1navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Ik luister liever naar muziek
 
Over muzikale helden of andere mensen die niet zonder muziek kunnen.
 


Het laatste lied
Piet de Loof
Abimo, 2013, 222 p.

Als je Viola zegt, dan zeg je muziek. Ze heeft altijd een melodie in haar hoofd, en voor elk moment en elk gevoel weet ze het juiste lied uit te zoeken. Maar daarachter – wat niemand ziet – zit een Viola die het moeilijk heeft. Als ze met haar moeder naar Italië gaat, wordt ze geraakt door het verhaal van de 18de eeuwse castraat Farinelli en de depressieve koning van Spanje. Maar in Italië gaat het ook steeds slechter met haar…


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit sprookjesachtige boek staat helemaal in het teken van muziek! Je wordt op sleeptouw genomen door Viola die op zoek gaat naar Het laatste lied, een compositie van de Italiaan Farinelli en daar veel voor over heeft... Een aangrijpend, sterk verteld verhaal.
De laatste straatmuzikant
Ruth Lasters
Vrijdag, 2013, 61 p.

Twee straatmuzikanten Odu en Marco, zijn bezorgd omdat steeds meer mensen hen voorbij lopen met oortjes of een koptelefoon. Marco heeft een plan. Maar dat loopt anders dan verwacht. Marco belandt in de gevangenis. Odu blijft achter en moet op zoek naar een ‘nieuw plan’.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een origineel verhaal dat enerzijds tragisch is, maar anderzijds door de humor wordt verlucht en verlicht.
Score: 10/10

Michael Jackson: de getekende biografie
Diverse auteurs
Silvester, 2010, 256 p.

Je kan Michael Jackson op heel veel verschillende manieren omschrijven: als een fenomenaal wonderkind, een steengoede zakenman, de eerste zwarte artiest die erkend werd door een wit publiek, de zanger die 750 miljoen platen verkocht, de uitvinder van de moderne videoclip of de beste moonwalk-uitvoerder. 25 verschillende striptekenaars tekenden 25 momenten uit het leven van de poplegende bijeen. Tekst over zijn leven en leuke weetjes vullen hun striptekeningen aan. Als klap op de vuurpijl vind je achteraan een uitgebreide Michael Jackson-quiz. Die vul je zó in als je de strip uit hebt.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is ideaal voor wie niet graag lange lappen tekst leest, maar wél alles weten wil over de King of Pop, van vroeger tot aan zijn dood. Je krijgt meteen een staalkaart van het werk van 25 tekenaars. Een strip over een legende, door en voor fans!
Score: 7/10

Bonustrack
Robin Benway
De Fontein, 2008, 317 p.

'Audrey, wait!': de laatste woorden die Evan Audrey naroept. Audrey negeert zijn wanhopige kreet. Ze heeft het veel te druk met wegstormen nadat ze het met hem heeft uitgemaakt. Maar negeren lukt later niet meer. 'Audrey wait!', de titel van een catchy popsong die Evan over de relatiebreuk schrijft, wordt een hit. In één klap wordt ze beroemd. Met desastreuze gevolgen! Zonder Victoria, haar beste vriendin, overleeft ze het niet. Zonder muziek redt ze het evenmin. En toegegeven, James uit de ijszaak helpt meer dan ze denkt.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Bonustrack is een hilarisch boek dat swingt. Over beroemd worden tegen je wil in. Over wanhopige fans, leven met paparazzi, verkeerd begrepen worden, gemene meiden, yoga-liefhebbende ouders, fantastische vriendinnen, lepe zangers, voorzichtig en wreed verliefd worden, veel muziek en een afschuwelijk dikke kat.
Backstage in de sixties
Joe Boyd
Epo, 2008, 303 p.

Joe Boyd was één van de meest toonaangevende muziekproducers uit de jaren '60. Hij vertelt over zijn jeugdige passie voor oude blues en jazz, de opkomst van de hippies, het begin van de rock, en de ondergang van de hippiecultuur in drank, mentale problemen, sektes en drugs. Overgoten met vele persoonlijke details over de helden van toen als Jimi Hendrix, Pink Floyd, Bob Dylan, John Coltrane en Nick Drake.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een boek voor bluesfans, would be hippies en muziekfreaks in het algemeen. Joe Boyds enthousiasme doet je naar de platenzaak rennen: op naar onbekend lekkers! Boyd neemt je mee naar Woodstock, Newport Jazz, krakkemikkige opnamestudio's en hippe clubs. Alsof je op de eerste rij staat bij de geboorte van de rockmuziek. En hij heeft oog voor undergroundbands als Sandy Denny die vandaag weer in zijn in het alternatieve circuit...


5 boeken in dit onderdeel