


Waarom zou ik dit boek lezen?
Hou pen en papier bij de hand als je aan dit boek begint, want heel veel personages passeren de revue: de Starks, de Lannisters, de Baratheons en de Grauwvreugden zijn er nog maar enkele van. Al bij al geen boek voor gevoelige zielen, maar wie houdt van een spannende intrige in een prachtige setting heeft met Het lied van ijs en vuur een schitterend boek in handen. Leuk weetje: voor deze boeken liet Martin zich inspireren door de Engelse Rozenoorlog in de 15de eeuw, een beetje gebaseerd op waargebeurde feiten dus!

Verfilmd als Game of Thrones.
Little Black Spiders
Ina Vandewijer, Patrice Toye
Davidsfonds/Infodok, 2012, 145 p.

April 1978. Katja is vijf maanden zwanger als ze vanuit het weeshuis naar ‘de zolder’ van het ziekenhuis verhuist. Ze kijkt uit naar de komst van haar kindje - in tegenstelling tot de andere meisjes op de zolder. Tot een stiekem bezoek aan Guy, haar leraar klassieke talen én vader van haar kind, haar roze toekomstbeeld uiteen doet spatten. Als Katja bovendien ontdekt wat soeur Simone (de ijselijk strenge directrice) écht van plan is met haar kindje, neemt ze een drastisch besluit.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is gebaseerd op de gelijknamige film en geïnspireerd op waargebeurde feiten: van mei 1970 tot 1982 verbleven zwangere meisjes tot hun bevalling verborgen op de zolder van een ziekenhuis in Lommel. Zodra de weeën begonnen werden ze, vaak tegen hun wil, met de auto clandestien naar Frankrijk gereden om er anoniem te bevallen. Vlak na de geboorte werden hun kinderen ‘verkocht’ aan een kinderloos echtpaar. Little black spiders is een fictief maar realistisch verhaal over enkele meisjes die dit meemaken. Aangrijpend en onthutsend.
Date met de dood
Charlaine Harris
Luitingh Fantasy, 2011, 319 p.

Voor Sookie Stackhouse bestaat het leven uit weinig meer dan haar vrienden, familie en haar werk als serveerster. Oh, en erg hard haar best doen de gedachten van de mensen om haar heen niet te horen. Sookie is namelijk een telepaat en ze kent de geheimen van iedereen in Bon Temps. Totdat William Compton er komt wonen. In zijn buurt hoort Sookie maar één ding: zalige stilte. William is namelijk een vampier – en hij is nog razend knap ook...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is in de eerste plaats een romance, een stevig mysterie en een detectieveverhaal. Wie daarvan houdt, zal automatisch in de ban raken van de boeken over de pittige Sookie en haar assortiment kleurrijke vrienden. Dat sommigen daarvan vampiers, shifters, weerwolven of feeën zijn, is niet echt het voornaamste. De problemen van Sookie doen vooral denken aan de problemen van allochtonen of holebi's.

Dit zijn de boeken waarop de tv-reeks True Blood gebaseerd is, maar vanaf het tweede boek lopen de verhaallijnen erg uit elkaar. Reden te meer om van allebei te genieten!


37 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>