1navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Ha Ha
 
Van subtiele glimlach tot bulderlach. Grove grappen of fijnzinnige humor, voor elk wat wils.
 


Roodkapje was een toffe meid : stoere sprookjes om te rappen
Marjet Huiberts, Benaïssa Linger, Wendy Panders
Gottmer, 2011, 47 p.

Hij dacht: dat is maf, een wolf in een jurk. Ik snij ‘m open, die vieze vuile schurk. Heb je ooit al eens een sprookje op rap gehoord? Van Repelsteeltje, Assepoester en Doornroosje tot Roodkapje: elk sprookje krijgt een totale make-over en klinkt als een rasechte en hippe raptekst. Met een Roodkapje die relaxed door het bos sjeest, en stoere rode doeken draagt.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Sprookjes zijn voor iedereen. Dat horen we vaak, en hier merk je dat helemaal. Het ritme, de muziek, de stemmen: deze rapteksten hebben het allemaal. Misschien doe je wel inspiratie op, en maak jij daarna je eigen sprookjes-rap!
Skulduggery Pleasant
Derek Landy
Van Goor, 2007, 386 p.

Stephanie is twaalf wanneer haar oom Gordon sterft, ze het grootste deel van zijn fortuin erft, en ze ontdekt dat de wereld veel groter is dan ze dacht. De boeken vol magie en avontuur die Gordon schreef, zijn namelijk niet zomaar verhaaltjes maar stuk voor stuk waargebeurd. Nadat Skuldugger Pleasant - detective in die magische wereld en tevens skelet - Stephanie's leven redt, krijgt ze hem zover dat hij haar in dienst neemt als partner.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek - en de hele reeks - heeft alles in huis om fantastisch entertainment mét diepgang te bieden, en dat voor alle leeftijden. Met levensechte personages, allemaal met grote en kleine kantjes, een grondig uitgebouwde magische wereld, en verhalen die steeds epischer worden, zit je gebeiteld voor uren leesplezier. Perfect voor wie houdt van spooky avonturen én humor!

(Helaas zijn er nog maar twee van de tien boeken in de reeks vertaald, maar laat je daar niet door tegenhouden!)
100% pure Plunk!
Laurent Letzer, Luc Cromheecke, Laurent Letzer
Strip2000, 2014, 46 p.

Echte humor is universeel. Humor zonder taal is dat ook. Mr. Bean, bijvoorbeeld. Of Plunk!
In deze grappige strips vind je geen tekstballonnen, enkel een ‘ha ha’ of een ‘klang’ of een ‘plops’. Plunk! zelf is een absurd ruimteachtig mannetje met een soort van hoorn in plaats van een neus. In het ene verhaaltje is hij badmeester, in het andere zit hij alleen op een eiland of in de gevangenis.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Plunk! is overal. En overal is hij grappig. Je zou het situatiehumor kunnen noemen. Onthoud vooral dat Plunk! geweldig maf is.
Wacht! Wacht!
Terry Pratchett
Mynx, 2008, 280 p.

De Oppergrootmeester van de Verhelderde Mannenbroeders van de Ebben Nacht wil opnieuw een koning in Ankh-Meurbork. Die kan hij dan mooi naar zijn hand zetten. Daarom wil hij een draak oproepen, zodat zijn koningskandidaat die kan verslaan om koning van de stad worden. Dat is tenslotte traditie. Maar dat is buiten de twee leden van de nachtwacht en hun kapitein Douwe Flinx gerekend.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Terry Pratchett’s Schijfwereld is een begrip in het fantasy-universum. Maar de reeks telt 41 boeken en tientallen aanvullende verhalen. Dus hoe begin je eraan? Dit boek is het eerste in de subreeks over de stadswacht van Ankh-Meurbork en hun commandeur Douwe Flinx. De Wachtboeken moeten het hebben van hun schitterende, hilarische en diverse personages zoals Commandeur Flinx en Heer Ottopedi, Biet, Dendarm, Bollebos en Angoea, van de vele woordspelingen, het sarcasme, en de absurde maatschappij waarin ze plichtsgetrouw hun vaak nutteloze werk doen.
De vrijgemaakte ortjes
Terry Pratchett
M, 2004, 286 p.

Tiffanie Verweerd is negen en wil graag een heks worden. Dat is maar goed ook, want wanneer haar broertje gekidnapt wordt door elfen heeft ze weinig keus. Ze werpt zich op als de heks van haar land en gaat de strijd aan. Hulp krijgt ze van haar bijzondere wapen (een koekenpan), het toverboek van opoe (Kwalen van het Schaap) en de Tsae Dran Fiegels (piepkleine maar vechtlustige kabonkers, die uit het land van de Elfen gegooid zijn wegens Dronkenschap en Keet Schoppen).


Waarom zou ik dit boek lezen?
Terry Pratchett’s Schijfwereld is een begrip in het fantasy-universum. Maar de reeks telt 41 boeken en tientallen aanvullende verhalen. Dus hoe begin je eraan? Dit boek is het eerste in de subreeks over Tiffanie en de Fiegels, die losjes volgt op de heksenreeks. Misschien wel de beste boeken in de hele Schijfwereldreeks en een ideale instap. Ze zijn grappig, meeslepend, en zitten vol verwijzingen naar andere Schijfwereldreeksen zonder dat je dingen mist. (Dit waren ook de favoriete Schijfwereldboeken van Pratchett zelf.)
Meidezeggenschap
Terry Pratchett
Mynx, 2008, 191 p.

De achtste zoon van een achtste zoon is voorbestemd een groot tovenaar te zijn, zeker als een stervende tovenaar hem zijn krachten doorgeeft. Maar het achtste kind van de achtste zoon dat Stokkel Tromp uitkiest, is helemaal geen zoon… maar een dochter. Wanneer Eskariena toverkracht begint te vertonen, neemt de heks Opoe Wedersmeer haar onder haar hoede. Samen trekken ze naar Ankh-Meurbork om haar in te schrijven aan de Gesloten Universiteit voor tovenaars. Alleen mogen meisjes er helemaal niet binnen…


Waarom zou ik dit boek lezen?
Terry Pratchett’s Schijfwereld is een begrip in het fantasy-universum. Maar de reeks telt 41 boeken en tientallen aanvullende verhalen. Dus hoe begin je eraan? Meidezeggenschap is het eerste boek in de subreeks over de Heksen van Lankhr. Ze gaan over een soort magie die dicht bij de aarde staat, over de vrouwen die die magie beoefenen en de levens die ze leiden. Het zijn boeken vol verwijzingen naar onze wereld en heerlijk sarcasme - ze zullen je doen schateren van het lachen.
Het gat
Oyvind Torseter
De Harmonie, 2015, 64 p.

Een mannetje verhuist. De dozen zijn nog niet uitgepakt, of hij vindt een gat in zijn appartement. Een gat dat beweegt, van de muur naar de vloer en weer terug. Het mannetje besluit het gat naar een laboratorium te brengen. Misschien weten zij er raad mee?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een heerlijk absurd prentenboek-voor-grote-mensen. Het heeft fijne pentekeningen, die tegelijk ruimtelijk en vol geestige details zijn. Het gat is een boek om bij te grinniken, en dat toont dat je niet altijd alles moet kunnen verklaren.
De zomer waarin mijn vader homo werd
Endre Lund Eriksen
Van Goor, 2014, 164 p.

Soms zit werkelijk a-l-l-e-s tegen. Arvids moeder is er vandoor met haar fitnessleraar. Daarom brengt Arvid noodgedwongen de zomer door in een boerengat – mét een vader die ‘homo dreigt te worden’. Kaper op de kust is de openlijke homoseksuele Roger Berg, vader van Indiane. Om te verhinderen dat hun vaders iets met elkaar beginnen, worden zij en Arvid noodgedwongen partners-in-crime. Dat verloopt moeizaam, want Arvid is alles wat de spontane, stoere, levenslustige Indiane niet is: ernstig, harkerig en pessimistisch.

Ondertussen doet de liefde onversaagd haar ding. Roger wint Arvids bedachtzame vader voor zich, terwijl Indiane langzaam Arvids hart verovert. Helaas verstoort het bezoek van Arvids vriend Frank het herstelde evenwicht…


Waarom zou ik dit boek lezen?
De zomer waarin Arvids vader homo wordt, is de zomer waarin Arvid waanzinnig veel bijleert. Over zichzelf en over de Grote Dingen des Levens. Dat de grenzen tussen vriendschap en liefde dun zijn. Dat de liefde complex in elkaar zit - dat vaders op vaders kunnen vallen bijvoorbeeld, en jongens op jongens én meisjes tegelijkertijd. Dat jaloezie lelijk kan zijn. Dat het leven soms heerlijk, soms wreed is. Maar dat alles altijd in orde komt, als je maar geduldig bent en mild voor jezelf. Dit is een grappig en luchtig verhaal over ernstige thema's.
In dienst bij de duivel
Naima El Bezaz
Querido, 2013, 253 p.

Stel je voor: je gaat werken bij een glamourblad! Je droom wordt werkelijkheid! Dat denkt Dina. Ze interviewt een koppel dat op scheiden staat – en waarbij de vrouw de nier terugeist die ze aan haar man doneerde. Ze praat met een trouwe lezeres die terminale kanker heeft. Ze denkt dat ze het goed doet. Maar… waar is Dina eigenlijk terechtgekomen? Haar collega’s lijken haar te negeren, de hoofdredacteur maakt haar het leven meer dan zuur. Niemand neemt het voor haar op.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dina schrijft en herschrijft haar teksten, werkt dag en nacht en toch krijgt ze telkens kritiek van de hoofdredacteur. Haar zelfvertrouwen raakt zoek, de relatie met haar partner staat onder druk. Toch zet Dina door. Ook wanneer ze griep heeft of flauwvalt op de redactie, want dit is haar droomjob. Of toch niet? Welkom in de wereld van glamour en glossy’s! Dit boek geeft een unieke inkijk in de keiharde wereld achter hippe damesbladen. Lezen dus, en ook lachen met de vele smeuïge anekdotes.
De laatkomer
Dimitri Verhulst
Atlas, 2013, 139 p.

Als Desiré Cordier, gepensioneerd bibliothecaris, terug kijkt op zijn kleurloze leven neemt hij een besluit. Hij heeft lang genoeg de kuren van zijn vrouw Moniek verdragen en zal voortaan als demente bejaarde door het leven gaan. Het opgezette scenario slaat aan en Desiré slaagt erin zich te laten opnemen in een bejaardentehuis voor dementen. Daar ontmoet hij zijn, intussen dement geworden, jeugdliefde Rosa.


Waarom zou ik dit boek lezen?
In zijn typische vertelkunst raakt Verhulst alweer een delicaat onderwerp aan met heel veel humor maar ook met sarcasme. Om boek om van te genieten én ook een boek dat tot nadenken stemt.


38 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>