1navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Ik doe liever iets aan mijn conditie
 
Sport! Omdat het gezond is en leuk, maar vaak ook keihard. En soms levensgevaarlijk.
 


In Brazilië: De droomfinale van mijn leven
Stijn Umans, Bart Cop
Manteau, 2014, 223 p.

Stijn Umans is bekend sinds de Rode Duivels naar Brazilië trokken voor het Wereldkampioenschap. Stijn heeft kanker en zit in een rolstoel. Genezen zal hij niet meer doen. Bovenal is hij een hevige fan van de Rode Duivels. Hij reist met een groep vrienden naar Brazilië en ziet daar elke match van de Rode Duivels. Hij praat met hen, kan met hen op de foto. Stijn maakt zijn droom waar.


Waarom zou ik dit boek lezen?
‘Nooit opgeven, altijd voor je droom blijven gaan!’ Stijn herhaalt zijn levensmotto enkele keren in het boek. Hij heeft zijn droom waargemaakt. Naar Brazilië gaan, de Duivels zien spelen. In dit heel vlotte en humoristische boek doet hij zijn verhaal. Over zijn passie voor de Rode Duivels, over feesten op het strand van Copacabana en altijd weer over zijn levensvreugde. Een heel erg knap boek over voetbal en zoveel meer.
Solo
Wilfried de Jong
Podium, 2014, 187 p.

Wilfried de Jong schrijft al jaren wielercolumns voor de krant. Solo verzamelt de allermooiste grote en kleine verhalen over het wielrennen. In minder dan 500 woorden per column vat Wilfried de Jong de kern van de koers: de heroïek én de tragiek, de tactische slimmigheden én de doping-dommigheden. Hij heeft het over de profs en de liefhebbers, het verleden en het heden, de mannen- én de vrouwenwielrennerij, en nog veel meer.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Over wielrennen lezen is bijna - bijna! - net zo leuk als onderuitgezakt naar de koers op tv kijken. Als Wilfried de Jong de mooie Parijs-Roubaix-zege van Niki Terpstra in 2014 beschrijft, zie je die geweldige solo-aankomst zó weer voor je. Maar net zo goed leer je wielergekkigheden bij. Wist je dat Pedro Horillo naast wielrenner ook filosoof was? En dat Gino Bartali de doodskist van zijn eeuwige rivaal Fausto Coppi de kerk uitdroeg?

Dit is een geweldig boek voor wielerliefhebbers!
Helden van de Tour
Jan Cleijne, Jan Cleijne
Oog & Blik | De Bezige Bij, 2013, 143 p.

1903. De eerste etappe van de eerste Tour de France ooit: 467 kilometer lang, op loodzware fietsen zonder versnellingen of remmen, zonder hulp van technici of verzorgers. Winnaar Maurice Garin wordt de eerste held van de meest tot de verbeelding sprekende wielerwedstrijd die nog veel meer helden zal baren. Van Gino De Vrome over Fausto Coppi en ‘onze’ Kannibaal Eddy Merckx tot dopingzondaar Lance Armstrong. Die helden vormen de rode draad doorheen deze geweldige sportstrip.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Deze strip verbeeldt de heroïsche geschiedenis van de Tour van 1903 (in sepia) tot nu (in een fris kleurenpalet). De auteur is mild streng voor de dieptepunten, passioneel enthousiast over de hoogtepunten. Het tekenplezier en de liefde voor de koers spat van de pagina’s. Voor iedere wielerfan die fijne, niet al te gedetailleerde weetjes over de koers wil oppikken.
Jacky Ickx
Pierre Van Vliet
Kannibaal, 2012, 231 p.

Jacky Ickx is één van de grootste autocoureurs ooit en samen met Eddy Merckx één van de beroemdste sportmannen van België. Jacky Ickx reed in de Formule 1, en had veel succes in uithoudingsraces zoals de 24 uren van Le Mans (die hij 6 keer won) of rallyraids zoals de roemruchte Paris Dakar. Journalist Pierre Van Vliet zoomt in op 24 cruciale momenten uit Ickx' carrière en koos er passende foto's bij.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een schitterend vormgegeven boek over een groot sportman. De talrijke fraaie foto's geven een mooi beeld van de evolutie van de autosport. Getuige daarvan zijn de prachtige opnames van de fragiel ogende Matra, de bloedmooie Ferrari 312B3 en de bekende zwarte Lotus 72. De met zorg geselecteerde portretten van de immer koel en geconcentreerd ogende Ickx verhogen de pret alleen maar.
Rafa: mijn verhaal
Rafael Nadal, John Carlin
Vip, 2011, 281 p.

Rafael Nadal behoort tot de grootste tennissers van zijn generatie. Dit is zijn biografie. Terwijl je de finale van Wimbledon 2008 en van de US Open 2010 opnieuw beleeft, vertelt hij over zijn jeugd en zijn carrière.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Rafael Nadal wordt gezien als een gevoelig en bescheiden sportman. Met dit boek krijg je inzicht in zijn leven. Je leest over de meedogenloze training die hij van zijn oom kreeg, die hem fysiek en mentaal ijzersterk maakte. Maar ook over hoe hij rust vond (en vindt) bij zijn familie.
Homeless World Cup: ze kunnen alleen maar winnen
Geert Degrande
Van Halewyck, 2009, 156 p.

In 2008 en 2009 namen een aantal daklozen uit Antwerpen deel aan het WK Daklozenvoetbal. De eerste keer was in 2008 in Australië. In dit boek bij de gelijknamige tv-reeks leer je de hele ploeg kennen. Serge, die dolblij is als zijn zoontje bij hem komt wonen. Steve, die heel gevoelig is en tranen met tuiten huilt als hij niet naar Australië mag afreizen. En Danny en Claudia, die veel problemen kenden in het leven, maar heel erg veel van elkaar houden.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Ook daklozen en verslaafden hebben elk hun eigen dromen en hun eigen angsten. Ook zij hebben fouten gemaakt en willen hun leven vanaf nu beter aanpakken. In dit boek worden de spelers van de ploeg je vrienden. Ze vertellen heel eerlijk over hun leven en hun problemen. Of je nu fan bent van voetbal of niet, na dit boek besef je eens te meer hoe belangrijk sport is.
Heel het land is van streek: het grote boek van nutteloze voetbalkennis
Martin Van Neck
Atlas, 2008, 224 p.

Een boek vol al dan niet interessante lijstjes, al dan niet boeiende verhalen en al dan niet grappige voetbalweetjes. Het hangt er allemaal maar van af of je enige interesse hebt in de (vooral Nederlandse) voetbalgeschiedenis.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Als je graag wil weten of er al eens een voetballer over de middellijn is gestruikeld of als je graag meer leest over de hilarische en legendarische Liverpooltrainer Bill Shankly dan is dit misschien een boek voor jou.
Enkel weggelegd voor sportfreaks die dol zijn op onnozele en nutteloze weetjes over de geschiedenis van hun favoriete spel. Ook boeiend voor voetbalfans die hun pa willen verbluffen met weetjes uit hun vaders voetbaljeugd.
Vuil spel: het systeem Armstrong
Ballester Pierre, Walsh David
No Monkey, 2009, 205 p.

Lance Armstrong is al tien jaar een veelbesproken en omstreden figuur. Veel van zijn ex-ploegmaats zijn verwikkeld in dopingschandalen, tact was nooit zijn sterkste kant en zijn come-back in de lente van 2009 was erg omstreden. Dit boek gaat over drie dingen: Lance en doping, de tekortkomingen van de UCI en de geldzaken rondom de Lance Armstrong Foundation (Livestrong).


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een onmisbaar boek voor wielerfans. Wie dit boek leest kan niet meer naar Lance Armstrong kijken zonder vraagtekens in zijn (of haar) ogen. De kwaliteiten en vooral minpunten van de man worden beiden onder de loep genomen. Ook de dubieuze instelling UCI wordt serieus onderzocht, maar dat is enkel boeiend voor wielerfreaks.
De man en zijn fiets: wielerverhalen
Wilfried de Jong
Podium, 2009, 205 p.

Een verzameling korte verhalen over de koers. Over Bettini en Boonen, de tragiek en de gekte van topsport, de Giro en de Tour, over demarreren en doping.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een boek voor sportliefhebbers en wielerfanaten in het bijzonder. En voor wie van gauw gelezen houdt. De stevige kont op de cover is die van de auteur zelf. Hij is presentator van Holland Sport en dol op wielrennen (en Feyenoord).
Mijn verhaal
Tom Boonen
Borgerhoff en Lamberigts, 2006, 285 p.

Tom Boonen vertelt over de ups en downs van zijn nog prille leven. Voor het overgrote deel gaat het over de koers, maar ook over doping, auto's, zijn relatie met de pers en de problemen van het beroemd zijn.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Je weet dat Tom Boonen in dit boek niet het achterste van zijn tong zal laten zien, maar toch geeft dit werk je het idee dat je de persoonlijkheid van Tom Boonen een beetje beter kan doorgronden. Blijkt dat hij een mens is zoals iedereen, met grote talenten, een groot hart én een aantal kleine kantjes.


16 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>