1navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Ik doe liever iets aan mijn conditie
 
Sport! Omdat het gezond is en leuk, maar vaak ook keihard. En soms levensgevaarlijk.
 


De man en zijn fiets: wielerverhalen
Wilfried de Jong
Podium, 2009, 205 p.

Een verzameling korte verhalen over de koers. Over Bettini en Boonen, de tragiek en de gekte van topsport, de Giro en de Tour, over demarreren en doping.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een boek voor sportliefhebbers en wielerfanaten in het bijzonder. En voor wie van gauw gelezen houdt. De stevige kont op de cover is die van de auteur zelf. Hij is presentator van Holland Sport en dol op wielrennen (en Feyenoord).
Heel het land is van streek: het grote boek van nutteloze voetbalkennis
Martin Van Neck
Atlas, 2008, 224 p.

Een boek vol al dan niet interessante lijstjes, al dan niet boeiende verhalen en al dan niet grappige voetbalweetjes. Het hangt er allemaal maar van af of je enige interesse hebt in de (vooral Nederlandse) voetbalgeschiedenis.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Als je graag wil weten of er al eens een voetballer over de middellijn is gestruikeld of als je graag meer leest over de hilarische en legendarische Liverpooltrainer Bill Shankly dan is dit misschien een boek voor jou.
Enkel weggelegd voor sportfreaks die dol zijn op onnozele en nutteloze weetjes over de geschiedenis van hun favoriete spel. Ook boeiend voor voetbalfans die hun pa willen verbluffen met weetjes uit hun vaders voetbaljeugd.
Het gevecht
Norman Mailer
L.J.Veen, 2007, 255 p.

In 1974 vond één van de meest legendarische boksmatchen uit de geschiedenis plaats. In Kinshasa, Zaïre, vochten onder het goedkeurend oog van Mobutu de boksers Mohammed Ali en George Foreman er om de wereldtitel bij de zwaargewichten. Dit gevecht zou later bekend worden onder de naam 'the rumble in the jungle'. Schrijver Norman Mailer was aanwezig en benadert het verhaal langs allerlei invalshoeken. Een relaas van één van de grootste historische sportmomenten uit de twintigste eeuw.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Over de liefde en oorlog en misdaad wordt al genoeg geschreven, waarom eens geen boek over een stukje sportgeschiedenis? Een exotische locatie, een hoofdpersonage met een veel te grote mond (tot groot jolijt van de verzamelde pers) en ettelijke staaltjes psychologische oorlogsvoering maken van dit verhaal een must voor elke sportliefhebber.
Homeless World Cup: ze kunnen alleen maar winnen
Geert Degrande
Van Halewyck, 2009, 156 p.

In 2008 en 2009 namen een aantal daklozen uit Antwerpen deel aan het WK Daklozenvoetbal. De eerste keer was in 2008 in Australië. In dit boek bij de gelijknamige tv-reeks leer je de hele ploeg kennen. Serge, die dolblij is als zijn zoontje bij hem komt wonen. Steve, die heel gevoelig is en tranen met tuiten huilt als hij niet naar Australië mag afreizen. En Danny en Claudia, die veel problemen kenden in het leven, maar heel erg veel van elkaar houden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ook daklozen en verslaafden hebben elk hun eigen dromen en hun eigen angsten. Ook zij hebben fouten gemaakt en willen hun leven vanaf nu beter aanpakken. In dit boek worden de spelers van de ploeg je vrienden. Ze vertellen heel eerlijk over hun leven en hun problemen. Of je nu fan bent van voetbal of niet, na dit boek besef je eens te meer hoe belangrijk sport is.
Ik ben God niet
Frank Vandenbroucke
Borgerhoff & Lamberigts, 2008, 324 p.

Als wielrenner Frank Vandenbroucke de laatste jaren in het nieuws komt, dan belooft dat meestal niet veel goeds. Het terug op poten zetten van zijn in het slop geraakte wielercarrière lijkt de meeste wielerfans ondertussen een niet te overwinnen hindernis. In dit boek doet hij uit de doeken hoe het zover kon komen, en hoe hij opnieuw en opnieuw terug uit het dal probeert te kruipen. Een verhaal van veel vallen en opstaan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een topsporter heeft ook een toppersoonlijkheid en een ijzeren karakter nodig. Frank Vandenbroucke was te dol op winnen en kon de tegenslagen niet verwerken. Alles kwam te vroeg, en hij was te gretig. Dit is het pijnlijke verhaal van iemand die keer op keer dezelfde fouten blijft maken. Geen opbeurende literatuur, maar wel een redelijk eerlijk boek van iemand die honderd keer intenser geleefd heeft dan de meeste mensen. En ook al is hij geen voorbeeld van hoe het moet, het biedt wel boeiende literatuur. Jammer van de talrijke spelfouten.
Memoires van een wielerverzorger
Jef D'Hont
Van Halewyck, 2007, 256 p.

Jef D'Hont was veertig jaar lang één van de topverzorgers van het wielerpeloton. Nu klapt hij uit de biecht, en dat komt hard aan voor wie nog een beetje geloof had in een herboren zuivere wielersport. Een boek waarin de grens tussen ploegleider en dealer en wielrenner en junkie heel dun is, en waarin die grens meer dan eens overschreden wordt. Een boek voor wie wil weten hoe wielrenners van de jaren '50 tot nu slikten en prikten tot ze er bij neervielen, inclusief nationale wielerhelden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Sporthelden die van hun voetstuk vallen, kan het nog mooier?
Mijn verhaal
Tom Boonen
Borgerhoff en Lamberigts, 2006, 285 p.

Tom Boonen vertelt over de ups en downs van zijn nog prille leven. Voor het overgrote deel gaat het over de koers, maar ook over doping, auto's, zijn relatie met de pers en de problemen van het beroemd zijn.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Je weet dat Tom Boonen in dit boek niet het achterste van zijn tong zal laten zien, maar toch geeft dit werk je het idee dat je de persoonlijkheid van Tom Boonen een beetje beter kan doorgronden. Blijkt dat hij een mens is zoals iedereen, met grote talenten, een groot hart én een aantal kleine kantjes.
Vak 127
Menno Pot
Lebowski, 2010, 247 p.

Vier Amsterdamse vrienden gaan al jarenlang naar elke wedstrijd van Ajax kijken, ook in het verre buitenland. Hun weekends zijn keer op keer gevuld met voetbal, alcohol en loltrappen. De op tribunes, supportersbussen en vijandelijke stadspleinen gesmede band lijkt onverwoestbaar. Maar als het volwassen worden voor nieuwe verplichtingen zorgt, komen er langzaam breuken in de oude voetbalvriendschap.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Als je dit leest, besef je hoe goed de auteur zijn onderwerp kent. Logisch, hij heeft zelf ettelijke jaren op zijn zo geliefde Ajax-tribunes gesleten. Een absolute aanrader voor iedereen die al eens naar betaald voetbal geweest is, en voor diegenen die meer willen weten over het leven van fanatieke voetbalsupporters en de bizarre kameraadschap die tussen supporters leeft.
Vuil spel: het systeem Armstrong
Ballester Pierre, Walsh David
No Monkey, 2009, 205 p.

Lance Armstrong is al tien jaar een veelbesproken en omstreden figuur. Veel van zijn ex-ploegmaats zijn verwikkeld in dopingschandalen, tact was nooit zijn sterkste kant en zijn come-back in de lente van 2009 was erg omstreden. Dit boek gaat over drie dingen: Lance en doping, de tekortkomingen van de UCI en de geldzaken rondom de Lance Armstrong Foundation (Livestrong).


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een onmisbaar boek voor wielerfans. Wie dit boek leest kan niet meer naar Lance Armstrong kijken zonder vraagtekens in zijn (of haar) ogen. De kwaliteiten en vooral minpunten van de man worden beiden onder de loep genomen. Ook de dubieuze instelling UCI wordt serieus onderzocht, maar dat is enkel boeiend voor wielerfreaks.
Score: 8/10

Lopen voor je leven
Els Beerten
Querido, 2010, 183 p.

Noor is achttien en wil kost wat kost een marathon uitlopen. Zeer ongewoon voor vrouwen in de jaren zeventig van de twintigste eeuw, maar Noor is een natuurtalent. Tijdens het lopen denkt ze aan wat voorbij is en wat steeds terugkomt, waarom ze moet lopen voor haar leven!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een bloedmooi verhaal. De adrenalinestoot die je krijgt als je door dit boek raast is misschien wel te evenaren met het lopen van de marathon zelf. Een boek waarbij je wanhopig het slinkend aantal bladzijden telt die je nog hebt...


16 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>