1navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Romantiek
 
Bijzondere verbintenissen tussen jongen-jongen, meisje-meisje of meisje-jongen.
 


Over boterhammen met mosterd en negerzoenen
Brigitte Goyens
Lannoo, 2007, 93 p.

Liefde gaat door de maag. Daar vormt dit boek het ultieme bewijs van. Het boek is een combinatie van Bridget Jones’ dagboek en een kookboek voor de snelle happer. In grappige en herkenbare stukjes schrijft een single over de ups and downs van het daten, over hopen, wachten, one night stands en de kater achteraf.
Bij elke fase in de zoektocht naar Mr. Right houdt Goyens halt met een leuk recept. Varkenshaasje met jonge brie en nootjes om indruk te maken met je kookkunst. Een vluggertje met pasta en courgette, een stimulerende peterseliesoep of Patricia’s curry om het vuur in je lusteloze vriendje aan te wakkeren. En negerzoenen natuurlijk. Om je teleurstelling weg te smullen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Nog op zoek naar de Ware? Neem de proef op de som en troost je in afwachting met dit smakelijke boek! Zowel voor echte keukenprinsen en -prinsessen, als voor wie geveld werd door Liefdesverdriet. Laat zich het beste lezen met een zak chips onder een fleecedekentje.
Vliegen zonder vleugels
Gerda van Erkel
Davidsfonds/Infodok, 2008, 197 p.

Na elf jaar hoort Manthe dat haar ouders en haar zus niet omkwamen in een auto-ongeluk zoals haar altijd is voorgehouden: ze werden vermoord door haar broer. Beetje bij beetje gaat Manthe in haar herinneringen op zoek naar een verklaring. Haar veilige wereld dreigt ineens in elkaar te storten. Gelukkig kan ze rekenen op haar vriendje, Arne.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Samen met Manthe leg je de stormachtige weg af die nodig is om te begrijpen wat er elf jaar geleden gebeurde en waarom haar grootouders de waarheid zo lang voor haar verzwegen. Het boek biedt je een andere kijk op familiaal geweld.
Score: 7/10

Henna op je huid
Dirk Bracke
Davidsfonds Infodok, 2005, 173 p.

Touria is vijftien en woont in Antwerpen. Net zoals veel Marokkaanse meisjes mag ze veel dingen niet van haar ouders. Als ze haar eigen weg probeert te gaan, krijgt ze al snel problemen met haar broer Habib en haar vader. En dan ontmoet ze Ilyas, een vriend van Habib die de grote patser uithangt. Ze is helemaal stapelverliefd op hem. Dat kan niet goed aflopen...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit verhaal neemt je mee in twee werelden: de Marokkaanse en de Vlaamse. Voor Touria is het moeilijk om thuis Marokkaans te zijn en buiten Vlaams. Ze heeft telkens het gevoel dat ze moet kiezen. Haar gevoelens hierover zijn levensecht beschreven.
Score: 8/10

19 keer Katherine
John Green
Lemniscaat, 2007, 308 p.

Colin Singleton is een heel bijzondere jongen. Niet alleen omdat hij ooit een wonderkind was en dol is op het maken van anagrammen, maar ook omdat hij uitsluitend verliefd wordt op Katherines. Nadat hij voor de negentiende keer gedumpt is door een Katherine, neemt zijn geestige, televisieverslaafde vriend Hassan hem mee op een road trip door Amerika.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een grappig boek over het ellendige gevoel gedumpt te zijn. Met een hele hoop realistische scènes over de moeilijke communicatie tussen jongens en meisjes. Heel herkenbaar dus. En verder gaat het over een tv-quiz, het gevaar van horzels, het bedrog van een vriendin en een zwijnenjacht.
Score: 0/10

Tjongejonge
André Sollie
't Verschil, 2009, 39 p.

Prachtige gedichten met betoverende woorden, over jongens die op jongens vallen. Een jongen droomt zichzelf een meisje, krijgt vleugels van verliefdheid, of wordt net gek van liefdesverdriet.


Waarom zou ik dit boek lezen?
André Sollie is schrijver, dichter en tekenaar. Die talenten combineert hij in Tjongejonge, een dichtbundel vol mooie zinnen en rake beelden. Twee keer tien korte gedichten en bijbehorende prenten - krachtige jongenshoofden in zwart-witprenten - roepen een scala aan gevoelens op. Een bundel over opgroeien, jezelf ontdekken en net iets anders zijn dan de anderen.
Mannenliefde: tien liefdesverhalen
Jolien Janzig, Lieve Blancquaert
Lannoo, 2009, 158 p.

Wat betekent de liefde voor deze mannenparen? Hoe leerden ze elkaar kennen? Wat is het geheime recept van hun relatie? Peter Rehwinkel, Wim De Vilder, Gerrit Komrij, Tom Lanoye…: ze vertellen uitgebreid over hun relatie. Heerlijke liefdesverhalen zijn het, luchtig, vurig en soms een tikje droef.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Verliefdheid, passie, seks, tederheid en ruzies kom je in elke relatie tegen. Dan maakt het niet uit of het nu relaties van mannen met mannen zijn, van vrouwen met mannen of van vrouwen met vrouwen. Deze eerlijke en indringende liefdesverhalen zijn dan ook om van te smullen – ongeacht van welke sekse je zelf houdt.
Score: 8/10

Hoe ik nu leef
Meg Rosoff
Moon, 2011, 200 p.

De 15-jarige Daisy uit New York brengt de zomer door bij haar familie in Engeland. Ze wordt er verliefd, het lijkt een droomzomer te worden.
Maar dan breekt de derde wereldoorlog uit. Aan de opbloeiende liefde komt abrupt een einde. Algauw overheerst de afschuwelijke realiteit van de oorlog.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Daisy doet zelf haar verhaal. Ze komt kwetsbaar en onzeker over, maar vertelt toch ook met veel gevoel voor humor. En die mix zorgt voor een prachtig, onvergetelijk boek dat je helemaal meesleept. Een mooi, droevig, oprecht en echt verhaal.
De terugkeer van Melisse
Per Nilsson
Lemniscaat, 2009, 175 p.

De zeventienjarige ik-persoon in dit boek is verliefd op Amina. Een jaar geleden was Ann-Katrin zijn grote liefde, tot zij hem liet vallen. Wanneer hij op een dag de geur van melisse ruikt, herinnert hij zich Ann-Katrin. Zij rook altijd naar citroenmelisse. Hij gaat naar haar op zoek, maar dat loopt niet van een leien dakje. Ann-Katrin (oftewel Melisse) wil niets van hem weten. Wat is dat bovendien met die baby?


Waarom zou ik dit boek lezen?
De naamloze jongen in dit boek vertelt wat hem overkomen is. Omdat hij zijn verhaal achteraf vertelt, weet je heel lang niet hoe Ann-Katrin en Amina op zijn zoektocht reageren. Dat maakt het verhaal spannend.
Dit boek is een vervolg op De geur van Melisse, maar je moet dat boek niet gelezen te hebben om dit te kunnen volgen.
Let it snow
Maureen Johnson, John Green
De Fontein, 2011, 351 p.

Let it snow bestaat uit drie verhalen, die alle drie (min of meer) met elkaar verbonden zijn. Ze spelen ze zich af in en rond een wafelhuis, terwijl een enorme sneeuwstorm de kerstdagen lam legt. Er zijn 15 cheerleaders, een van de hormonen stijf staande puber, een kerel gekleed in plastic zakjes en drie vrienden. Er zijn hete krokodillentranen, ochtendlijke dates bij Starbucks, gebroken harten en gevonden liefdes.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een romantische komedie in boekvorm, met flitsende dialogen en nét-niet-van-de-pot-gerukte-scènes. Je lacht en huilt en krijgt het er warm van. Perfect voor de donkere dagen voor (en na) Kerst, dus.
Score: 9/10

Mijn reis met Jake
Morgan Watson
De Fontein, 2011, 368 p.

Een roadtrip dwars door Amerika, betaald door je moeder en met een knappe chauffeur aan je zijde, daar kan je toch geen nee tegen zeggen? Toch blijft de zeventienjarige Amy liever gewoon thuis. Drie maanden na de dood van haar vader kan ze het gezelschap van een jongen en zijn vrolijke muziek missen als kiespijn. Tot Jake en Amy besluiten om de ‘toeristische route’ te nemen en hij dingen bij haar naar boven brengt die ze lang heeft weggestopt...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dat de spanning tussen Jake en Amy te snijden is, kan je wel raden. Maar de twee nemen je ook mee op een heerlijke reis door hun land, zodat je vooral snel zélf op vakantie wil vertrekken. Terwijl je de staten, de muziek en de fastfoodketens van Amerika verkent, wordt duidelijk dat relaties soms even ingewikkeld zijn als de Amerikaanse namen.


49 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>