1navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Romantiek
 
Bijzondere verbintenissen tussen jongen-jongen, meisje-meisje of meisje-jongen.
 


Over boterhammen met mosterd en negerzoenen
Brigitte Goyens
Lannoo, 2007, 93 p.

Liefde gaat door de maag. Daar vormt dit boek het ultieme bewijs van. Het boek is een combinatie van Bridget Jones’ dagboek en een kookboek voor de snelle happer. In grappige en herkenbare stukjes schrijft een single over de ups and downs van het daten, over hopen, wachten, one night stands en de kater achteraf.
Bij elke fase in de zoektocht naar Mr. Right houdt Goyens halt met een leuk recept. Varkenshaasje met jonge brie en nootjes om indruk te maken met je kookkunst. Een vluggertje met pasta en courgette, een stimulerende peterseliesoep of Patricia’s curry om het vuur in je lusteloze vriendje aan te wakkeren. En negerzoenen natuurlijk. Om je teleurstelling weg te smullen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Nog op zoek naar de Ware? Neem de proef op de som en troost je in afwachting met dit smakelijke boek! Zowel voor echte keukenprinsen en -prinsessen, als voor wie geveld werd door Liefdesverdriet. Laat zich het beste lezen met een zak chips onder een fleecedekentje.
Score: 8/10

19 keer Katherine
John Green
Lemniscaat, 2007, 308 p.

Colin Singleton is een heel bijzondere jongen. Niet alleen omdat hij ooit een wonderkind was en dol is op het maken van anagrammen, maar ook omdat hij uitsluitend verliefd wordt op Katherines. Nadat hij voor de negentiende keer gedumpt is door een Katherine, neemt zijn geestige, televisieverslaafde vriend Hassan hem mee op een road trip door Amerika.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een grappig boek over het ellendige gevoel gedumpt te zijn. Met een hele hoop realistische scènes over de moeilijke communicatie tussen jongens en meisjes. Heel herkenbaar dus. En verder gaat het over een tv-quiz, het gevaar van horzels, het bedrog van een vriendin en een zwijnenjacht.
Score: 0/10

Tjongejonge
André Sollie
't Verschil, 2009, 39 p.

Prachtige gedichten met betoverende woorden, over jongens die op jongens vallen. Een jongen droomt zichzelf een meisje, krijgt vleugels van verliefdheid, of wordt net gek van liefdesverdriet.


Waarom zou ik dit boek lezen?
André Sollie is schrijver, dichter en tekenaar. Die talenten combineert hij in Tjongejonge, een dichtbundel vol mooie zinnen en rake beelden. Twee keer tien korte gedichten en bijbehorende prenten - krachtige jongenshoofden in zwart-witprenten - roepen een scala aan gevoelens op. Een bundel over opgroeien, jezelf ontdekken en net iets anders zijn dan de anderen.
Mannenliefde: tien liefdesverhalen
Jolien Janzig, Lieve Blancquaert
Lannoo, 2009, 158 p.

Wat betekent de liefde voor deze mannenparen? Hoe leerden ze elkaar kennen? Wat is het geheime recept van hun relatie? Peter Rehwinkel, Wim De Vilder, Gerrit Komrij, Tom Lanoye…: ze vertellen uitgebreid over hun relatie. Heerlijke liefdesverhalen zijn het, luchtig, vurig en soms een tikje droef.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Verliefdheid, passie, seks, tederheid en ruzies kom je in elke relatie tegen. Dan maakt het niet uit of het nu relaties van mannen met mannen zijn, van vrouwen met mannen of van vrouwen met vrouwen. Deze eerlijke en indringende liefdesverhalen zijn dan ook om van te smullen – ongeacht van welke sekse je zelf houdt.
Score: 8/10

Hoe ik nu leef
Meg Rosoff
Moon, 2011, 200 p.

De 15-jarige Daisy uit New York brengt de zomer door bij haar familie in Engeland. Ze wordt er verliefd, het lijkt een droomzomer te worden.
Maar dan breekt de derde wereldoorlog uit. Aan de opbloeiende liefde komt abrupt een einde. Algauw overheerst de afschuwelijke realiteit van de oorlog.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Daisy doet zelf haar verhaal. Ze komt kwetsbaar en onzeker over, maar vertelt toch ook met veel gevoel voor humor. En die mix zorgt voor een prachtig, onvergetelijk boek dat je helemaal meesleept. Een mooi, droevig, oprecht en echt verhaal.
De terugkeer van Melisse
Per Nilsson
Lemniscaat, 2009, 175 p.

De zeventienjarige ik-persoon in dit boek is verliefd op Amina. Een jaar geleden was Ann-Katrin zijn grote liefde, tot zij hem liet vallen. Wanneer hij op een dag de geur van melisse ruikt, herinnert hij zich Ann-Katrin. Zij rook altijd naar citroenmelisse. Hij gaat naar haar op zoek, maar dat loopt niet van een leien dakje. Ann-Katrin (oftewel Melisse) wil niets van hem weten. Wat is dat bovendien met die baby?


Waarom zou ik dit boek lezen?
De naamloze jongen in dit boek vertelt wat hem overkomen is. Omdat hij zijn verhaal achteraf vertelt, weet je heel lang niet hoe Ann-Katrin en Amina op zijn zoektocht reageren. Dat maakt het verhaal spannend.
Dit boek is een vervolg op De geur van Melisse, maar je moet dat boek niet gelezen te hebben om dit te kunnen volgen.
Let it snow
Maureen Johnson, John Green
De Fontein, 2011, 351 p.

Let it snow bestaat uit drie verhalen, die alle drie (min of meer) met elkaar verbonden zijn. Ze spelen ze zich af in en rond een wafelhuis, terwijl een enorme sneeuwstorm de kerstdagen lam legt. Er zijn 15 cheerleaders, een van de hormonen stijf staande puber, een kerel gekleed in plastic zakjes en drie vrienden. Er zijn hete krokodillentranen, ochtendlijke dates bij Starbucks, gebroken harten en gevonden liefdes.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een romantische komedie in boekvorm, met flitsende dialogen en nét-niet-van-de-pot-gerukte-scènes. Je lacht en huilt en krijgt het er warm van. Perfect voor de donkere dagen voor (en na) Kerst, dus.
Spring maar achterop
Sarah Dessen
Moon, 2011, 368 p.

Met vakantie bij haar vader, zijn nieuwe vrouw en hun kersverse baby, ontmoet Auden Eli, een intrigerende jongen die haar slapeloosheid deelt. Na de zomer gaat ze studeren aan een prestigieuze universiteit. Maar eerst is het tijd om in te halen wat ze op de middelbare school gemist heeft, omdat ze het te druk had met studeren. En dat is heel wat!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Niet alleen Audens tweede kans zal je aan dit boek gekluisterd zal houden. Ook de verhalen van de andere personages nemen je mee naar het Amerikaanse kuststadje. Het verhaal van Eli bijvoorbeeld, die moet omgaan met de dood van zijn beste vriend, of dat van Audens ouders, die zo opgeslorpt worden door hun beroep dat ze hun geliefden uit het oog verliezen...

De Nederlandse Canon

Verscheurd
Jantien Belt
Pimento, 2007, 207 p.

De vroegwijze Jasmine heeft een Nederlandse moeder en Iraanse vader. Haar broer Hamid raakt op het verkeerde pad nadat hij op school meermaals uitgescholden en gediscrimineerd wordt. Als hij wordt opgepakt, krijgt ook Jasmine te maken met discriminatie. Zelfs haar verkering met Dylan lijkt over.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Voor jongeren die uit twee culturen komen of in twee culturen opgroeien, zal het boek veel herkenning opleveren. De kortzichtigheid van mensen over andere culturen en gebruiken komt duidelijk naar voren.

Kijk ook eens hier: www.entoen.nu/canon?extra=boeken-en-films
Tegen de muur op
Karlijn Stoffels
Querido, 2009, 146 p.

Bibi heeft net eindexamen middelbaar onderwijs gedaan en voelt zich klaar om haar biologische vader te leren kennen. Via een vage foto komt ze terecht in Zeps winkeltje: een ontmoetingsplaats voor merkwaardige figuren, zoals junk Gummie, de enthousiaste filmregisseur Jean, zijn assistent Roef en de schuwe aboriginal Paddie. Langzaam komen vader en dochter dichter bij elkaar. Maar niet iedereen is gelukkig met Bibi’s plotse verschijning.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Karlijn Stoffels verdiepte zich geruime tijd in aboriginal- en graffitikunst. Ze reisde zelfs naar Londen en Berlijn om de ‘street art’ te leren kennen. Geen wonder dat haar verhaal zo kleurig en authentiek is geworden.


45 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>