Het boek met de hoogste gemiddelde score staat uiteraard op 1. Boeken die dezelfde gemiddelde score hebben maar waarop meer mensen gestemd hebben staan het hoogst gerangschikt.

Sorteer op gemiddelde score | aantal stemmen | totale score
1
9,00 gemiddelde score | 206 stemmen | 1906 totale scoreScore: 9/10

De hobbit, of Daarheen en weer terug
J.R.R. Tolkien
Boekerij, 2015, 300 p.

De gezapige Hobbit Bilbo Baggins valt om van verbazing wanneer hij op een dag onverwacht bezoek krijgt van de tovenaar Gandalf en dertien dwergen. Of hij niet mee de schat wil terughalen die de gemene draak Smaug van de dwergen heeft gestolen. Met tegenzin begint Bilbo aan een avontuur dat later dramatische gevolgen voor Middenaarde zal hebben. Onderweg krijgt hij namelijk een bijzondere ring te pakken...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Als het Tolkien-virus je na de films te pakken heeft, moet je toch De Hobbit eens proberen. Zeker wanneer je van plan bent vroeg of laat aan In de ban van de ring te beginnen. De Hobbit is een heerlijk amusante en avontuurlijke inleiding op de In de ban-trilogie.


Meer Gisteren nog in de cinema
Meer Hypes
Meer Doe mij maar spannend en fantastisch --> Fantasy
2
9,00 gemiddelde score | 190 stemmen | 1847 totale scoreScore: 9/10

El Weswes: Marokkaanse meisjes van nu
Najoua Bijjir
Rainbow Pockets, 2004, 184 p.

Chadija, Toeria en Kenza zijn drie jonge Marokkaanse meiden uit Rotterdam - of zijn het Rotterdamse meisjes uit Marokko? Ze slingeren voortdurend tussen wat mag en niet mag. Jongens versieren en uitgaan willen ze, maar mooi en gehoorzaam zijn vinden ze ook belangrijk. Af en toe hebben de drie last van 'el weswes', al hebben ze vooral veel steun aan elkaar.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een verhaal vol vaart en vol Marokkaanse stopwoorden. Vooral boeiend is de kijk op de leefwereld van Marokkaanse meisjes in onze wereld hier. Een exotische wereld die tegelijkertijd alledaagse werkelijkheid is!


3
9,00 gemiddelde score | 183 stemmen | 1698 totale scoreScore: 9/10

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
Mark Haddon
De Fontein, 2012, 208 p.

Wanneer Christopher de hond van de buurvrouw dood op het gazon ziet liggen, is hij ervan overtuigd dat iemand de hond heeft vermoord. Op zijn geheel eigen manier – Christopher heeft het syndroom van Asperger – gaat hij op onderzoek uit. Dat wordt hem niet in dank afgenomen, en zeker niet door zijn vader. Over hem komt Christopher heel wat dingen te weten die zijn strikt geordende leventje overhoop halen. En structuur is net datgene wat hem het liefst is...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een hilarische en bijzondere detectiveroman met een uniek personage in de hoofdrol: hij is ontwapenend naïef, consequent eerlijk en duizelingwekkend geniaal. Ook al observeert en interpreteert Christopher de mensen om hem heen fundamenteel anders, het is moeilijk om niet van hem te gaan houden...


4
9,00 gemiddelde score | 181 stemmen | 1704 totale scoreScore: 9/10

De verveling van de keeper
Dimitri Verhulst
Contact, 2002, 126 p.

Zarcko Vandegeneugten, dé ster van de Wereldbeker in 2034! Maar geen hond krijgt dat te zien, want hij is de steengoede keeper van een zó uitmuntend Vlaams team dat geen enkele bal ooit tot bij zijn doel geraakt. Zarcko's verhaal speelt zich af in een angstwekkend verrechtst Vlaanderen in de jaren ‘30 van de 21ste eeuw.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Het is het hilarische, toch trieste en zéér Vlaamse verhaal van een jongeman die zich wil laten gelden en een oplossing vindt om zijn verveling te wreken. Dat je hardop lacht, gebeurt niet vaak bij een boek. En net dat lukt wel met De verveling van de keeper.


Meer Lach eens met een boek
5
9,00 gemiddelde score | 150 stemmen | 1420 totale scoreScore: 9/10

Morgen toen de oorlog begon
John Marsden
Gottmer, 2005, 336 p.

Ellen gaat kamperen met een stuk of wat vrienden, in een uiterst afgelegen vallei in de Australische bush, enkele kilometers van de boerderij van haar ouders.
Na enkele dagen in de wildernis komen ze terug en treffen ze een ingrijpend veranderde wereld aan. De boerderij van Ellens ouders is leeg, elektriciteit en water zijn afgesloten, en de radio blijft stil. Langzaam ontdekken ze dat het land overrompeld is door een invasie van een vreemde mogendheid...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Met vaart en inlevingsvermogen vertelt John Marsden dit intrigerende oorlogsverhaal. In de adembenemende actiescènes doet het verhaal bijna filmisch aan, en het is erg knap hoe de auteur beschrijft hoe elk personage op zijn eigen manier omgaat met de stress en de schok van de ontdekking.
Dit is - hoera!- het eerste deel van een lange reeks.


Meer M/V met talent --> Boys
6
9,00 gemiddelde score | 148 stemmen | 1370 totale scoreScore: 9/10

Artemis Fowl
Eoin Colfer
Van Goor, 2010, 263 p.

Meesterbrein Artemis Fowl wil het elfengoud in zijn bezit krijgen door een elf te kidnappen. Het elfenvolk reageert zwaar bewapend. Met de modernste apparatuur willen ze zijn plannen verijdelen.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Sprookjesachtige elfen in een gewelddadige wereld. Fantasy ten top! En het best van al is: er zijn nog meer verhalen over Artemis Fowl.


7
9,00 gemiddelde score | 141 stemmen | 1314 totale scoreScore: 9/10

IJskoud
Pete Hautman
Ploegsma, 2002, 176 p.

Denn Doyle raakt bezeten door het pokerspel. Hij ontdekt dat hij er erg goed is en zijn tegenspelers perfect kan inschatten. Hij speelt echter niet om het geld maar om de kick. Hij verandert van een gezellige tiener in een arrogante, geobsedeerde kerel.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is een realistisch, keihard relaas over volwassen worden, keuzes maken en verslaving.


8
9,00 gemiddelde score | 138 stemmen | 1289 totale scoreScore: 9/10

Crashende Computers
Michael Coleman
Kluitman, 1999, 163 p.

Alles wat je altijd al wilde weten over computers, robots, bits en bytes.


Waarom zou ik dit boek lezen?
Een handig boekje vol grappige weetjes, cartoons, strips en opdrachten. Voor al wie een whizzkid worden wil.


9
9,00 gemiddelde score | 112 stemmen | 1068 totale scoreScore: 9/10

Stefan Everts, wereldkampioen
Willy Dewolf
Averbode, 2002, 58 p.

Stefan Everts behoort tot de top van de motorcross. Hij heeft al heel wat prijzen op zijn naam staan. Dit boek schetst zijn levensloop: de gelukkige momenten, maar ook de zwarte dagen en zware tegenslagen. Kortom: de ups and downs van een topsporter!


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit verhaal is een interview met de motorcrosser himself. Voor al wie wil weten het sportleven aan de top écht is. Boeiend!


10
9,00 gemiddelde score | 112 stemmen | 1009 totale scoreScore: 9/10

Twilight : een levensgevaarlijke liefde
Stephenie Meyer
Stephenie Meyer, 2013, 383 p.

Bella verhuist van het zonnige Phoenix, waar ze bij haar moeder woonde, naar het regenachtige Forks om er een tijdje bij haar vader te gaan wonen. Ze kijkt erg op tegen haar nieuwe leven in een afgelegen, saai stadje. Maar dan ontmoet ze de buitengewoon aantrekkelijke Edward Cullen. Al gauw blijkt dat er iets vreemds met hem en zijn familie aan de hand is en Bella is vastberaden om zijn geheim te ontsluieren. En dan blijkt dat ook Edward een meer dan gewone interesse heeft in haar...


Waarom zou ik dit boek lezen?
Dit is het eerste boek van de Twilight-reeks: een vreselijk spannend en uiterst verleidelijk liefdesverhaal dat je in zijn ban houdt van de eerste tot de laatste pagina. Superromantisch met een bovennatuurlijk tintje. Ook verfilmd (met Robert Pattinson als Edward)!


Meer Gisteren nog in de cinema
Meer Hypes