1navi.png

Enkel oorspronkelijk Nederlandstalig
Ha Ha
 
Van subtiele glimlach tot bulderlach. Grove grappen of fijnzinnige humor, voor elk wat wils.
 


Score: 6/10

Haat Kwadraat
Floortje Zwigtman
Averbode, 2007, 77 p.

Michael en Katleen zijn een tweeling, maar ze hebben niet bepaald een hechte band. Sinds hun prille kindertijd halen ze elkaar het bloed onder de nagels vandaan. Na vijftien gezamenlijke levensjaren zit de grote confrontatie er onvermijdelijk aan te komen. Nadat de tweeling elkaar met vleesmes en taartsnijder te lijf gaat, neemt hun vader een besluit. Ze moeten naar de psycholoog. Het gesprek draait op niks uit. De enige oplossing is een scheiding. Een scheiding van broer en zus. Maar hoe pak je dat aan als je broer en zus bent?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een uitdagend verhaal vol humor en venijn. Voor iedereen die van slapstick met een scheut Quentin Tarantino houdt.
Het anti-hondenboek
Hans Dorrestijn
Nijgh & Van Ditmar, 2009, 159 p.

Veel mensen hebben een hond en dat is eigenlijk niet te begrijpen. Honden stinken altijd, laten overal drollen achter, hebben onbeschaamd seks in openbare ruimtes en bijten kleine kinderen dood... Hans Dorrestijn windt zich in dit boek op over honden en hondenbezitters. Maar neem het boek niet te serieus, het is vooral om mee te lachen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit boek is interessant voor twee soorten mensen: voor hondenliefhebbers en voor hondenhaters. Beide groepen zullen genieten van de vele korte stukjes in dit boek. Soms zijn de grapjes flauw, dat klopt, maar Dorrestijns flauwe humor is erg vermakelijk.
Score: 8/10

Het boek van de zelfmoordkonijntjes
Andy Riley
BZZtôH, 2004, 90 p.

Schattige konijntjes die het niet meer zien zitten en op de meest creatieve manieren een eind maken aan hun pluizige leventjes. Wie had ooit gedacht dat daar een boek zou over verschijnen? Een bijzonder grappig boek bovendien.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is waarschijnlijk de eerste strip die tegelijk ziek, grappig, pluizig, verrassend en toch verteerbaar is. Pagina na pagina doen deze lieflijke langoortjes zichzelf de meest gruwelijke dingen aan en je ligt te rollen van het lachen.
Score: 7/10

Met angst en beven
Amélie Nothomb
Manteau, 2000, 130 p.

Een jonge Europese vrouw gaat aan de slag in een Japans bedrijf. De cultuurshock is bijzonder heftig!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een hilarisch boek over een zeer bijzondere werkervaring dat je noodgedwongen in één ruk uitleest.
Wanneer je omringd bent door vlammen
David Sedaris
Lebowski, 2008, 302 p.

Dit is een verzameling verhalen over het bizarre, aandoenlijke maar vooral extreem grappige leven van David Sedaris en de mensen die hij in zijn leven ontmoet. Uit die ontmoetingen blijkt dat íedereen een beetje idioot is, minstens één rare karaktertrek bezit - zeker je eigen familie - en dat íedereen veeleer een mislukkeling dan een winnaar is. Samenleven met al die idioten blijkt moeilijk, maar Sedaris blijft vooral proberen. Ook al loopt het soms aardig mis.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Wie werk van deze auteur leest, raakt voorgoed verslaafd. Want niemand lacht zichzelf en zijn hersenkronkels zo smakelijk uit als David Sedaris.
Bla bla: 600 zinloze maar verrassende uitspraken
Fredrik Colting, Carl-Johan Gad
Mo'media, 2007, 187 p.

Bla bla. 600 zinloze maar verrassende uitspraken van uitsluitend leuke mensen om te citeren als je zelf geen tekst hebt luidt de volledige titel. Die vlag dekt de lading uitstekend! De citaten getuigen van zelfkennis - "Ik ben mooi, beroemd en een lekker ding. Ik kan elke man op aarde krijgen" (Anna Kournikova) tot wereldvreemdheid - "Ik hoor steeds verhalen over die klerelijer Harry Potter. Wie is die klerelijer?" (Snoop Dogg) en nog veel meer...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Weet je niet wat zeggen? Geen inspiratie om een duf gesprek zelf op gang te houden? Steel een citaat van een wereldster en gooi het in de groep. Of laat het op je WC rondslingeren om je plaspauzes en die van anderen op te fleuren met grappige citaten.
Boerke in Hollywood
Pieter de Poortere
Oog & Blik / De Bezige Bij, 2011, 56 p.

Boerke is al lang geen doorsnee boer meer. Sinds enkele albums kan je hem overal vinden: in een wereldoorlog, in Afrika… Alles kan, als het maar grappig is. In dit stripalbum komt Boerke terecht in maar liefst 54 films. Van oude klassiekers als Frankenstein tot moderne kaskrakers als Toy Story. In grappen van één pagina lees je hoe de films er uit hadden gezien als Boerke de ster van dienst was geweest.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Eén grap per pagina en geen enkel woord! Pieter de Poortere doet het enkel en alleen met tekeningen. En dat doet hij heel erg goed. Boerke ziet er uit als Nijntje en Musti: lekker schattig dus. Dat de grappen in de meeste gevallen veel minder schattig zijn, maakt het er alleen maar amusanter op.
Score: 7/10

Ben je ervaren?
William Sutcliffe
Ooievaar, 2009, 235 p.

Liz reist met Dave naar India omdat ze behoefte heeft aan gezelschap. Dave reist met Liz naar India omdat hij met haar naar bed wil. Al snel realiseert hij zich dat hij een vreselijke fout heeft gemaakt. Hij kan de hitte niet verdragen, hij vindt het Indiase eten smerig, heeft een hekel aan toeristen – en hij haat Liz.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het boek is meer dan tien jaar oud, maar nog altijd verplichte lectuur voor backpackers (in spe). Vol humor geeft het een beeld van twee rugzaktoeristen die ver van huis op zoek zijn naar zichzelf. Op hun weg ontmoeten ze hilarische figuren zoals fake spiritualisten en laffe avonturiers. Zeer grappig. En je hebt het zo uit.
Alles verbrand, alles verwoest
Wells Tower
Arbeiderspers, 2009, 216 p.

In deze verhalenbundel krijgen we te maken met drugdealers, vikingen met een burn-out en jagers. Elk verhaal is een gepolijste schets, niet altijd is er een duidelijke plot, maar onder de soms deprimerende gebeurtenissen schuilt een hoop humor.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Er gaat (bijna) niets boven dunne boekjes met kortverhalen: in zo'n bundel heb je minder kans op die ene zin te veel, dat ene hoofdstuk te veel, enzovoort. En als je het ene verhaal niet zo gelukt vindt, dan komt er altijd een ander en beter. Eigenlijk moet je dit boekje alleen al lezen voor het hilarische titelverhaal, waarin een groepje vikings dik tegen hun zin op rooftocht gaat.
Bloeddorst
Flynn Meaney
Prometheus, 2011, 228 p.

De 16-jarige Finbar is een bleke nerd die het op school hard te verduren krijgt. Tot hij beslist te profiteren van de vampierenhype: hij zal een vampier worden. Zijn nieuwe imago werpt direct z'n vruchten af. Maar kan hij wel blijven doen alsof?


Waarom zou ik dit boek lezen?
Waarom is iedereen toch zo gek van die bloedzuigende wezens die geen daglicht verdragen? Wat is dat met die hetze rond Twilight en True Blood? In dit boek zoekt Finbar het voor je uit. Zijn verhaal is een hilarische ontdekkingstocht doorheen alle clichés van high school- en fantasyboeken, series en films.


37 boeken in dit onderdeel Volgende pagina >>