1navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Ha Ha
 
Van subtiele glimlach tot bulderlach. Grove grappen of fijnzinnige humor, voor elk wat wils.
 


Score: 8/10

Casper en Hobbes: een lange warme winteravond
Bill Watterson
Big Balloon, 2003, 112 p. p.

Onafscheidelijk zijn ze: Casper, een kleine jongen, en Hobbes, zijn tijgerknuffel. Al komt Hobbes wel tot leven. En dan doen Casper en Hobbes wat vrienden doen: elkaar uitdagen, filosoferen over het leven, ruziemaken, clubs oprichten, meisjes pesten. En school haten, vooral op maandag.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Warm, herkenbaar en grappig: zo zijn alle strips over Casper en Hobbes. Met rake opmerkingen over familie, vriendschap, opgroeien, de ups en downs van het leven. Voor wie zich wil herinneren hoe het was: zes zijn en weinig om je zorgen over te maken.
Dorrestijns vogelgids
Hans Dorrestijn
Nijgh & Van Ditmar, 2007, 272 p.

Hans Dorrestijn vertelt de lezer over zijn talloze gelukte en mislukte avonturen met vogels. De beginneling leert waarom het niet goed is al te zuinig te zijn, dat vogels soms herauten uit de hemel zijn, en dat vogelaar Dorrestijn en de appelvink een lange, maar moeilijke relatie hebben. En dat vogels de schrijver altijd trouw zijn gebleven, wat van vrouwen niet gezegd kan worden. En dat koekoeksnesten niet bestaan.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Over de natuur en natuurbeleving worden sowieso al weinig boeken geschreven, en zeker weinig geestige. Met dit boek leer je niet alleen vanalles bij over vogels en de natuur, soms moet je er ook heel hard mee lachen. Slechts weinig mensen kunnen zichzelf zo hilarisch de grond inschrijven als Hans Dorrestijn in dit boek. Even grappig als de beste Brusselmansen.
Score: 9/10

Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef
Marc De Coster
Standaard Uitgeverij, 2007, 443 p.

Marc De Coster schreef dit woordenboek voor iedereen die graag een woordje meescheldt. Het Groot Scheldwoordenboek bewijst dat mensen ontzettend creatief zijn wanneer het op schelden, schimpen en spotten aankomt, van het bekendere 'kakmadam' tot het minder bekende 'schriep'. Je leert over de betekenis en de oorsprong van een scheldwoord, en je leert ze gebruiken in voorbeeldzinnen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het Groot Scheldwoordenboek is een heerlijk boek om in te grasduinen en een handig middel om in een scheldpartij creatief en origineel uit de hoek te komen. De auteur kreeg hulp van jongeren bij het schrijven.
Score: 6/10

Haat Kwadraat
Floortje Zwigtman
Averbode, 2007, 77 p.

Michael en Katleen zijn een tweeling, maar ze hebben niet bepaald een hechte band. Sinds hun prille kindertijd halen ze elkaar het bloed onder de nagels vandaan. Na vijftien gezamenlijke levensjaren zit de grote confrontatie er onvermijdelijk aan te komen. Nadat de tweeling elkaar met vleesmes en taartsnijder te lijf gaat, neemt hun vader een besluit. Ze moeten naar de psycholoog. Het gesprek draait op niks uit. De enige oplossing is een scheiding. Een scheiding van broer en zus. Maar hoe pak je dat aan als je broer en zus bent?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een uitdagend verhaal vol humor en venijn. Voor iedereen die van slapstick met een scheut Quentin Tarantino houdt.
Het anti-hondenboek
Hans Dorrestijn
Nijgh & Van Ditmar, 2009, 159 p.

Veel mensen hebben een hond en dat is eigenlijk niet te begrijpen. Honden stinken altijd, laten overal drollen achter, hebben onbeschaamd seks in openbare ruimtes en bijten kleine kinderen dood... Hans Dorrestijn windt zich in dit boek op over honden en hondenbezitters. Maar neem het boek niet te serieus, het is vooral om mee te lachen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is interessant voor twee soorten mensen: voor hondenliefhebbers en voor hondenhaters. Beide groepen zullen genieten van de vele korte stukjes in dit boek. Soms zijn de grapjes flauw, dat klopt, maar Dorrestijns flauwe humor is erg vermakelijk.
Score: 8/10

Het boek van de zelfmoordkonijntjes
Andy Riley
BZZtôH, 2004, 90 p.

Schattige konijntjes die het niet meer zien zitten en op de meest creatieve manieren een eind maken aan hun pluizige leventjes. Wie had ooit gedacht dat daar een boek zou over verschijnen? Een bijzonder grappig boek bovendien.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is waarschijnlijk de eerste strip die tegelijk ziek, grappig, pluizig, verrassend en toch verteerbaar is. Pagina na pagina doen deze lieflijke langoortjes zichzelf de meest gruwelijke dingen aan en je ligt te rollen van het lachen.
Score: 7/10

Met angst en beven
Amélie Nothomb
Manteau, 2000, 130 p.

Een jonge Europese vrouw gaat aan de slag in een Japans bedrijf. De cultuurshock is bijzonder heftig!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een hilarisch boek over een zeer bijzondere werkervaring dat je noodgedwongen in één ruk uitleest.
Wanneer je omringd bent door vlammen
David Sedaris
Lebowski, 2008, 302 p.

Dit is een verzameling verhalen over het bizarre, aandoenlijke maar vooral extreem grappige leven van David Sedaris en de mensen die hij in zijn leven ontmoet. Uit die ontmoetingen blijkt dat íedereen een beetje idioot is, minstens één rare karaktertrek bezit - zeker je eigen familie - en dat íedereen veeleer een mislukkeling dan een winnaar is. Samenleven met al die idioten blijkt moeilijk, maar Sedaris blijft vooral proberen. Ook al loopt het soms aardig mis.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie werk van deze auteur leest, raakt voorgoed verslaafd. Want niemand lacht zichzelf en zijn hersenkronkels zo smakelijk uit als David Sedaris.
Score: 7/10

Los
Tom Naegels
Meulenhoff/Manteau, 2008, 183 p.

Tom wil weten wat er écht aan de hand is met 'de allochtonen van Borgerhout'. Hij praat met migrantenjongens en ziet hoe ze Antwerpse straten vernielen. Hij belandt in een café vol Vlaams Blokkers en die blijken niet echt gevaarlijk. En hij wordt verliefd op de Pakistaanse Nadia, maar makkelijk wordt dat niet. Alsof dat alles nog niet genoeg is, wil Toms grootvader euthanasie plegen, maar verbieden de dokters het hem.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Antwerpen zoals het is… of zoals het niet zou mogen zijn? Lees Los en oordeel! Tom Naegels schrijft met veel humor over 'het probleem' en de Antwerpse migranten, waar iedereen de mond vol van heeft. Het is moeilijk om niet te grinniken, wanneer hij het heeft over de witte sportsokken van de Arabieren en de jonge Belgische vrouwen die vooral goede maatjes willen zijn met de allochtonen. Ook verfilmd!
Score: 9/10

Een jongen
Nick Hornby
Contact, 2002, 270 p.

Will is 36 en single. Om met jonge, knappe moeders in contact te komen, verzint hij een zoontje.
Marcus is 11 en woont alleen bij zijn moeder. Die moeder is vaak verdrietig en Marcus denkt dat een man een oplossing zal zijn.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een heerlijk grappig boek over twee totaal verschillende personen die elkaar vinden. Will is rijk en trendy, en Marcus is behoorlijk (wereld)vreemd en wordt gepest op school. Laat je meeslepen en bekijk daarna About a boy, de film van het boek, met Hugh Grant in de hoofdrol.


41 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>