1navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Romantiek
 
Bijzondere verbintenissen tussen jongen-jongen, meisje-meisje of meisje-jongen.
 


Is liefde lastig?
Reine de Pelseneer
De Eenhoorn, 2015, 295 p.

Vier mensen gaan beginnen aan een warme zomer in Antwerpen. Elk van hen wordt op een andere manier geconfronteerd met de moeilijke wegen van de liefde. Lisse heeft net haar middelbare school afgemaakt en beseft dat het niets kan worden met de jongen waar ze al heel lang verliefd op is. Tino is een introverte jongen die het huwelijk van zijn ouders ziet stuklopen. Ada zit in een bejaardentehuis en blikt terug op haar huwelijk met Max die ze erg mist. En tenslotte is er nog Seb. Seb heeft heel veel ervaring met meisjes, maar de breuk met Millie kan hij maar moeilijk verwerken. Wanneer de paden van deze vier mensen kruisen, veranderen hun levens...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een meeslepende, vlot geschreven roman over de moeilijke, maar fascinerende puzzel van de liefde. Je ziet zo de beelden in je hoofd afspelen. De gevoelens en gedachten van de personages worden op een herkenbare manier verteld.
Wedding day
Lieve Blancquaert
Hannibal, 2015, 256 p.

Hoe voelt het om te trouwen in Las Vegas? Hoe ziet een huwelijksfeest eruit als je steenrijk bent en in India woont? En wat als je 14 bent en moet trouwen met iemand die je nog nooit eerder zag? De fotograaf van dit boek reisde de wereld rond. Overal woonde ze huwelijken bij en stelde ze vragen aan de bruid en de bruidegom. Het resultaat is een boek met ongelooflijk knappe foto’s en korte, mooie teksten.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Welke dromen heb je? Waarom trouw je? Hoe voel je je vandaag? Op die vragen geven heel wat bruiden en bruidegommen in dit geweldig mooie boek een antwoord. De beelden in dit boek zuigen elke lezer mee. Je wil echt weten wie deze mensen zijn. Bij sommige verhalen is het wel even slikken. Bijvoorbeeld omdat er altijd weer hoop en dromen zijn, ook bij een jong koppel in een vluchtelingenkamp.
Eleanor & Park
Rainbow Rowell
Van Goor, 2014, 335 p.

Als nieuwe leerling moet Eleanor op de bus gedwongen plaatsnemen naast Park. Het eerste contact tussen deze twee buitenbeentjes verloopt wat stroef, maar al gauw brengen muziek en stripverhalen hen dichter bij elkaar. Ze weten alletwee dat een eerste liefde bijna nooit standhoudt, maar ze kunnen niet anders dan er helemaal voor gaan. Al wegen de problemen die Eleanors thuis heeft op hun prille relatie...


Waarom zou ik dit boek lezen?
‘Eleanor & Park’ is een romantisch, humoristisch, gevoelig, intriest en troostend portret van een eerste liefde. Eleanor en Park komen om de beurt aan het woord, zodat je hun verhaal vanuit hen allebei beleeft. Vergeet de zoetsappige liefdesromannetjes, dit verhaal is echt en authentiek.
De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar
Gabrielle Zevin
Atlas Contact, 2014, 222 p.

Dit boek gaat over een misantrope boekhandelaar, die de zin van het leven niet meer ziet wanneer zijn jonge vrouw overlijdt. Zijn boekhandel dreigt failliet te gaan, maar dan ontmoet Fikry een achtergelaten peuter in zijn winkel. Die geeft zijn leven een nieuwe richting...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een verhaal vol boeken, aangevuld met romantiek, een vleugje mysterie en hoop: wat wil een mens nog meer om helemaal op te kikkeren? Dit is een goed geschreven roman die je achterlaat met een blij gevoel.
De poppendokter
Diane Broeckhoven
Vrijdag, 2014, 128 p.

Hendrik staat voor het laatst in zijn winkel. Morgen is hij geen poppendokter meer. En net vandaag… komt een vrouw hem vragen om die ene, speciale pop te kopen. Die vrouw is Esther, het buurmeisje met wie Hendrik vroeger speelde. Tot Esther op een dag zomaar verdwenen was, en alleen haar pop bij Hendrik bleef. Een oorlog en vele jaren later, liepen ze elkaar als jonge twintigers weer tegen het lijf. En verloren elkaar weer. Nu zijn ze oud. Wenkt er nog een toekomst?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Soms bepaalt een liefde uit je kinderjaren je hele leven. Bij Hendrik is dat zo geweest. Als zevenjarige was hij verliefd op zijn buurmeisje Esther. Hij kan haar nooit vergeten. Nooit trouwt hij met iemand anders. Maar waarom reageerde Esther nooit op de liefdesbrieven die hij schreef? En welk rol speelde Esthers moeder? Wat een bijzonder mooi liefdesverhaal is dit!
Hype
Mevin Burgess
Chicken House, 2014, 271 p.

De Britse samenleving davert op haar grondvesten. De ‘Zeloten’ strijden tegen de ongelijke verdeling van de rijkdom, maar dat ontaardt al snel in gewelddadige demonstraties. Tijdens een van hun acties voorzien zij de opgezweepte betogers van Death. Wie deze drug inneemt, zal na zeven dagen onherroepelijk sterven. ‘Deathers’ krijgen echter wel de kans om hun ‘laatste week’ bijzonder intens te beleven. Verteerd door problemen na de verdwijning van z’n broer Jess en teleurgesteld omdat z’n vriendin hun relatie verbrak, neemt Adam in een opwelling Death. Als de waarheid echter geheel anders blijkt, probeert hij wanhopig een tegengif te bemachtigen. Adam raakt daarbij echter in een spiraal van geweld en bloederige acties.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Net zoals in z’n vorige boeken Junkies, Foxy: mijn leven als teef en Testosteron schrijft Burgess in Hype opvallend expliciet over controversiële onderwerpen als armoede, seks en drugs. De effecten van de drug 'Death' en Adams verzet tegen zijn schijnbaar onherroepelijk lot maken 'Hype' tevens tot een aangrijpende roman. De vele gewelddadige actiescènes en gevechten zorgen voor de nodige spanning en leiden regelrecht naar een verrassend einde.
Onder de ketchupwolken
Annabel Pitcher
Moon, 2014, 304 p.

Vanaf de allereerste bladzijde kondigt protagoniste Zoë Collins een afschuwelijke daad aan, waarmee ze zonder consequenties is weggekomen. Verteerd door schuldgevoelens schrijft ze haar geheim van zich af in brieven aan de ter dood veroordeelde misdadiger Stuart Harris. Oftewel iemand die de gevolgen van zijn daden wél onder ogen durft zien. Gaandeweg wordt duidelijk dat Zoë het afgelopen jaar twee vriendjes had, en dat bleken twee broers te zijn … Net zoals in een klassieke tragedie kan zoveel verboden hartstocht slechts fataal aflopen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Annabel Pitcher weet vanaf het begin een onderhuidse spanning op te roepen. Wat is Zoë’s ‘misdaad’ precies en wie werd er het slachtoffer van? Waarom wilde Zoë per se twee partners? En hoe reageert haar omgeving op haar daden? Zoë blijkt een moedig personage, dat al haar problemen met veel humor te lijf gaan. Precies die – vaak ongewild – grappige situaties en bedenkingen maken de tragische ondertoon draaglijk. Pitcher schrijft vol mededogen over haar personages, wat in een oprecht verhaal resulteert: kortom, zoals een young adult roman zou moeten zijn.
De zomer waarin mijn vader homo werd
Endre Lund Eriksen
Van Goor, 2014, 164 p.

Soms zit werkelijk a-l-l-e-s tegen. Arvids moeder is er vandoor met haar fitnessleraar. Daarom brengt Arvid noodgedwongen de zomer door in een boerengat – mét een vader die ‘homo dreigt te worden’. Kaper op de kust is de openlijke homoseksuele Roger Berg, vader van Indiane. Om te verhinderen dat hun vaders iets met elkaar beginnen, worden zij en Arvid noodgedwongen partners-in-crime. Dat verloopt moeizaam, want Arvid is alles wat de spontane, stoere, levenslustige Indiane niet is: ernstig, harkerig en pessimistisch.

Ondertussen doet de liefde onversaagd haar ding. Roger wint Arvids bedachtzame vader voor zich, terwijl Indiane langzaam Arvids hart verovert. Helaas verstoort het bezoek van Arvids vriend Frank het herstelde evenwicht…


Waarom zou ik dit boek lezen?
De zomer waarin Arvids vader homo wordt, is de zomer waarin Arvid waanzinnig veel bijleert. Over zichzelf en over de Grote Dingen des Levens. Dat de grenzen tussen vriendschap en liefde dun zijn. Dat de liefde complex in elkaar zit - dat vaders op vaders kunnen vallen bijvoorbeeld, en jongens op jongens én meisjes tegelijkertijd. Dat jaloezie lelijk kan zijn. Dat het leven soms heerlijk, soms wreed is. Maar dat alles altijd in orde komt, als je maar geduldig bent en mild voor jezelf. Dit is een grappig en luchtig verhaal over ernstige thema's.
Jasper Jones
Craig Silvey
De Bezige Bij, 2010, 365 p.

Charlie Bucktin is heel verbaasd wanneer Jasper Jones, outcast van het dorpje Corrigan, zijn hulp inroept. Jasper heeft zonet zijn vriendin en soulmate Laura Wishart vermoord teruggevonden op ‘hun’ geheime plek. Wat moet er gebeuren met Laura’s lichaam? En wat met de dader die nog ergens rondloopt? Charlie wordt tegen zijn zin meegesleept in een bijzonder aangrijpende zaak. Dan wordt Charlie ook nog eens verliefd op Eliza Wishart, de zus van het slachtoffer. Een netwerk van geheimen en leugens komt naar boven…


Waarom zou ik dit boek lezen?
Jasper Jones is een fijnzinnige adolescentenroman, die de complexe geest van mensen beschrijft. Ook biedt Silvey een knap portret van een afgesloten gemeenschap in een klein Australisch dorpje, vol angst en vooroordelen. De moeilijke relatie tussen ouders en kinderen, de Vietnamoorlog en het racisme, de eerste verliefdheid en de kracht van ware vriendschap maken de roman tot een ‘must read’, liefst op van die warme zomerdagen waar geen eind aan lijkt te komen.
Wat ik weet
Julie Berry
Gottmer, 2014, 302 p.

Twee jaar lang was Judith vermist en plots duikt ze weer op. Haar tong is afgesneden, dus praten kan ze niet. Of mag ze niet van haar moeder? In elk geval vertelt ze niemand wat er gebeurd is met haar – en met Lottie. De dorpsgenoten verstoten haar. Ze is immers verminkt! Dan loopt het hele dorp gevaar: voor de kust verschijnen drie schepen, klaar om aan te vallen. Judith kan het dorp redden, en meteen ook zichzelf. Dan moet ze wel vertellen waar ze de voorbije twee jaar verbleef. Zal ze ook Lucas terugwinnen? Hij is nu verloofd met een ander.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit ongelooflijk knappe boek lijkt de eerste hoofdstukken een beetje verwarrend. Geef jezelf even tijd om meegesleept te worden. Judith vertelt over haar leven in een traditioneel dorp. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken. Telkens komt er wat spanning bij. Dit is een mooie liefdesroman, een avonturenverhaal en ook een boek over opkomen voor jezelf – en het besef dat het jaren kan duren voor je dit echt doet.


45 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>